Sigortadan Ek Alma Aparatı- Fuse Tap Hakkında Bilgiler

Herkese merhabalar son bir kaç senenin hayat kurtaran ürünleri arasında yer alan bu ürün hakkında bilgiler paylaşacağım. Kafanızdaki soru işaretleri silinecektir.

Yazı içerinde sürekli türkçe uzun halini kullanmak yerine fuse tap kelimesi daha iyi olacaktır. diye düşünüyorum. Yazı içeriği herhangi bir reklam marka ürün tanıtımına bağlı değildir.

Son olarak.  Basit gibi görünsede elektriğin her yönü bilgi- beceri gerektirir.Yapacağınız hatalı işçiliklerden sorumlu tutulamayız.

Yazı içeriği
    • Fuse tap nedir kısaca
    • Fuse tap ile neler çalışabilir? Neler çalıştırılmaz.
    • Fuse tap bağlantı şeması
    • Hangi sigortadan ek almalıyım?
Fuse tap Nedir?

Araç üzerinden orjinal elektrik tesisatını kesip biçmeden. Fazla kurcalamadan güvenli bir şekilde enerji almanızı sağlar. Alınan enerji hem sigortalı olur.Hemde enerji aldığınız hat kendi normal devresini yine kendi sigortası üzerinden tamamlar.Siz sadece aradan kendi enerji ihtiyacınız için sigortalı bir ek kablo almış olursunuz.

Neler çalıştırabilirsiniz örnekler?

Sigorta tablosunda her sigortanın farklı görevleri vardır. Bazılarında kontak kapalıyken bile elektrik varken bazılarında sadece kontak açıldığında enerjilenme durumu oluşur.

Neler yapabilirsiniz;

    • Araç güvenlik kamerası için kontaklı yada 24 saat çalışması için enerji
    • Ufak bir iç aydınlatma tesisatı torpido aydınlatması gibi cihazlar
    • Ek bir telefon şarj cihazı

Kısaca benim görüşürüm maksimum 1 amper ( 10-15 watt) geçmeyecek yükler çalışabilir. Örnekleri arttırmak mümkün

Pekala, Ne çalıştırmamalısınız?

    • 12 v buzdolabı , su ısıtıcısı
    • Güçlü ekstra lambalar sis farları vs
    • 12v invertörler
    • 12v Amfiler güçlü ses cihazları
Peki Neden?

Ürünü alanların yorumlarında görüyorum buradan amfiye ek aldım. şunu bağladım bunu bağladım çok güzel çalışıyor şeklinde yazılar. Böyle cihazlar çalıştırmamalıyız Peki neden?

Her ne kadar güvenli ve sigorta üzerinden alınan sağlıklı bir ek gibi görünse bile size. Araba üreticileri sigorta tablosuna her sigorta veya sokete farklı kalınlıkta elektrik kablosu ile bağlar.

Park lambasına giden enerji kablosuyla farlara giden enerji kablosunun kalınlığı aynı değil. Sokete dikkatli bakın her kablonun kalınlığı diğerinden farklı

Bizim görmediğiniz sigorta tablosunun alt yüzünde bir iletkenlik kablo kalınlığı hesabı ve matematiği var.

Üretici kendi bağladığı yüklere göre bir tesisat uygular.

Siz far için olan bir enerji sigortasından kalkıp 3-4 amper daha yük çekerseniz ilk etapta çalışsa bile ilerleyen kilometrelerde (3-5-10-20bin km sonra)  kararma , erime , daha büyük arızalara yol açma gibi sorunlar meydana gelecektir. ( gelebilir demiyorum kesin gelecektir)

Bu arada çoğu zaman ilerleyen yaştaki arabalarda buna benim arabamda dahil arabanın kendi orjinal soketleri bile kararma yanma yapabiliyor. Siz birde kalkıp fazladan enerji çekerseniz bu işler hepten karışır.

Çok ufak yüklerde problem yok. Örnek veriyorum ben fuse tap’ı merkezi kilit sistemi , torpido aydınlatması için aldım. Merkezi kilit sistemi çok az enerji harcıyor. Torpidoda da aynı şekilde 0.5watt civarı enerji çekiyor yok denecek kadar azlar. ( Kamera 5watt civarı çeker.)  Ama kalkıp amfi bağlamak çok riskli.

Bağlantı şeması- Nasıl bağlanmalıdır?

Çok basit görünüyor ama çoğu kişi bağlantı hatalarının yaptığının farkında değil. Taktım çalıştıdan ibaret düşünüyorlar.

Sigortanın bildiğiniz gibi 2 ayağı vardır.

Sigorta elemanı kesildiğinde bacaklardan birinde Enerji kesilir diğerinde kalmaya devam eder. Sigorta kesilmesine rağmen yada sigorta yokken bile enerji bulunan bu bacağa Canlı uç denir.

Sizin bu aparatı kullanmanız için canlı ucu bulmanız şart. Bunun içinde multimetre yada 12 volt kontrol kalemine ihtiyacınız var. Bunlardan biri olmadan bu işi unutun.

Test esnasında gösterdiğim sigorta kopuk bir sigortadır. bilerek sigortayı kopardım.12volt kontrol kalemi ile ölçüm yapabilmek için.

Kopuk sigortada gördüğünüz gibi bacağın birinde enerji var birinde yok.

Bizim giriş yapacağımız uç canlı uç olmalıdır. aynı fotoğrafta 3-4 sigorta üst satırda örneği var. sigorta giriş bacağı canlı uca denk gelmelidir.

Gelmezse ne olur?

Gelmezse aksesuar sigortası devresini arabanın orjinal sigortasından tamamlamış olur. Bu durumda

    • Sigortanın atması güçleşir. Tesisat riski doğurur.
    • Arabanın ana sigortasına fazladan yük biner arabanın dahili donanımının çalışabilirliği etkilenebilir
    • Arabanın orjinal sigortası keserse aksesuar da çalışmayı durdurur.( çok önemli değil ama buda bir sonuç)
Hangi sigortadan ek almalıyım?

Her sigorta farklı bir cihazı kontrol ediyor.

Kendimden örnek vereyim. Arka silecek sigortasından enerji aldım. Neredeyse hiç çalıştırmadığım bir cihaz olduğu için benim için en önemsiz hat o. Aynı zamanda silecek motoru yüksek güç tüketen bir cihaz olduğu için alt tesisatının kalın olma ihtimali garantidir.

Hangisinden alacağınızı değilde hangisinden almamanız gerektiğini söyleyebilirim.

Benzin pompası , kısa uzun farları park lambaları  gibi yerlerden almayın.  Hayati ve çok kullanılan organlar hariç değerlendirilebilir.

Ayrıca bazı arabalarda boş aksesuar sigortaları ve kablolamaları olabiliyor belkide arabanızda böyle biryer vardır. bunlara dikkat edin.

Kapanış

Bu kadar konuşmanın sonunda dikkat etmeniz gereken 3 tane şey var. Gerisi süs bilgi.

  •  Çekilecek toplam yük gerçekten az olmalı.
  • Fuse tap giriş beslemesi mutlaka canlı uçtan olmalı.
  • Enerji almayı düşündüğünüz sigorta mantıklı bir sigorta olmalı

Kolaylıklar dilerim. Yazılarımda her zaman arkadaşlar kendiniz yapabilirsiniz hatta ustalardan daha iyisini yapabilirsiniz diye belirtirim. Ama ! Kendinize bilginize becerinize güvenmiyorsanız elektrik işlerine el sürmeyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir