Motosiklete Monte Garaj Kumandası Uygulaması

Merhaba sevgili motosiklet kullanıcı arkadaşlar. Garajı olmayanlar için yeter ki garaj olsun kumandası dert değil tadında bir dert olsa da.

Garaj sahipleri için kumanda kontrolü  özellikle soğuk-ıslak havalarda eldiveni çıkart-tak kumandayı bul gibi dertler yapabiliyor. Bazen anahtar cebimizde olmayabiliyor sırt çantasına arka çantaya koymuş olabiliyoruz.

Uygulama videosu;

 

Ana fikir başkalarını düşünmekten çok kendimiz için , eldivenle onla bunla uğraşmadan garajımızı hızlıca açalım kapatalım. Girerken çıkarken 10-20 saniye kaybetmeyelim veya anahtar neredeydi diye düşünmeyelim.

 

Uygulama

Bir işi yapmanın onlarca farklı yolu var. Her zaman daha daha iyileri var. Önemli olan elinizdeki malzemeyle veya imkanlarla en iyi işçiliği çıkartabilmeniz.

Ben diy projelerde özellikle tedarik etmesi kolay veya uygulanması kolay çözümler bulmaya çalışıyorum ki gören arkadaşlar rahatlıkla yapabilsin faydalanabilsin.

 

Garajınızı açan kapan bir adet kumandaya ihtiyacımız var. Tercihen bu ikinci bir kumanda olsun. Yine anahtarlık tipi bir garaj kumandanız olmaya devam etsin. Yarın bir gün pili bittiğinde veya motorda başına bir şey gelirse kapıda kalmayın.

 

İşi yapabilmek için Gerekli Sarf Malzemeleri

 

    • Garaj Kumandası
    • Su geçirmezlik Koruması için Sıvı conta türevi conta
    • Garaj Kumandasına uygun bir kutu
    • Lehimleme becerisi lehim ve muhtelif kısa kablo
    • Yaylı Buton (Normal veya su geçirmez bence normal yeterli)
Takımlar
    • Benim gibi grenaja delinerek takılacaksa Şarjlı veya normal bir matkap ve uygun delme ucu.
    • Matkap yoksa lehimle de sıcak olarak delebilirsiniz ama nispeten iyi bir motorunuz varsa bu çirkin işçiliği lütfen yapmayın. Ayrıca Plastik eritmek lehim makinesinin ucuna da zarar veriyor.

Başlayalım

Garaj kumandamızı söküyoruz.

Kullanımda olan butonun Uçlarından lehimle ek alıyoruz. Bazı kumandalarda açma ayrı bir düğme kapatma ayrı bir düğme olabiliyor onlar çift buton ve çift hat kullanmalılar.

Lehim ekini aldık. Garaj kumandasını da deldik. kablo çıkışı verdik. Pilini takıp kumandayı toplayabilirsiniz.

Bu arada garaj kumandaları 12volt ile çalışıyor doğrudan motor ile besleyebilirsiniz Ama ben gerek görmedim bir pil zaten bana 5 sene yetiyor ortalama. Ona çekeceğim elektrik hattına veya onun korozyondan korumaya uğraşmama değmez.

 

Aslında Yukarıdaki yeşil kutuyu kullanacaktım ama sonra tam olan bir hap kutusu buldum. Yine alttan delerek kablo çıkışı verdim kutuya. Ardından sıvı contayla açılır kapanır noktalarını ve kablo çıkışını sıvadım.

 

Buton seçimi

Yaylı tip Normalde açık basınca elektrik iletimi veren yuvarlak montajı kolay herhangi bir buton kullanabilirsiniz. Ben siyah yuvarlak basit bir buton tercih ettim. Kullandığım buton su geçirmez değil.

Su Geçirmez butona gerek var mı?

Su geçirmez butonlar güzel aslında ama normal bir buton  5lira su geçirmez buton 150 lira. Motosikletteki çoğu kontrol grubu sinyal korna gibi gruptan tamamen su geçirmez değiller. İçine su alıyorlar sonrasında kuruyorlar sistematiği bu şekilde çalışıyor. Suya dayanıklı bir nesne yapıyorsanız ya hiç su almamalı yada tamamen su almalı.  Az giren su içeride hapsolarak buharlaşma-yoğuşma sistematiğiyle daha fazla tahribata yol açıyor.

 

Bu butonun kar kış kullanmama rağmen motosiklet üzerinde en az bir kaç sene rahatlıkla hizmet verebileceğini düşünüyorum. Zaten Değiştirmesi de oldukça kolay 3 dakika mı bile almaz.

Diyeceğim şu sıfır kilometre Türkiye’deki en pahalı motosiklete bile sahip olsam yine aynı butonu tercih ederdim.

 

 

 

 

Sıvı contayı Kuruması için Mandalladım butonu lehimledim 24saat böylece bıraktım.

 

 

Benim uyguladığım motor Honda cbf 150.O yüzden benim işim diğer motorlara göre biraz daha kolay 2 civata ile sağ pandizot elime geliyor ve dışarıda çalışabiliyorum. Pandizota delik açarak kumandayı buraya cırtladım. Böylelikle conta üzerinde tekrar bir baskı oluştu ve su geçirmezlik oranı arttı.

 

 

Civataları sabitledik kabloları da sarkmayacak şekilde gidona çarpmayacak takılmayacak şekilde sabitleyeceğiz. İşlem tamam.

 

Ön panelin öyle karmaşık göründüğüne bakmayın. Motorumda aslında aksesuar olarak hiç bir şey yok bol bol düğme var.

Far düğmesi, sis farı düğmeleri , usb şarj devresi düğmesi için düğmeler var.

 

Alternatif montaj önerileri

 

Grenajı delmek istemeyenler için veya farklı alternatifler için yurtdışı forumlarda paylaşılan görselleri açıklamasız olarak ekliyorum.

Bazılarını Türkiye’de bulmak zor olabilir ama el yapımı olarak yapılması mümkün çözümler

 

 

Uygulamanızla ilgili örneklerinizi

[email protected] Mail adresinize göndermeniz durumunda burada paylaşabiliriz

İyi günler Dilerim

 

2 comments

  1. Daha kolay bir yolu var hemde delmeden biçmeden. Kumandanın butonunu söküp kısa devre edin. Pil yuvasından aldığınız kabloları uzun far kablosuna paralel bağlayın hepsi bu kadar. Sellektör yaptığınızda garaj kapınız açılsın 🙂 ben öyle yapmıştım zamanında çok pratik oluyor.

    • Evet hocam buda gerçekten çok mantıklı bir çözümmüş hiç aklıma gelmedi grenajı delmek istemeyenler için harika bir çözüm. Ne kadar az parça o kadar az arıza.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir