Cep telefonu- İnternet üzerinden Garaj Kapısı Kontrolü

Herkese merhabalar. Wifi veya internet üzerinden kısacası elinizde bir uzaktan kumanda olmadan  elektronik cihazlar üzerinden garaj kapısını nasıl açabileceğimize dair bir yazı olacak. Yazıyı sonuna kadar okumanızı öneririm.

Hatta siri,google veya alexa ile sesli olarak dahi garajınızı açabilirsiniz.Eğer ayarlama yaparsanız. Motosiklet üzerinde kaskınız takılıyken hey google garaj kapısını aç demeniz bile yeterli olabilir!

 

 

Sistemi uygulamak temel elektronik bilgi ve becerisi gerektirmektedir.

 

 

Ayrıca bu sistemi  yapmanın binbir yolu var. Ama benim yaptığım sistemi kullanmamım kendime göre sebepleri var. Farklı yöntemlerdende bahsedeceğim.

 

Nelere İhtiyacımız var?

 

    • Temel elektronik bilgisine sahip olmalısınız ,lehim yapma becerisi ve temel elektronik ekipmana sahip olmalısınız
    • Garaj uzaktan kumandası standart tip rf( frekansı fark etmez butonları olsun bizim için yetiyor) Ve tabi ki açmak istediğiniz kapılar cihaza tanımlı olmalı. Özellikle tercihen tek tuşla hem açan hem kapatan bir kepenk olursa bizim işimiz daha kolay olur. Benim ki bu şekildeydi.
    • Sonoff. Sv. 5v-24v Modül 8$ civarında.
    • Sonoff modülünü besleyecek herhangi bir adaptör 5volt usb girişindende beslenebilir 12volt adaptörde kullanabilirsiniz. ben basitleşmesi açısından usb kullandım.(Usb adaptör kullanacaksanız eski bir usb kablosundan faydalanabilirsiniz)
    • Ürünleri tek bir noktada toplamak için ufak bir kutu.Arızalı bir ürünün boş kutusu olabilir.

 

Giriş

 

Sistemden bahsedelim. Kepenk üzerinden herhangi bir müdahale yapmamayı hedefledim. Bunun kepenk üzerinden çalışan alternatif muadilleri mevcut. Hatta kepenk üzerinden çok daha efektif çok daha profesyonel sonuçlar alabilirsiniz evet. Ama bu konu o değil 🙂

Benim yaptığım ürünün çalışma mantığı şu şekilde. Kepenk kumandamız kapsama alanı içerisinde. Yani biri düğmeye bastığında kepenk çalışacak kadar yakın. Kumandaya bir insanın basması yerine Uzaktan kontrol ettiğimiz cihazın kumandaya tetik vermesini sağlıyorum.

Böylece kepenk üzerinde bir işlem yapmadan kendi evim üzerinden müdahale etmiş oluyorum.Bunun en güzel yani bu.  Kiracı olabilirsiniz. veya kepenk üzerinde müdahale yapılmasına izin verilmeyebilir. Genel alandaki değişiklikler çoğunluk kararıyla yapıldığı için kafanıza göre demirbaşlara müdahale edemezsiniz.

 

Kapı Açık kapalı Sensörü

 

Yine bu sistemden bağımsız olarak garaj kapısının açık veya kapalı olduğu gösteren bir sensörümüz var.  Eğer bu uygulama yapılacaksa beraberinde bunuda kullanmanızı öneririm. Aynı markanın ürünü olduğu için tek uygulamayla verimli şekilde çalışıyorlar. Yan yana göründükleri için uzaktan tuşlarken avantaj sağlıyor.(Bastım acaba açıldı mı diye düşünmemiş oluyorsunuz.)

 

İnternet üzerinden Kapı açık-kapalı sensörü Garaj ve diğer kapılar

 

Uygulama

 

“Sonoff Sv” modelinden biraz bahsedelim.Hakkında fazla bilgi yok.  Sonoff ürünleri herkes tarafından rahatlıkla kullanılabilmesi için genellikle son kullanıcıya uygun cihazlar üretiyor.

Sonoff sv modeli bunlardan biri değil. Elektrik bilgisinden ziyade elektronik bilgisi gerektiyor. Doğrudan şebeke elektriği ile çalışmayan 5volt-24volt arası cihazları çalıştırmak için tasarlanmış. Aynı şekilde kuru kontak özelliğide mevcut.

Bize lazım olan özelliği kuru kontak özelliği.

 

Kuru kontak nedir?

 

Kuru kontak üzerinden elektrik geçmeyen sadece aç kapa vazifesi yapan bağladığınız cihazı açıp kapatabilen kontak türüdür. Rölelerin kontakları buna örnektir.

Sonoffta her iki sistemde mevcut ama kuru kontak olarak kullanmak için  üreticinin paylaştığı devre şemasında görünen iki direncin sökülüp iptal edilmesi gerekiyor bunun bilgisini klavuzda paylaşmışlar. Youtubede videoları var biraz kaba kuvvet veya lehim makinesiyle kolayca sökebilirsiniz.

Aşağıda videosunu paylaştım.

Ben ilerde başka bir projede kullanırım mantığıyla dirençleri iptal etmek yerine rölenin enerjisiz hattından kablo çektim. ( Beslemeler farklı olduğu için problem yaratmıyor)

 

Deneme evresi 

 

Aklımdaki asıl yöntem şuydu. sv modülünü 12volt ile beslemek istiyordum. Kumandanın pilini tamamen iptal edip. garaj açma butonunuda sürekli basıyormuş gibi ayarlamayı hedefledim. Böylece tetik verdiğimde kumandaya enerji gelecek sinyal gönderecek ve kesecekti.

Düzenli pil değişim derdinden ve parça kalabalığından kurtulmuş olacaktım. Ancak benim kumandam bu yöntemle verimli çalışmadı. Enerjisini kestiğimde ışığı yanmasına rağmen çoğu zaman garaj açma sinyalini gönderemiyordu. Hatta bu yüzden az daha projeden vazgeçiyordum.

Sonuç itibariyle kumandayı kendi piliyle çalışıp butonu kontrol ettiğimde yaşadığım sorun çözüldü. Kuru kontak kullanma sebebim bu.

Ama orjinal sonoff tavsiyesi bu videodaki gibidir.

Montaj

Kumandayı kasasından dikkatlice ayırıyoruz. Buton uçlarına uygun gördüğümüz ölçüde ince kablolar lehimliyoruz.

 

 

Yukarıda söylediğim gibi ben dirençleri kopartmak yerine rölenin alt bacaklarından ek aldım. böylece gerilime maruz kalmadım. beslemeler ayrı olduğu için problem olmuyor.

Giriş beslemesini altından veya üstteki iğne uçlu portlardan alabilirsiniz. ince uçlu portlar için soketler ardunio ürünleri satan mağazalarda mevcut. Gerek var mı? Kesinlikle gerek yok.

 

Toplamda 10 cm kablo 4 parça lehim yapmanız gerekiyor teknik bilgideki bilgi ve beceri bundan ibaret 🙂

 

Geriye sadece kutuya koymak kalıyor bunuda tercihe bıraktık. Kutuya para harcamayın.

Besleme için priz işgal etmemesi ve kolayca bulunabildiği için usb tercih ettim. Modemdeki boş duran usb portundan besledim. 🙂  usb den herhangi bir data alışverişi yapmıyor yanlış anlaşılmasın.

Cihaz Ayarları

 

İNCHİNG

Gelelim kalibrasyona sonoff sv satın aldınız tüm sistemleri kurdunuz. Ewelink uygulamasını telefonunuza indirdiniz. Üye girişi yaptınız bir şekilde her şey tamam.

Fazladan olarak yapmanız gereken şey “inching ” ayarları. Türkçe karşılığı tam yerini bulmasada kısacası inching  bizim için Açık kalma süresi anlamına geliyor.

1 dakika yaparsak bağlı olduğu cihaza 1 dakika enerji veya tetik verir. 1saat yaparsak 1 saat boyunca.

Bize lazım olan ise 0.5 saniye hatta daha azıda yeterli gelir. Ama röle denen cihaz mekanik bir alet olduğu için daha az saniyelerde kontrol etmek pek mümkün olmaz. üretici olarak sonoff bize 0.5sn tetik süresi vermiş.

Kumanda Püfleri

 

Garaj kumandaları genellikle kopyalanabilir akıllı kumanda haline geldiler. Benim kullandığım gibi modeller kopyalandıkça orjinalinden uzaklaşabiliyor sinyallerde bozulma olabiliyor.Bazı kumandaların 2-3-4 kere bastıktan sonra yada belli bir aralıkta bastığınızda daha iyi çalıştığını görürsünüz. Eğer kumandanız düzgün kopyalanmamış bir kopyaysa 0.5sn tetikle çalışmayabilir.

Bunun için iyi çalışan bir kopyadan daha verimli çalışacak hale gelene kadar kopyalama işlemi yapmaya çalışın. Yada daha iyi bir kumanda kopyası bulun. Bunun sistemin çalışırlığıyla değil kumandayla ilgisi vardır.

Eğer garaj kapısına doğrudan müdahale edebiliyorsanız. Kepenk devresine doğrudan bağlarsanız doğrudan kepenki kontrol edebilirsiniz. Ama bunun için kepenke üzerinde müdahale etmeniz gerekiyor.

 

EWELİNK

Ewelink üretici ve yazılım desteği web sitesini ziyaret etmenizi öneririm. Kullanıcılar için forumları bile var. Ve insanlar projelerini paylaşıyorlar tıpkı benim gibi.

https://ewelink.cc/

 

    • Uygulamayı onlarca kullanıcı kullanabiliyor böylece ne kadar kullanıcı varsa yanında kumanda taşımak yerine uygulamadan faydalanabilir.
    • Örneğin geçici süreyle birinin garajı kullanması gerekiyor ama anahtarı kendisi için kopyalamasından korkuyorsunuz.Eposta adresinizi paylaşım listesine ekleyebilir. işi bittiğinde kendiniz silebilirsiniz. Geçici giriş kartı gibi düşebiliriz.
    • Kullanıcılar kapıda kaldım kumanda yanımda değil derdine düşmemiş olurlar. Ayrıca Kumandaya kimlerin hangi saatte bastığının bile kaydını tutabiliyor.

Müsait olduğumda ürünün çalışırken gösterdiğim 30-40 saniyelik kısa bir video yükleyeceğim.

Riskler

 

-Sistem dijital olsa insan kullanımına bağlı olduğu ve bir koruma devresi olmadığı için başka bir dalgın kullanıcı kepenki üzerinize kapatabilir. Sonuçta kepenkin kapanması uzun süreceği için bu esnada bir şekilde hareket edersiniz diye düşünüyorum.

-Düşük bir ihtimalde olsa bu bir soruna yol açabilir. o yüzden kullanıcı sayısını düşük tutmakta fayda var. ben kendi cihazımı sadece 2-3 kişi yani ailemle paylaşıyorum geri kalan 15 kullanıcının olaydan haberi yok.

 

 

Uygulama yaparsanız lütfen fotoğrafları benimle paylaşın.

Bunun dışında burada yer almayan eksik gördüğünüz bilgileri e-postamdan bana ulaşarak sorabilirsiniz.

 

İyi günler Dilerim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir