Motosiklette Yalnız Sürüş- Grup Sürüşü Avantaj ve Dezavantajları

Merhaba sevgili motosiklet severler. Uzun turlarda yalnız seyahat etmek motorcular arasında, dünya genelinde hem yaygın hem de bir o kadar yaygın olmayan bir uygulamadır.

Bazı sürücüler solo uzun turları özellikle severken bazıları tercih etmezler.

 

 

 

Aslında her sürücü günlük hayatta zaten aktif olarak solo sürüşler yapıyor. Ama bunların bir çoğu bilinen rotalarda bilinen bölgelerde şehir içinde oluyor. Uzun motosiklet turlarında, farklı koşullarla karşılaşmak mümkün.

 

Yazı içeriği

 

    • Solo sürüşün avantaj ve dezavantajları
    • Grup sürüşün avantaj ve dezavantajları
    • Final Sentezlemesi

 

 

Solo Sürüşün Avantajları

 

 

Tam bağımsızlık

 

Nihai özgürlükten yararlanmak, yalnızlık bir motosiklet yolculuğunun en çekici kısmıdır. Bir motosiklet turunda yalnızken, nihai özgürlüğü daha baskın şekilde hissedersiniz. Temel bir motosiklet sloganı vardır tüm motorcuların en az bir kez duyduğu “motosiklet özgürlüktür, motosiklet kafes içinde sürmemektir, gökyüzünü görmektir” gibi.

 

 

 

    • Grup sürüş sevenler kabul etmeseler de,  grup sürüşte ne olursa olsun belirli kısıtlamalar vardır.

 

    • Solo Sürüşte istediğiniz an durabilir istediğiniz zaman yön değiştirebilir yemek yiyebilir fotoğraf çekebilir veya yatıp uyuyabilirsiniz.

 

    • Solo sürüşte kendi rota haritanızı oluşturabilirsiniz. Kimse sizi farklı bir yola yönlendirmek için orada değildir. Her an yön değiştirebilir veya istediğiniz her yere gidebilirsiniz. Uzun olan rotadan gitmek veya kafanıza esip geri dönmek gibi tüm seçeneklere aynı anda müsaitsinizdir. Kimseye derdinizi anlatmaya veya fikrinizi mantıklı şekilde açıklamanıza gerek yoktur.

 

Ekonomi

 

    • Bütçe dahilin de kalmak,  yalnız sürüşün başka önemli bir avantajıdır. Yalnız sürüşlerde, sürücü harcamalarını bütçe dahilinde kolayca tutabilir. Burada kimse hangi otelde kalacağını hangi restoranda yemek yiyeceğini veya nerede kahve içeceği konusunda yönlendirmez.

 

    • Diğer bir avantajı da turun ne zaman yapılacağı hususudur. Beraber sürüşe çıkacağınız insanların izin dönemlerine denk getirmek yerine, kendi gezi planınızı istediğiniz gibi uzatabilir veya kısaltabilirsiniz.

 

    • Yukarıdaki maddelerle bağlantılı olarak 2-3-4 motosiklet tura çıkıyorsanız. Bir başkasının benim benzin depom küçük benzin almamız lazım. Ben 300 km de değil de 100 km de bir mutlaka 30dk mola verme ihtiyacı duyuyorum gibi size uyan veya hiç uymayan isteklerine maruz kalmanızı engeller.
    • Bazı sürücüler gitmek istedikleri yere hemen varmak isterler bazıları da sindirerek ideal bir hız doğrultusunda hareket ederler. Siz 100-120km/h bandında ilerlemek isterken bir başka sürücü 150-160km/h hızla ilerlemek isterse bu çok ciddi bir konforsuzluk ve yakıt maliyet farkı oluşturur. (Her 100 kilometrede 1-2 litre gibi fark atar )
    • Yine grup sürüş problemlerinden biri olan. Arkamdakiler acaba bu virajı benim aldığım süratte alabilecek mi? Veya aynadan sürekli olarak önümüzdeki arkamızdaki sağ salim geliyor mu kontrolü. Beni gerçekten yalnız olduğum zamanlara kıyasla daha fazla yoruyor. Solo Sürüş bu konuda büyük bir avantaj sağlıyor.
    • Özellikle artçılı ve çift sürüşleri problem olabiliyor. Bir sürücünün kız arkadaşıyla-eşiyle veya eşiyle yaşadığı bir tartışma sürüşüne ve kişisel mutluluğuna yansıyor. Sadece sürücüyü değil eğer varsa artçılarda bir o kadar önem teşkil ediyor.
    • Gerçekten çok iyi tanımadığınız insanlarla beraber uzun yola çıkmak, özellikle motosiklet konusunda inanılmaz bir risktir.  “Zen ve motosiklet bakım sanatı” kitabını okumanızı tavsiye ederim.

Hz. Ömer bile zamanında söylemiş ;
“ Bir insanı tanımak istiyorsanız Beraber kalın, alışveriş yapın, yolculuk yapın”  demiş.

Bu sözü referans alacak olursak motosikletli bir seyahatte hem bunlar var. Birde bunun üzerine hayatımızı da aynı askerde ki badi sisteminde olduğu gibi arkamızdaki veya önümüzde ki sürücüye emanet ediyoruz.

 

Adam yokluğunda adam diye bir terim vardır ya günlük hayatta kullandığımız. Bu söz kesinlikle motosiklet üzerinde geçerli değildir. Kötü bir yol arkadaşı kesinlikle hiç olmamasından daha iyi değildir.

 

 

Şimdi buraya kadar düşünülebilecek avantajları paylaştım. Ben saha tecrübelerimi de ilave etmek istiyorum.

 

    • Bir şehre veya bir bölgeye tek başına gittiğinizde yeni insanlarla tanışmanız çok daha kolay oluyor.  Tek başına gittiğiniz bir köy, kasaba veya kahvede hemen hoş geldin yolculuk nereye nereden ne yersin ne içersin diye insanlar yaklaşırlar ve ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalışırlar.

Bizim yardıma ihtiyacımız yok elbette ama bir şehri bir kenti tanımak oradaki insanları tanımaktan ve onlarla vakit geçirmekten geçer. Yoksa daha oraya gitmeden rezervasyonunu yaptığınız bir otelde yatar kalkar ve yolculuğunuza devam edersiniz.

Aynı senaryoda 3-4 kişi robokop gibi kıyafetlerle kahveye girip çay isteyip oturduğunuzda insanlar sizden çekinebilir veya siz özellikle konuşmadan konuşmaya bilirler.
1 kişi olduğunuzda yeri gelir gel evim müsait der evine bile davet edebilirler. Bizim tabi ki derdimiz insanların bize yardımcı olması değil ama yollarda yeni insanlarla tanışmadığımda o yolculuk bana keyif vermiyor açıkçası.

En basitinden bir örnek vereceğim 3 defa Karadeniz turu yaptım. Toplamda 15 bin kilometre civarında. Hiç çaya para verdiğimi hatırlamıyorum girdiğim her kahvede çay bana ısmarlandı.

Yalnız sürüşün dezavantajları

 

    • Güvensizlik sorunları, uzun motosiklet turlarının en önemli dezavantajıdır. Sürücü yolda veya bilinmeyen bir bölgede yalnız olduğu için, güvensizlik sorunları farklı bir boyut kazanır. Kişisel yaşam güvenliği, motosikletin hırsızlığa karşı olan güvenliği, Akaryakıt yeterliliği veya aniden motosikletin arızalanması gibi problemlerin genelidir.

    • Yalnız ilerlemek ıssız off-road yollar içinde uygun değildir. Ayrıca, medeniyetin çok uzak olduğu bilinmeyen arazilerde tehlikeli bir sürüş olarak kabul edilebilir. Motosiklet arızalanması veya kaza gibi durumlarda yalnız binicinin yardım ve destek alma imkânı oldukça imkânsızdır.

 

Dolayısıyla yalnız bir biniciyseniz aşırı ıssız yollarda daha dikkatli daha yavaş ilerlemenizi önerebilirim.

 

    • Yalnız binmek herkes için yeterince eğlenceli değildir. Açıkçası, arkadaşlarınızın içinde kalmak ve zaman geçirmek daha eğlencelidir. Bu nedenle, yalnız sürüş farklı bir eğlence ve özgürlük seviyesidir, ancak bu eğlence herkesi kapsamaz. Bu nedenle, bazı sürücüler uzun bir solo sürüşte yalnız ve kasvetli hissedebilirler.

 

Motosiklet Turu-Grup Yolculuğu

Bir grupla birlikte motosiklet sürmek, açıkça eğlenceli olan çok yaygın bir uygulamadır. Diğer sürücülerle kaliteli zaman geçirmek ve bir yolculuktan sonra takılmak, bir grup motosiklet yolculuğunun en değerli anlarıdır. Bu nedenle, motosiklet kulüpleri dünya çapında çok yaygın ve aktiftir. Ne olursa olsun, bir grup içinde motosiklet sürmek de bazı avantaj ve dezavantajlara sahiptir.

 

Motosiklet Grup Sürüş Avantajları

 

    • Grup gezilerinin en çekici kısmı. Arkadaşlarla tam gün sürmek yollarda takılmak, eğlencenin yanı sıra ortak bir aktivite olmasıdır. Dahası, günün sonunda,  eğlence, deneyim paylaşımı ve yolculukla ilgili tartışmalarla daha fazla şarj olabiliyorsunuz.
    • Solo sürüşte yaşadığınız güvenlik tedirginliklerini çok daha az yaşarsınız. Problem olması durumunda yardımcı olabilecek insanlarla çevrilisinizdir.
    • En önemli faydalardan biri, herhangi bir koşulla başa çıkmanın daha kolay olmasıdır. Ani bir durumda, grup arkadaşlarınızdan yardım alabilirsiniz. Herhangi bir motosiklet arızalansa veya bir kaza durumunda bile, ekip üyelerinden anında destek alabilir.

 

    • Grup gezileri çoğunlukla maliyet dengelemesidir. Disiplinli bir grup binicinin çoğu, maliyeti dengede tutmanın farkındadır. İndirimler alırlar, paylaşımın avantajlarından yararlanırlar ve çoğunlukla toplu alımlar nedeniyle tüm maliyetler azalır. Bu nedenle, çoğu durumda, grup gezileri maliyetlerin dengelenmesini sağlar. Dengeleyemeyen bir grupla birlikteyseniz de bütçeyi aşmanız oldukça mümkündür.

 

    • Bu neden bir grupla sürmek, bilmediğiniz şeyleri diğer sürücülerden öğrenmek için daha büyük fırsatlar sunarlar. Ve kendini geliştirmek için etkili bir araçtır.  İnsanları düşünmeyi ve aynı zamanda görgü kurallarını anlamaya yardımcı olur. Olumlu, anlamda daha fazla bilgi edinme ve kendini geliştirme fırsatı açar.

 

    • Grup turları da bilinmeyenleri keşfetme ve hatta bölgeleri terk etme fırsatı verir. Bir grup, yalnız bir sürücüden çok daha güvenlidir, bu nedenle engebeli araziyi ve bölgeleri keşfederken maksimum güvenlik ve güven sağlar.

    • Grup sürüş eşya taşıma konusunda biraz avantaj sağlayabilir. Örneğin yalnız bir sürücünün taşıyacağı tek çadır yerine 2 sürücünün çadırını tek parça büyük bir çadır olarak organize edebilirsiniz. Veya aynı model motosiklete sahip motorlar varsa. Her motosiklette bir takım çantası taşımak yerine ana ortak bir takım çantası taşıyabilirsiniz böylelikle her motor ayrı ayrı takım taşıma derdinden yırtabilir.

 

 

 Motosiklette Grup Sürüş Dezavantajları

 

    • Grup turunun en Önemli dezavantajı, bireysel Binicilik eğlencesini ve özgürlüğünü kesmesidir. Grup sürüşünde, her binici aynı grup düzenlemelerini takip etmeli ve lider veya çoğunluk kararlarını takip etmelidir. Bir sürücünün belirli gümrüklerde kalması gerekir. Bu nedenle, sadece yalnız sürüşlerde kullanılabilecek bir bireyin gerçek özgürlüğünü kesinlikle keser.
    • Grup yolculuğunun bir başka adı da uzlaşmaktır. Grup eğlencesi, güvenlik, güvenlik ve kaygısız bir buluşma için özlem duyuyorsanız, o zaman kesinlikle bir topluluk içinde yaşamak için bazı şeylerden ödün vermeniz gerekir. Bu nedenle, bir grup gezisinde, bir kişinin grup kararlarına uyum sağlaması gerekir.
    • Daha büyük bir grupla sürerken, üyeler diğer üyelerin olumsuz alışkanlıkları veya birkaç yanlış davranışını tolere etmek zorunda kalabilirler.  Bu nedenle, basit bir yanlış davranış büyük problemlere yol açabilir. Grup yolculuğu bazı acı tatsızlıklara yol açabilir.

 

    • Bir grup sürüşünde acemi bir sürücüyle deneyimli bir sürücünün kombinasyonu yolda ciddi sorunlara yol açabilir. Sürüş öncesinde her kes eşlik ettiği sürücülerin limitlerini bilmelidir. Acemi bir sürücü yetişmek için giremediği süratlerde virajlara girmek zorunda kalabilir dolayısıyla çok kolay bir şekilde kaza senaryosuna dönüşebilir.
    • Bazı durumlarda, bir grupla birlikte binmek, yemek ve konaklama için problem olabilir. Yerel kasabalarda birkaç kişilik konaklama alanı haricinde hizmet bulunmadığı olabiliyor.
    • Bir grup sürüş inanılmaz zaman kaybıdır en büyük dezavantajı da bana sorarsanız aslında budur. Her insanın kendi yetişkin alışkanlıkları vardır ve cevap vermek veya uygulamak için zamana ihtiyacı vardır.  Bu nedenle hadi mola bitti kalkalım dediğiniz de siz kask ve eldiven takmış olsanız bile bir diğer sürücü hala motorun anahtarını arıyor olabilir.

Ben yarış ve  federasyon görevlerinde yer alıyorum orada 50 motosiklet tek bir kuralımız vardır. Ekip amiri kask çıkartmadan kask çıkartılmaz. Moladaysak aynı şekilde amir kask takar takmaz da 2 dakika içerisinde hazır hale gelinir. Kimse kimseye hadi gidiyoruz hali mola veriyoruz yada şu kadar dakika mola demez.

Kimse kimsenin keyfini bekleyemez öyle bir lüksümüz yok çünkü yarış ilerlemeye devam ediyor aksi takdirde geri kalırız.

 

    • Zaman kaybı ilkesiyle devam edeceğim en büyük örnekte hepimiz çalışan insanlarız senede taş çatlasın bayram seyran hadi birde öğretim görevlisi veya radyasyona maruz kaldığınız bir mesleğiniz olduğunu varsayalım taş çatlasın 45-70gün civarı bir izniniz var. Dolayısıyla bu sınırlı zamanınızı Ahmet efendinin abdest almasını veya tam tersi Mehmet efendinin akşam fazla kaçırdığı alkol yüzünden gündüz bir türlü uyanamaması için harcamak istememek en doğal hakkınızdır.Çünkü her motosiklet sürücüsü motosiklet kullanmaya odaklanmaz bazıları işin makarasındadır.

 

Motosiklet Solo binmek vs grup binmek

 

Kısaca şöyle özetlemek mümkün solo sürüşünde çok ciddi avantajları var grup sürüşünde. Her sürücünün her ikisini de mutlaka tecrübe etmesini önerebilirim.

 

Atakan Demirtürk Amasra Seyagati-Endurokan

 

En büyük arzunuz motosikletle yol yapmaksa açıkçası yalnız bir yolculuğa daha yakınsınız anlamına gelir.

Grup sürüş denilince akla 10-12 motosiklet gelmesin. 1 Motosikletten daha fazla olan her sürüş grup sürüş kabul edilebilir. Ama tabi ki 10 motosikletli bir grupla 3 motosikletli bir grubun yaşayabileceği problemler veya olumsuzluklar tamamen farklı olacaktır.

Olumlu açıdan 3 motosiklet bile grup sürüşün tüm avantajlarına erişmenize olanak verir. Ama olumsuz yönden 10 motosiklet daha bekleme süresi daha fazla mola ve benzer problemlere yol açabilir.

Uzun yol konusunda yine küçük bir tavsiye paylaşmak istiyorum. Özellikle motosikletle yeni haşır neşir olmaya başlamış arkadaşlar yada belki de çok uzun zamandır motosiklete binse bile fazla uzun yol tecrübesi olmamış arkadaşlar olabilir. Hatta grup sürmek isteyip bulunduğu şehirde eşlik edecek motorcu bulamamış olabilirler.

Solo olarak yola çıkmaktan korkmayınız. Hafta sonu 1-2 günlük hatta bir günlük gidiş dönüş 500km civarı rotalar yapabilirsiniz. Zamanla tedirginliğiniz azalacaktır.

 

Atakan Demirtürk-Endurokan Bayburt Seyahatı

Son bir Tavsiye olaraktan grup sürüş konusunda eğer grup sürüşün avantajlarından yararlanmak istiyor ama olumsuzluklar konusunda minimum risk almak istiyorsanız  “1 kişi az 3 kişi fazla “ sözünden hareket edebilirsiniz.

 

Yani eğer kafa dengi kabul edilecek bütçe harcamalarınız birbirinize yakın ( biriniz pansiyon biriniz 5 yıldızlı otelde kalalım demeyecek şekilde ) yorgunluk noktalarınız ve enerjiniz birbirine yakın olan, aşağı yukarı aynı süratlerde kullanmayı seven bir yakın arkadaşınız varsa aslında en tatlı sürüş 2 motorlu sürüştür.  2 olmasa da bilemedin 3-4 olabilir. Ama bu sayı artarsa insanları memnun etmek için ekstra vakit harcamanız gerekebilir.

 

Dilerim keyif almışsınızdır eklemelerinizi ve yorumlarınızı beklerim.

Atakan Demirtürk

Motosiklet Kazalarından Kaçınmak için temel İpuçları

Motosiklet Kazaları Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Motosiklet Yakıt Performansını korumak için teknik ipuçları

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir