Motosiklet Start-Stop sistemi nasıl çalışır?

Merhabalar son dönemlerin özellikle scooterlerinde moda olan start-stop sisteminin çalışma mantığından bahsedeceğiz. Özellikle kentsel sürüşte start-stop %7 oranında bir yakıt ekonomisi sağlıyor.

Honda pcx in  start-stop sistemi üzerinden anlatım yapacağım.

Start-stop hem çevreci hem de ekonomiyi arttıran bir teknolojidir. Konsept son derece basit. Bir trafik ışığında veya durmanız gereken bir konumda durduğunuzda , motosiklet yakıt tasarrufu yapmak için kendini kapatır. İhtiyaç halinde hızlıca yeniden çalışır yolunuza devam edersiniz. Genel paylaşım verisine göre %7 civarında bir yakıt ekonomisi sağlar.

Rölantide yakıt harcıyoruz. Bu bekleme anlarında motorun kapalı olmasının herhangi bir araç dinamiği veya performansına etkisi yok. Start-stop ile donatılmış arabalar motorlardan daha uzun süredir trafikteler ve herhangi bir dezavantajlarını görmedik. Hatta üretici verilerine göre bir araç motorunun ömrünün %10-15 i rölanti de beklerken geçiyormuş bu bakış açısıyla düşünürsek motor ömründe de bir artış görmek mümkün olacaktır.

Start-stop başlarda biraz garip gelebilir sadece durduğunuzda motor kapanacak ve gazı açtığınızda çalışacak ortalama çalışırken 0.5 sn  kadar  bir gecikme süresi sağlıyor hepsi bu.

 

ACG Stator Marş teknolojisi

 

Honda pcx’te hızınız sıfır km iken motor 3 saniyeden fazla rölantide  yani 0 km/h hızda  beklerse motor kendini kapatır.

Pcx’te marş motoru stator ile entegre edilmiş.(Soldaki şema pcx sağdaki şema normal marş sistemi)

Buda marş motorunu çalıştırmak için ayrıca bir dişli ihtiyacını marş motoru kömürlerinin yıpranması gibi sorunları ortadan kaldırmış.

Hem motoru daha hafif hale getirmiş hem de sistemi daha başarılı yapmış. Pcx te 2013 ten beri hemen hemen bu teknoloji kullanılıyor.

Ayrıca Marşa basarken gıv gıv şeklinde duyduğumuz o marş motoru sesi yok. Marş çok daha sessiz hale gelmiş. Adete  vitesli bir motoru bayır aşağı vurduruyormuşcasına sessiz çalışıyor.

 

 

Bu start stop teknolojisi Kafanızda düşündüğünüz kadar kolay değil yani demek istediğim normal bir motosikletin hız verisini motor üzerinden alabilecek ve bunu yorumlayabilecek bir mikroişlemci ve marş start komutundan daha fazlası var. Adamlar bu işe kafa yormuşlar.

Şehiriçi sürüş esnasında motosiklete sürekli start-stop komutunu vermek akü üzerinde normale göre çok daha büyük bir boşaltıma neden olacaktır. Ayrıca motosiklet çalışmadığı her süre içinde elektrik tüketimi var farlar, lambalar gibi.

 

Düşük Sıkıştırmalı Start Özelliği

 

-Pcx ve diğer stop/start donanımlı araçlar egzoz valfini stopta hafifçe açarak bu enerji ihtiyacını azaltır. Piston yakıt/hava karışımını yeniden başlatmak için motoru sıkıştırdığında normalden biraz daha az sıkıştırır.

 

Krank Pozisyonu

 

PCX’İN pistonu aynı zamanda stopta  ideal bir başlangıç pozisyonuna” geri döner”, yani motor ateşlenmeden önce sadece bir tane  sıkıştırma stroku yapmak zorunda kalır, bu da enerji ihtiyacını daha da azaltır. Aynı zamanda motorun daha hızlı çalışmasını sağlar.

Start-stop sürücüden ekstra bir dikkat gerektirmez. Bunu düşünmeye gerek yok. Her zamanki gibi durana kadar fren yapın. İhtiyacınız olduğunda da gaz kelebeğini açın. Motor anında devreye girecek ve her zamanki gibi ivmeleneceksiniz.

 

Temel de baktığımızda her motorda olması gereken hız sensörümüz mevcut. Geri kalanlarsa mühendisliğin ince detayları ama hepsi de gerekli detaylar.

 

Start –stop notları

 

-Start-stop devreye girmiyorsa ecu yani beyin hızı algılayamıyor olabilir. Bu durumda start-stop çalışmaz.

Örneğin yolda kalma koruması olarak pcx lerde herhangi bir arıza kodu olması  yani motor arıza lambası yanması durumunda koruma devresi olarak motor  start-stopu devre dışı bırakıyor..

Dilerim keyif almışsınızdır.

Keyifli Sürüşler

Honda Pcx Periyodik Bakım Aralıkları

Honda Pcx Kullanım Klavuzu Ve Servis klavuzu(Servis Tamir değişim klavuzu)

Honda pcx 150 Şanzıman yağı nasıl Değiştirilir?

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir