Fiat Panda 169 Bagaj Düğmesi tamiri ve Revizyonu

Herkese merhabalar 2004 model harici 2005 yılı ve üzeri üretime ait modellerin arka tutamacında switch şeklinde bir düğme bulunur. Bu düğme elektronik kilide komut verir ve açmasını sağlar.

2005-2011 modeller arasında aynı tasarım ve aynı mekanizma kullanıldı. Dolayısıyla Bu yazı 6 sene arasındaki tüm panda 169 modellerini kapsamakta.

Aracı ikinciel aldığım için bir düğme olduğunu fark etmem bile şans eseri oldu. Bir çok yaşını almış arabada bu tip bir buton bulunmuyor. Aslında bakarsanız döneminin özelliklerini konfordan feragat etmeden sunan bir araba.

Ben güneş yanıklarından dolayı soluk görünen plastiği boyamak için tutamaç kısmını söktüm. Söktüğümde buraya doğru giden bir kablo ve switch hattı olduğunu gözlemledim. Ardından ölçü aleti ile ölçüm yaptığımda çalışmadığını gözlemledim 🙂

 

Bozukta olsa bir butonumun olmasına çok sevindim. 😀

 

Nasıl sökülür?

 

Öncelikle bagaj içerisindeki gri kısmı 6 numara allen yardımıyla ve biraz kastırma yöntemiyle sökmeniz gerekiyor.

Ben sökmüşken zamanında fazladan atılmış su girme ihtimali olan plaka deliklerini sıvı conta ile kapattım.

Plaka sabitlemek için kullanılan vidalar nerdeyse arabanın kıçından girip başından çıkacak 10 cm vidalar gördüm. Ayrıca bu vidalar elektrik tesisatına zarar vermek üzereydi biraz daha yandan atsa tesisatı delip geçecek. Bu tip usta ve kullanıcı hataları her arabada mevcut.

Sökmüşken bunlarıda kontrol etmekte fayda var.

Ardından bu parçayı sökebilmek için 2 elektrik soketi sökmeniz gerekiyor. ve arkadan 4 adet 10 numara somun sökmeniz gerekiyor.

Somun noktaları görselde göründüğü gibi.

Anahtarlı kilit mekanizmasınıda dikkatle metalinden ayırmalısınız.  Anahtar nokta nasıl söktüğünüzü unutmayın ki tekrar geri toplayabilesiniz 😀

Kilit yerini plastikten sökmeyi başaramadım. 20 yıllık plastiği kırılma pahasına zorlamak yerine maskeleme bandı ile dikkatlice kapatıp 12şer saat ara ile 3 kat sprey boya sürdüm.

Boya olarak soldaki motip parlak siyah boyayı kullandım. Elimde mat olsaydı matı tercih ederdim. Ama aşırı sırıtmadı açıkçası.

 

Switch

    • Kontroller için bir adet multimetre ve elektronik bilgisine ihtiyacınız var.
    • Bagaj tutamacından gelen toplan 3 kablo var. soket 3 lü bir soket. Bunlardan bir tanesi eksi veya artı sabit uç.  1 tanesi plaka aydınlatma grubu için biride switch üzerinden geri dönen enerji.
    • Yani  3 pinden 1 ortak uç ve bir adet switch üzerinden dönen olmak üzere 2 taneside switch üzerinden iletim yapar.

Ölçü aletiyle iletim kontrolü yapabilirsiniz. Switch zamanla plastik boşluğu veya arıza yapabiliyor.

Vatandaşlardan biri böyle bir video koymuş.Bu arada bir diğer diyagnozda sestir. Switch çalıştığında klik sesi gelir hafifte olsa. Sesin gelmesi kesinlikle çalıştığı anlamına gelmesede sizin için bir anlam ifade edebilir.

 

Switch tedariği

Bazı arabalarda bazı parçalar ayrı satılmıyor bu kısım bozuldu diyelim bu kısmı komple satın almanız gerekiyor denebilir. Araştırdığımda bu parçayı bulamadım. yada başka bir swtich sığdıramayacağım kadar küçük bir alandı. Bende paslanmaz çelik su geçirmez düğme montajlamaya karar verdim.

Arızalı switch kablolarından uzatma çektim ve bağladım.

16mm bir düğme alıp müsait bir yere delik açtım ve buton taktım

 

Butonu taktım sistemi topladım. Normal şartlarda sistemin çalışması gerekir. Peki benim arabamda çalıştı mı ? Çalışmadı?

 

Çünkü zamanında kumandası kaybolmuş ve sonradan takma uzaktan kumanda modülü takmışlar. Modül kötü veya kalitesiz değil. Ama işçilik aşırı kötü.

Kablolar allaha emanet yalan yanlış bantlı. Çalışmama sebebi bu.

Muhtemelen takan usta bunu yaptığı esnada bagaj düğmesi çalışmıyordu adamda tespit etmeye bağlamaya uğraşmadı.

Orjinalinde merkezi kilit sistemi gövde beyni üzerinde montajlı. Buradan arka switche e giden kabloyu bulup uzaktan kumanda modülüne bağlamam yeterli olacak.

Arabanın farklı noktalarıyla uğraştığım için bu kısımlarla henüz ilgilenemedim ama hatayı tespit etmiş oldum. 🙂

 

Dilerim sizlere faydalı olur. Keyifli çalışmalar keyifli sürüşler dilerim.

 

 

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir