Motosiklet Nasıl yıkanmalıdır? Yıkamanın Fayda ve zararları

Merhaba sevgili motosikletli dostlarım. Motosiklet yıkamanın yararlarından ve zararlarından bahsedeceğiz. Nasıl motosiklet yıkanmalıdır hangi kimsallarla yıkanmalıdır?  Hangi kısımlara su tutulur Hangi kısımlara özellikle su tutulmaz bunlardan bahsedeceğiz.

Önce neler yapmamanız gerektiğinden sonrasında nasıl yıkamanız gerektiğinden bahsedelim

 

Motosiklet Yıkamanın zararları

Yıkamak zararlı mı ki? Tam olarak zararlı denemez gözle görülür bir zararı yok. En büyük zararı hatalı , aceleyle yapılan yıkama işlemleri verir. Daha da büyük zararı yıkama sonrasında yağlanması gereken parçaları yağlamamak verir.

 

Hatalı yıkamak;

 

Bildiğiniz gibi arabalarda motor kısmı yıkama işlemi herkes tarafından yapılmayan ve dikkatli yapılması gereken bir işlemdir. Motosiklette bir kaput olmadığından tüm sensörler ve yüksek oranda suya dayanıklılık gösteremeyecek parçalar kolay erişilebilir durumdadır. Bir nevi kaputu olmayan bir araba. Yani kısacası motosiklet yıkamakta öyle paldır küldür her yere su tutmaktan ibaret değildir.

 

Çok sık yıkamak

 

Motosikleti çok sık yıkamak çok sağlıklı değildir. Bir kaç günde bir durmadan yıkanmaz. Zaten suyu fazla seven bir alet olmadığı gibi üzerinde gres yağı içerisinde çalışan onlarca rulman ve hareketli parça var. Durmadan bu parçalara yüksek basınçlı su veya yağ çözücü kimyasalların gelmesi üzerindeki yağın çok hızlı şekilde azalmasına sebep olur. Yıllarca idare edecek bir rulmanın yağsız kalarak çok daha kısa sürede bozulmasına sebep olur.

 

Sıcakken Yıkamak

 

Motosikleti sıcakken yıkamak disk çarpılmasından blok çatlaklarına kadar bir çok büyük masraflı arızaya sebep olabilir. Özellikle uzun yollarda molalarda yapılan yıkamalar çok hatalı yıkamalardır Motosiklet sıcakken büyük problemlere veya bu konuda bir problem olmasa bile şans eseri su gelebilecek bir sensörle yolda kalmanıza sebep olabilir.

 

 

Motosiklet Nasıl yıkanır

 

Aslında her motosiklet modelinin kendine göre püf noktaları vardır ama işin mantığını bildikten sonra motosiklete göre uyarlamayı zaten kendiniz yapabilirsiniz. Örneklerle anlatacağım.

 

Bir kere 2 çeşit yıkama türü var. Biri basınçlı biride şebeke basıncı veya kovayla yıkama dediğimiz durulama tipinde yıkama.

Durulama tipinde dikkat etmeniz gereken şeyler azalıyor yüksek basınç olmadığından dolayı zaten fazla bir zarar verecek pek yanı kalmıyor.

Durulama tipi temiz bir motoru sürekli temiz tutmak için sık sık yapılan bir temizlikte yeterlidir aslında en güzeli de o. Ancak yoğun bir yağ birikintisi kurumuş bir çamuru temizlemek kat be kat zor olacaktır.

Yani bir endurocunun çamur deryasından çıkıp motosikleti 2 kova suyla temizlemesi zaten mümkün değil.

Gelelim yüksek basınca özellikle yüksek basınçta dikkat etmeniz gereken detaylar var.

 

Motosiklet Yıkarken Dikkat edilecek Noktalar

 

Egzoz Çıkışı

 

İçerisinde Su kaçmasa daha iyi olur yıkama esnasında orayı bezle vs kapatabilirsiniz. su kaçması durumunda İçinde biriken 50-100ml bir su motosikletin çalışmasına engel olmayacak seviyede olsa bile paslanmalara yol açar.

 

Rulmanlar

 

Suzuki v-strom dl650 gidon rulmanlarının değiştirilmesi

Motosikletin motor bloğu içinde biz görmesekte onlarca rulman var. Bunun dışında yine görmediğimiz ve motosikletin etrafında;

Ön jant milinde milin sol ve sağ tarafında iki adet Rulman

 

Arka Jant milinde yine 2 adet tekerlek rulmanı bununda dışında Dişlinin tam ortasında dişli rulmanı mevcuttur. Buralara durmadan çok yakın mesafeden su vurmak üzerinde bulunan azıcık bir gresinde yok olmasına sebep olur.

 

Suzuki v-strom dl650 gidon rulmanlarının değiştirilmesi

 

Son olarak gidonun tam ortasında gidonu çevirirken kontrollü ve yumuşak dönüşleri sağlayan bir gidon rulmanımız var. Buda aynı şekilde gres yağı içerisinde çalışıyor. Buralar yağlanmış diyerek gidon rulmanına pata küte basınçlıyla girişmeyin.

 

 

Elektriksel Aksam

 

Motor üzerinde bulunan Far soketleri Akü kutup başları korna soketleri elektriksel aksam yıllar içerisinde oksidasyon ve iletkenlik sorunları yaparlar.

 

Kumanda kolları üzerinde bulunan açma kapama düğmeleri içinde durum aynı şekilde geçerlidir.

 

Farkında olmadan gidonu yıkarken bile ön fren switch soketi debriyaj soketi gibi parçalara kısa mesafeden basınçlı su vurmak bozulmalarına sebep olabilir.

 

 

Radyatörler

 

 

Genellikle Motosikletlerde tek radyatör olur oda su radyatörü. Benim ki gibi bazı motorlarda hem yağ hem su radyatörü olabiliyor. Olay ve durum fark etmeksizin motosikletinizde kaç tane radyatör olursa olsun kısa mesafeden basınçlı su vurulmaz. Hatalı vurulan basınçlı su Hava kanatçıklarının yamulmasına sebep olur. Zaten çok ince ve alüminyum malzemeden olan bu kanatçıklar kolayca yamulurlar.

 

En ucuz motosiklet radyatörü 100$dan başlar 1000$a bile çıkabilir. Ayak üstü 10binlik olursunuz. Ben radyatörlere sadece durulama suyu vuruyorum asla gidipte 40-50cm den dahi basınçlı su tutmuyorum.

 

Benzin Depo kapağı

Yaşı ilerlemiş motosikletlerin Benzin deposu kapağının su geçirmezliği çok yüksek seviyede olmayabiliyor. Contalar zamanla sertleşmiş olabiliyorlar

Bu gibi motosikletlerin benzin depo kapağının civarını fazla zorlarsanız içine su alabilir. Dikkat etmekte fayda var.

 

Birde her motosiklet için söylüyorum benzin deposunun kapağının minik bir yağmur tahliyesi vardır her daim. Bu yağmur tahliyeleri bazen tıkanabiliyor. Tıkanması durumunda orada sürekli gitmeyen bir su durumu oluşuyor. Ve bu su siz her kapağı açtığınızda mecburen Deponun içine düşüyor. Depo kapağınızın yağmur tahliyesinin açık ve temiz olduğundan emin olun.

Motorun altında doğru sarkan saçma sapan plastik borular oluyor ya. Mesela onlardan biri yağmur tahliyesidir bazen alttan da tıkanabiliyor çamur vs yüzünden.

 

Motosikleti Yıkarken temiz olmasına özellikle dikkat edilecek noktalar

 

Fazla temizlikten zarar gelir mi evet gelir. Peki Fazla pislikten zarar gelir mi?

Her şeyin fazlası zarar. Motosikleti yıkayın veya yıkamayın her daim temiz kalırsa daha uzun ömürlü olur diyeceğimiz parçalar var. Nedir bu parçalar? Tabi ki plastik aksam veya koltuk değil. Yine hareketli parçalardan bahsediyoruz.

 

Fren Merkezleri, kaliperleri ,diskleri

 

Kendi başıma geleni söyleyeyim Ormanda Fren diskimin arasına minnacık birkaç çakıl taşı girmiş. 20 kilometrelik yolda fark etmeme rağmen plak gibi çizdiler diskleri.

Fren kaliperlerinde kaliperlerin körüklerinde katı bir pislik olursa hareket etmesine engel olurlar.

Fren pistonlarında yine sertleşmiş bir pislik olursa düzgün hareket edememesine ve balatanın yamuk bir şekilde verimsiz bitmesine sebep olabilir.

 

Fren diskleri de aynı şekilde. Disklere ve fren merkezlerine Fren balatası spreyi hariç Hiçbir sprey vurmayınız.

 

Balata spreyi

 

 

Arkadaşlar balata spreyi kullanmak için illaki usta olmaya illaki motordan anlamaya gerek yok. Balata spreyi aynı zamanda bir temizlik malzemesidir.

Özellikle fren merkezlerine şöyle 3-5 bin kilometrede bir temizlik yapma şeklinde sıkarsanız merkezlerinizin ve balatalarınızın ömrü uzayabilir.

 

Bujiler

 

Her motorda Buji sayısı veya bujilerin yeri farklıdır. Bujinizin yada bujilerinizin yerini bilin. Ve bu kısımlara doğrudan uzun süre su tutmayın. Aksi taktirde Motosiklet Tekleyebilir hiç çalışmayabilir veya piponuz pas yapabilir.

 

Amortisörler

Ön Amortisör ve Arka amortisörün çalışma prensipleri birbirinden farklıdır. Ama her ikisinde de temelde Dışarıdaki metal mil sürekli hareket halinde. İçeri girip çıkıyor. Milde bir sızdırmazlık keçesi var bu keçe yağın dışarı kaçmasını ve dış etmenlerin içeri girmesini önlemek için var.

Dolayısıyla Amortisörlerin her daim temiz olması lazım .Ne kadar fazla pislik olursa keçeleri o kadar fazla dış etmeni içeri almamak için Uğraşır.

Memelilerde zararlı atılamayan atıkları biriktiren organ hangisidir? Karaciğerdi Sanırım. İnsan benzetmesi yaparsak Karaciğere fazla yüklenmiş olursunuz diyebiliriz. Ne kadar temiz o kadar iyi.

Yıkamayı beklemeden her daim temiz olmasına özen gösterelim. Amortisörler o kadar uzun ömürlü olur ve patlamaz.

 

 

Ön Amortisör Hakkında bilgiler;

Motosiklet Ön Amortisörlerini(Çatalları) Anlamak? Çalışma Prensipleri

 

Zincir dişli grubu Yıkamak

 

Zincir dişli grubuna su tutun veya tutmayın demeye gerek yok. Zaten zincir dişli pislikleri suyla kolay kolay temizlenmez. Zaten Suyla kolay kolay temizlenmiş olsaydı özel zincir yağlarının bir amacı kalmazdı. Suya dayanıklı olacak ki yağmurda vs akıp gitmesin değil mi?

Bu konuyla ilgili önerim şu olabilir. Gazyağı veya özel zincir temizleme spreyinizle zincirinizi temizleyin. Yıkamanızı yapacaksanız zincir temizliğinden sonra yapın ki. Zincirden akan pis kirli yağlar motorun bir yerlerine yapıştığında üzülmeyelim.

Yıkama Sonrasında da mutlaka Zincir yağlaması işlemi yapalım.

Hatalı motosiklet yıkama işlemlerinden biri de. Yıkama sonrasında Zincir yağlaması yapılmamasıdır.

Benzinliklerde görüyorum Bedeninde motosikletle ilgili tek parça olan kaskıyla park edip 5dakikada yıkayıp Hurra yola çıkıyorlar. Ondan sonra benim zincir 10 bin kilometrede niye bitti.  Acaba niye.

 

Ön dişli kapağının altı unutulan noktalar

 

Zincir kapakları kolayca açılabiliyor. Yıkama öncesinde bu kısımları mazot veya gaz yağı gibi yardımcı kimyasallarla temizlemelisiniz.

Her gün gereken bir temizlik olmasa da çıkan görselin yukarıdaki gibi olmasını istemiyorsanız ortalama 10-15 bin kilometrede bir güzel bir temizliği hak ediyorlar.

Örneğin 2.motosikletim olan dl 650 de aynı kısımda debriyaj mekanizması da var. Bu kısma pislikler zarar verebiliyor fazla pislenmeden buraları temizlemek işte gerçek bakım gerçek temizlik diye buna derim. Öyle mükemmel şekilde parıldamasına gerek yok. Zaten biraz yağlıda kalmalı. Ama katı ve kalıplaşmış yukarıdaki gibi bir pislik olmamalı.(Bu fotoğraf kadar bile temiz olsa yeterlidir)

Motosiklet Zincir Temizliğinde Gaz Yağı-Kerosen Kullanımı

Fırça Ve Deterjan Kullanımı

Fırça Her daim çizer arkadaşlar. Plastik aksam için yumuşak sünger kullanabilirsiniz. Metal parçalar içinse daha sert sünger veya doğru kullanımda fırçada kullanabilir.

Deterjan konusuna bir şey diyemiyorum. Yağ çözücüler vs çok güzel temizliyor diye her yere sıkıyor bir çok sürücü ama deterjan dediğiniz şey kostik asittir. Bazılarında bu oran fazla bazılarında azdır.

Özellikle asperox denen yağ çözücü motoru harika temizlediği gibi grenaj aksamını ilerleyen dönemde matlaştırıyor. Alt kısımlar için kullanılabilir ama üst kısımlar için tercih etmeyin.

Motora uygun temizlik malzemeleri tercih etmenizi öneririm. En ucuz motorun 100bin liraya dayandığı şu dönemde arap sabunuyla yıkamanın bir anlamı yok.

 

Yıkama Sonrası

 

Zincir grubumuzu yağladık. Tek derdimiz plastiklerde su lekesinin görünmemesi olmamalı.

Yıkamayla ilgili tavsiyelerim;

Yıkama işini güneşli ve sıcak günlerde ve bolca vaktiniz olduğu zamanlarda yapınız .Evinize en yakın benzinlikte yıkayıp hemen aman kirlenmesin diye ıslak ıslak kapalı otoparklara park etmeyin.

Güneşli günleri tercih edin dedik. Mümkünse yıkama sonrası güneşle 1 saate yakın güzel bir kurutma işlemi yapın. Böylelikle motorun olur olmadık bir yerindeki sular akar veya daha rahat buharlaşır.

Mesela benim motorumda doğası gereği ne zaman yıkasam Aküsünden sigorta tablosuna kadar her tesisat ıslanıyor. Seleyi kaldırıp kurutuyorum.

 

Kış Yıkaması

Atakan Demirtürk Suzuki v-strom dl650 Kar altında

4 mevsim motora binen sürücüler genellikle motorumun grenajı kirliymiş derdine düşmezler. Hatta çoğu zaman zincir yağlama gibi ufak işler bile angarya gelir.

 

Kışın soğuğunda millet kendini bir an önce evine atmaya çalışırken kimse kimsenin taşıtını ne kadarda kirliymiş diye düşünmez.

Ama kış için söyleyebileceğim özellikle 4 mevsim binenler için. Belediyeler ve karayolları özellikle büyük şehirlerde yolları oldukça tuzluyorlar. Bu tuz olayı yüzünden sürekli kullanır veya tuzlu şekilde uzun süreli park ederseniz birkaç ay sonra motosikletinizin bir çok parçasının paslandığını görürsünüz.

 

O yüzden kış mevsiminde özellikle durulama dediğimiz en azından temiz suyla yıkama işlemini arada sırada yapmakta fayda var.

 

Kapanış

 

Son bir kişisel eklemem var motosikletin dış görünüşünden ziyade lütfen bahsettiğim yürüyen aksamın temizliğinden ve bakımından endişe duyun motosiklet bir amaç değil araçtır. Bizim için vardır mutlu olmamız için vardır. Temizlik konusunu takıntı boyutuna getirmeyin.

Tam olarak motosiklet nasıl yıkanır kılavuzu olmadığının farkındayım. Daha çok nasıl yıkanmaz kılavuzu oldu Ama yeterli olacağını düşünüyorum.

Sormak istedikleriniz veya eklemek istedikleriniz varsa yorum bırakabilir yada mail üzerinden iletişime geçebilirsiniz

Motosiklet yıkadıktan sonra neden çalışmaz çözümleri nelerdir?

Motosiklet Ve Branda Kullanımı Hakkında Bilgiler

Keyifli Temizlikler

Atakan Demirtürk

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir