Motosikletimizi Sürmeden Önce Isıtmalımıyız? Ne kadar ısıtmalıyız?

Merhaba sevgili motosiklet severler. Yola çıkmadan önce motosikleti ısıtma konusunu işleyeceğiz. Aslında nelerin gerekli olduğundan veya eskisi kadar gerekli olmadığından bahsedeceğiz.

 

Hava Soğuk olduğunda Motosikleti Isıtmak

 

İlk geçerli açıklama özellikle eski motosikletlerde karbüratörlerin soğuk havalarda çok randımanlı çalışmamasıdır. 1990 a kadar hemen hemen tüm motosikletler yakıt ve hava karışımı oranı için karbüratör kullandılar. Günümüzde yeni üretilen  bazı ekonomik düşük silindirli modellerde bile karbüratör kullanılmaya devam ediyor.

İlgili Makale;

Motosikletler neden soğuk havalarda zor çalışırlar?

 

Kısacası karbüratörlü bir motosiklete binerseniz o zaman evet yakıt-hava karışımının kullanım esnasında sağlıklı olabilmesi için motosikletin ısınmasına birkaç dakika vermeniz iyi olur. Aksi takdirde sağlıklı düzgün çalışmayabilir.( Stop etmeler gaz yememeler öksürmeler tıksırmalar )

 

Evet karbüratörlü bir motosikletle büyümüş eski bir sürücüyseniz bazı alışkanlıklar zor ölüyor. Bununla birlikte güncel motorlarda (enjeksiyon içeren ) ecu motor soğukken yakıt ikmali ve rölanti hızını otomatik olarak ayarlar buda başlangıçtan itibaren düzgün rölanti ve net gaz tepkisi sağlar.

Bazı enjeksiyonlu motosikletler diğerleri kadar randımanlı olmasa da genel olarak karbüratörden iyi olduklarını söyleyelim.

 

Motor soğukken yağ akışı olmaz

 

Daha önce mutlaka karşınıza çıkmıştır .Hatta benim yazılarımda bile bu konu üzerinde durduğum olmuştur.
Motor yağları soğuk havalarda sıcak havalara oranla daha az akışkandırlar.
Ancak modern çok dereceli yağlar çok sınıflıdır. Bu nedenle soğukken de kolayca pompalanabilirler. Aslında motosikletlerin çoğunda kullanılan 10w 40 viskoziteli yağ 0°’nin altında bile kolayca akar.

Suzuki v-strom dl650 de kullanıma uygun yağlar

Marşa basar basmaz yağ motorun her yerine ulaşır mı?
Evet ulaşır. Yani başka bir değişle kaskınızı ve eldivenlerinizi giyene kadar motosiklet yola çıkmaya hazırdır.

 

Riskleri

Bunlarla beraber , motosikletin dakikalarca ısınmasını beklememize gerek yok demek. Motosikleti çalıştırır çalıştırmaz çok yüksek devirleri görmek demek değildir.

 

Bunun nedeni Motosikletinizin karbüratörlü mü veya enjeksiyonlu mu olduğu yada amerikan ,japon ,italyan olup olmadığı ile ilgili değildir.

Teknoloji geliştikçe taşıtlarımız elektronikleşse de temelde her zaman mekanik sistemler yatacaktır. Araba ve motorlarda binlerce parça var bu parçaların metal olduklarını ve sıcaklıkla beraber ideal bir genleşme oranları olduğunu bu sürtünme ve açıklıkların en ideal sıcaklık koşulları referans alınarak ayarlandığını unutmayın.

İdeal çalışma sıcaklığına ulaşmadan yüksek devir ve zorlamalar büyük olasılıkla ideal genleşme değerine gelmemiş metallar arasında daha yüksek sürtünme ve aşınmaya yol açacaktır.

İmkansız ölçekte olma ihtimali olan bir durumda (Genellikle 2.vuruşta) Pistonlar silindir deliğinden daha hızlı genişlediğinden motor sıkışabilir ve kitlenebilir.

BMW’nin S 1000 xr, motor ideal sıcaklığa gelene kadar yavaş sürmeyi hatırlatmak için daha düşük bir redline çizgisi görüntüler (ancak sizi zorlamaz uyup uymamak size kalmış)

Açık olmak gerekirse hala soğukken bir motoru aşırı yük altına almaktan bahsediyorsak. Bu gerçekten korkunç bir fikir.

Tek yaptığın öğle yemeği için birkaç kilometre yapmak veya 10-15km çerçevesinde işe gitmekse o zaman endişelenmenize gerek yok yok. Soğuk bir günde bile motor parçaları ortalama yükler ve devirlerde rahatlıkla çalışırlar.

 

Motosiklet kaç dakikada ısınır?

 

Yukarıdaki yazıların eşiğinden geçerek bu soruyu cevaplayalım.
150cc bir motosikletin ısıtmasıyla 600cc bir motosikletin ısınması arasında çok ciddi farklar olabiliyor. Silindir hacmi ne kadar büyük olursa ısınması o kadar hızlı gerçekleşiyor. Çünkü yakılan ateşlenen yakıt miktarı küçük motosikletlere göre daha fazla.
Aşağı yukarı 4-6 kat fark oluşuyor desem yeridir.
Modele silindir hacmine ve hava sıcaklığına göre değişir. Ama çok çok soğuk bir havada 150-250cc hava soğutmalı bir motorun rölantide beklerken ideal çalışma sıcaklığına gelmesi gerçekten çok çok uzun zaman alacaktır diyebilirim.

 

Sonuç

 

Genel olarak karbüratörlü bir motosiklete binmediğinizde ve bir şekilde 1940 tan kalma yağ tenekelerini çıkartmadığınız veya motorunuz 0° nin aşırı aşırı altında olmadığı sürece Motosikletiniz bir dakikadan fazla rölantiye ihtiyacı yoktur. Tabi ki yapmak istediğiniz motosikletinizi tam anlamıyla ısıtmaksa bunu yapmanız için bir engel yoktur Ancak bunu yapmak için lütfen kendi kendinize  mantıklı olmayan çağ dışı bir neden vermeyin.

 

Bu yüzden marş motoruna basın vitesinizi takın ve yola çıkın. Motosiklet ideal sıcaklıklara gelene kadar motosikleti zorlamayın.

 

Kendi durumum; Honda cbf 150 motosikletim karbüratörlü bir model en az stop etmeyecek ve tuhaf gaz tepkileri vermeyecek kadar beklemem gerekiyor buda yazın 1 dakika kışın 2-3 dakika civarında bir süreye tekabül ediyor.

Büyük motosikletim olan suzuki v-strom dl650’ de ise otomatik jikle ve enjeksiyon var. Garajımdan çıkmak için 10 metre uzunluğunda çok dik bir bayır çıkmam gerektiği için ve v motorların yağlama sistemi normal motorlara göre biraz daha uzun olduğu için yaz kış fark etmeksizin Ortalama 2-3 dakika kadar bekliyorum.

Tekrar hatırlatıyorum bu yazının amacı motosikleti ısıtmayın veya ısıtmanıza gerek yoktur değil. Sistemin işleyişini ve mantığını anlamanızdan ibaret.

 

Keyifli ve bilinçli kullanımlar dilerim

Atakan Demirtürk

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir