İphone ile Motosiklet Takip Cihazı Yapmak(İphonu’munu bul)

Merhaba sevgili motosiklet sever dostlar. Kenarda duran eski İos Sürümlü cep telefonunuzu motosikletinizin konumunu belirlemek için nasıl kullanabileceğinizden bahsedeceğim.

Neden ios? Bu arada bu uygulama için şuanda cep telefonunuzun iphone olması şartı yok.

Ama olursa avantajları olur.

 

 

Birincisi eski Android cihazların çok randımanlı çalıştıklarını düşünmüyorum. İphone’da işletim sisteminin kendi özelliği olan İphonumu bul uygulamasını herhangi bir uygulama açık değilken sadece cihaz açıkken bile kullanabiliyoruz.

 

 

Ama androidde google maps üzerinden bir gmail oturumu vs açmak gerekiyor Bazen takılmalar uygulama içinde kapanmalar yapabiliyor Buda zaten hayatı boyunca muhtemelen bir kere gerekecek bir sistem için riskli bir durum)

 

 

 

 

Ve de çoğu android şarjı bittiğinde kendisi otomatik tekrar açılmıyor ama iphonelar direk açılıyor.

 

Bunun dışında 5-7 sene öncesine kadar kenarda köşede iphone bulmak zordu çünkü hala hepsi çalışır durumdaydı. Ancak şimdi iphone eski sürümlerine (iphone 4-5-6) Sürümlerine yavaş yavaş youtube ,whatsup,navigasyon uygulaması) gibi uygulamaların sürüm desteklerini kesmeye başladı.

 

 

Buna rağmen İphonu’mu bul uygulaması sistemin ana özelliklerinden yani hesap makinesi tadında bir özellik olduğu için çalışmaya devam ediyor. Muhtemelen de devam edecek.

Yazı girişine Takip sistemleri çok pahalandı gibi saçma bir giriş yapmak istemiyorum.

 

 

Motosiklet fiyatlarının ortalama 50bin liradan başladığı bir piyasada takip cihazları aslında çokta sayılmazlar ve varınız yoğunuz o motosikletiniz ise takip cihazına ödenen para çok yüksekte bir bedel sayılmaz bu konuyu tartışmaya niyetim yok.

Ama benim gibi motosikletinizi genelde bildiğiniz yerlere park ediyor ve gözünüzden ayırmıyorsanız takip cihazları biraz gereksiz kalıyor. Kenarda köşede de eski cep telefonu varsa neden kullanmayalım ki. Evde inek varken marketten süt almanın anlamı yok.

 

Gerekli Malzemeler
    • Eski bir İphone 4-5
    • Bir Adet içerisinde minimum internet miktarına sahip simkart.(250mb bile yeter)

Simkart seçenekleri için bimcell gibi tarifeler ayda 15-20 lira civarına internet paketli hatlar satıyorlar. Yani aylık bedeli ortalama 20-25tl olabilir. (Simkart ücreti 150-200tl)

    • Motor Çalıştığında telefonu şarj etmesini istiyorsanız 12volt Araç veya motosiklet şarj cihazı ve biraz elektrik bilgisi.

 

Giriş

 

Öncelikle iphone 4 veya üzeri find my iphone özelliğini destekleyen cihaza ihtiyacımız var.

İphone 4 veya üzeri herhangi bir cihaz olabilir. Ama bana kalsa iphone 6-7 gibi bir cihazı da bu iş için heba etmenin anlamı yok. İphone 7 yi zaten 2.el olarak satmanız durumunda güzel bir motosiklet takip cihazı satın alabilirsiniz.

Bu arada İphone 4 lerin 2.elleri 20 dolar civarında satılıyor. Bu öyle bir fiyat ki motosiklet alarmı bile zor alıyoruz. Elinizde yoksa bu iş için satın bile alınabilir.

İphone u bulduk. Apple hesabımız yoksa Yeni bir Apple hesabı oluşturuyoruz. Ve cihaz üzerinden giriş yapıyoruz cihazın ayarlarından iphone umu bulu etkinleştiriyoruz.

Hatta bunun yanı sıra arka planda veri işleme gibi özelliklerini devre dışı bırakırsanız. En azından sadece tek bir özellik için şarj ve data harcamış olur.

Cep telefonunu motorda nispeten görünmeyen bir yere saklıyoruz.

Uygulama Kullanımı

 

 

Yeni ios sürümüne sahip güncel bir iphone üzerinden bul uygulamasıyla konum şarj bilgisi görüntüleyebiliyorsunuz

Gerekirse cihazı uzaktan kayıp moduna alıp telefonun ekranında istediğiniz yazının görüntülenmesini sağlayabiliyorsunuz Örneğin Bu motor bilmem kime aittir telefonum şudur.

Kayıp Modunda iken son görülen yer veya sinyal yokken sinyal geldiğinde abc iphone bulundu gibi bildirimler ekranınıza geliyor. Yani cihaz üzerine daha fazla yoğunlaşıyor diyebiliriz.

İos telefonu olmayanlar için Bilgisayar üzerinden icloud.com üzerinden aynı takip ve kontrol işlemlerini yapabiliyorsunuz. İphone sahibi olmanız gerekmiyor dediğim kısım buydu.

 

Temel olarak olay bundan ibaret gerisi hayal gücünüze kalmış.

Atladığım tek bir nokta var.

 

İki Faktörlü doğrulama

 

Apple yeni bir güvenlik önlemi çıkarttı. Buda çok eski iphoneler de desteklenmiyor. Olay şu Güncel bir İphone sahibisiniz diyelim. Bilgisayar veya başka bir cihaz üzerinden ilk kez giriş yaptığınızda güncel cep telefonunuz size bilgi veriyor şu şu adresten şu cihaz bağlanmaya çalışıyor bağlanmasını onaylıyorsanız ekranınıza gelen 6 haneli kodu giriniz.

İşte bu 6 haneli kodu girmek için gereken kısım düşük ios sürümlü cihazlarda görünmüyor yok.

Onun için Apple şöyle bir çözüm geliştirmiş. Şifre penceresine normal şifrenizi yazarken. Ana cihazınızdaki 6 haneli kodu şifrenin sonuna yazmanız gerekiyor o zaman girebiliyor.

Bu bir defaya mahsus ilk icloud girişi veya app indirme esnasında gereken bir özellik bunun haricinde gerekmiyor.

Eğer normalde iphone kullanmıyorsanız iphone kullanan bir arkadaşınızın dan rica ederek 2 iphone ile bu işlemi yapmanız gerekebilir iphone sahibi birini bulmak çok zor olmasa gerek.

Detaylı bilgilendirme için apple’in sitesinden bilgi alabilirsiniz.

https://support.apple.com/tr-tr/HT204915

 

Şarj Seçenekleri

 

Pil Ömrü

Eski iphoneler Sağlam bir pil ile ortalama 250-300saat yani 12 gün gibi bekleme süresi sunuyor tabi gerçek hayatta bu süreler mümkün değil. Biz 3g ve internet açık kullanacağız. Telefon hiç bildirim almayacak arka plan verisi işlemeyecek sadece istendiğinde konum bilgisini gönderdiği çok ufak bir iletişim beklemesi açık olacak. Muhtemelen iyi bir pil ile 3-4 gün civarında çok rahat yeterli gelir.

 

Uygulama üzerinde Pil durumu da görüntülenebiliyor.

Her daim bunla uğraşılmaz ama bir tatile gidiyorsanız ya da bilmediğiniz bir yerlere seyahat ediyorsanız. Birkaç defa şarj ederek 10-15 günlük bir motor koruması sağlayabilirsiniz.

 

Motordan şarj

 

Sürekli 7/24 sabit bir enerjiyle telefonu beslemek aküyü bitirir.

Motosikletin kontak açıldığında enerji gelen bir noktasından Örneğin bir Arka stop lambası ya da ön park lambası gibi kontak açında + gerilimin geldiği noktadan enerji alabilirsiniz.

Eksiyi zaten her yerden alabilirsiniz motorun herhangi bir metal parçasında şase hattı dediğimiz eksi hattı mevcuttur.

 

Bu kontaklı + ve – hattını Araba veya motosiklet için olan 12voltu 5 volta düşüren usb şarj cihazlarına bağlarsınız.  Böylelikle telefonumuz motosiklet her çalıştığında motorun ürettiği elektrikten istifade ederek dolum yapar.

Şarj işini ben şu şekilde ucuza mal ettim.

 

Eski iphone şarj cihazları artık moda olmadığı için kablosuyla ve devresiyle direk bu tip araç şarj cihazları 5-10 liralardan 2.el alışveriş sitelerinde bulunabiliyor.

 

 

Bu tip Çakmaklık şarj cihanın ortası artı kenarlarındaki geniş yüzeyler eksidir. Bu kısımlara direk lehim ya da cihazı sökerek direk bu kısımlara giden kablolara lehim yaparsanız. Herhangi bir çakmaklık veya motosiklet usb şarj devresi kullanmadan bu işi çözersiniz.

Ya da bu tip kablolu özel bir cihazınız olmasa bile araç tipi şarj cihazına da aynı mantıklı müdahale ederek herhangi bir ekstra aparat kullanmadan kullanır hale gelebilirsiniz.

 

Şarj Olma Süreleri

 

Lityum piller ortalama kapasitesinin 2 katı hızda dolabilirler. Eski iphoneler ortalama 0-100 arasına 1 saatlik bir dolumla ulaşabilir. Yani 3 günde bir ya da motosikletinizi 3 gün içerisinde 1 saate yakın kullanırsanız Kapasitesi her daim yüksek ve dolu olacaktır. Hem akünüzü yıpratmaz hem de kullandıkça dolar. Oldu ki bitti diyelim. Motoru tekrar kullandığınızda doluma geçer ve sistem kendisi aktifleşir.

Kullanım tarzınıza bağlı her daim lazım değilse motorun elektrik tesisatını kurcalamaya gerek yok. 3-4 günde bir şarj etme suretiyle tatillerinizde seyahatlerinizde ek bir güvenlik önemli olarak tutabilirsiniz.

Aslında bu ikinci telefon ve hat olayı çokta kötü bir fikir değil. Yolculuk esnasında telefonunuz düşebilir bozulabilir başına bir şey gelebilir. Selenin altında yedek bir cep telefonu olması pekte mantıksızda sayılmaz. Hayat kurtarabilir.

Dilerim Keyif almışsınızdır ve faydalı olmuştur

Uygulayanlar uygulamayı düşünenler aklına farklı fikirler gelenler olursa lütfen yorum veya e posta yoluyla ulaşsınlar

Keyifli Çalışmalar

Atakan Demirtürk

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir