Motosiklet lastiklerinin Ömrü kaç bin kilometre veya kaç senedir?

Türkiye’de gerektiği önemi görmeyen lastik konusu motosikletinizle yaşayacağınız bütün iyi ve kötü anıların temel taşıdır.

Çok uzun sürelerdir motosiklet kullanmasanız bile şu cümleleri kesinlikle duymuşsunuzdur.

    • “Eğer ki eski lastiklerim takılı olsaydı o arabaya kesin vurmuştum.”
    • “Altımda düzgün bir lastik olsaydı orada kaymazdı ya”

Lastik denince akla hemen acil bir durumda “kısa duruş mesafesi sağlaması” gelir. Kısaca iyi olmaları iç çamaşırlarınızı kirletmeden durabilmeniz için önemlidir.

 

Bana sorarsanız Türkiye’deki kazaların en az yarısı önlenebilir ve kalitesiz lastik yüzünden oluyor.

Yol ve kaza güvenliğini kenara bırakırsak lastikler motosikletten alacağınız sürüş keyfinizi bile ciddi oranda değiştirirler.

Motosiklet lastikleri motosikletinizin en pahalı sarf malzemesi (tüketim parçası) olabilirler. Ve lastiklerinizden aşınma ve yıpranma açısından en iyi şekilde yararlanmak için sürüş alışkanlıklarınızın farkında olmanız gerekir.

 

Motosiklet Lastiğinin Ömrü nedir? Motosiklet lastiklerinin ömrü birkaç ay ile 4-5 yıl arasında herhangi bir yerde olabilir. Bununla beraber lastikte herhangi bir hasar fark edilirse hasarın durumuna bağlı olarak hemen değiştirilmesi önerilebilir.

Bir lastiğin ömrü kısa maddelerle

    • Lastiğin bileşiklerine
    • Sürüş koşullarına
    • Nasıl sürüldüğüne
    • Hangi lastik basınçları altında sürüldüğüne
    • Motosikletin yolcularla beraber toplam ağırlığına
    • Motosikletin gücüne

Bağlı olarak belirlenebilir.

Yakıt dışında motosikletiniz için alacağınız en pahalı sarf malzemesi lastikler olacaktır. Bir motosiklet lastiğinin birkaç ay ile beş yıl kadar sürebileceğinden bahsetmek son derece geniş bir boşluktur.

Peki, anlatalım

 

Motosiklet lastiklerinin ömrü nedir?

 

Yukarıda da belirttiğim gibi lastiklerin ne kadar sürede aşınacağını potansiyel olarak etkileyebilecek çok sayıda değişken vardır. Bu nedenle lastiklerinizin kaç bin kilometre süreceğini söylemek için kesin bir sayı vermek imkansız olmasa da zor bir sorudur.

Kendi tecrübelerime göre aynı marka model lastiği farklı güçteki motosikletlerle veya sürücülerle kullandığımızda lastiğin ömrü çok değişkenlik gösterecektir. Çünkü lastiğin ömrü sadece hangi malzemelerden yapıldığına veya desenine göre belirlenmez.

Yapabileceğimiz en iyi şey size lastik aşınmasını etkileyen faktörleri vermektir. Gerçek olan tek bir şey vardır.

Ön lastikler her zaman arka lastiklerden daha az yıpranırlar. Çünkü arka lastikler ivmelenme ve kalkış esnasında sürücü, bagaj ve motosiklet ağırlığının büyük çoğunluğunu sırtlanırlar. Ayrıca motorlardan sürüş torkunu alıp asfalta iletmekle mesul olduklarından buda ekstra aşınmaya sebep olur.

Ancak tek tek lastik değişimi pek kabul görmez ve gerek görülmez. Değiştirilirken çift halde değiştirilir. Çünkü yıllar üzerinden gelen bir yıpranma faktörü de vardır.

Motosiklet ve Araba lastiği Farkları

Motosiklet Lastiği kategorileri

Motosiklet lastikleri üç geniş kategoriye ayrılabilirler

      • Spor motosiklet lastikleri
      • Sokak-Şehir lastikleri
      • Tur lastikleri

Her birinin bileşik oranları farklıdır. Koşullara göre gösterdikleri performanslar ve sertlikleri farklıdır. Bunlarda lastiğin ömrünü etkiliyor.

Spor Lastiklerin kullanım ömürleri

 

Spor lastikleri yumuşak bir bileşik lastiklerdir. Çok iyi bir kavramaya sahiptirler. Hızlı kalkışlar, tek tekerler gibi motosikletinize güç anlamında tırmanmak istediğinizde güzel bir kavrama ve performans elde edersiniz.

Dezavantajı da; Diğerlerine göre daha yüksek kavrama sağladığından bu üretimde kullanılan yumuşak bileşiğin daha büyük aşınma katsayısına yol açması ve lastiklerin çok uzun ömürlü olmamasıdır.

Bir dizi spor lastiğinin ortalama ömrü maksimum 8000km civarı sayılabilir. bu süreden sonra güvenliği sağlamak için bunları değiştirmeniz gerekecektir.

Sert sürerseniz daha yağ değişim zamanınız gelmeden bile lastik almak zorunda kalabilirsiniz. 3000 km civarındayken biten spor lastikleri oldukça meşhurdur. Bunun dışında daha muhafazakar sade sürüşlerle 15.000-20.000 kadar kullanılabilmesi de mümkündür.

 

Şehir-Sokak lastiklerinin ömrü nedir?

 

Bir spor motosiklet lastiğinizden elde edeceğiniz performansı yakalayamazsınız. Ancak motosikletinizi işe gidip gelmekte kullanıyorsanız ve nadiren spor sürüşler yapıyorsanız şehir-sokak lastikleri daha uygun olacaktır. Zira spor bir lastikle işe gidip gelmek ekonomik olmaz.

Lastik okumayı ve lastikte yazanların ne anlam ifade ettiğini bilmek istiyorsanız;

Motosiklet lastiği nasıl okunur? Bilgi tanımları

Sokak lastikleri, daha iyi genel performansa sahip ancak daha uzun aşınmaya sahip bir lastik üretmek için spor ve tur lastiği arasında bir geçit lastiği olacak şekilde tasarlanmıştır.

  • Bu lastik, spor lastiğinden biraz daha sert bir bileşik kauçuktan yapılmıştır. Üreticiler, performans ve dayanıklılık arasında iyi bir denge sağlamak için bu lastikleri üretirler.
  • Şehir lastikleri mükemmel bir orta nokta olacaktır nasıl sürdüğünüze ve koşullara bağlı olarak 10.000km-25.000km aralığında ömürleri olabilir.
  • Bu lastikler, daha dayanıklı bir lastik elde etmek için performanstan biraz ödün verirken paranızın karşılığını fazlasıyla verir.

 

Tur lastiklerinin ömrü nedir?

 

Tur lastikleri, uzun mesafe için üretilen daha sert bileşik lastiklerdir. Uzun düz otoyollar için yapılmış, sıkı dönüşler veya agresif sürüş gerektiren durumlar için çok performans göstermeyen dayanıklı bir lastiklerdir.

Tur lastikleri, uzun süreler boyunca yol ile temastan kaynaklanan ısıyı almak için tasarlanmış daha sert bileşik lastiklerdir. Isınmaları diğer lastiklere göre daha uzun sürer, ancak çalışma sıcaklığına ulaştıkça performansları artar.

Daha sert bileşik onları motosiklet lastikleri arasında en dayanıklı hale getirir, ancak bu lastikler soğukken motosikletinizle yüksek yatış açısıyla dar bir viraj almak istemezsiniz.

 

Tur motosikletleri genellikle çoğu sokak motorundan hatta super bikelardan daha ağırdır. Ve tur lastikleri bu ağır makineleri taşıyabilecek kaldırabilecek şekilde yapılırlar.

 

Şehirde gidip gelmek için tur lastiklerinin kullanılması önerilmez. Performans bileşenlerinin devreye girdiği noktaya kadar ısınmaları çok uzun sürüyor ve iyi yol tutuşu sağlayana kadar epey zaman geçmesi gerekiyor.

Avantajını sadece şöyle sağlıyor büyük çaplı ve enli lastikler sayesinde küçük lastikli şehir motosikletlerinden daha iyi yol tutuyorlar. Bu yine de onları şehir için en uygun lastik yapmaz.

Motosiklette İnce lastik mi Kalın lastik mi?

Motosiklet Lastiğinin Aşınmasını Etkileyen Diğer Faktörler

 

Lastiğin bileşimi, motosiklet lastiklerinizin ömrünü etkileyen tek faktör değildir.

 

Motosiklet lastiklerinizin ömrü üzerinde önemli bir etkisi olabilecek diğer faktörler şunlardır:

  • Ağırlık: Ağır motosikletler lastiği daha çok yıpratır. Motosikletiniz ağırsa lastiğinizin ömrünün üst düzey olmasını beklemeyin. Bunun tam tersini düşünmekte mümkün daha hafif motosikletlerde lastikleri daha yavaş aşınacaktır.
  • Güç: Motorun boyutu ve ürettiği tork, özellikle ivmelenmede, lastiklerin, özellikle de arka lastiğin aşınmasını etkileyebilir. Daha fazla güç, daha fazla aşınma.

 

Yanakları veya tutunma yüzeyi çatlamış lastikler

 

Lastikler farklı sebeplerden çatlayabilirler. Aynı koşullar altında her lastik çatlayacak diye bir sonuç yok.  Lastiğim üretim kalitesinden veya özelliklerinden dolayı bu durum değişiklik gösterebilir. Bu konuyla ilgili ne gibi bir yorum yapılabilir bilmiyorum. Benim Anlas capra r Desenli lastiklerim 3.senesinde çatlamaya başladı. Fotoğraflarını paylaşıyorum.

Bundan önce aynı koşullar altındaki 5 senelik metzeller lastiğimde çatlama mevcut değildi.  Lastiğin hamuruna türüne üreticisine göre değişiklik gösteriyor.

Çatlayan lastikle yol kat etmek ne kadar güvenlidir yada ne kadar tehlikelidir bunu bilemiyorum. Bildiğim tek şey zaten 2 sene garantisi olduğu 2 sene içerisinde çatlıyorsa garantiden değişim talep edebilirsiniz.

2 seneden sonrası meçhul. Çatlak lastikle yol kat etmeye devam edilebilir ancak bütçenizin müsait olduğu en kısa zamanda değişim tavsiye edebilirim.

 

Kusurlu lastikler

 

Lastiklerde olmaması gereken bir yerde bombe veya çatlak yarık gibi durumlar oluştuysa ve bunun sizden kaynaklı olmadığını düşünüyorsanız satın aldığınız bayi veya üretici ile kontak kurmanızı tavsiye ederim. Daha önce anlas capra r desenli lastiğim garantiden bir kez bu şekilde değişti.Anlas Capra Lastik incelemesi uzun soluklu

Biri ortadan bıçak atmış gibi bir kesik oluşmuştu lastiğimde.

 

MOTOSİKLET LASTİĞİNİN ÖMRÜ KAÇ SENEDİR?

 

Hani ilanlara yazıyor ya bazı arkadaşlar bir sezon daha gider falan diye :)) Biz burada bu kadar değişken yazdık adamlar iki kelimeyle işi bitiyorlar ” bir sezon” 🙂

Arkadaşlar takarken olabilen en taze lastiği takıyoruz. Maksimum 6-7aylık( Zaten Türkiye’ye gemide gelmesi ve gümrüğü 1.5ayı geçiyor)

Lastiğin hamuruna ve türüne göre değişir ama kabul gören ideal eskilik süresi siz kullansanız da kullanmasanız da 2-3 seneliktir. Yani bir motosiklet alırken üzerinde 3 senelik bir lastik varsa yakında lastik almamız gerekiyor diyebiliriz.

Bunun dışında maksimum 5 sene gibi kullanım ömrü verilebilir. Sonrasında lastikler oldukça sertleşiyorlar. Bu da lastikten alınan performansı ciddi ölçekte düşürüyor.

 

BENİM SONUCUM

Bir çok durumda motosikleti sürerken 2 tekerleğin yere basmasıyla yerlerde sürünmek arasındaki fark lastiklerinizin kalitesinden olabiliyor. Fiyat uğruna lastiklerinizin kalitesinden ödün vermeyin.

Her zaman karşılayabileceğiniz en iyi lastiği motosikletinize koyun ve en çok yaptığınız sürüş için uygun lastik tipini takın.

Kendinize engel olamıyorsanız gittiğiniz her yere tam gaz gidiyorsanız o zaman spor lastikler kullanın.

Şehir –sokak lastikleri şehir koşulları için uygundur size ortalama bir performans ve iyi bir aşınma-yıpranma oranı verecektir.

Bir motosiklet lastiğinin ne kadar sürdüğünü cevaplamak için araştırmalarımı yaparak çok şey öğrendim. Sorunun kesin bir cevabı yoktur, bu nedenle yeni motosiklet lastikleri satın alırken kendi araştırmanızı yapmanız gerekecektir.

Mümkün olduğu kadar çok soru sorun ve lastik şirketine en çok ne tür bir sürüş yaptığınızı ve motosikletinizi nasıl kullanmayı planladığınızı açıklayın.

Motosiklet lastikleri, tekrar tekrar değiştirilmesi gereken sarf malzemesidir. Lastik tedarikçileri bunu biliyor. Kişisel ihtiyaçlarınız için doğru lastiği seçmenize yardımcı olabileceklerini ve doğru satın alma kararlarını vermenize yardımcı olacak doğru ve değerli bilgiler verebileceklerini varsayalım. Bu durumda, onları tekrar tekrar ziyaret eden değerli ve tekrar eden bir müşteri olacaksınız.

 

Mutlu yolculuklar!

 

Diğer lastik konuları

Motosikletlerin Ön Tekerlekleri neden daha büyük ve incedir?

Motosiklette patlak lastik tamir yöntemleri

Motosiklet Lastiği ve Balans Hakkında herşey

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir