Motosiklette İnce lastik mi Kalın lastik mi?

Merhaba sevgili motosiklet severler.  Farklı lastik türleri motosikletlere ayırt edici avantajlar sağlarlar. Bildiğiniz üzere sadece lastik tasarımı ve ölçülerini görerek bile motosikletin genel kullanım ortamını tahmin etmek mümkün.

Tüm motosiklet modelleri için bir lastik uygun olmasa da ,geniş lastikler genellikle yüksek performanslı lastikler olarak tercih edilirler.

İşin doğrusunu paylaşmak için buradayım. İnce lastikler hiç avantaj sağlamıyor mu? Lastik ne kadar kalınsa o kadar iyi mi? Bu yazıda ayrıntılı olarak ele alacağız.

 

hangi lastik hangi motosiklet için en iyisidir?

 

 

Geniş lastikler genellikle daha iyi çekiş, yol tutuşu , yüksek sürat ve frenleme etkinliği sağladıkları için iyi kabul edilirler.

İnce lastiklerinse düşük maliyet, yüksek kilometre ve daha kolay manevra kabiliyeti gibi avantajları vardır.

Bu lastiklerin her ikisinin de farklı parametrelerdeki işlevselliğine ve performansına derinlemesine dalalım.

Bu parametreler arasında çekiş ve yol tutuşu, maliyet, manevra ve dönüş, yuvarlanma direnci, güç gereksinimleri, kilometre ve yakıt verimliliği, hız kullanımı, stabilite, frenleme etkinliği, viraj alma kabiliyeti ve arazi sürüşü sayılabilir.

 

Yol tutuşu ve çekiş

Çekiş, motosiklet lastiğinin yolda sahip olduğu tutunma anlamına gelir. Yolda daha iyi tutunma veya çekiş, sürücü için motosiklet  sürmeyi daha pürüzsüz hale getirir.

Motosiklet sürücüsü çekiş gücünü kaybederse, o zaman yolda kayma veya düşme şansı vardır.

Peki, hangi lastikler daha iyi çekişe sahip? Geniş lastikler, sıska veya dar lastiklere kıyasla daha iyi çekiş sağlar. Bunun nedeni, geniş lastiklerin yol ile daha büyük yüzey temasına sahip olmasıdır. Sonuç olarak, lastik ve yol arasındaki artan temas nedeniyle çekiş artar.

 

Maliyet

Geniş lastikler her zaman sıska lastiklerden daha pahalıdır.

 

Sıska lastikler, geniş lastiklere kıyasla daha ucuz ve ekonomik bir alternatiftir. Geniş lastikler içeren motosiklet modelleri bile, üretici tarafından lastik tedarikçisine ödenen ek ücret nedeniyle daha pahalı olacaktır.

Benzer şekilde, geniş bir lastiğin değiştirilmesi size sıska lastikten daha pahalıya mal olur. Aslında, bisiklet üreticilerinin motosiklet tasarımının izin vermesi koşuluyla hala sıska lastikler kullanmasının ana nedenlerinden biri, motosikletin toplam maliyetini düşürmesidir.

Motosikletiniz için lastiği değiştirmek istiyorsanız, geniş lastiklerin pahalı olacağını ve sıska lastiklerin daha ucuz olacağını unutmayın.

 

Manevra ve dönüş

Geniş lastikler size daha fazla çekiş ve yol tutuşu sağlarken, sıska –İnce lastikler motosikletinizi kolayca manevra yapma ve döndürme esnekliği sağlar.

Sıska yani ince lastiklerde  dönüş ve direksiyon, sürücünün çok fazla çaba harcamasına gerek kalmadan daha pürüzsüz olacaktır. Öte yandan geniş lastikler, motosikletiniz için dönüş, manevra, direksiyon veya hat değiştirirken bu esnekliği ve konforu sağlamaz.

 

Yuvarlanma Direnci

Yuvarlanma direnci, yolda serbestçe dönerken lastiklerin karşılaştığı sürtünme direncini ifade eder. Yuvarlanma direnci lastiğin yuvarlanma esnasında kaybettiği enerjidir. Bu direncin esas sebebi lastiğin sürekli deforme olmasıdır.

Beklendiği gibi, geniş lastikler sıska lastiklerden daha yüksek yuvarlanma direncine sahiptir. Geniş lastik ve yol arasındaki daha büyük yüzey teması, geniş lastiğin karşılaştığı daha yüksek sürtünmeye neden olur. Ve bu yüzden genellikle yüksek yuvarlanma direncine sahiptirler.

 

Örnekleme;

Bu konuyu tam anlatabilmiş gibi hissetmedim. Yuvarlanma direncinin fazla olması aslında bir dezavantaj. Şöyle anlatalım aynı marka model aynı yük altındaki bir motosikletten bahsedelim birinde daha geniş birinde de daha sıska bir lastik var.

İkisini de 100km/h hıza çıkartıp aynı koşullar altında debriyajı çekip bekliyoruz. Yuvarlanma direnci daha düşük olan motosiklet güç aktarmazken bile daha uzun mesafe gidecektir.

 

Güç Gereksinimleri

Daha yüksek yuvarlanma direnci, yüksek güç gereksinimleri gerektirir. Yuvarlanma sürtünmesinin üstesinden gelmek için lastiği ileriye doğru hareket ettirme gücü, geniş lastiklerde otomatik olarak daha fazla olacaktır.

Bu nedenle, geniş lastikler, diğer her şey aynı kalırsa, sıska lastiklerden daha yüksek güç gerektirir.

Geniş lastiklerin genellikle daha yüksek motor kapasiteleriyle kullanılması sizi şaşırtmayabilir.

Hiç taşıttan mekanikten anlamayan biri bile lastik kalınlığından taşıtın az çok gücünü algılayabilir.

 

Kilometre ve yakıt verimliliği

Şimdi, bu sıska lastiklerin sağladığı düşük maliyet haricinde sağladığı en büyük avantajlar burada.

Atakan Demirtürk Suzuki v-strom Tek depo 350km yol sonrası 2 çizgi yakıt kaldı

Sıska lastikler, geniş lastiklere göre daha düşük yuvarlanma direncine ve daha düşük güç gereksinimlerine sahip olduğundan, yakıt tüketimi önemli ölçüde düşüktür.

Aynı koşullar altında aynı motosikletlerde ki sıska lastikler daha uzun kilometreler ve yakıt verimliliği sağlarlar.

 

 

Hız kontrolü

Motosiklet kullanımı ve gidon kontrolü, özellikle daha yüksek hız seviyesinde, geniş lastiklerle sıska lastiklerden daha kolaydır.

Daha yüksek hızlarda sürerken çekiş ve yol tutuşu önemli bir rol oynar. Geniş lastikler daha iyi çekiş ve kavrama özelliğine sahip olduğundan, geniş lastikli motosikletlerin kullanımı, yüksek hız seviyelerinde sıska lastikli motosikletlerden çok daha kolaydır.

 

Başka bir deyişle, motosikletlerin hızlı kullanımı geniş lastiklerle daha pürüzsüzdür.

 

Yol tutuşu

Geniş lastikler, sıska lastiklerden çok daha fazla stabilite sağlar.

Yol yağmur nedeniyle ıslaksa veya kaygansa, motosikletinizin kayma olasılığı yüksek olacaktır. Geniş lastikler bu durumda size yardımcı olur. Motosikletinizin kayma olasılığını azaltırlar.

Yollar kaygan ve ıslak olsa bile, geniş lastikler bisikletin kaymasını veya kaymasını önlemek için çok fazla stabilite sağlar.

Sıska lastikler, ne yazık ki, geniş lastiklerin bir motosiklete sağladığı stabilite seviyesini sağlamaz. Sonuç olarak, sıska lastikleriniz olduğunda kaygan veya ıslak yollarda kayma olasılığı artar.

 

Frenleme Etkinliği

 

Geniş lastiklere fren uygulamak ve motosikleti durdurmak sıska lastiklere göre daha kolaydır.

Bu frenleme etkinliği motorun artan gücüyle beraber fren sistemlerini de geliştiren üreticilerle alakalıdır.

Yani örnek vermek gerekirse 100km/h hızla giden bir yamaha ybr 125 ile aynı süratte giden mt07 nin fren performansı birbirinden çok farklı olacaktır.

Bazı insanların büyük motor daha güvenli demesinden kasıt artan lastik genişliği ve fren kuvveti olsa gerek diye düşünüyorum.

 

Viraj Alma Yeteneği

Basitçe söylemek gerekirse, lastik daha genişse – motosikletin viraj alma kabiliyeti daha iyidir.

Bu nedenle, geniş lastikler, sıska lastiklere kıyasla bir motosiklette daha iyi viraj alma yetenekleri sağlar. Bu, üstün çekiş, kavrama, geniş lastiklerin sıska lastiklerden daha iyi olması için temas alanına daha büyük sürtünme ile ilgilidir.

Bununla birlikte, virajlar da geniş lastiklerde bir rahatsızlık vardır. Motosiklet sürücüsü, sıska lastiklere kıyasla daha fazla yatmak  zorundadır.

Bunun dışında, geniş lastiklerle viraj almak sıska lastiklerden çok daha kolaydır.

 

Off Road Sürüş

Çamurlu yollarda, düzensiz yolda veya yağmur mevsiminde sürüyorsanız, lastikler size pürüzsüz bir sürüş deneyimi sunmada önemli bir rol oynar.

Anlas Capra X

Off-road sürüşü genellikle geniş lastiklerle daha iyidir, çünkü daha iyi çekiş sağlarlar ve bisikletin kaymasını önlemek için daha yüksek yuvarlanma direncine sahiptirler.

Arazi sürüşü için tek parametre lastiğin büyük olması değildir!

Arazi odaklı motosikletlerde genelde ön arka jant çapı arasında 2-3″ civarında bir fark oluşur.

Motosikletlerin Ön Tekerlekleri neden daha büyük ve incedir?

 

Özetleme

Hem geniş lastiklerin hem de sıska lastiklerin avantajlarını ve dezavantajlarını özetlemek için, yukarıda tartışılan tüm farklı parametrelerdeki karşılaştırma tablosu aşağıdadır.

 

Parametre Geniş Lastikler Sıska Lastikler
Çekiş ve yol tutuşu Yüksek Düşük
Maliyet Yüksek Düşük
Manevra ve dönüş Zor Kolay
Yuvarlanma Direnci Yüksek Düşük
Güç Gereksinimleri Yüksek Düşük
Kilometre ve yakıt verimliliği Düşük Yüksek
Hız Kontrolü Kolay Zor
İstikrar Yüksek Düşük
Frenleme Etkinliği Yüksek Düşük
Viraj Alma Yeteneği Yüksek Düşük
Off Road Sürüş Kolay Zor

Üreticiler Hangi Lastikleri Kullanıyor?

Üreticiler motosikletlerinde hangi lastiğin kullanılacağına nasıl karar veriyor? Geniş veya sıska lastiklerin seçimi keyfi mi?

Lastik seçimi lastiğin ince veya kalınlık ihtiyacı motosiklet modeline gücüne tasarımına bağlıdır.

Daha yüksek kapasiteli motorlar için için geniş lastikler seçilir. Ve daha düşük kapasiteli motorlar için, sıska lastikler tercih edilir.

Motosiklet lastiği nasıl okunur? Bilgi tanımları

 

Bunun nedeni, daha yüksek cc motorlarının daha fazla güç üretmesidir. Ve sıska lastikler, bu kadar yüksek güçle en yüksek hızlara hızlandırıldığında, tehlikeli olabilecek yol ile çekişini kaybedebilir.

Öte yandan, geniş lastikler, bu kadar yüksek güç ve ivmeyi herhangi bir zorluk çekmeden barındırabilir. Lastikler çekişi kolayca kaybetmez ve daha iyi yol tutuşu sağlar.

 

Bu nedenlerden dolayı, üreticiler yüksek cc motorlu motosikletler için geniş lastikler kullanırlar. Ve daha düşük kapasiteli motorlar için, maliyeti düşürdükleri için motosikletlerde sıska lastikler kullanılır.

 

Dilerim Keyif almışsınızdır. Keyifli sürüşler..

 

Lastikle ilgili diğer konular

Motosiklette patlak lastik tamir yöntemleri

 

Motosiklet Lastiği ve Balans Hakkında herşey

 

Motosiklet ve Araba lastiği Farkları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir