Motosiklette Güneş yanıkları-solmaları nasıl giderilir?

Merhaba sevgili motosiklet severler. 2017 yılında aldığım Suzuki v-strom motosikletimin eski sahibi motosikleti uzun yıllar üzeri açık bir garajda kullanmış. Bu süreç bazı plastik parçaların ciddi anlamda solmasına renk değiştirmesine sebep olmuş.

Hem kendi motosikletimi temizlemek hem de sizlere yol gösterebilmek için bu paylaşımı yapıyorum.

Görseller;

ÖN CAM

Ön camda bugüne kadar İstanbul trafiğinde gördüğüm binlerde motorda karşılaşmadığım kadar yoğun bir güneş yanığı vardı. Ön camı bu hale getiren diğer parçalara neler yapmaz değil mi

Suzuki v-strom dl650 Güneşten Sararan orjinal cam ve Gp kompozit yeni cam

O dönem cam fiyatları çok düşük olduğundan temizleme işlemi yerine 140tl ye sıfır tur camı alıp takmıştım.  Şimdi aynı cam 50$ civarında.

Ön camınız da güneş yanığı varsa kloformla cam temizliği uygulayabilirsiniz muhtemelen hiçbir motor camı bu kadar yoğun sarı değildir.

Doğru yapıldığında ilk günkü haline dönüyor.

Konusu;

Güneşten Sararmış Motosiklet Deflektörünü Parlatma Temizleme İşlemi Pleksi Temizleme

Benim  motorun ön camı gibi yoğun sararma ve üzerine ek böyle sanki içeriden bir şeyler çatlamış gibi bir görsel varsa tamamen ilk günkü haline dönmeyebilir yine de eski halinden %80 oranında daha iyi olacağı kesindir.


Bu kadar sarı ve kötü bir cam genelde çok uzun yıllar yedieminde kalmış polis çıkması bir motosiklette falan olur ancak. (Yada benim gibi açık garajda uzun yıllar kalmaktan.)

Mesela parça kalitesi olarak söylemek gerekirse Suzuki bazı parçalarda kaliteyi konuşturmuş. Örneğin o kadar güneşe rağmen motosikletin ön farı asla sararmamış. Sonradan fark ettim bugüne kadar farı sararmış bir v-strom görmediğimi.
(Bu arada 5 sene tur camı kullanımından sonra tekrar 2.el orjinal cam bulup taktım.)

 

Plastik parçalar

 

Genelde camdan ziyade plastik parçalar göze batar camı değiştirmek nispeten kolay olsa da bir motorun tüm plastik aksamını değiştirmek pek akıllıca olmaz.

Bununla ilgili yıllarca çekimser kaldım.

Sıcak hava tabancasıyla tampon ve plastik aksam düzelten videolar kullanıcılar gördüm. Sonunda bende yapmaya karar verdim.

Motorumuzun güneş yanıklı fotoğrafları

 

İşlem yapılırken ve işlem sonrası

Küçük bir noktaya uyguladım tor farkını rahatlıkla görebilirsiniz

 

Uygulama

Büyük yetenek gerektiren özel bir tekniği yok fazla abartmadan homojen bir şekilde sıcak havayla ürünü işliyoruz. İşlem öncesi motosiklet olabildiğine temiz ve tozsuz olursa daha güzel olacaktır.

Bununla ilgili farklı fikirler var.

Örneğin İşlemi yapmadan önce ince bir zımparayla üzerinden geçilirse en azından güneş yanıklı kısım yok edilmiş olur ve daha homejen bir işçilik çıkabilir deniyor. Ben motosikletimi zımparalama riskini göze alamadım.

Şimdilik 1 ay gibi süre geçti gayet sağlıklı görünüyor motor. Bu sıcak havanın etkisi tam anlamıyla kalıcı mı olacak ne kadar sürecek bilemiyorum güncellemeleri paylaşırım.

 

Eriyebilecek veya riskli parçalara sıcak hava tutarsanız atıyorum abs sensörünün kablosu hoş olmaz.

Eldeki bir kuş havadaki iki kuştan daha değerlidir.

Lütfen ne yaptığınızı bildiğinizden emin olmadan motosikletiniz güzel görünsün diye ona eziyet etmeyiniz.

 

Geçici çözümler

 

Daha önceki yıllarda motosikletimin geçici olarak güzel görünmesini sağlayan bir çözümüm vardı

Süt slikon denen torpido parlatıcıları motosikletin plastiklerinin geçici olarak 3-5gün 1 hafta gibi sürelerle parlak ve diri görünmesini sağlıyor. Sıcak havadan korkuyorum üşenmem yaparım derseniz tavsiye ederim.

Dolayısıyla motoru satarken parlatıp fotoğraflayıp alıcı geldiğinde de temiz görünürse güneş yanıklarının görünmeyişi sizi yanıltabilir. Lütfen kimseyi kandırmayın-kandırılmayın.

Zaten 10-15 yaşında bir motosiklet bakıyorsanız bazı şeyleri kabullenmiş bazı eksiklerle motoru sevebilmeyi bilen biri olmalısınız yoksa mutlu olamazsınız. Benden size geniş zamanlı bir tavsiye.

 

Kilometre saatindeki güneş yanıkları

Genellikle nispeten markasız motorların gösterge pleksileri sapsarı oluyor. Japon veya alman eski-yeni motorların gösterge saatleri kolay kolay sararmaz.

Genellikle köy yerlerindeki cg-scooter- cup türevi motorlarda olur.

Kloform konusunda paylaştığım teknik ile bunlarıda büyük ölçekte temizlemeniz mümkündür.

Bu kısımla ilgili görsel bulamadım bir türlü göstergesi sararmış biri bana fotoğraf ulaştırırsa harika olur 🙂

 

Dilerim faydalı olmuştur eğer ki uygularsanız görsellerini   [email protected]

Adresime ulaştırırsanız burada da paylaşımını yaparız.

 

Keyifli çalışmalar keyifli sürüşler

 

 

 

 

 

 

 

One comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir