Motosiklette Çekiş Kontrol Sistemi Nasıl Çalışır?

Hayatına arabalarla başlayan çekiş kontrol teknolojisi son yıllarda motosikletlere de uygulanmaya başlandı. Motosiklet çekiş kontrol sistemleri verimli bir şekilde hızlanmanıza , frenlenmenize  ve yönlendirmenizi kolaylaştırmaya yardımcı olur. Bu da sürüşü normalden daha güvenli ve kolay bir hale getirir. Özellikle kaygan yüzeylerde sürerken yararlıdır çünkü bu koşullar altında hızınız artarken motosikletinizin yolda kalması için yeterli tutuşu korumasına yardımcı olur.

Maalesef çoğu sürücü böyle bir durumu yönetmek için yeterli beceriye sahip değil ve muhtemelen çekiş kontrol sistemleri geliştikçe bu becerilere daha az ihtiyaç duyacağız.

Halk adında veya pazarlarken çekiş kontrol sistemi olarak nitelendiririz. Daha yaygın olarak

ESC yani Elektronik stabilite kontrolü olarak adlandırılır.

https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_stability_control

Lastiğin kızaklamalarını veya kavrama kayıplarını tespit ederek ve en aza indirerek aracın yol tutuşunu arttırmak için 1995 yılında tanıtılan bilgisayarlı bir teknolojidir. Esc, Direksiyon kontrolünün kaybolduğunu tespit ettiğinde , esc frenleri otomatik olarak uygular. Bazı Esc sistemleri ,kontrol geri kazanılana kadar motor gücünü de azaltır. İstatistiklere göre ölümcül otomobil kazalarının 3/1 i bu teknoloji ile önlenebilir.

İlk olarak 1932’de araç telefonları tanıtıldı. Ferdinand porche, tasarımının yüksek gücün arka tekerleklerden birinin 100mph saate kadar herhangi bir hızda aşırı tekerlek dönüşü yaşamasına neden olduğu bir Grandrpix arabası tasarlardı.

1935  te Porche daha iyi performans gösterecek sınırlı bir kayma difransiyeli tasarlamak için alman mühendislik firması ZF Friedrichshafen AG’Yİ görevlendirdi.

1987’de ESC, Mercedes-Benz, BMW ve Toyota yani dönemin en eski yenilikçileri ilk çekiş kontrol sistemlerini tanıttı.

Çekiş Kontrolü, hızlanırken çekişi korumak için bireysel tekerlek freni ve gaz kelebeği kontrolü ile çalışır. Ancak ESC’DEN farklı olarak direksiyona yardımcı olmak için tasarlanmamıştır.

 

Ne demek çekiş Kontrol

Çekiş yolda lastiklerin daha iyi kavrayacağı anlamına gelir. Buda daha fazla çekiş daha fazla kavrama demektir.


Hızlanmak için daha fazla çekişe ihtiyacımız var ve tabi ki çekişin fazla olması yönlendirme ve fren sisteminde de hızlanmak kadar önemli.

Motosikletiniz yeterli çekişe sahip değilse , doğru sürüş becerileriyle bile iyi bir şeyler yapmanız zorlaşır.

Çekiş kontrol sistemleri araba kullananlarında bildiği üzere arazi türevi yollarda biraz sapıtırlar lastiğin altından çakıl toprak gibi kaygan zeminler sürekli kaymak eğilimi gösterdiği için Arazili yollarda genelde çekil kontrol sistemlerini kapatıyoruz.

Bazı motorlarda arazi modu mevcut.

Motosiklette Çekiş kontrol sistemi nasıl çalışır?

 

Genel uygulamada Motosiklet çekiş kontrol sistemleri (TSC) 2 Tekerleğin dönme hızını ölçme için 2 ayrı sensör kullanır. Bir tekerlek diğer tekerlekten daha hızlı dönüyorsa kontrol kaybetmeniz kolay olacaktır.

Sensörler hız farkını alır almaz , çekiş kontrol sistemi freni bu tekerleğin hızını azaltmaya teşvik eder, böylece diğer tekerleğin hızına doğru yavaşlar. Buda yoldan çıkma kayma şansınızı azaltır.

Kötü Hava ve Çekiş kontrol sistemi

Motosiklet çekiş kontrolü aracınızın kötü hava koşullarında yolu daha iyi kavramasına yardımcı olsa da, sistem lastiklerinizin sahip olduğu yol tutuşunu arttırmaz . Sadece sahip oldukları kavramayı kaybetmelerini önler.

Lastik her zaman çekiş sisteminden önde gelir.

 

Tüm Motosikletlerin çekiş kontrol sistemleri var mı?

Belirtilmediği sürece motosikletlerin çekiş kontrol sistemleri yoktur. En yaygın çekiş kontrol sistemi Anti lock fren sistemi yani abs dir. Günümüzde giderek artan sayıda motosiklette bulunuyor.

Sert fren yapmanız gerekiyorsa , bu sistem lastiklerinizin kilitlenmesini ve maksimum fren mesafenizin ötesine geçmenizi durdurur. Abs olmayan motosikletlerde lastik kitlenmesi genellikle kayma veya toplam yol kontrol kaybına yani kazalara neden olabilir.

Abs ne alaka diyenler var mı? Arkadaşlar tcs yani çekiş kontrol sistemi fazla dönen lastiğe fren uyguluyordu yani fren sistemi ile doğrudan alakalı çalışıyor.

 

https://global.yamaha-motor.com/business/mc/mc-tech/standard-technology/tcs.html

Mesela bosch kendi geliştirdiği sisteme çekiş kontrol sistemi demiyor. Motosiklet stabilite kontrol (MSC )  diyor. Üreticiler farklı prensiplerle farklı patentler almışlar.

https://www.bosch-mobility-solutions.com/en/solutions/driving-safety/motorcycle-stability-control/

 

Motosiklet Çekiş Kontrol Türleri

Elektronik Stabilite programı (ESP)
dinamik çekiş sistemi (DTS)
dinamik Stabilite kontrolü (DSC)
aktif taşıma sistemi (AHS)
hassas kontrol sistemi (PCS)
dinamik Stabilite kontrolü (DSM)
dinamik Stabilite Çekiş Kontrolü (DTSC)

 

Unutmadan genelde çekiş kontrollü motosikletler kaydırmalı debriyaj kullanırlar.

Dilerim keyif almışsınızdır.

Keyifli Sürüşler

Motosiklet Debriyajı Nasıl Çalışır Debriyaj parçaları hakkında

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir