Motosiklet Ve Branda Kullanımı Hakkında Bilgiler

Merhaba motosiklet severler branda kullanımı konusunda hatalı bilgilendirmeler çokça olduğu bu konuya özellikle değinmek istedim. Bilgilenmek için yazıyı sonuna kadar okumanızı öneririm.

Brandanın ne zaman kullanılması gerektiği ve hangi özellikleri taşıması gerektiğinden bahsedeceğiz.

Hatalı kullanımda branda faydadan çok zarar verir.

Motosikletinizi dört mevsim veya sadece sıcak dönemlerde kullansanız bile eğer kapalı bir garajınız yoksa motor genellikle dışarıda duruyorsa motosikletinizi korumak için örtmek isteyebilirsiniz.

 

Yazı İçeriği

 

    • Motosiklet brandasının zararı var mı?
    • Branda neden kullanılır?
    • Motosiklet brandasının faydaları?
    • Motosiklet brandası nasıl seçilir?
    • Islak bir motosiklet örtülür mü?
    • Kapalı Garajda brandaya gerek var mı?

Motosiklet brandasının zararı var mı?

 

Motosiklet brandasının doğru şekilde kullanıldığında bir zararı yoktur. Ancak ıslakken örtmek ve kalitesiz branda kullanmak zararlıdır.

Hiç yoktan iyidir diyerek  aldığınız branda farkında olmadan motorunuza zarar verebilir.

Detaylar aşağıda devam ediyor.

 

Türkiye de branda neden kullanılıyor top 3 listesi

 

    • En gerçek sebebi. Çoluk çocuk torun tombalak gidip Motosikletin orasıyla burasıyla oynamasın üzerine oturmasın çomak sokmasın veya kazayla üzerine düşmesin başımıza iş almayalım diye.
    • Motosikletin değeri görür görmez anlaşılmasın hırsızın dikkatini çekmesin.
    • Motosiklet çizilmesin ve  tozlanmasın zarar görmesin.

 

Branda Ne zaman Örtülür?

 

Motosikletinizi yağmurdan önce örtmek. Motosikletinizi kuru ve mutlu tutmak için harika bir fikirdir.

Bu durumda  kullanılan kılıfın su geçirmez olması ve motosikletinizi tam olarak kaplaması hayati önem taşımaktadır.

 

Güneş

Güneş nasıl ki insan cildini yıpratıyor veya arabalarda güneş yanıklarına sebep olabiliyorsa motosiklet kaporta aksamında da aynı etkiye sahiptir.Suzuki v-strom dl650 Güneşten Sararan orjinal cam ve Gp kompozit yeni cam

Pleksi ve plastik parçaların solmasına sararmasına sebep olabilir. Yılın 365 günü özelliklede yoğun yaz mevsimleri yaşayan bir şehirdeyseniz İzmir gibi 5-6 sene içerisinde motosikletinizde güneş yanıkları veya solmalar oluşmaya başlar.

Benim motosikletimi eski sahibi yıllarda açık garajda park halinde bırakmış. Bu konunun etkileri ve çözümü için konuyu inceleyebilirsiniz.

 Motosiklette Güneş yanıkları-solmaları nasıl giderilir?

Şunu unutmayalım. Normal branda bu güneş etkisini Fazla azaltmaz. Ultra viole korumalı bir branda almalısınız.

 

Motosiklet brandasının zararı var mı?

2 durumda zararı var denebilir. Islakken örtmek ve kalitesiz bir branda kullanmak.

Islak Bir motosiklet Örtülür mü?

 

Yağmurlu bir havada veya yıkama sonrasında park ettiniz.  Motosikleti ıslakken örtmek elektrik sistemi ve diğer alanlardaki korozyona maruz kalma oranını arttırır. Hemen yarın arızalanmasa veya yolda kalmasanız bile bu işlemleri sürekli yapmak motosikletin uzun ömründe geçmişten gelen bir yorgunluk olarak izlerini oluşturur.

Motosiklet yıkadıktan sonra neden çalışmaz çözümleri nelerdir?

 

Islak motosiklet ve branda arasına hapsolan sıvılar düzenli bir buharlaşma-yoğuşma döngüsüne girerek daha fazla korozyona sebep olurlar.

Yani motosikletim yağmurdan daha fazla ıslanmasın diye düşünürken özellikle sıcak mevsimlerde ıslak bir şekilde brandalamak zararlıdır.

Motosiklet Nasıl yıkanmalıdır? Yıkamanın Fayda ve zararları

Bunu şöyle anlatalım

Cep telefonunuz su geçirmez diye telefonla saunaya giremezsiniz.

Buharlaşma yöntemiyle normalde hiç ulaşmayacak bölgelerine su gelebilir.

Başka bir örneği de benzin depoları için verebiliriz. Depoların paslanmaması için dolu kalması gerekir çünkü oksijenle temas eden parçalar paslanır. Zaten pasın oluşabilmesi için parçaların oksijenle tepkimeye girmesi şarttır. Ortamda Nem ve oksijen ne kadar azsa o kadar az paslanırlar.

 

Pasın Tanımı

Pas, su ve hava varlığında oluşan demir ve oksijen bileşiklerine (genellikle kırmızı oksitler) verilen genel addır.

Günümüz motosikletlerinin çoğu hava koşuluna dayanacak şekilde üretildiğini unutmamak önemlidir. Çoğu motosiklet, düzgün bir şekilde kurumaları koşuluyla, parçalarına ve sistemlerine zarar vermeden ıslanabilir.

Sorun, motosikletin yağmura dayanıp dayanamaması değil, daha ziyade bir motosikletin üzerini örtmeden kurumasına izin verilmemesinden kaynaklanan potansiyel problemlerdir.

Kalitesiz Branda

Özellikle çizilmemesi ve grenajları korumak için kullanıyorsanız kalitesiz brandaların iç astarları olmuyor. Rüzgar yüzünden motorla branda oluşan sürtünme motorun daha fazla çizilmesine sebep oluyor.

O yüzden iç astarı elyaflı ve korumalı brandalar tercih etmelisiniz. Yoksa yarardan çok zarar veriyor.

 

Kapalı garaj ve branda kullanımı?

 

Kapalı garajda branda kullanmak pek anlamlı değil. Zaten güneşin yıpratıcı etkilerinden veya yağmurdan etkilenmiyoruz. Kapalı alanda olduğuna göre muhtemelen korumalı da bir yer.

Sırf Tozlanmasın diye branda örtmenin anlamı yok. Toz dediğiniz bir kova suyla tamamen arındırılacak bir şey. Kapalı alanda hele ki birazda nemli bir ortamdaysa branda daha fazla zarar verir. Örtmemenizi tavsiye ederim.

Branda alırken Nelere Dikkat edilir?

Boyut

Motosikletinizin arka çantası veya aksesuarlarını da dahil ederek baştan sona tüm fren ve grenaj aksamını kapsıyor mu?

 

 

 

Kapsarken fazla gergin kalıyorsa Aşırı yoğun rüzgarlarda yelkenli etkisi gösterebilir  motorun devrilmesine sebep olabilir yada motorun sivri keskin bir noktasına denk gelirse sürekli gerilmekten ömrü kısa olabilir.

 

Bu yüzden boyutu bir beden büyük almak iyi olacaktır.

 

Su yalıtımı

 

Yukarıda yazdığımız sebeplerden dolayı su yalıtımı konusunda iyi bir branda tercih etmelisiniz

 

Astar

 

Rüzgar sebepli sürtünmeden oluşan çizikleri engellemek için astarlı yumuşak bir branda tercih etmelisiniz.

 

Güneş

 

Motorunuz sıcakta fazla ısınmasın ve güneşte yıpranmasın istiyorsanız ultra viole korumalı bir branda tercih etmelisiniz.

 

Kapanış

 

Söylemek istediğim bir kaç şey var. Her gün motosiklete binen biriyseniz her gün branda aç- kapat brandayı eve çıkart vs uğraşılacak işler değiller. Arada sırada biniyorsanız genellikle motosiklet park halindeyse branda kullanışlı olabilir.

Vay motorum çizilmesin yeni aldım şöyle böyle diye dert ediyorsanız ama motosikletinizi sokağa park etmek zorundaysanız branda mucizevi bir çözüm değildir. Bilinçsiz ve saygısız komşuların pencereler den camlardan attığı izmaritler brandaları eritebiliyor-yakabiliyor akabinde yanan haldeki izmaritler motorun koltuğunu vs de delebiliyor. Branda bunlara bir çözüm sağlamıyor.

Mahallenize ve ortamınıza güvenmiyorsanız aldığınız motosiklete çok acımayacaksanız varsın çizilsin varsın ıslansın boş verin. Bunları dert etmek insana yük oluyor kendimden biliyorum.

 

Keyifli Sürüşler Sevgili Motosiklet sürücüsü dostlarım.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir