İnternet üzerinden Kapı açık-kapalı sensörü Garaj ve diğer kapılar

Merhaba arkadaşlar

Garaj kullanıcıların en büyük problemi , eğer garajı kullanan çok kişi varsa. Açık unutulma riskidir.Orta ölçekli bir bina veya toplu yaşam alanıysa  genelde güvenlik  görevlisi olmuyor.

Garajın açık kalması araba kullanıcılarını fazla etkilemiyor. Bu konudan rahatsızlık duyanlar motosiklet kullanıcıları oluyor. Azınlık bir kesim olduğu için çok ciddiye alınmıyor.

Bunun en başından önlemlerini almak mümkün. Araç geçtikten sonra otomatik kapanan sistemler mevcut.

Özel garaj formatında  10-15 araçlı bir otoparkta bu sistemler pahalı olduğu için uygulanmamış olabiliyor.

Benzer bir durumda olduğum ve sistemi en baştan yaptıramadığımız için ne yapabiliriz diye düşünmeye karar verdim. Belli bir süre kapı açık unutulduğunda telefonuma bildirim veren basit bir sistem ve insan gücü benim için fazlasıyla yeterliydi.

 

Örneğin garaj kapısı 20 dakika veya daha fazla süredir açık şeklinde telefonuma ufak bir bildirim gelmesi benim için fazlasıyla yeterli. Kapatacak veya çevreden kontrol edecek birini bulmak kolay.

Araştırmalar sonucunda farklı markalarda bu konuyu ele alan ürün çözümleri olduğunu gördüm.

 

Ürün

Bu tip ürünlerin bulunduğu kategoriye akıllı ev sistemleri  , ev otomasyon sistemleri gibi isimler veriliyor.

Benim 10sene kadar  öncesinden bildiğim ve ürününü satın alıp denediğim bir marka vardı.  “Sonoff” ve 10 sene önce bile  internet üzerinden anahtarlama devresinin performansı inanılmaz iyiydi. Hala kullanıyorum 10 yıl önceki modelini. Yazılımsal destek ve güncelleme veriyorlar.

Sonuç itibariyle 10 yıl önce bile efektif çalışan bir markanın 10 sene içerisindeki teknolojiyle iyi ürünler çıkartacağını güvenerek alternatiflerine bakmadan satın aldım.

Zaten o kadar ucuz ki bir öğün yemek parasına. 8 dolar civarında bir fiyatı var.

Şunuda vurgulayayım. Bu ürünün bu kadar randımanlı çalıştığını görünce diğer akıllı ev ürünlerinden de  satın aldım. Dolayısıyla ürün benim  için bir start noktası oldu.Sonrasında bu ürün yüzünden  200dolar civarında ekipman aldım eve. 😀

Sonoff DW2 Kapı Sensörü

Bunun çözümünü Sonnoff markasının Dw2 model Kapı sensörü.

Kısaca üründen bahsetmek gerekirse 1 adet cihaz ana ünite. 1 adette sensörden oluşuyor.

 

Cihazın genel özellikleri

 

 

 

 

-Telefona kapı açıldı kapandı şeklinde bildirim gönderebiliyor.

 

 

-Yada sürekli bildirim gelmesini istemiyorsanız. X kapısı 10 dakikadır açık şeklinde uyarı verebiliyor böylelikle ev veya garaj kapısı açık unutulursa haberdar olabiliyorsunuz.

 

 

-Diğer sonoff ürünleriyle senkron çalışabiliyor. Bağlandığınız bir lambayı veya sireni otomatik olarak çalıştırabilir.

 

-Sonoff kamera ürünleriyle senkron çalışabiliyor. aynı uygulama üzerinden hareket takip edebiliyorsunuz.

 

-Kayıt tutabiliyor şu saatte açıldı şu kadar açık kaldı şu saatte kapandı gibi.

 

-Onlarca kullanıcıyla sensörün durumunu paylaşabiliyorsunuz. Böylelikle herkes durumun bilincinde oluyor. ( Kullanıcıların unutmaya karşı direncide gelişiyor)

 

Uygulama

 

 

Ana üniteyi sabit yani hareket etmeyen kısıma. Sensör kısmınıda hareketli nesneye(Kapı veya kepenke yanında gelen oldukça sağlam çift taraflı bantla yapıştırmanız yeterli.

Bunun dışında pillerinin takılı olması gerekiyor. telefona uygulama yüklemeniz gerekiyor üye girişi yapmanız gerekiyor gibi detayları atlıyorum kullanım kılavuzunu okuyarak öğrenebileceğiniz bilgileri burada paylaşamam. Zaten kullanım klavuzu okumaya üşenen biri bu yazıyıda okumayacaktır.

 

Detaylarda boğulmaca

 

Rakiplerinde sensörlerin çoğu pilli. Sensördeki ekstra pil tüketimi fazladan bir bakım ve işçilik ortaya çıkartıyor. Sonoff ise manyetik reed kontak kullanmış. Yani sensördeki mıknatıs cihaza yaklaştığı zaman açık veya kapalı olduğunu algılıyor.

Bu neredeyse dünya üzerindeki tüm alarm sistemlerindeki sisteme benzer. Hatta abs sisteminin çalışma prensibinde veya hız okuma sensörlerinin çalışma prensibinde de bu yöntem kullanılır. Ama nedense bir çok üretici bu yöntemi kullanmak yerine sensörede pil ve devre takmışlar. Bu hem bir ek maliyet hemde verimsizlik anlamına gelir. Basit her zaman daha etkili ve daha sağlamdır.

 

Pil- Pil performansı

 

Teknoloji devrimiyle insanlar zannediyor ki pil teknolojisi gelişti. Aslında son 20-30 yıldır pil teknolojisinde büyük bir atılım yok. Hala en moda pil türümüz 1980 yılından beri kullanılan li ion teknolojisi.

20 yıl önceki bilgisayarların pillerinin kapasitesi bugünkülerden daha fazla. Aslında teknolojinin en büyük avantajı enerji tüketiminin azalması.

Aydınlatma sektöründe bile Tungsten ampulden florasana, florasandan lede. Hatta ledde ise daha az güç tüketimiyle daha fazla lümen gücüne doğru her gün ilerliyoruz.

Bu tip ürünlerin gelişmesinde en büyük sebep low mod bluetooth ve wifi chiplerinin gelişmesi. O kadar az elektrik harcıyorlar ki inanılmaz uzun süre dayanabiliyor pilleri.

Cihaz 2 adet AAA(kumanda boy) Pil ile çalışıyor.(Alkali v.b )  Şarjlı  pil kullanmanıza gerek yok. normal pil ile kapının açılma sıklığına bağlı olarak aylarca çalışabiliyor. Her halükarda taktığınız zamanı unutabiliyorsunuz aylarca sorunsuz çalışıyor.

 

Wifi çekim kapasitesi ve performansı

 

Olumsuz yorumların büyük çoğunluğu ” wifi bağlantısı sürekli kopuyor” açıklamasıyla gündeme düşüyor. Ben bunu şöyle yorumluyorum. Cep telefonunuzun %20-30 civarında sinyal alabildiği bir durumda bu cihaz randımanlı olarak çalışmıyor maalesef. Başta görmüş ve wifiye bağlanmış olabilirsiniz ama sinyale uzak bir noktadaysanız maalesef sıklıkla çevrimdışı olabiliyor. Oldukça düşük enerji  tüketmesinin hediyesi bu olsa gerek.

Bunun olmasını önlemek için cep telefonu kıstasıyla söylüyorum %50 veya daha yüksek oranda yani bir telefonun çekim kapasitesinin yarısı oranında yada modemi rahat görebileceği konumlarda kullanmakta fayda var. Özellikle telekom şirketlerinin verdiği standart modemlerin çekim kapasitesi çok düşük. İyi bir modeminiz varsa çok sorun yaşamazsınız.

 

Ben sensörü balkon kapısı , ana ev kapısı ve yine evimin hemen altında çokta yakın olmayan garajdaki sensör için kullanıyorum) Herhangi birinde bir sorun yaşamadım. Ama garaj kapısında olanda özellikle modemin yeri alçaktayken sorun yaşıyordum.

Cihazla ilgili tek ama tek sorununuz bu olacaktır garanti ediyorum.

 

Çözüm

 

Garaj kapısı için bu sorunu şöyle çözeceksiniz. En en yakın komşudan wifi şifresi istenecek. İnanılmaz az harcadığı için söz konusu ürünün kimse için problem olacak bir yani yok. Komşuluk ilişkileriniz iyi olduğu sürece problem değil.

 

Sabitleme Uygulaması

 

Anlatılacak pek bir şey yok. Ana üniteyi duvara sensörüde olabilecek en yakınlıkta hareketli parçaya güzelce yapıştırmanız yeterli. Kendi yaptığım görselleri paylaşayım.

Kepenk çok hareketli ve tamamen düz hareket etmeyen bir parça olduğu için normal ev kapılarına göre biraz daha dikkatli yerleştirilmesi gerekiyor. Açılıp kapanırken birbirine değmediğinden emin olun. Gerekirse ilave yapıştırıcılardan destek alabilirsiniz. Soğuk slikon gibi. Ben soğuk slikon ve gri renk duct tape bank ile destekledim. (Sensör kısmı bir kaç defa düşmüştü daha öncesinde)

 

Son Paragraf

Bazen bu kadar ucuz bir şeyin bu kadar efektif çalışması beni çılgına döndürüyor. Bu arada bu sensörden elimde 5 tane var farklı bir çok noktaya taktım. Hepside randımanlı çalışıyor.

Ürünü hemen hemen 5 aydır test ediyorum.  Yukarıda da belirttiğim gibi bu ürün sonrası onlarca ürün aldım fotoğraflarda da görünüyor zaten. Oldukça verimli ve sorunsuz çalışıyor defalarca açık unutulan kapıyı tespit etmemi ve müdahale etmemi sağladı. Şöyle bir sorun oluyordu.

Sensör olmadan önce fark edilene kadar aradan geçiyordu saatler. Şimdi 10 dakika olsa dahi tespit edebildiğim için Garajı ortak kullandığımız insanlara söylüyorum yine unutuldu dikkat edelim kapatalım v.s diye. Buda farkındalık yarattı insanlarda. Aradan 3-4 saat geçtikten sonra garaj açık unutulmuş demenin pek bir anlamı olmuyor. Açık bırakan kişi.Aradan 3 saat geçtikten sonra farkında olmuyor. Galiba açık bıraktım deme bilincinide kaybediyor.

 

Aynı zamanda kapının açık unutulduğunu sürekli fark ettiğim için insanlar etiket olmamak için daha dikkatli olmayada başladılar. Kısacası farkındalık ve mecburiyet uyandırdı insanlarda.

 

Garaj sahiplerine mutlaka tavsiye ederim. Bu arada sadece unutulma durumları için değil. Size özel bir garaj dahi olsa güvenlik maksatlı örneğin siz tatildeyken biri garajı açarsa haberdar olmanızı sağlar.

 

Diğer Garaj Konuları 

Motosiklete Monte Garaj Kumandası Uygulaması

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir