Motosiklet Kazalarından Kaçınmak için temel İpuçları

Neredeyse herkes motosikletlerin tehlikeli olduğunu ve hangi ciddi kazalara karışabileceği hakkında yaşanmış hikayeler duydu.  Motosikletler tehlikeli makineler değildir. Sadece sağladıkları yetersiz koruma donanımı riski arttıran etmenlerden biridir.

Eğer ki motosiklet artık hayatımızın bir parçasıysa, kazaları önlemek için bazı ipuçlarına göz atmak sizin için faydalı olabilir.

Diğer taşıt sürücüleri motosikletlileri görmekte zorlanıyorlar buda onları motosikletlere karşı daha duyarsız bir hale getiriyor.

İşte her motosikletçinin göz önünde bulundurması gereken  motosiklet kazasından nasıl kaçınılacağına dair temel ipuçlarının bir listesi.

 

Temel Önleyici Bakımlar

 

Kazalarla bakımın ne alakası var dediğinizi duyar gibiyiz.

-Temel bakım hayal kırıklığına uğramaktan çok daha fazlasını sağlar. Sürüş sırasında potansiyel bir kazayı önleyebilir.
Yağ Değişimi motor sağlığı için çok önemlidir. Bunu düzenli yapmamak motorun aşırı ısınmasına yeterli yağlamanın sağlanmamasına ve dolayısıyla motorun tamamen kitlenmesi risklerini arttırır.

Motosikletiniz otoyolda aniden durursa veya kitlenirse bu son derece tehlikeli olabilir.

-Lastik Bakımı başka bir temel bakım şeklidir; Sizin yol ile bağlantınızı sağlayan bileşenlerdir. Sürüş sırasında patlarsa potansiyel olarak motosikletin üzerinden atılabilirsiniz.

-Zincir-dişlileri unutmayalım. Yağsız ve bakımsız ömrünün sonuna yaklaşmış zincirler kopabilirler.
Kopması durumunda en iyi ihtimalle sadece yolda kalırsınız.

Diğer Alternatifler ;

-Eğer yolcu zincir hizasına yakınsa yolcunun bacağına zarar verebilir.

-Motosikletin jant göbeğine dolanırsa arka lastik tamamen kilitlenebilir.(Videoda böyle oldu)

-Motosikletin ön dişlisine dolanırsa motor dişli bölümündeki aşırı sıkışıklık motor bloğunu patlatabilir veya şanzımana ciddi zararlar verebilir.

 

Ek Görünürlük sistemleri kullanmak

 

Özellikle bazı motosikletlerin arka aydınlatmaları çok küçük veya zayıf olabiliyor. Genellikle motosikletçiler fren uyguladığında her sürücü bunu fark etmez ve onlara arkadan çarpabilir.

 

Shad sh48 Topcase Aydınlatma ,Usb Girişi Ve Yük Taşıma Demiri Uygulaması Sh48 Modifikasyonu

 

Fazla abartıya kaçmamak suretiyle ilave arka park lambaları ve fren lambaları kullanmanızı tavsiye ederim.  Frene basınca 3-5 saniye çakar yapıp sonra sabit yanan modüllerde var düz yanan lambalarda var. Çakar rahatsız edici olabilir ama en kötü ihtimalle bile sabit yanan ışıklarınızı kuvvetlendirebilirsiniz.

Işık modülatörleri Abd’deki 50 eyalette tamamen yasaldır. Hatta bazı eyaletler motosikletçilerin bunları kullanmasını önermektedir. Çalışmalar bu gibi yanıp sönen ışıkların motosikletlerin kazandan kaçınmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

Türkiye’ de aslında herhangi bir çakar veya ek aydınlatma modülasyonu yasal sayılmıyor. Çünkü ekstra lamba takan kendini polis zannediyor. İnsiyatiflerin kötüye kullanıldığı güzel ülkemizde yasal olmaması çok doğal.

Aşırıya kaçmayacak arkadan geleni rahatsız etmeyecek şekilde ufak modifikasyonlar problem olmaz dışarıdan niyetiniz belli olsun yeterli. 150 bin kilometredir ilave arka fren lambalı motosikletler kullanırım bir kerede bu ne böyle diyen biri çıkmadı karşıma.

 

Nerede Durduğunuza Dikkat Edin

 

Bir dur işaretinde veya trafik ışıklarında durduğunuz yerin konumu aslında önemlidir. Bir arada sürdüğümüzde , ışıkta başka bir aracın arkasında dururken iki kere düşünmüyoruz , ancak durum motosikletler için oldukça farklı.

 

Başka bir arabanın arkasındaki şeridin ortasında durmak bir hatadır. Bunun nedeni, bazı sürücülerin bir motosikletin bir arabanın arkasında bir ışıkta durduğunu görmemesi veya fark etmemesi ve arkadan çarpabilmesidir, bu da genellikle motosikletçinin iki araba arasında sıkışmasına neden olur.

Başka bir arabanın arkasındaki yolda durduğunuzda, her zaman aracın soluna veya sağ tarafına, tercihen diğer şeridin yaklaşmakta olan trafiği varsa sağa doğru durun.

Bu arkadan gelenin size çarpmasını hem büyük ölçüde azaltır. Hem de önümüzdeki arabayla sıkışmak yerine belirli bir boş alana savrulmamıza olanak sağlar.

Değil trafik ışığı sıkışık trafikte bile bu yöntem sayesinde defalarca kazadan sakındım. Özellikle dur kalk yapan tek şeritli sıkışık trafiklerde(saçma sapan tek şeritli orman yolu ve piknik alanı dönüşlerinde Sarıyer ,şile, ağva trafiklerinden bahsediyorum )  telefonlara dalan sürücülerin öndeki arabanın tamponuna sıklıkla bindirdiğini görürsünüz.

 

Geceleri Binmekten Kaçının

 

 

Geceleri motosiklet sürmek eğlenceli olabilir ancak maalesef kazaya karışma olasılığınız artabilir. Gerekmedikçe geceleri motosiklet kullanmaktan kaçının. Önerme aşırı görünebilir, ancak bu gerçeğin arkasında saklanan çok fazla gerçek var.

 

Ölümcül motosiklet kazalarının %28‘i 2017’de saat 21:00 ile 03:00 arasında gerçekleşti. Çalışma ayrıca özellikle hafta sonu gece sürüşünün motosikletçiler için özellikle tehlikeli olduğunu belirtiyor.

 

Siz içmemiş olabilirsiniz ancak, bu diğer sürücülerin içmediği anlamına gelmez. Bu sürücülerden ön görülemeyen davranışlarla karşılaşmak bir motosikletçi için daha tehlikeli hale gelir.

 

Sınırlı görünürlük, Siyah motor siyah mont siyah kask ve gecenin karanlığı…

 

En iyi farlar bile yerlerdeki motor yağlarını ve hayvanları görmekte zorlanabilirler.

 

Sıfır DERECE altında motosiklet

 

Motosikletler güzel, güneşli günlerde kullanmak için harika araçlardır. Asla tatlı su motorcusu olun demiyorum size. Yaz aylarında ilk yağmurda yerlere kapaklanan motorcuları görüyoruz.

Sert hava kar, dolu ve – derecelerde kullanmaktan sakınalım. Karda veya aşırı soğukta sürebiliyor olmanız bunu yapmanız gerektiği anlamına gelmez.

 

0°’ nin altındaki sıcaklıklarda güneş olsa dahi yollarda kolayca buz oluşabilir. Özellikle geceleri yoğun çiğ düşen vilayetlerden ve köprülerden sabah erken saatlerde geçecekseniz dikkatli ve yavaş olmalısınız. İstanbul’ da kış ayında sabah 5-6 da çok zor geçebileceğiniz viyadük köprülerini size sayabilirim isterseniz.

Bende yaz-kış kullanıyorum temkinli şekilde ilerliyorum. Özellikle aşırı soğuk havalarda güneş tam donmadan önce donabilecek yollardan geçmemeye çalışıyorum.

 

 

Uzun yollarda Sol veya Sağ şerit

 

Özellikle uzun turlar yapanlar için geçerlidir. Bir otoyolda sürmek özelliklede yoğun rotalarda yeterince stresli olabiliyor.

Çok çeşitli yol tecrübesi olmayanlar “otoyolda ne var? Sabit hızla dümdüz gidiyoruz” diye düşünebilirler.

İstanbul’da yaşayanlar veya İstanbul rotasında motosiklet kullananlar için bu strese verebileceğim en belirgin örnek Kocaeli körfez rotasıdır. Güneş altında tünele girersin bir bakarsın tünelin çıkışında aniden kitlenen bir trafik zor bela durursun acaba arkadaki durabilecek mi diye düşünmeye başlarsın. Yol bayır inişli çıkışlı ve virajlıdır. Gereksiz hızlanırlar sonra virajı alamayıp aniden yavaşlarlar. Şoförler saçma sapan şerit değiştirirler bazen sol şerit en yavaş sağ şerit en hızlı akan şerit olabilir. En keyif almadığın bölge körfez bölgesidir.

 

Neyse konuya dönersek. Otoyolda sürülecekse yapılan istatistiklerde en güvenli şeritlerin en sağ veya en sol şerit olduğu söyleniyor. Şerit değiştirmek sürece olmadığınız sürece orta şeritlerde kalmayın.

Düşüncesiz hatalı solama yapan diğer sürücülerin orta şeritte seni görme olasılıkları daha azdır. Otoyolda orta şeritte sürmek her iki taraftan da endişelenmeniz gereken trafik şeritlerine sahip olduğunuz anlamına gelir. En sağ veya en sol şeritlerde sürmek endişelenmeniz gereken tek şerit olduğunu anlamına gelir. Temel olarak köşe şeritlerde sürerken başka bir araca çarpma olasılığınız azalır.

Tabi bu olay tüm dünyada böyleyken Türkiye’de sapak kaçıranlar meşhur olduğu için sağ şeritte giderken önünüzdekinin aniden durup geri gitmek isteyebileceğini veya diğer şeritlerden birinin sizi görmeyerek hızlı bir şekilde birkaç şerit atlayabileceğini unutmayın. Ölümcül kazalar sol şeritte olsa bile sağ şerit kazaları da oldukça tatsız olabiliyorlar.

 

En sağda kullanıyorsanız ve bir çıkış sapağına yaklaşıyorsanız soldan gelenlerin size karşı yapabileceği ani hareketleri ve kaçış rotalarınızı takip mesafelerinizi belirleyin.

 

Kimsenin Seni Göremediğini Farz Et

 

Ecnebiler buna savunmacı sürüş diyor. Savunma sürüşünün temel parçalarından biri, kimsenin sizi göremediğini varsaymaktır.

Bir motosiklet sürerken nasıl desem doğru kelime “yenilmezlik” hissi elde etmek kolaydır. Yıllarca sürdüyseniz ve hiç kaza geçirmediyseniz. Sizde bu hataya düşebilirsiniz.

Havacılıkta buna ikarus sendromu denir.

Motosiklette İkarus Sendromu

 

Genel sürüş eğitimi , sürücülere yoldaki diğer taşıtlar ve motosikletin durması gereken dikkat etmesi gereken noktalarla ilgili pek bilgi vermez. Etrafınızdaki sürücülerin sizi görebileceğini varsayarsanız ; bu kelimenin tam anlamıyla kendi hayatınız üzerine bir risk.

 

Her zaman yoldaki çevrenizdeki Her insanın orada olduğunuzu bilmediğini ve buna göre sürdüğünü varsayın.

Dakikalarca mavi kör nokta alanlarda durup sonra araba üzerinize kırdığında yargı dağıtmanıza gerek yok. Arabanın kör noktasında olduğunuz için aslında hatalı olan tamamiyle sizsiniz.

 

Sürücülerin bir motosikletle kazaya neden olduklarında sahip oldukları en büyük mazeret “motosikleti görmedim ya da çok geç olana dek görmedim.

Kavşaklarda Ekstra dikkatli olun

 

Bu, yeterince vurgulayamadığım bir ipucu. Bir motosiklet kazasını önlemenin en iyi yollarından biri, herhangi bir kavşaktan geçerken son derece dikkatli olmaktır.

Kavşağa yaklaşırken motosikletin hacminin normal binek bir arabanın 5/1 i kadar olduğunu dolayısıyla görünürlüğünün de azaldığını unutmayın. Sizin haklı olmanız kırılan kolunuzu bacağınızı yırtılan minüsküsünüzü düzeltmeye yetmiyor.

Herhangi bir kavşağa her yaklaştığınızda, kırmızı ışıkta olsalar bile hiçbir aracın gelmediğinden emin olmak için her iki tarafa da baktığınızdan emin olun.

Ayrıca, trafik şeridinize girmeye çalışan arabalar için uyanık olun; sizi görmeden içeri girmeleri kolaydır, bu da sizin tarafınızdan acil manevra gerektirir.

 

Görünür kıyafetler giymek

 

Parlak renkli veya mümkünse fosforlu güvenlik ürünleri içeren ekipmanlar kullanmaya özen gösterelim. Bu bazılarınızın moda standartlarına uymayabilir, ancak bir kazaya karışmamak, yolda bir motosiklet modası sergilemekten daha önemlidir.

Suzuki v-strom dl650 Lüleburgaz gezisi

Reflektörlü ayakkabı , üzerinde reflektör bulunan bir yelek veya kaskınıza ve motosikletinizin belirli kısımlarına reflektör yapıştırmayı düşünebilirsiniz.

 

 

Alkol Tüketimi

 

Muhtemelen bildiğiniz gibi, alkol tüketiminin bir kişinin bir aracı nasıl kullanabileceği üzerinde büyük bir etkisi vardır. Herkes buna farklı tepki verir ve bazıları için beyinleri üzerinde daha büyük bir etkisi olabilir.

Alkol bulanık görme, konuşma bozukluğu, yürüme zorluğu, hafıza bozukluğu ve reaksiyon sürelerinin gecikmesine neden olur. Bunlar, herhangi bir motosiklet Sürüşünü zararlı hale getirecek her şeydir. Çoğu yerde, kandaki alkol konsantrasyonunuz  ( veya BAC) %0.08 veya daha yüksekse, bir aracı sürmek veya çalıştırmak yasa dışıdır.

Motosikletinizi sürmeden önce herhangi bir alkol tüketmemek iyi bir uygulamadır.

Bu, kandaki alkol oranınızın %0 olduğu anlamına gelir. Birçok kişi, sisteminizde çok az miktarda alkol bulundurmanın, sürüşünüz üzerinde çok fazla etkisi olmadığı için iyi olduğunu iddia edecektir. Ama birkaç korkutucu gerçeğe bakalım.

” 2013’te motorlu taşıt trafik kazalarında 4,399 motosiklet sürücüsü öldü. Bunların 1.232’si (%28) alkol bağımlısıydı (BAC .08 veya üstü). Buna ek olarak, daha düşük alkol seviyelerine sahip 305 (%7) ölümcül yaralı motosiklet sürücüsü vardı (bacs of .01 için .07 g / dL).” Bu rakamlar, bir motosiklete binmeden önce herhangi bir tüketimin tehlikeli olabileceğini açıkça ortaya koyuyor.

Buna ek olarak, sadece bir içki içtikten sonra bir şekilde bir kaza geçirdiyseniz, kaza sizin suçunuz olmasa bile bir şekilde sorumlu tutulacağınızı da düşünmeniz gerekir.

Ani Tepkiler vermeye hazırlıklı olun

 

Ne kadar iyi bir sürücü olursanız olun, yolda sürerken büyük olasılıkla çeşitli karşı taraf hatalarıyla karşılaşacaksınız. Beklenilen bir dönemeç ileride görülen bir engelle baş etmek karşı taraf hatalarına göre daha kolay bertaraf edilebilir.

Suzuki v-strom dl650-dl1000 Fren maneti değişimi

Elinizin ayağınızın fren manetin de olması bile olası durumlarda size saniye farklarla büyük avantajlar sağlayabilir. Bir motosikletin 100km/h hızla seyir etmesi demek saniyede 35 metre yol kat etmesi demek dolayısıyla 2saniye geç verilen bir tepki duruş mesafenizi en az 70metre oranında öteleyecektir.

Tehlikeli kabul edilebilecek her dalda saniyeler çok önemlidir ister bir savaş pilotu olun ister paraşütle atlayın.

 

Ani karşı taraf hatalarıyla nasıl başa çıkılacağını bilmek bir felaketi önlemede yardımcı olabilir. Kesin dönüşler ,dar daireler hızlı ivmeler gibi sert manevralar konusunda pratik yapabilirsiniz.

Sadece gözlem yaparken manevralar kolay görünebilir ancak başarılı şekilde tamamlamak ve bunun bir alışkanlık haline dönüşmesi eser miktarda uygulamayı hak eder. Boş park yerleri boş arsalar bulun ve pratik yapın.  Arada sürüş becerilerinizi tazeleyin paslanmaya müsaade etmeyin.

 

 

 

 

Panik Frenleme Uygulaması

 

 

Keskin dönüşler ve sert manevralar yapmanın yanı sıra, motosikletinizde acil frenleme yapmak da mükemmel bir fikirdir. Kaza değil normal zamanlarda bile uygunsuz bir şekilde yapmak kendi başına bir kazaya neden olabilir.

 

Sürüş günleriniz boyunca, frenlerinize çarpmanızı gerektiren bir durumla karşılaşmanız muhtemeldir. Kendinizi aniden ve güvenli bir şekilde durdurmanın en iyi yolu, herhangi bir ivmeyi serbest bırakmak ve her iki freni de motosikletinize (arka ve ön) eşit bir şekilde uygulamaktır.

Sadece ön frenleri uygulamayın, çünkü bu ön tarafta çok fazla kuvvete neden olabilir ve dönmenize neden olabilir. Her iki freni de uygulamak, önden frenleme kuvvetinin yaklaşık %70’ine ve arkadan frenleme yardımının yaklaşık %30’una sahip olacağınız anlamına gelir.

Bazen sert frenleme bir çarpışmayı engellemez. Ancak frenleme, daha az ciddi yaralanmalara yol açacak olan etkiyi azaltabilir.

 

Büyük araçlara yakın sürmeyin

 

 

Bir motosiklette bir kazadan kaçınmaya yardımcı olmak için diğer arabalara çok yakın sürmeme fikrine değindik.

Ancak kendi içerisinde daha fazla risk teşkil eden gruplarda var.

Açık Kasa kamyonlar genelde yeterli güvenlik önlemi almadan eşya taşıyorlar veya istihap haddinden fazla dolduruyorlar.  Karpuzların göründüğü samanların römorkun boyunu aştığı araçlardan özellikle uzak durunuz.

Herhangi bir tır kamyonet römorklu tekne karavan çeken araç, gibi kör noktası oldukça fazla olan araçlardan uzak durunuz.

Eğer sollayamıyorsanız hızınız gücünüz yetmiyorsa önünüzde bayır vs varsa gerekirse siz yavaşlayın ve onların geçmesine müsaade edin. Ama kesinlikle aynı mesafede seyir etmeyin.

Herhangi bir dorseye römorka arkadan önden yandan herhangi bir şekilde çarpmak çarpabileceğiniz tüm nesnelerden çok daha tehlikelidir.

 

-Özellikle Türkiye gibi sadece yönettiği hükümetler tarafından gelişmiş kabul edilen ülkelerde kamyon ve kamyonetler kötü fren sistemleriyle bitik lastikleriyle yollarda gitmeye devam ederler. Otoyollarda sık sık kuşakları paramparça olmuş lastikler görebilirsiniz. Önünüzdeki kamyonetten bu tip parçalar sizin tarafınıza doğru yuvarlanabilir dökülebilir.

-Lastik gümlemesi diye bir hadise vardır. Lastik aniden patlar ve yok olur diyebiliriz. Bu hadise özellikle 80-90km maksimum hızlarda ve aşırı sıcaklarda tırların başına yoğun olmasa da nadiren denecek kadar da  az olmayacak sıklıkla gelen bir hadisedir. Patladığında yanında denk gelirseniz bomba etkisi yaratır .Ne olduğunu anlamadan çıplak ve sağır bir şekilde ahiret yolculuğunuza başlarsınız.

-Trafikte her şey mümkün e5 te neredeyse 100 metre mesafedeki bir tırdan kaskıma yastık çarptı. Nasıl olduysa adamın penceresinden çıktı ve bana çarptı.

Çarpan nesne yumuşak bir nesne olsa bile evdeki yastığa saatte 30-40km hızla atlamıyoruz sonuçta değil mi ? (Aramızdaki hız farkını kast ediyorum adam 90la gidiyor olsa ben 40la gidiyor olsam saatte ortalama 50km bir ivme farkı oluşur )

 

Kaskınız genellikle kapalı olsun

Özellikle kamyonların  yanından geçerken buna dikkat etmelisiniz.

Hafriyat kamyonu veya araç gibi nesneler yollardaki çakış taşlarını tarafınıza gerçekten havalı tabancayla ateşlenmiş gibi fırlatabilme becerisine sahiptirler.

 

Sınırlarınızı Bilin

 

Son olarak, bir motosiklet kazasından kaçınmanın en büyük yollarından biri yeteneklerinizi ve sınırlarınızı bilmektir.

Özellikle birkaç motorcu veya grup sürüş bir araya geldiği zaman. Gaza gelme yöntemiyle çalışmayın.

Ben 10 yıldır biniyorum x kişine motoru ben aldırdım 2 yıldır biniyor ona ne kadar iyi bindiğimi göstermeliyim gibi ego yarışlarına girmeyiniz.

 

Belirli bir durumdan rahatsız olduğunuzda, kendinizi hemen ondan çıkarın.

Rahatsızlık, kendinden emin olmadığın anlamına gelir.

Yolda güven eksikliği başlı başına bir dikkat eksikliğine yol açar. Bu özellikler motosikletteyken sizin için dostça olmayacaktır.

İyi süremeyeceğinizi bildiğiniz şekillerde kullanım tarzına kimsenin sizi sürüklemesine müsaade etmeyiniz.

Motosiklet sürmek bize yeterli ve uygulama tecrübesiyle dilediğimiz yere ulaşmaya müsaade eden bir spordur.

Hava da Hiç bir pilot belirli bir süre 10bin feet tecrübesi yapmadan 20bin feete çıkamaz. Güvenle sürmeye devam edin kazasız belasız istediğiniz seviyeye ilerlediğinizi hissedeceksiniz.

 

Diğer taşıtları anlamak 

 

Araba sürücülerinin çok az bir kısmı hem araba hem motosiklet kullanıyor. Hatta bu azınlığı trafikte motosiklete gösterdikleri saygıdan hissedebiliyorsunuz.

En az bir dostu veya aile ferdi belki de kendisi motosiklet kullanan insanların motosiklete bakış açısı çok farklı oluyor. Keşke bu imkan tüm sürücülere verilebilse. Kullanmasalar bile artçı olarak bile algılarının genişleyeceğine eminim.

Hem motosiklet hem araba kullanan sürücülerin sayısı sadece araba kullananlardan daha fazla olduğu kesinlikle net bir bilgidir.

Ama net olmayan gözlemlediğim bir kısımda şu; Araba kullanmasını aktif şekilde bilen motosiklet sürücüleri arabaların hareketlerini veya hatalarını daha iyi tahmin edebildikleri için daha güvenli motosiklet kullanıyorlar. (Kendimde bu gruba dahilim )

Diyeceğim o ki arabalılara belki motosiklet öğretemeyebiliriz ama kendi kişisel gelişiminiz için  eğer ki diğer taşıtlarla bir tecrübeniz yoksa  ehliyet almayı düşünmüyor olsanız bile araba direksiyonuna oturup bir kaç tur mutlaka kullanın nereleri görüyorlar nereleri görmüyorlar gözlemleyin.

Diğer konular;

Motosiklet Kazaları Hakkında Az Bilinen Gerçekler

 

Eklemek istediklerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz. Liste güncellemeye her daim açıktır

Keyifli ve dikkatli sürüşler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir