Eski motosikletlerde başınıza gelebilecek Arızalar

Merhabalar arkadaşlar eski motosikletlerde başınıza gelebilecek problemlerden bahsedeceğiz. Tabi ki her motosiklette arızalar problemler olabilir. Ama bazı arızaların yeni motosikletlerde olması garip eskilerde olması olağan kabul edilir.

Maddeler halinde ilerleyeceğiz.

 

Eski motosikletler neden daha çok arıza yapar?

 

Aslında bu şekilde bir genelleme yapmak yanlış.  Bakımları düzenli olarak yapılmış ve düzgün kullanılmış bir motosiklet yaşı ne olursa olsun yenisiyle bile mukayese edildiğinde pek arıza çıkartmaz.

Bunun haricinde yaş gereği olabilecek ilave durumlar veya zamanla dikkat edilmesi gereken yerler artabilir. Bizde bu yazıda zaten bunlardan bahsedeceğiz.

Yani yazının amacı eski motorlar kötüdür den ziyade dikkat edilmesi gereken noktaları paylaşmak.

Eskiden kasıt ortalama 10-15 seneden daha büyük motosikletler. Örneğin ben bunlardan bir tanesine sahibim. 2008 model Suzuki v-strom kullanmaktayım.

 

Yakıt Deposu

 

Benzinli yakıt depolarının içi  genellikle galvaniz koruyucu kaplı bir malzemeyle gelirler. Ama geçirdiği on yıllar içerisinde depo içerisinde paslanmalar meydana gelebilir.  Böyle bir durumda en garanti çözüm aslında yenisi ile değiştirmektir. Ama maliyetleri ve motosikletin bütçesi yani satış fiyatı açısından bir şeyi değiştirmeyeceği için kimse 10-20yaşında bir motosiklete sıfır benzin deposu almaz.

Paslanması durumunda deponun içi kumlama gibi yöntemlerle pası giderek kullanıma açılır. Nacizane tavsiyem benzin filtresinin çapını büyütmeniz veya 2-3 kademe filtre sistemi eklemeniz olabilir.

Pas parçaları yakıt sistemini tıkamadığı sürece büyük bir problem olmaz. Ama bir kere kumlama veya pas temizleme işlemi yaptıysanız daha sık kontrol etmenizde ve motosikleti uzun süre yatırmamanızı tavsiye edebilirim.

Mesela benim motosikletimde şöyle bir sorun var. Benzin deposunda bir parça bile pas yok Suzuki gerçekten kalitesini konuşturmuş.Suzuki v-strom dl650-dl1000 benzin Deposu Temizliği Nasıl yapılır?

Ama depo kapağının olduğu benzinle temas etmeyen yerler paslanmış.

Suzuki dl650 Benzin Kapağı Paslanma sorunu Ayrıca eski sahibi motosikleti 1 sene kadar güneşte yatırıp kullanmadığı için benzin deposunun kapağını dış etmenlerden koruyan conta güneş sıcağında biraz çatlamış.

Şuan bu şekilde görünmüyor hafifçe temizledikten ve aktif kullanılmaya başladıktan sonra bir daha pas sorunu olmadı.

Herhangi bir sorun olmuyor ama ben yine de yağmurlu havalarda önlemimi almaya gayret ediyorum. Hiçbir şey yapamasam bile benzin deposunu oldukça dolu tutmaya gayret ediyorum. Böylelikle içine çok az miktarda su girse bile motosiklet etkilenmez.

Paslanmanın önüne geçmek için yakıt deponuzu kullanamayacağınız dönemlerde dolu tutunuz. Metalin oksijenle temasının kesilmesi pas sürecini normalden daha fazla yavaşlatır.

 

Vakum Sızıntıları

 

 

Yaş fark etmeksizin motosikletiniz karbüratörlü veya enjeksiyonlu olabilir. Her iki sistem içinde geçerli vakum sisteminde zamanla kauçuk parçalar çatlayabilir veya yıpranabilir .Özellikle karbüratörlü sistemde bu olaylar biraz daha baskın geliyor çünkü oringli contalar ve diyaframlar daha fazla.
İşte zamanla esnemesi gereken veya çatlak olmaması gereken plastik parçalar güneş sıcaklık kullanım gibi etmenlerden yıprandığı için değiştirilmesi gerekiyor.

Sürekli kullanmayı düşündüğüm bir motosikletse her arıza çıktığında değiştirmek yerine kaçak olabileceğini düşündüğüm her yeri büyüteç gibi bir ekipmanla kontrol edip toplu değiştirmeyi tercih ederim açıkçası.
Çünkü vakum kaçakları gerçekten derttir. Ölüm değildir ama ölüm gibi bir şeydir.

Her defasında sizi motosikletten soğutacak kadar çok düşündürürler.

Özellikle çok uzun süre aynı benzin içerisinde beklemiş karbüratörün büyük dertleri olabilir.

Karbüratör hakkında bilgiler;

Motosiklet Karbüratörü Nasıl Çalışır Temel parçaları

 

Amortisör Yağ sızıntıları

 

 

Ön Amortisörler normalde belirli yıllar içerisinde sökülüp yağ değiştirilmesi kontrol edilmesi gereken parçalardır. Lakin ülkemizde bozulmadığı sürece açıp bakma kültürü yok.

Eski motosikletlerde yaşı gereği amortisörlerde paslanma veya yol yorgunluğu ile keçe hasarları olabiliyor. Gayet sıradan ve her motorunun başına gelebilecek bir arızadır hiç endişe etmeyin.

Hatta problem yoksa bile eğer eski sahibinden emin değilseniz bu konuda bir şey söylemediyse açıp kontrol ettirip yağlarını değiştirmenizi önerebilirim.

 

Eski motosiklet lastikleri

 

 

Eski bir motosikletiniz varsa ve eski sahibi pek ilgilenmediyse muhtemelen üzerinde eski bir lastik olabilir. Nispeten uygun aldığınızı düşündüğünüz motosiklette eğer ki lastik ile ilgilenmezseniz en ufak düşmede maddi manevi acısını hissedersiniz.

 

Motor bloğunda yağ sızıntıları

 

 

Motosiklet motorunun her yer conta sisteminden oluşuyor

Üst kapak Sağ kapak sol kapak Kapağın içinde bir daha conta gibi. Bunlar dışında da tabiî ki bir o kadar hortum jak bağlantı noktası soğutucu gibi parçalar mevcut.

Eski motorlarda belli kısımlar daha önce söküldüyse söküldüğü yerlerdeki contalar yıpranmış olabilir. Sıvı conta uygulanmış olabilir. Sökülen çoğu  motosiklet bloğu tekrar söküldüğü kadar başarılı şekilde toplanmıyor maalesef.

 

Yağ sızıntılarını tespit etmek

 

Yağlı bölge iyice temizlenir. Ardından sızıntının nereden geldiği ne miktarda olduğu kontrol edilir.

Kontrol edilecek nokta örnekleri; motosiklet karter tapası , hortumlar ve bağlantıları , motosiklet conta sistemleri.

 

Elektrik Sistemleri

 

Eski model motosikletlerin enerji sarfiyatları yeni modellere göre biraz daha fazlaydı. Özellikle halojen aydınlatma sistemleri zamanında kullanılmış extra halojen sis farları motosiklet için epey bir yük sayılırdı.

Şarj sistemleri stator –  konjektör randımanı mutlaka kontrol edilmeli.

Şarj sistemi kontrolü;

Motosiklet Şarj sistemi Nasıl çalışır? Arızaları nasıl tespit edilir?

 

Bu arada tabi ki sadece şarj meselesi değil yıllar içerisinde kablolarda kutup başlarında aşınmalar oksitlenmeler yıpranmalar olabiliyor. Bu bazı modellerde daha az bazı modellerde daha fazla olabiliyor. O yüzden mutlaka elektrik tesisatınız yakından kontrol edilmelidir. Bazen ufak şeyler gözden kaçar.

 

Frenler

 

 

Hidrolik sıvıları genellikle aşırı ihmal edilir. Çok koyu renk bir sıvı görürseniz mutlaka değiştirmenizi tavsiye ederim. Bunun dışında kullanılsa da kullanılmasa da fren merkezindeki keçelerde v.s kaçaklar olabilir kontrol etmekte fayda var.

Fren performansınızın yeterli olmadığını düşünüyorsanız mutlaka kontrol etmenizde fayda var.

 

Sıkışmış  cıvatalar

 

Eski olan her mekanik aletin problemidir sıkışmış civatalar-somunlar. Çamurluk vidası gibi veya her gün gerekmeyen saçma sapan bir vida 10 sene açılmayınca yıllar içerisinde sıkışmalar ufak paslanmalar meydana gelebiliyor.

Böyle bir durumda sıkışmış vida çıkartma yöntemleri denenerek vida çıkartmaya çalışır.

Liste de başınıza kesin gelecek dediğiniz bir şey varsa hepsini silin atın ama bu kesinlikle başınıza gelir.

 

Fazla  yakıt tüketimi

 

Fabrika verisinin çok üzerinde yakıt tüketimi problemi.

Yakıt sisteminde bir yanlış olduğunun anlamına gelir. Genelde Hatalı yakıt/ hava karışımından meydana çıkar.

Bujiye bakarak motosikletinizin problemini tahmin edebilirsiniz;

Motosiklet bujileri hakkında her şey/ Bujiden motor analizi

Tabi ki benzin hortumundaki bir çatlaktan tutun onlarca sebep  mevcut. Ama en yaygın sebep hatalı ayardır.

 

Gaz Teli Debriyaj teli

 

 

En temel 2 kontrol denetçimiz. Teller genellikle alüminyumdan yapılırlar. Yani paslanma gibi bir durumla karşılaşmazlar. Ama yıllar içerisinde yüzbinlerce kez çek bırak işlemini yapan bu çoklu tel öbekleri zamanla yıpranırlar. Eski veya belirli kilometreyi devirmiş bir motosikletiniz varsa kopmasını beklemeden orjinali ile değiştirmeniz ve eski çıkan sağlamları da sele altında yedek taşımanızı tavsiye edebilirim.

En meşhur yolda kalma sebeplerinden biridir bu iki tel grubu.

Hortum sistemleri

 

 

Benzin hortumları radyatör hortumları kauçuk veya hortum içeren her bölge.
Zamanla kullanım veya yaş yıpranmasına maruz kalabilir yaşlanabilirler. Kontrol edilmeli bütçeniz el veriyorsa değiştirmelisiniz. Çoğu kullanım klavuzunda radyatör gibi sistem hortumlarının 4-5senede bir değiştirilmesi tavsiye edilir.

 

Ustalar neden eski motorlarla ilgilenmek istemezler

 

Yazıyı buraya kadar okuduysanız az çok bunun cevabını anlamışsınızdır. Daha genç bir motosiklette çok daha kısa sürelerde hizmet mümkün oluyor. Arızalı parçayı at yenisi tak işlem bitti..

Ama eski motosiklet onarırken  bazen basit bir cıvata bile işlemin toplam süresinden fazlasını alabiliyor. Birde daha önce kurcalayan her usta farklı çalıştığı için bu servis süreleri uzayabiliyor arızalı parçadan ziyade burada daha önce neler yapılmış diye düşünürken buluyorsunuz kendinizi. Ustalara da biraz hak verin. Daha önce 50 kişinin kurcaladığı bir motoru tamir ederken keyif almak mümkün değil.

 

Kapanış

 

Her motosiklet güzeldir. Ama eski motosikletler benim için her zaman daha ilgi çekici olmuştur. Aşırı elektronik denetçili .

Yani motosikleti kullanırken her yaptığıma karışan motorları sevmemekle beraber. Özellikle en ufak şeyde yetkili servisteki diyagnoz cihazına bağlama zorunluluğu olan motosikletleri hiç sevmiyorum. Kendim sökmeliyim kurcalamalıyım öğrenmeliyim.

Ben kendim söküp gözle elle muayene yapmayı o konu hakkında araştırma yapmayı seviyorum. Her arıza muhakkak bana bir şeyler kattı.

 

Yeni motorlarda servisler bile ne yaptığını bilmiyor. Arıza koduna bakıyor x parçası bozulmuş sök tak gönder.

Eskiler her zaman söyler “Eski motor adamı usta  eder” diye.
Aynı zamanda eskiler der ki “ne kadar az parça o kadar az arıza”

O yüzden tek ve çift  silindirli motorlar  4 silindirden her zaman iyidir dostlar…

 

Dilerim keyif almışsınızdır.

Keyifli tamiratlar ve keyifli sürüşler

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir