Büyük motor ve Küçük motor farkları

Merhabalar sevgili motosiklet severler. Temel olarak tüm motosikletlerin kullanım prensipleri aynıdır. Çünkü aynı fizik kanunlarına maruz kalırlar. Ama tabi ki motosiklet diğer taşıtlardan farklıdır.

Arabanın ağırlığını sürücü ayaklarında taşımaz. Amatörlerin veya bilinçli olarak aşırı riskleri göze alan kullanıcıların büyük motorlar üzerinde ölme ihtimali diğer taşıtlardan daha yüksektir.

 

İstatistiği yükselten tehlikeli kullanıcılar yüzünden diğer taşıtlara kıyasla motosiklet üzerinde kaza geçirme ve ölüm oranları daha yüksektir.

 

Bu yazıda;

 

    • Küçük motor avantajları ve dezavantajları (250cc ve altı)

 

    • Büyük motorların avantajları ve dezavantajlarından bahsedeceğiz.

 

 

Küçük Motorlar

 

 

Küçük motosikletler güç konusunda uysaldır. 7-25 beygir güç arasında değişken küçük motosikletler daha az sürüş dikkati gerektirebilir. Bu da küçük motorları son derece yönetilebilir ve daha az yorucu hale getirir. Yöneltilmesi kolay olan bir motor arayan sürücüler muhtemelen küçük motorların uysal doğasından faydalanacaktır.

 

Ancak diğer senaryoda bazı zorluklarla da karşılaşabilirler. Gücün azalması nedeniyle, küçük motorlar gücün gerekli olduğu senaryolar sırasında ivmelenme için mücadele edecektir. Saatte 70km/h hızla gidiyorsanız ve bir solama yapmanız gerekiyorsa bu biraz yorucu olabilir.

 

 

Bu doğrudan bir güvenlik riski oluşturmazken, sollama gibi gücün gerekli olduğu manevraların daha iyi planlanmasını gerektirecektir. (Arkadaki ne zaman yanıma gelir, o gelmeden sollayabilirmiyim, arkadan gelen benim yüzümden fren yapmak zorunda kalır mı? Gibi )

 

 

 

 

Küçük Motorların Avantajları

 

 

250cc ve altını küçük kabul ettik. Ama 150cc bir motosikletle 250cc bir motosiklet arasında tam anlamıyla hissedilen 2 kat bir fark var. Yine de biz genel işleyelim kendi içerisinde parçalarız.

 

 

    • İlk akla gelen farkları 100kg Hatta bazı motorlarda 200 kilo kadar daha hafif olmalarıdır. 1000cc bir enduro motosiklet 300 kilo olabiliyorken 125cc bir scooter 90-100kg olabiliyor.

 

 

    • Bu hafiflik sebebiyle şehir içerisinde daha kıvrak daha pratik daha az yorucu olurlar. Çoğu büyük motosiklet kullanan motosiklete gönül vermiş sürücünün mutlaka şehir içinde kullanmak için küçük bir motosikleti olur.

 

    • İşletme ve bakım maliyetleri daha düşüktür. 10.000km’de 600cc üzeri bir motosikletin bakım yakıt ve işletme maliyeti 10x civarıysa 150-250cc bir motosikletin 4x kadar tutacaktır. Yarıdan fazla oranda bir fark oluşur.
      Hatta 150cc bir motosikletse 2x e kadar düşebilir. (bir kaç buji yerine tek buji, radyatör desen yok. Yağ filtresi desen yok. Hava filtresi desen ucuz. İnanılmaz farklar oluşur. )

 

 

    • Uygun fiyatları sebebiyle çalınma korkusu miktarınız azalır. Bu beni mental olarak en rahatlatan kısım. Ayrıca tabi ki uygun fiyatlılığı sebebiyle hırsızlarında fazla dikkatini çekmediğini söyleyebiliriz. 100 liralık motosikleti çalmakla 20 liralık motosikleti çalarken yapılacak işlemler arasında çok fark yok.

İkisinin de gidon kilini kırıp ittirerek çalıyorlar başka bir sokakta kamyona yüklüyorlar veya farklı bir motosikletle ittiriyorlar.

 

    • Yeni başlayanlar için veya motosiklet üzerinde ufak tefek düşmelerden korkmayarak limitlerini zorlamak isteyenler için düştüğünde daha az üzülmenizi sağlar. Büyük motorun düşmesiyle küçüğün düşmesi bir değildir.
      Hem kendi ağırlığı sebebiyle çarptığı nesneye hem kendine hem de altında motorun altından kendini kurtarmayı bilmeyen sürücüye büyük zararlar verirler.

 

    • Küçük ebatları ve hafif ağırlıkları nedeniyle özellikle sıkışık trafikte sürücüyü daha az yorarlar her araya rahatça girebilirler.

 

    • Fazla yüksek sürate çıkamayacağı için özellikle yeni başlayan kullanıcılar için daha az güvenlik riski teşkil ederler. Limitlerini gereksiz zorlamasına müsaade etmezler.

 

 

    • Küçük cc motorlar genellikle 1 veya maksimum 2 silindirli olurlar. Ve motosikletin toplamına baktığımızda büyük motorlara göre daha karmaşık sistemleri vardır. Ne kadar az parça o kadar az arıza ve sorun demektir. Aynı zamanda periyodik bakım haricindeki arıza onarım maliyetleri de oldukça düşüktür.

 

 

Küçük Motorun dezavantajları

 

 

    • Şehir içinde sağladıkları avantajları en belirgin şekilde uzun yollarda kaybedersiniz.

 

    • Özellikle çevreyollarında 150cc ve altı motosikletler maksimum 90-100km civarında hız yapabildikleri için tır gibi büyük araçlara çok daha fazla maruz kalırlar. 200-250cc sınıfı bu sorunu bertaraf edebilir onlar için bu madde tam olarak geçerli değil.

 

    • Küçük ebatları ve az çıkarttıkları ses ile büyük motorlara göre fark edilme oranları ve trafikte gördükleri saygı oranı daha azdır.

 

 

    • Riskli ortamlardan ve durumlardan uzaklaşmak için büyükler kadar hızlı kaçış yapamazlar.(tır konusu gibi )

 

 

    • Rüzgardan çok daha fazla etkilenirler. Düşük ağırlıkları rüzgarda daha çok savrulmalarına yol açacaktır. Büyük motorlar rüzgarlı köprü geçişleri gibi yerlerde daha güvenlidirler.

Rüzgarlı Havalarda Motosiklet Güvenli Bir Şekilde Nasıl Sürülür?

 

 

    • Frenleri ve virajı genel olarak büyük motorlar kadar kuvvetli değildir. 100km hızla giden bir touring motorla 100km hızla giden bir 150cc motorun durma mesafesi ve yol tutuşu birbirinden çok farklıdır.

 

 

Büyük Motorların Avantajları

 

 

Bazı sürücüler trafikte seyahat etmek için 20 beygirden daha az güçle mutlu olurken, diğerleri bunu son derece eksik bulabilir. Büyük bir motorla küçük bir motor arasında seçim yaparken güç önemli bir rol oynar, çünkü ikisi arasındaki bölünme oldukça büyüktür.

 

 

 

 

Büyük motorlar genellikle çok fazla güçle gelirler motor başına 40beygir ile 200beygir arasında değişebilir. Gücün bolluğu, hızlanmayı ve sollamaları son derece kolay hale getirecek ve bu motoru otoyol sürüşleri için mükemmel bir seçim haline getirecektir.

 

 

Bunun üzerine bu güç sürüşü heyecanlandırabilir gaz kelebeği üzerindeki küçük bir değişim sizi ileriye doğru uçurabilir ve suratınızda güzel bir sırıtışa yol açabilir. Bütün bunlar kulağa harika gelse de gücün bolluğu başkalarına zarar vermese de, bazıları için biraz korkutucu olabilir.

 

Ruhlu bir sürüş deneyimi yaşamıyorsanız, acemi veya dikkati dağınık bir biniciyseniz çok fazla güç için aç değilseniz büyük bir motosiklet sonraki motosiklet için en iyisi olmayabilir.

 

Aslında bunu büyük motorlar daha mı güvenlidir başlığı altında detaylı işlemiştir. O yüzden kelimelerin yerlerini değiştirip tekrar yazmak istemiyorum.

 

Bu yazıda artıları gözlemleyebilirsiniz;

 

Büyük motosikletler küçüklerden daha mı güvenlidir ? Yararlı bir rehber

 

Büyük Motorun dezavantajları

 

 

    • Dezavantaj sayılır mı bilmiyorum ama küçük motorların birkaç katı fiyatları vardır.

 

 

    • Artan fiyat ve dikkat çekicilikle beraber hırsızların dikkatini de çekerler. Çalınma korkusu artar.

 

    • Küçük motorlardan 100-200kilo civarında daha ağır olabiliyorlar. Ağırlık hem Avantaj hem de dezavantaj içeriyor.

 

 

    • Saatte 20km/h süratin üzerindeki hızlarda ağırlığı hissetmeseniz de stabilize yollarda veya düşük süratlerde büyük motorlar yorucu olabilir. Şehir içi kullanımı için en doğru tercih değildir.

    • Özellikle Touring tipi veya crusier tipi gezi motorları hem motoru hem de fiziksel hacmi büyük motorlardır. Bu büyük hacim yüzünden yoğun trafikte sürücüyü yorar veya her deliğe giremezler.

 

 

    • Bakım masrafları oldukça yüksektir. Hem yakıt tüketimi hem de parça maliyeti artar. Şehir içerisi gibi maksimum 50-70km hızlarda seyahat edebileceğiniz ve sık sık ışık gibi noktalarda durmanız gereken bölgelerde bu gereksiz ağırlık, yakıt tüketimi ve bakım masrafı size anlamsız gelebilir.

 

Çokta fazla dezavantaj sayamayacağım ama zaten saydıklarım ikisi arasında bir seçim yapmak veya temel farkları algılamak için yeterlidir.

 

Sonuç

 

Sonuç şu; Küçük motosikletin yaptığı işi büyük motor büyük motorun yaptığı işi de küçük motor tam olarak yapamaz. Sapla samanı ayırmak gerek.

 

 

Ağırlıklı şehir içi kullanılması gerekiyorsa ve genellikle otoyol yerine düşük süratli tali yollar veya anayollarda ama trafiğin en yoğun olduğu iş çıkış saati gibi trafiğin kitlendiği saatlerde ulaşım amaçlı kullanılacaksa fazla büyük bir motorun anlamı yoktur.

 

*BİR MOTOSİKLETİN KAZADAN ÖNCEKİ ORTALAMA HIZI, ÇARPMA ANINDA 48KMH, 60KMH VE VAKALARIN SADECE 1/1000’İNDE ÇARPMA ANINDA YAKLAŞIK 120 KMHDİR.

 

Ama bu konuda çokta karışmanın bir anlamı yok. Gazlamayı seviyor olabilirsiniz. Herkesin kendi tercihidir.

 

 

 

 

Uyarabileceğim tek bir kısım var. 250cc motosiklet almak isteyen gençler işte 2-3 yaşında 250cc motor alacağıma 10 yaşında 600cc motor alırım aynı fiyata kafasına bürünebiliyorlar.

 

Dostları motoru almak ilk iştir. Ama bunun lastiği var benzini var bakım maliyeti var. Ne olursa olsun 600cc bir motosikletler 250cc den özellikle benzin hususunda daha masraflı olacaktır. Kendim bu hatayı daha önce yaptım.

 

 

Hem uzun yol seviyorum hem şehir içi çok sık kullanmam gerekiyor diyen arkadaşlar genelde 50-100 bin büyük motora ateşleyebilecek durumdaysalar. 10-20 bin lira neyse kenara ayırıp 2.bir küçük şehir içi motosiklet almalarını önerebilirim.(Ben bu şekilde kullanıyorum )

İlgili yazı;

İki Veya Daha Fazla Motosiklete Sahip Olmanın Avantaj ve Dezavantajları

 

Keyifli sürüşler!

 

İlgili konular

 

Solo Vs Grup Sürüş Avantaj ve Dezavantajları

Motosiklet Kazalarından Kaçınmak için temel İpuçları

 

Motosiklet Kazaları Hakkında Az Bilinen Gerçekler

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir