Motosiklet alarmları ne kadar akü tüketir ? Alarmlar Aküyü bitirir mi?

Merhaba sevgili motosiklet severler konumuz yıllardır süre gelen her kullanıcının farklı yorumladığı bir konu Motosiklet alarmları aküyü bitiriyor mu ?

 

 

Bu yazıyı okuduktan sonra aklınızda en ufak bir soru işareti bile kalmayacaktır.

Alarmlar elbette ki doğası gereği enerji harcamak zorundadır. Daha önce farklı farklı alarmlarda güç tüketimi ölçümü yaptım. Ortalama bir motosiklet alarmı saatte 10miliamper civarında akım tüketiyor. Bu akünün toplam kapasitesine bakıldığında oldukça düşük bir değer.

 

Sadeleştirerek amper cinsinden hesaplarsak 0.010A’e tekabül ediyor. 7 amper bir akü 7000 miliamperse alarmın sabit tüketimi 10 miliamper den aşağı yukarı bölerek bir mantık oluşturabilirsiniz. Hesaplara boğulmayın aşağıda ortalama veriler paylaşıldı.

 

Alarmlar aküyü bitirir mi?

 

Motosiklet Aküsü Sağlamlığı nasıl Test Edilir

Sorunun kısa cevabı evet alarmlar aküyü bitirir olarak nitelenebilir. Devam edersek yukarıda ortalama saatlik tüketiminden kısaca bahsettik.

Hesabı tam olarak yapabilmek için bilmemiz gereken sadece 2 adet matematiksel veri gerekli. Biri akümüzün kaç amper olduğu diğeri de alarmımızın kaç amper tükettiği. Geri kalan hesaplamalar basit elektrik formülleri ve bir bilinmeyenli denklemlerden ibaret.

Saatte 10miliamper yani 0.010A tükettiğini biliyoruz.

24saat x 0.010a = 0.24A  hatta devam edelim güç olarak hesaplayalım 12volt x 0.24Amper =2.88watt

Günlük olarak 3 watt civarında bir güç tüketiyor.

 

Akü kapasitesini hesaplayalım

 

Teorik hesaplama;

Akü voltajı x akü amperi =akünün toplam watt kapasitesi

12volt x 12amper ise; 144w    12volt 7 amper  ; 84w    12volt 4 amper ; 48w              12volt 10 amper; 120w depolayabiliyor

 

Buda şu demek 12v  10amper  bir akü 120watt /3watt (3watt değeri 24 saatlik tüketim)  40 gün

12v 4amper;16 gün      12v 7amper ;28 gün    12v 12amper ;48 gün

Civarında  alarmı çalıştırabilecektir. Teorik olarak bu şekilde ama gerçekler böyle değil devam ediyoruz .

 

Pratikteki gerçekler

 

-Aküler %100 verimli aygıtlar değillerdir (%60-70 verimlidir fabrika haliyle bile)
hem de aşırı deşarj tavsiye edilmez. Havanın sıcaklığı bile etkiler.

 

-Yani 12volt 10amper bir aküden aslında alabileceğim düzenli tüketim performansı ortalama 6-7amperdir.  Yukarıdaki tablonun %40 altını hayal edin.

– Bitmedi devam ediyoruz birde yaşlandıkça kaybedilen verim var. Aküler her geçen yıl yaşlanırlar en son marş basmayana kadar bu ömür azalması devam eder.

-Son olarak birde alarm enerji tükettikten sonra hala marşa basacak kadar enerji kalmalı buda en az %20-30 oranında bir enerji kalması gerektiği anlamına gelir.

 

Gerçek değerler

 

4-7Amper civarı aküye sahip motosikletler için sağlıklı bir aküyle maksimum 10-12 gün civarı.

10-12-18amper civarı büyüklükte aküye sahip motosikletler için  20-25 gün civarı tavsiye edebiliriz.

 

Daha fazlasını dayanabilir mi ? Sınırları zorlayabilirsiniz tabi ki dayanır ama akü aşırı deşarj olabilir marşa basamayabilirsiniz veya iyi halden marşa bassa bile bunu düzenli hale getirirseniz derin deşarj yüzünden akünün ömrünü epeyce azaltabilirsiniz.

 

Alarm Akünün Yıl olarak ömrünü etkiler mi ?

 

Kısa veya uzun olarak cevap kesinlikle evet olacaktır. Bu değerin kesinlikle doğruluğu olmamakla beraber en az %20-30 oranında akünün yaşayacağı toplam yılda azaltma söz konusu olabilir.

 

Eski akü sorunları

 

Akü artık son aylarını  yaşayan eski  bir akü ise zor bela marşa bastırıyor ise 1 günlük bir süreçte bile marşa basmayı engelleyebilir.

Motosikletim Aküsü Ne zaman bozulacak ne durumda Akü hakkındaki her şey olmasada bir çok şey

Bununla ilgili daha fazla detay için Akü durumu ve akünün ne kadar ömrü kaldığını nasıl anlarım konuma göz atabilirsiniz.

Motosikletimin Aküsünün Ömrünün Azaldığını Nasıl Anlayabilirim? Aküm Ne zaman bozulacak?

 

Gelişmiş Alarmlar

 

 

Yüksek frekans yüksek kapsama alanı titreşim yakınlık sensörü voltaj durumu gibi gözetim bilgilerini uzaktan kumandaya aktaran alarmların enerji tüketimi normal alarmlardan 2-3 kat daha fazladır.

Bunun için spy 5000m yazıma göz atabilirsiniz

Spy 5000M Motosiklet Alarmı İncelemesi V-strom Dl650

Akünün Durum kontrolü

 

 

Her motorcunun takım çantasında olmasa bile evinde mutlaka bir multimetre olması kullanıcı açısından çok iyi olacaktır. Elbet aküleriniz ölür veya biter. Bunu hızlıca anlayıp gereksiz noktalarla uğraşmanızı engeller.

Ben motosikletlerime sabit voltmetreler uyguladım böylelikle her daim akü durumunu dışarıdan bir aksesuara ihtiyaç duymadan kontrol edebiliyorum.

Alternatör ve enerji hesaplarıyla ilgili yazıma göz atmanızı mutlaka öneriyorum.

Motosiklet Alternatör Hesapları Motosikletim Ne Kadar Elektrik Üretiyor?

Sizde benim gibi motosikletinize volt metre uygulamak isterseniz buyrun;

Suzuki V-strom Dl650’ye Voltmetre Uygulaması Voltmetre Nasıl takılır

Alarmlar motosiklete zarar verir mi?

 

Motosiklet alarmları motosiklete herhangi bir zarar vermezler. Ama garantili bir motosikletse yetkili serviste montaj şartı koşulabilir bunu garanti hizmetleriyle konuşmalısınız. Bunun haricinde teknik bir sakınca içermez. Yine de elektrik tesisatında bir takım modifiyeler yapılacağı için (sinyal kablolarından ek almak gibi ) kalifiye ve işini bilen birinin yapmasını tavsiye ederiz.

 

Kapanış

Alarm bir güvenlik önlemi değil caydırıcı bir önlemdir. Seleyi  kuvvetle çatır çatır ayırıp kutup başı kablosunu koparabilecek beceride onlarca hırsız var. 300-500 liralık-1000 liralık alarm veya takip sistemlerine para yatırmak yerine öncelikle kilitlere daha fazla para harcamanızı önerebilirim. Her şeyiniz tam olur en en son alarm düşünebilirsiniz ama genellikle motorcular önce alarma yatırım yapıyorlar.

Ayrıca alarm kullanıyorsanız akünüz yaşlandıkça yolda kalma riskine girmeden bozulmadan önce değiştirmeniz mantıklı olacaktır.

Dilerim sizleri aydınlatabilmişimdir keyifli sürüşler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir