Motosikletinizin Çalınmaması İçin Neler Yapabilirsiniz?

Merhaba sevgili motosiklet severler. Motosiklet kullanıcılarının maalesef ki en büyük derdi ne benzin maliyeti nede yağmur çamurdur. En büyük derdimiz motosikletimizi huzurlu bir şekilde park edip gittiğimiz yerlerde endişelenmeden oturabilmektir.

 

Evimizin garajı olabilir.  Ama orada bile eğer özel bir garaj değil ortak alan tadında bir garajsa endişe duyuyoruz.

Ya da dışarıda bir kafe de oturduğumuzda bir arkadaşımızın evinde kaldığımızda daha farklı sorunlar oluşuyor.

 

Motosikletin elinizden alınması için tek gereken birkaç dakika ve kötü niyetli bir veya iki kişidir. Birkaç dakikada 20-30 Maaş harcayarak satın aldığınız motosikletiniz elinizden alınabilir. Motosikletlerin günden güne pahalanması zorlaşan hayat koşulları hırsızların ucuz  veya pahalı tüm motosikletlere ilgisini arttırmaktadır.

 

Motosikletiniz varsa elinizden geldiğince güvenlik tedbirlerini arttırmanız önemlidir.

 

Hırsızlık neden bu kadar fazla?

 

Ülke ekonomisinin çok kötü olması ve kolay para arayışı hırsızlığı arttırıyor. 20-30 Maaşla almak yerine sadece 4 veya 7 maaşla istediğimiz motosikleti alabiliyor olsaydık hırsızlık bu kadar büyük bir sorun olmazdı.

 

Motosiklet hırsızlığı herhangi bir insanını önünü kesmekten veya evini soymaktan çok daha basit çok daha az iz bırakan çok daha kolay bir işlem.

 

Ne parmak izi derdi var ne bir şey sonuçta komple alıp götürüyorsunuz.

 

Bunun yanı sıra hırsızlara karşı caydırıcı ceza yok. Hırsızlar yasaları bizden daha iyi biliyor.

Hikayeyi detaylı anlatmayacağım ama bizim arabamız çalındı ve bulundu hırsız karakoldan bizden daha önce çıktı biz hala evrak işleriyle uğraşıyorduk.

Hırsız motosikletinizi çaldıktan sonra hırsızı ve motoru bulsanız bile motor üzerinde yol açtığı maddi zararları alabileceğiniz doğru düzgün bir yöntem yok.

 

Motosikletler Nasıl Çalınır?

 

Katili bulmak için katil gibi düşünmek gerekir polisiye kitapların temeli buna dayanır.

Sınıfları oldukça geniş olsa da bizi ilgilendiren iki tür vardır.

 

Rastgele Gelişen olaylar

 

 

Motosikletin her zaman durmadığı bir yerde kafe önü , ara sokak gibi noktalarda gerçekleşen yoldan geçerken şartların elverişli olması sebebiyle çalmaya karar veren hırsızlar.

Gözüne kestirdikleri motorlar genelde kilitsiz , gözlerden uzak motorlardır.

Genelde evin önünde veya daimi durduğu yerlerde yapılan hırsızlıklar düşünülerek yapılmış planlanmış hırsızlıklar oluyor.

 

Rastgele hırsızlıklar genelde bir motor üzerindeki iki kişi tarafından yapılırlar. Gidon kilidini patlatıp çalışan motorun çalınacak motoru ittirmesiyle çalınırlar. Yani illaki böyle olacak demesekte en çok kullanılan yöntem bu.

 

Planlı Hırsızlıklar

 

Genellikle motosikletinizi daimi park ettiğiniz yerden çalma niyetiyle yapılan hırsızlıklardır. Gündüz saatinden ziyade aynı ev hırsızlıkları gibi insanların sokakta en az olduğu ve en derin uyku saati olan sabah ezanından hemen öncesini tercih ederler.

Gündüz saatinden ziyade demiş olsam da hırsızlığın saati olmaz günlük rutininizi biliyorlarsa motoru park ettikten sonra birkaç saat başına gelmeyeceğinizi düşünerek o aralıkta da çalabilirler.

 

Arkadaşım 2017 senesinde 5 yıl boyunca her gün sitenin açık garajına çektiği kawasaki er6f motosikletini bu tip bir planlı hırsızlıkta çaldırdı. İşten geliyor asansörle eve çıkıyor camdan bakıyor motor yok. En fazla 10 dakikalık bir süreçten bahsediyorum. Yılların verdiği bunca senedir bir şey olmuyor hissi ve sitede olmasının rahatlığıyla hiç güvenlik önlemi almıyormuş.

Pekala

 

En çok Motosiklet Çalınan noktalar

 

Her konum motosiklet hırsızlığı için bir adaydır ama bazı noktalar daha sıcaktırlar.

 

Otoparklar

 

Sokaklar olduğunu düşünebilirsiniz ama garajlar ve otoparklar sıcak noktalar arasında yer alır. Özellikle alışveriş merkezi gibi tesislerin otoparklarında motosiklet sahiplerinin kilit kullanma alışkanlığı azalır hırsızlar bu yumuşak karın bölgesinden yakalarlar. Yani kısaca tanımlamak gerekirse genele hizmet eden giren çıkan insan sirkülasyonunun fazla olduğu otoparklar riskli bölgeler arasında yer alır.

Size çok basit bir örnek vereceğim motosikletimi satıp başka bir motosiklet aldığım ilk gün diskimi kilitledim. Disk kilidinin anahtarını yeni anahtarlığıma geçirmemişim. Motosikletin avadanlığındaki takımları kullanarak kanırta kanırta 15-20 dakika uğraşarak kendi motosikletimin disk kilidini patlattım. Ne bir güvenlik geldi ne başka bir şey.

 

Kalabalık Noktalar

 

    • Bunun yanı sıra şehrin ortasındaki merkezi kalabalık noktalar. İstanbul için örnek vermek gerekirse Beşiktaş çevresinde yan yana park etmiş halde onlarca motorcu park eder buralardan sıklıkla motosiklet çalındığını duyabilirsiniz.
    • Festivaller. Kamplı bol kalabalık festivallerde sıklıkla telefon cüzdan , motosiklet hırsızlığı meydana gelir. Alkol oranı ve kalabalık ne kadar fazlaysa festivalin risk oranı o kadar artıyor. Bu tarz yerlerde motorlarınızı iyi kitlemeli ve mümkünse gözünüzden ayırmamalısınız. Festivallere ek olarak 2000-2010 senesi arasında motosiklet fuarı Lütfü Kırdar kongre merkezinde olmuştu orada doğru düzgün bir park alanı olmadığı için etrafına çekiliyordu motorlar. Fuar alanının çevresinde bile her sene birkaç motor çalındığı oldu. Kısaca hırsızlar kendi içimizde.

Fuar , festival ,toplumsal kalabalık olaylar gibi kargaşalı yerlerde hırsızlığın her çeşiti yaygındır.

 

Sokaklar

 

 

Yukarıdakiler içerisinde en çok hırsızlık olan bölge sokaktır. Her gün festival olmaz her gün avm ye gitmeyiz. Ama her gün motosikletimizi sokağa park etme olasılığımız vardır. Risk boyutu olarak kısa vadede yukarıdakilerde çalınma olasılığı daha yüksektir. Ama her gün koymamız sebebiyle en yaygın hırsızlık konumu sokaklarımızdır.

 

Her daim evinizin önünde sokağa park ediyor olabilirsiniz veya sürekli olarak farklı lokasyonlara gitmeniz gerekiyor olabilir. Sokak konusuna gelirsek her sokağın riski aynı değildir.

 

Büyük Şehirler

 

Her şehrin hırsızlık potansiyeli de aynı değildir. Büyük ve kalabalık şehirlerde hırsızlık oranı artar. Küçük şehirde doğmuş biri olarak küçük şehirlerde herkes birbirini tanır. Biraz uğraşmayla kimin yapabileceğini tespit etmek ve peşine düşmek biraz daha kolaydır bu sebeple küçük şehirlerde taşıt hırsızlığı fazla olmaz.

 

Motosikletinizi korumak için alabileceğiniz önlemler

 

Garaj

 

Motosiklet güvenliği açısından en güvenli yöntem kişisel bir garaj sahibi olmak. Ortak kullanımlı garajlarda özelliklede kullanıcı kapasitesi arttıysa kapının açık unutulması , yabancı insanların daha kolay girip çıkabilmesi gibi olasılıklar artıyor. Ama tabi ki günümüz yaşantısında özellikle büyük şehirlerde kişisel bir garaj sahibi olmak oldukça lüks.

Kapısı açık unutulmuş bir garaj bir hırsıza daha kolay çalışma alanı sağlar. Yoldan gelen geçen göremeyeceği için içeride sakince motosikleti çalıştırabilir ve gidebilir. Yani Kapısı açık bir garajdan motor çalmak sokaktan çalmaktan daha kolaydır.

 

Güvenlik kameraları

 

Garajınızın olsun veya olması motosikletinizi daimi park ettiğiniz yeri görecek şekilde güvenlik kameraları kullanabilirsiniz. Sokak ya da garaj fark etmez.

Güvenlik kameralarının hırsızları caydırdığını kesinlikle düşünmüyorum. Ama en azından polisin bir iz sürmesi açısından Bir plaka veya elinin temas ettiği parmak izi alınabilecek bir yüzey tespit edilebilir. Ya da kamera sayesinde motosikleti çalmayı düşünen bir hırsızın ön hazırlığını erken fark etmeniz sağlanabilir.

 

Alarm Sistemleri

 

Motosiklete monte alarm sistemleri temas veya hareket halinde öterek uyarı sağlarlar. Hem uyarıcı hem de caydırıcıdırlar.

Spy5000m Motosiklet Alarmı İncelemesi ve Takip sistemi ile karşılaştırılması

Alarm sistemleri aktif kullanılan motosikletlerde mantıklıdır. Ama uzun süreli parklarda aküyü oldukça bitirirler. Bunun yanı sıra sürekli kalabalık sürekli hareketli dip dibe park edilen hareketli noktalara gidiyorsanız. Başkalarının sesleri hareketleri vs durmadan alarmı çaldırarak hem çevreyi rahatsız eder hem de akünüzü bitirirler.

Ayrıca profesyonel bir hırsız tarafından sele altına montajlanan bir alarm 10-15 saniye içerisinde devre dışı bırakılabiliyor. Seleyi hızlıca çekip çıkartıp kablolara asılmak yeterlidir. Bu konuyla ilgili tek önerim alarmı hırsızın çok kolay ulaşabileceği noktalara montajlamanız ve kablolarını gizlemeniz olacaktır. Ama netice alarma aküden enerji çekiliyor. Akünün yerini biliyorsa ve kutup başından kopartırsa alarm susacaktır. Dolayısıyla çok fark etmez.

 

Güvenlik önlemleri kategorisinde alarm en son çaredir. Yani her şeyiniz tamam dörtdörtlük hala içiniz rahat etmiyorsa. Alarm tavsiye ederim. Motosiklet araba gibi bir şey değildir. Araba denince akla gelen ilk önlem alarm ama motosiklette bu durum böyle değildir. Uzun yıllar motosiklet kullanmış tecrübeli hiçbir motosiklet sürücüsünün alarm kullanmasıyla karşılaşmadım.

Alarmla ilgili konular göz atmanızı öneririm;

Motosiklet alarmları ne kadar akü tüketir ? Alarmlar Aküyü bitirir mi?

Spy 5000M Motosiklet Alarmı İncelemesi V-strom Dl650

 

Gps Takip Cihazı

 

Gps izleyici hem motosikletin çalınmasına karşı alarm vazifesi gören telefonunuza bildirim sunan hem de çalınması durumunda motosikletinizi bulabilmenize olanak sağlayan bir alarma göre daha faydalı bir alet olabilir.

Motosiklet için özel takip cihazları var. İlk satın almada bir bedel artı yıllık abonelik yenilenmeleriyle kullanılabiliyor. Ortalama bir motosikletin 5000$dan başladığını düşünürsek 100$ dolarlık bu sistemi her kullanıcı rahatlıkla alabilir.

 

Gps izleyici ile ilgili benim yorumum şu yönde Hırsız motosikletinizi çalarken veya çalmaya çalışırken kırıyor çiziyor kilitlerini patlatıyor yeri geliyor daha büyük masraflar açıyor. Motosikletiniz çalındığı an geri bulsanız bile zaten 500-1000$’lık bir masrafla geri alıyorsunuz. Nasıl olsa gps izleyicim var çalan Çalsın da görelim edasıyla yaklaşmak yerine. Çalınmaması için mümkün olduğunca önlem almanızı öneririm. Zira çalındıktan sonra motosikleti bulmak ve geri alma evresi pek matah bir süreç değil.

Çalan hırsızlar şase numarasına kadar kazıdıkları için. Trafikten tekrar şase numarası almak. Tekrar ciddi bir bedel ödemek ve beklemek gerekiyor. Motosikletiniz bulundu diye ertesi gün size geri teslim etmiyorlar.

Örneğin satın alacağınız motosikletin şase numarasında bir kazınma ve başka yerine tekrar yazılmış bir şase numarası görüyorsanız motosiklet daha önce çalınmış ve bulunmuş olduğu anlamına gelebilir.

İphone ile Motosiklet Takip Cihazı Yapmak(İphonu’munu bul)

 

Kilitler

Her zaman her yerde yazan tek cümle vardır. Paranızın satın alabildiği en iyi kilitleri satın alın. Bu kesinlikle doğru bir sözdür. Borç harç satın aldığınız motosikletiniz çalındığında tekrar satın alma şansınız yoksa motosikletinize iyi bakın.

 

Disk kilitleri

Disk kilitleri arkada kalın zincirler taşımak istenmeyen kısa vadeli parklarda avantaj sağlayan ufak yer kaplamayan ve faydalı kilitlerdir. Özellikle depolama haznesi olmayan sürücüler tarafından sıklıkla tercih edilir.

Çok kalitesizleri mevcuttur kalitesiz almamaya çalışın. Bir tornavidayla patlatılabilecek kadar basit kilitler var.

 

Alarmlı Disk kilitleri

 

Motosikletin elektrik tesisatına müdahale etmek istemeyen sürücüler normal alarm yerine alarmlı disk kilitleri tercih ediyorlar. Bu kilitlerle ilgili söyleyebileceğim olay şu. Kalitesizleri çok çabuk bozuluyor saçma sapan ötüyorlar. Kötüsünü alacağınıza hiç almayın daha iyi.

 

Zincirler

Zincir kilitler aslında motosiklete karşı alabileceğimiz en iyi güvenlik yöntemleridir. Kaliteli kilit sistemine sahip güzel bir zincir tipi kilit en iyi güvenlik önlemidir.

En kalın zincir en sağlam zincir anlamına gelmez. Çeliklerin türleri vardır Sertleştirilmiş metaller v.s mevcuttur.

Bunun dışında zinciriniz ultra kaliteli olup Zincirinizi bağladığınız yer zincir kadar sağlam değilse fazla anlam ifade etmezler.

Zincir konusunda ben her yere bağlayabilmek açısından minimum 1.5- 2 metrelik bir zincir tercih ediyorum Böylelikle dışarıda bilmediğim yerlerde büyük elektrik direkleri gibi sağlam metal noktalardan faydalanabiliyorum. Kısa zincirlerin kullanım alanları sınırlı. Daimi park ettiğiniz yerde güvenli bir bağlantı noktası olabilir ama dışarıda vs metal veya beton dubalardan kalın ağaçlardan elektrik direklerinden yararlanabilirsiniz. Kısa bir zincir yeterli gelmez.

 

Branda

Eğer daimi olarak veya uzun sürekli bir sokağa park ediyorsanız. Motosikletinizi brandalamak en azından dikkatleri üzerinden biraz alır. Özellikle rastlantısal gelişen hırsızlık oranını azaltır.

 

Fren Maneti Kilidi

 

Ön freni kilitlemek için kullanılan basit ufak kilitlerdir. Bana kalsa pek gerekli görmüyorum. Kullanıcılar için boşa para harcama işlemi.

Fren hortumunu herhangi bir nesneyle keserek veya fren merkezi cıvatasını gevşeterek fren sistemini devre dışı bırakmak 10 saniyemi alır.

Ya da fren manetinin bağlı olduğu kütüğün cıvatalarını sökerek 20 saniyede devre dışı bırakılabilir.

 

Yukarıda yazdıklarımız fiziksel güvenlik önlemleri. Bunun yanı sıra kendi dikkat edebileceğiniz noktalar var. Dikkat edeceğiniz hususlar kilitten daha fazla koruma sağlayabilir.

 

Dikkatleri Azaltmak

 

Motosikletinizin çalınmasını önlemek için alabileceğiniz en büyük adımlardan biri motosikletinizi hırsızlar tarafından fark edilemez hale getirmektir.  Potansiyel bir hırsız motosikletinizin varlığından haberdar değilse veya hakkında pek bir şey bilmiyorsa doğal olarak çalamayacaktır.

Özellikle üşengeç insanların motorları daha kolay çalınır. Garajı olmasına rağmen çoğu zaman koymayıp evin önüne çok kolay park eden arkadaşlarım var. Yıllardır çalınmadı özgüvenine kapılmayın.

 

Nasıl Park Ettiğinizi Düşünün?

 

Motosikletin çalınması her yerde başımıza gelebilecek bir durumdur. Bu motosiklet sahibi olmanın en tatsız yanı.

 

Kafe gibi noktalarda motosikleti görebileceğiniz açılarla park edin. Gözünüzden ayırmadığınız sürece hem içiniz rahat olur  hem de motorunuz güvende olur.

Bunun yanı sıra çok geziyorsanız  veya sık sık farklı evlerde yatıya kalıyorsanız.  Çevreyi analiz edin.

Geceyse iyi aydınlatılmış bir alan  ve/veya çok sayıda insanın sık sık yürüyeceği yoğun akıcı alanlara park etmeye çalışın. Motosikletinizi karanlık dikkat çekmeyen yerlere saklamak iyi olmayacaktır.  Hırsızlar için daha ideal bir hedef haline gelirler.

Ayrıca diğer motosikletlerin veya araçların yakınına park edebiliyorsanız da yardımcı olur.

 

Bunun yanı sıra ben özellikle park ederken ortalama değeri benim motoruma yakın ve kilitsiz motosikletlerin yanına park ediyorum. Bu adam belli ki motoruna değer vermiyor Ben kilitlerim en azından potansiyel bir hırsız geldiğinde benim motosikletimi hedef olarak belirleme olasılığı azalır. Bunu tüm arkadaşlarımın yanında söylerim.

 

 

Birden Fazla Yöntem Kullanmak

Kilit Kategorisine girse de yöntem olarak düşünmek istiyorum.   Bir den fazla kilit kullanmak hırsızın işlerini uzatıyor. Yani sadece en iyi disk kilini veya sadece en iyi arka zinciri satın almak yerine.  Ortalama kalite 3-4 farklı kilit kullanmak hırsızın işini uzatıyor. Daha da önemlisi tamamen caydırıcı bir detay olarak görünüyor.

 

Doğru kilitleme yöntemi

 

 

Motosikletinizi doğru noktalardan kilitleyin. Mesela zincir tipi bir kilidi ön jant yerine arka janta uygulamayı tercih edin. Yada arka jantı kilitlemenize rağmen artan bir mesafe payı varsa motorun bir kaç noktasından daha geçirerek hem ek güvenlik payı hem de zincir gerginliği sağlamış olursunuz.

 

Alternatif hırsızlıklar

 

Motoru jantlardan kitlemeniz halinde arka jantı söküp bir taşıyıcı kamyona yükleyerek motosiklet çalan hırsızlar görülmüştür. Özellikle sadece disk kilidi olan motorlarda ön jant söküp atılıp idare edecek bir ön jant tarak oldukça kolay çalabiliyorlar.

Bunun yanı sıra birde parça hırsızlığı durumu var. Talebe göre çalınan parçalar Örneğin bir ayna, sinyal, egzoz veya daha büyük düşünürsek yukarıda ki gibi bir jant. Sökmesi bir kaç dakikayı geçmeyen parçalar binlerce dolar değerinde olabiliyor.

Honda cbf 150 nın 5$ lık  arka yolcu ayaklığını çalan adam gördü bu gözler…

Yukarıdaki örnekte bmw 1200gs’ ın arka jantının çalındığını görmektesiniz. Ortalama 1000€ fiyatı olan bir parça.

 

Kapanış

 

Motosikletinizi bir saniye bile gözetimsiz bırakırken dikkatli olun.

Bir iş için dışarı çıktıysanız ve evde bir şey unuttuğunuzu fark edip tekrar dönmeniz gerekiyor. Nasıl olsa hemen ineceğim diyerek motosikleti çalışır durumda veya anahtarı üzerinde bırakmamalısınız. Tecrübeli hırsızlar bunun gibi fırsatlarda saldırırlar. Ayrıca anahtar üzerindeyken çalınan taşıtlar için çoğu kasko ödeme yapmıyor.

Hırsız yakalansa bile farklı bahanelerle cezasız kurtulma olasılıkları artıyor.

Yenilmez zihniyet, insanların motosikletlerinin çalınmasını sağlayan şeydir. “Son birkaç yıldır dışarıda tutmakta hiç sorun yaşamadım. Benim başıma gelmeyecek.” Ancak bir hırsızın gelip onu kapması için birkaç saniye yeterlidir.

1 comments

  1. Peki Atakan Bey, motoru kilitlemek için en güvenli yöntemi, ve alınabilecek en ucuz ve en güçlü kiliti söylerseniz bir araştıralım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir