Rüzgarlı Havalarda Motosiklet Güvenli Bir Şekilde Nasıl Sürülür?

Rüzgarlı günlerde motosiklete binmek varış noktanıza ulaşmak için ekstra bir meydan okuma ekleyebilir. Sürdüğünüz motosikletin türü ve vücudunuzu konumlandırma şeklinizin rüzgarda sürüş yeteneğiniz üzerinde etkisi olacaktır.

Rüzgarda hangi motosiklet türlerinin daha iyi performans gösterdiğini optimum güvenlik için vücut pozisyonunuzu nasıl ayarlayacağınızdan bahsedeceğim.

Bir kere şunu unutmamalıyız rüzgar ve motosiklet ayrılmaz bir ikilidir. Reçel ve peynir gibidirler. Motosikleti seviyorsak rüzgarları da kabullenmeliyiz nefret etmek yerine ona ayak uydurmalıyız.

 

Rüzgarlı günler için Hangi motosiklet Türü daha iyidir

 

Sonuçta kıyafet değiştirir gibi motosiklet değiştirmiyoruz veya muhtemelen garajımızda birkaç çeşit motosiklet bizi beklemiyor ama mantaliteyi anlayabilmek açısından bilmemizde fayda olduğunu düşünüyorum.

Birden fazla motosikletiniz olsaydı hangisini seçerdiniz?

 

Daha ağır olanı mı daha hafif olanı mı? Kısa veya uzun olanı mı? Naked model mi yoksa tam grenajlı bir model mi? Tüm bu seçenekler rüzgarlı bir havada motosikletin performansını ve nasıl sürüleceği konusunda değişkenlikler oluşturur.

 

Ağır bir tur motosikleti (220 kilo Üzeri)

 

Daha hafif ve daha küçük bir motosiklete göre daha fazla rüzgar dayanımı gösterir. Tur motosikleti ağırlık nedeniyle rüzgarda itilme savrulma oranı daha düşüktür.

Öte yandan standart bir motosiklet , rüzgarın yolundan ve yönünden daha fazla kaçabilir. Büyük motosiklet ve fazla parçalar daha fazla tutuluma sebep olur.

Yani en iyi motosiklet diye bir kavram kesinlikle olamaz.

 

Rüzgarlı koşullar için Motosiklet sürme teknikleri

 

Rüzgar her yönden gelebilir. Motosikletinizin rüzgar davranışlarını bilmek savrulmanıza sebep olabilecek rüzgarlarla başa çıkabilme oranınızı arttırır.

Rüzgar her yönden gelebilir .Önden arkadan her iki taraftan.  Bu senaryoların her birine ayrı ayrı göz atalım.

 

Çapraz Rüzgarlarda Motosiklete binmek

 

Nedir çapraz rüzgarlar soldan veya sağdan tamamen dik olarak gelebilen veya  yan, çapraz şekilde gelebilen rüzgarlardır. Yani kontrol etmesi nispeten en zor olan ve sizi en çok yoldan çıkartabilecek tipteki rüzgarlar.

Sizi yoldan çıkartabilirler veya başka bir şerite fırlatabilirler. Yaşamayan anlayamayabilir ancak yoğun rüzgara maruz kalmış sürücüler ne kadar kuvvetli olabileceğini tahmin ederler.

Ön bölgeniz rüzgarın sizi ne kadar zorladığı konusunda bir algı oluşturabilir. Kendinizi bir yelken gibi düşünün. Rüzgar temasını azaltmalıyız. Motorunuz ve bedeniniz ne kadar büyük alana sahip olursa kuvvet etkisini o kadar fazla hissedeceksiniz.

Çapraz rüzgarlarla başa çıkmanın en iyi yolu vücudunuzu gevşetmektir.(Kavramanızı ve dizlerinizi gevşetmeyi düşünün)

Gevşetmekteki en büyük avantaj gerilen bedeninizin tüm yükünü gidona yansıtmayı engellemektir. Kısacası motosikletle sürücü arasındaki amortisör vazifesi görmesidir. Aksi taktirde bedende hissedilen tüm rüzgar farkında olmadan gidona da yansıtılır. Özellikle 40 kilometre üzeri hızlarda kontra ile 0.5cm lik bir açı değişimi ile dünyalar kadar yön değiştirmek mümkündür.

Mümkün olduğunda beden hacminizi küçültün ve ön camın arkasına geçin (aerodinamik olun yani) Rüzgar bedeninizi ve motorunuzu hareket ettirmek istediğinde panik yapmayın.  Rüzgar sol taraftan geliyorsa rüzgara  uygun kuvvette bir sola eğilim kuvveti uygulayın.

Temel olarak bir çok rüzgarla bu şekilde başa çıkabilirsiniz. Biraz daha ileri seviye düşünürsek Sol gelen rüzgar için sol dizinizi dışarı çıkartabilirsiniz. Sağdan geçen için ise sağ dizinizi.

Mantık olarak belki tam tersini düşünebilirsiniz kolay anlaşılabilmesi için temel mantığı ve nedeni şudur. Sol tarafa doğru açılan bir diz süratle beraber doğal oluşan ön rüzgarlar için bir yelkenli eğrisi oluşturur. Yani normal bir sürüş ortasında ve düz bir konumdayken dizinizi sola açtığınızda motosikletin sola doğru gitmek istediğini gidonda hissedebilirsiniz.

Buda rüzgarın bizi istemediğimiz yöne doğru fırlatma eğrisini biraz daha azaltabilir. Bunun en büyük riski İstanbul’daki gibi kıtalar arası bir köprü geçişinde kullanıyorsanız. Rüzgar aniden yön değiştirebilir. Bu durumda gitmek istemediğiniz yöne daha fazla gitmenize sebep olur. Genellikle Tek taraflı gelen körfez veya kırsal kesim rüzgarlarında verimli olabiliyor. Kendinizden emin değilseniz kullanmamanızı tavsiye ederim.

Çapraz rüzgarlarla başa çıkmanın en iyi yolu bedeninizi gevşetmektir. Kavramanızı dizlerinizi vb gevşetmeyi düşünün. Rüzgar vücudunuzu hareket ettirdiğinde paniklemeyin. Bu durumdan faydalanın ve rüzgarın kuvvetini ve de geldiği yönü algılamaya çalışın.

Mümkün olduğunca bedeninizi küçültün Varsa ön camın arkasına geçin. Motosikletin etrafında akan ve yaklaşmakta olan rüzgarı yakalamak için rüzgarın geldiği yöne diz açabilirsiniz. Sağdan geliyorsa sağ dizinizi dışarı çıkarın. Vücudunuzu ve motosikletinizi sağa çekecek ve çapraz rüzgarın etkisini azaltacak bir yelken üretmiş olursunuz. Zamanla çapraz rüzgarlara karşı koymak için dizinizi ne kadar açacağınızı ayarlamayı öğreneceksiniz.

Diz çıkartmak ötesinde, etkilere karşı koymak için motosikleti çapraz rüzgar yönünde sürebilirsiniz. Gidon üzerinde çapraz rüzgar yönünde hafif bir baskı uygulamanız yeterlidir. Ancak benzer bir etkiye sahip olacaktır. Sanırım bu en kolay ve en güvenli uygulanabilir yöntem kabul edilir.

Ayrıca Çapraz rüzgar yönünde karşı ağırlıkta uygulayabilirsiniz. Oturma pozisyonunuzu rüzgarın geldiği tarafa doğru yaklaştırırsanız. Vücut ağırlığınız motorun o yöne doğru daha fazla eğilim vermesine sebep olur.

Bu üç yöntem Gidon-diz- Ağırlık yöntemlerinin hepsini aynı anda da kullanabilirsiniz.

 

Motosiklet Önünden gelen rüzgarlar

 

En az tehlikeli rüzgar türüdür. Çapraz rüzgarlarla başa çıkmaktan biraz daha kolaydır. Ama mantık aynıdır. Rüzgar riskini ve tutulumunu en aza indirmenin anahtarı rüzgarın itebileceği ön bölgenizi yani paraşüt etkisini azaltmaktır. Kolları ve bacakları motora en yakın şekilde konumlandırmak ön camın arkasına saklanmak en iyisidir.

Mümkün olduğunca akıcı olun ve rüzgarın bedeninizle olan sürtünmesini azaltın. Bu rüzgar sizi yavaşlatacaktır. Düzgün trafik akışını engelleyecek kadar sürüşünüzü yavaşlatırsa, trafiği engellememek için mola vermek veya farklı bir rota seçme seçeneklerinizi gözden geçirin.

 

Arkadan Gelen Rüzgarlar

 

Kuyruk rüzgarları, sizi geriye itmediği veya yavaşlatmadığı için üç kategori içerisinde en kolayı sayılır. Kuyruk rüzgarları düşündüğünüzden daha hızlı sürmenize neden olabilir. Yakıt tüketimini azaltabilir. Dikkat etmeniz gereken tek şey. Artan durma mesafeniz olacaktır. Rüzgar sizi arkadan ittirdiği için %10-30 oranında bir duruş mesafesi etkisi olabileceğini unutmayın. Konfor bölgenizden taşmayın ve dikkatli olun.

 

Gaz kolu İpuçları

 

GAZI ASLA KAPATMAYIN

Devam ediyorum Gazı kapatmadığınız gibi asla asla gerekli olmadıkça fren yapmayın.

 

Sabit bir hızla giderken veya hızlanırken veya yavaşlarken fark etmez. Herhangi bir  rüzgar çeşitine maruz kalabilirsiniz. Bu maruz kalma sonucu yapılacak en büyük hata yavaşlama veya gaz kapatma eğilimidir. Özellikle yeni başlayan veya yeterince tecrübe sahibi olmayan sürücülerin yaptığı büyük bir hatadır. Bu aynı motosikletinizin arka lastiği hafif kayar kaymaz gücü kesmekle aynıdır. Gücü kesmek daha büyük sorunlara yol açar.

Gaz kapattığınız esnada karşıdan veya çapraz gelen bir rüzgara karşı daha savunmasız ve karşıdan gelecek etkiye karşı olan gösterdiğiniz kuvveti kaybetmiş olursunuz. Yani savrulma oranınız oldukça artar.

Örnek; Rüzgar yönüne doğru ilerlemek isteyen bir yelkenli teknenin yelkenlerini kapatıp rüzgar yönüne doğru ilerlediğini düşünelim.  Aniden gazı kapatıp yelkenleri açarsa bu tekneye ne olur?

Nasıl Kullanılmalıyız

Öncelikle Motor devrinden bahsedelim. Rüzgarlı süreçlerde motoru biraz daha yüksek devirli kullanmanız sizin için avantaj sağlar.

Her motorun maksimum beygirini verebildiği ideal bir devir vardır. Örnek verelim Maksimum beygirini 7 bin devirde verebilen bir motor sürerken. 6.viteste 3500 devirde 100 kilometre hız ile gitmekle. 4.viteste 6bin devirde kullanmak arasında farklar oluşur.

Düşük vites yüksek devir ölçeğinde motorun hızlanması ve güç anlamında ani tepki verebilme kabiliyeti artar.

Şiddetli bir rüzgara düşük devirde yüksek bir vitesle yakalanırsanız siz güç açana kadar motosikletiniz boş bir kamyon gibi sağa sola savrulmak isteyebilir.

O yüzden özellikle rüzgarlı anlarda motorun müsade ettiği ideal yüksek devir ölçeğinde ve mümkünse Motosikletin gaz kolunda gaz açabileceğimiz bir oran olacak şekilde kullanalım.

Örneğin kendi cbf 150 motosikletimde köprü ve rüzgarlı geçişlerde İvmelenme-devir-gaz kolu boşluğunu ayarlayacak şekilde hareket ediyorum.

Motosikletin yorulmadan ideal sağlayabileceği sürat 100 kilometre hız ise. Ben yüksek devir 60-70 kilometre hızlara düşüyorum. Böylelikle olası bir rüzgarda bana ivmelenme ve güç verme payı kalıyor. Durmadan 100kilometre hız ile gidersem gelen kuvvetli bir rüzgara karşı gaz kolu açısından tamamen savunmasız kalırım. Zaten var olan azıcık bir gücüm var onu da rüzgar beni yavaşlatmaya ve savurmaya çalışırken kaybederim.

Durmadan hızlanacakmıyız? Tabi ki hiç durmadan rüzgarla kavga halindeki bir ivmelenmeden bahsetmiyorum. Ancak Rüzgara karşı bir momentum oluşturmak çoğu durumda büyük avantajlar sağlıyor. Özellikle köprü gibi bir kaç dakikada geçebildiğiniz çok yoğun rüzgarlı yerlerde.

 

 

 

Genel Rüzgar Sürüş İpuçları

Sürüş sırasında güvenlikle ilgili akılda tutulması gereken tek şey rüzgar değildir. Rüzgarda binme yeteneğinize yardımcı olabilecek veya rüzgarlı bir günde binmeyi daha tehlikeli hale getirebilecek başka faktörler de vardır. Bunlar farkında olmanız gereken diğer hususlardır.

 

Rüzgar blokları

 

 

Büyük kamyonlar, binalar, tepeler sizi rüzgardan geçici olarak koruyabilir. Ancak dışarı çıktığınız an rüzgar tünelleri oluşturabilir .

özellikle kamyonların etrafında sizi başka bir şerite itebilecek kadar çok rüzgar olabileceğini unutmayın. Binalar ve sabit yapılar sizi içine çekmez fakat kamyon gibi hareketli nesneler kendi yapılarına has bir vakum-rüzgar alanı oluştururlar. Ağır ve büyük bir aracı sollarken veya sollanırken oluşabilecek rüzgara karşı hazırlıklı olun.

En güvenli şerit

Şerit seçimi sabit değildir. Her zaman en güvenli şerit şudur diyemeyiz. Trafiğe ve diğer hava koşullarına bağlı olarak karar verebilirsiniz.

Hava Durumu

Seyahate çıkmadan önce hava tahminlerini kontrol edin. Rüzgârlı bir gün olması ön görülüyorsa. Daha az rüzgarlı olduğunu düşündüğünüz bir rotaya doğru fikir değiştirebilirsiniz. Yada gün saat değişikliği yapabilirsiniz. Rüzgarda sürebiliyoruz diye rüzgarın üzerine doğru gitmenin bir anlamı yok. Yaşayacağımız koşullar sürüş riskine değmeyecek düzeyde olabilir.

Ben kendim windy isimli programı kullanıyorum saatlik olarak ileri derecede hava ve rüzgar tahmini yapabiliyor.

Çantalar

Atakan Demirtürk Suzuki v-strom DL650 Yalova Erikli İnterrail buluşması 2017

Yan çantalar depo üzeri çantalar arka çantalar Tüm çanta çeşitleri Motosikletin daha fazla rüzgar tutulumuna sebebiyet  verir. Dolayısıyla eğer ihtiyacınız yoksa yer olsun motorda şu çantayı da takayım bunu da takayım diye düşünmemelisiniz.

Yorgunluk

 

Rüzgar yorgunluğuyla mücadele ilk akla gelmeyenler arasındadır. Şeridinizde kalmak için mücadele etmek çapraz rüzgarlara karşı koymak beklenenden daha yavaş sürmek sürüş pozisyonunuzu sürekli ayarlamak sizi beklenenden daha hızlı sürede yıpratabilir.

Kendinizi zorlamanın bir anlamı yok bol bol mola verin dinlenin. Zihninizin ve bedeninizin dinlenmeye ihtiyacı var. Motosikleti bir spor olarak düşünürsek kaslarımızda biriken laktik asiti azaltmak için setler arasında dinlenmeye ihtiyacımız olduğunu düşünelim.

Anahtar Noktalar

 

  • Sürüş esnasında rüzgar herhangi bir yönden gelebilir bunu unutmuyoruz.
  • Rüzgarlı sürüş için mükemmel motosiklet diye bir şey yok. Daha küçük motosikletler daha az rüzgar tutulumuna maruz kalırlar. Daha büyük motosikletlerde ağırlık sebebiyle rüzgarda daha zor itilirler. Beden ölçünüz ve binicilik becerileriniz dahilinde en iyisini seçin.
  • Rüzgarlı bir günde büyük heybeler ve tank çantaları eklemeyin
  • Kamyonlara tepelere ve binalara geçici rüzgar engeli oluşturabilecek büyük nesnelere dikkat edin.

    Motosiklet Kazalarından Kaçınmak için temel İpuçları

Keyifli Sürüşler!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir