Tüm Motosiklet Aynaları Birbirine uyumlumudur?

Tüm motosiklet aynaları birbirine uyumlu mu? Yada uyumlu hale getirilebilir mi?

Motosikletiniz için aynı görünüşe sahip ayna almanıza rağmen cıvata yuvasına olmadı mı? Bu soruların cevaplarına cevaplarına kavuşacaksınız.

 

 

Bu arada grenaja montelenen büyük scooter veya katlanır tip racing aynalarından değil. Gidon braketine takılan standart aynalardan bahsediyoruz.

Motosiklet Aynaları için 2 değişken özellik vardır.

 

 Cıvata ölçüsü

 

8mm veya 10mm olmak üzere 2 çeşitten oluşurlar. Günümüz motorlarının %98’i 10mm olarak üretilir.

8mm genellikle 50-100cc eski scooterler de veya çin malı scooterler de kullanılıyor.

8mm kullanan motosikletlere örnek vermek gerekirse eski honda activalar olabilir.

Ama dediğimiz gibi motorların çoğu 10mm’dir. Buna bmw r1200gs, honda cbf 150, mt25 ,pcx , nmax , xmax gibi tüm seriler dahildir.

 

Dİş Yönü

 

2 çeşit diş yönü vardır. Düz Diş ve Ters diş olarak adlandırılırlar. Saat yönünde sıkılan cıvatalara düz diş olarak isim veriyoruz.

 

 

Saat yönünün tersine sıkılanlara da ters diş diyoruz. Yani birinin sıkıldığı yönde diğeri açılıyor tamamen farklılar.

Bazı Motorlarda 2 aynada düz diş olabiliyor. Bazılarında 2 aynada ters diş olabiliyor. Bazılarındaysa sağ taraf düz sol taraf ters diş olabiliyor.

Bu farklılığın neden olduğuna dair bir fikrim yok. Kendilerine göre bir avantaj veya dezavantajları yok.

Kısacası 2 ana değişken var. Aynanız 8mm veya 10mm olabilir. Bunun yanı sıra Düz veya ters diş olabilir.

Geçtik bu kısımları aşağıda devam ediyoruz.

 

Yeni aldığım ayna Motoruma uymuyor?

 

Aynı görüntüye sahip olmasına rağmen yeni aldığınız ayna uymuyor olabilir? Söktüğünüz aynanın saat yönünde veya tersine mi sökülüp takıldığını kontrol edin. Söktükten sonra sökülen ayna ile yeni aynanın diş yapısını kontrol edin.

Öncelikle şunu anlamalıyız Bizim motorumuz ters diş mi yoksa düz diş bir yuvaya mı sahip?

Motor düz diş Ayna ters diş ise Araya Ters dişi düz dişe çeviren ayna aparatı satın alarak takabilirsiniz. Belki Eski aynanızın üzerinde bu aparat mevcut olabilir sizin gözünüzden kaçmış olabilir. Kontrol edin varsa söküp yeni aynanıza bu aparatı takın.

Bazı satıcılar bu şekilde açıklayıcı şekilde paylaşmışlar sanırım bu görselle daha iyi anlatılabilir.

Motor Ters diş Ayna düz diş ise ki genelde sol tarafta bu olabiliyor. O zaman Düz diş aynayı ters dişe çeviren bir aparat satın alacaksınız. İki durumda bu şekilde çözülebiliyor.

 

Daha kolay ve bedava bir yöntem

 

Aynaları satın almadan önce kendi motorunuzun diş yapısını kontrol edin.

Satın almak istediğiniz ürünün diş yapısını satıcıya sorun. Uygun ürünü alın. Böylelikle gittisi geldisi iadesi ekstra parça maliyetlerinden yırtarsınız.

 

Ayna Seçimi

 

Arkadaşlar Bmw kullanıyor olabilirsiniz. Ya da başka bir motor. Özellikleri uyum sağladığı veya sağlatıldığı sürece her motora her ayna uyar.

Örneğin Benim eski bmw motosikletimin aynaları kırıldığında bmw den 80€ ya yeni ayna almak yerine yamaha ybr 125 aynası takmıştım.

Şuan ki motosikletimde de daha güncel ve güzel göründüğünü düşündüğüm için yedek aynalarını kenara ayırıp honda pcx 125 aynası taktım.

Ki bu arada pcx125 aynası ters dişli. 2 adet ters dişi düz dişe çeviren aparat kullanarak taktım.

Her aynanın görüş açısı görüş kabiliyeti ayna büyüklüğü aynı değildir. Ybr de arkasını güzel gösteren bir ayna başka bir motorda güzel göstermeyebilir veya daha güzel gösterebilir. Bu motorun oturuş pozisyonu gidon geometrisi gidon uzaklığı gibi bir çok değişkenle farklılık gösterir. Ama genel olarak motorunuz arkasını iyi gösteren bir açıya sahipse kötü bir aynayla bile iyi bir görüntü yakalanabilir.

Yani aynanız kırıldı diye illaki gidip orijinal aynaya 300-500-1000 lira vermenize gerek yok.

Daha da farklı bir fikir vermek gerekirse motosikleti yeni öğreniyorsanız veya koyduğunuz yerlerde park halindeyken araçlar yayalar vs. saçma sapan gelen geçen aynaya çarpıyorsa orijinal aynaları kırılmaması için söküp yan sanayi ayna takabilirsiniz. Böylelikle canınız daha az yanar.

Araziye ormana enduroya giren motosiklet kullanıcıları bu yöntemi sıkça uygularlar.

Keyifli Sürüşler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir