Fiat Panda Fara Elektrik Gelmiyor Arızası

Herkese merhabalar.

Geçtiğimiz günlerde 169 model (2004-2011) aracımın sol kısa farı çalışmayı durdurdu. far kasesi içindeki diğer tüm donanımlar çalışıyor sadece kısa far çalışmayı durdurdu. Bende sırasıyla tüm diyagnoz işlemlerini gerçekleştim.

Pandanın kronik bir konnektör sorunu var en altta bundan bahsedeceğim ama her zaman sorun o olmayabilir tüm diyagnozları yapmakta fayda var.

Far Ampul Kontrolü

İlk bakılacak nokta sayılır. Far ampulünü görsel olarak kontrol ettim. akabinde 12volt bir kaynak ile kontrol ettim. Ampul sağlam.

Far soketi ,tesisat, kablolar

Far soketi , Far soketinde erime var mı kablolar ve tesisat sağlıklı görünüyor mu? Fara gelen giden soketler ve kablolar sağlıklı mı?

Fara en yakın noktadan başlayarak geri giderekenerji kontrolü yaptım. Arabanın ön tarafına ulaşan hiç bir kısımda artı enerji yok. Burda dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Bazı arabalarda ki pandada onlardan biri diyagnoz sistemi var. Örneğin park ampulune 5 saniye ulaşamazsa park lambasına gelen enerjiyi kesiyor.Allahtan Kısa farlarda bu diyagnoz sistemi yok sürekli enerji geliyor. Yoksa arızayı bulmak çok daha zor olurdu.

Sigortalar, Röleler

Uzun far rölesi motor kaputunun altında. Ama kısa far sistemleri arabanın iç sigorta panelinin üzerinde yer alıyor. Kısa farda görünürde kontrol edebileceğiniz bir röle yok. Var olan kısa far rölesi siemens marka gövde beyninin içerisinde yer alır. Yapabileceğiniz diyagnoz ses dinlemek olabilir. Bahsettiğim sigorta tablosuna bir elinizi koyup çok hafif bir tık-tık röle sesi var mı diye bakabilirsiniz. Ben önce bu şekilde kontrol ettim evet ses var.

Sigortadan bahsedelim. Ben 250 bin km dir taşıt kullanıyorum. Daha bugüne kadar bir kere bile far sigortası değiştirmedim. Kestiğinide görmedim. Kesmez demiyorum ama sağlıklı bir arabada sağlıklı bir tesisatta kesmez.  Kesmesi için zaten var olan tesisatta veya lambada yüksek tüketim , kısa devre yada başka bir şey olması lazım. Sallıyorum yanlış güç tüketimine sahip bir far lambası.

Gövde beyni içindeki röleler;

Bunlar omron marka kolayına bozulmayacak rölelerdir.Cam resistansından arka sis farına veya bir çok  kontrolörle bu sistemler ilgilenir. Lütfen elektronik bilgisi olmadan buraları söküp kurcalamayın gerek yok.

 

Sigortalar

Aslında bir çok insanın ilk akla gelen ilk baktığı noktadır. Benim için ise genelde elim boş döndüğüm bir alan. Sizde ilk buraya bakabilirsiniz tercih sizin.

Dediğim gibi sigortalar gövde beyni üzerinde röleyi kontrol ettiğimiz noktada. Fotoğrafta işaretlediğim sigortalar sağ ve sol kısa fara aittir. Sigortaları söküp sağlamlık kontrolü yapabilirsiniz.

Sigorta kesikse sigortayı değiştirirsiniz. Ama sigortanın kesmesi için bir neden olması gerektiğinide hatırlatırım. Her yeri iyice kontrol etmekte fayda var.

 

Sigorta nasıl ölçülür?

Arabada Arızalı- Yanmış Sigorta Tespiti Ve Değişimi

 

Gövde beyni Konnektörü

Pandanın Kronik sorunu. Bazıları sövebilir.Bizi yukarlarda niye oyaladın diye. İsterseniz siz ilk buraya bakın.

Pandalarda kilometre vermeyeceğim ama kullandıkça yıprandıkça bu konnektörlerin kısa fara ait olan 2 tanesi plastiklerde erime yapıyormuş. Bunu youtube videoları ve muhtelif kullanıcı yorumlarında gördüm.  Kilometre ömrü söylemek saçma sürekli gündüz sürüşü yapmış farı kapalı kullanan birinde sonsuza kadar sağlam kalır 🙂

Benim konnektörüm. Aslında görüntü olarak çok kötü görünmesede 12v kontrol kalemi ile ölçtüğümde buraya enerji gelmediğini tespit ettim. Peki bundan sonra nasıl ilerleyeceğiz.

 

 

Çözümler

Eğer sizinde sorununuz benim gibi konnektörse. Ben bu konnektörü malesef ülkemizde bulamadım.

Avrupalılar bu konuda yanmaz slikon kabloyla ve yeni konnektörle çözüm bulmuşlar. Konnektörü 25€ civarı bir paraya satıyorlar.

“fiat panda harness repair kit” olarak yazarsanız karşınıza çıkar.

 

Çözüm 1 )

Eğer aşırı yanık değilse plastikletiniz iç metal iletken kısmı değiştirebilirsiniz. Bu kısma Terminal deniyor. Soketçilerde ve piyasada var. Elinizde numune ile gidebilirsiniz.

Ben bu şekilde arızayı giderdim.Soketin plastik tırnaklarını düz tornavida ile açabiliyorsunuz terminal kolayca çıkıyor bir kilit mandalı var sadece.

 

Bu arada kendim 1.5mm2 kırmızı yanmaz ısıya dayanıklı kablo taktım. böylece hem biraz daha kalık hemde sıcaklığa biraz daha dayanıklı oldu en azından kablo tarafı 🙂 Aslında pek etkilemez ama yapmışken bunu yapmasam içim rahat etmezdi.

 

Çözüm 2 

Yurt dışından yeni soket satın almak.

Ben terminalleri değiştirdim. Bu soketide yedek olarak satın aldım. İleride lazım olma ihtilina karşın.Şuan eskisi çalıştığı için yeni soketi takma gereği duymuyorum. Ama yedek olarak elimde olması içimi rahatlatıyor.

Ebaydan yaklaşık kargo gümrük ve ürün bedeli toplamı olarak 25-30 usd civarı bir paraya satın aldım.

 

Hatalı Çözümler

Bunlardan daha önce “fuse tap” aparatıyla sigorta üzerinden enerji alarak farlarımı çalıştırmayı başardım. Ancak bunun bedeli olarak far yükseklik motorlarım devre dışı kaldı. Gövde beyni farları algılayamadı. Lütfen orjinalden bağımsız çözümleri kafanızda yürütmeyin.

Bir sokete bu kadar para vereceğime içini açar lehim yaparım diyebilirsiniz ama arkada anakart var gövde beyni var. O lehim koparsa yada sizin temas noktanızda bir sorun oluşursa sokete harcamadığınız paranın   karşılığı size 50 katı olarak yansır. Böyle şeyler yapmayın.

 

Dilerim faydalı olur.

Keyifli çalışmalar

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir