Motosiklette Kombine Fren Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

Merhabalar kombine fren sistemiyle ilgili bilmeniz her şeyi bu yazıda paylaşacağım. Keyifli okumalar.

Yazı içeriği

 

    • Kombine Fren Sistemi nedir?
    • Nasıl Çalışır ?
    • Hangi Motorlarda kombine fren vardır?
    • Kombine frenin Avantaj ve dezavantajları?
    • Abs ve CBS karşılaştırması

 

Kombine Fren sistemi nedir?

 

 

Öncelikle şunu bilmenizi isterim ki bu yeni bir icat değil 1983 yılından beri Honda’nın farklı motosikletlerinde kullandığı ve patenti Honda’ya ait olan bir frenleme teknolojisi. 83 yılından beri onlarca farklı tasarıma sahip varyasyonu trafiğe çıkartıldı.

 

Combine brake system(cbs) olarak adlandırılan Kombine fren sistemi. Motosiklet veya scooterler de ön ve arka fren sistemini birbirine bağlayan sistemdir.

Sürücü ön veya arka fren kollarından herhangi birine bastığında basılmamış olan fren sistemine de belirli oranda fren uygular.

Uygulanan frenin kuvveti oransal kontrol valfi ile ayarlanabilir olsa da genel olarak piyasa ve dünya standartı %30 olarak belirlenmiştir.

 

Ön frene basmanız durumunda bastığınız miktarın %30 u oranında arka frene kuvvet veya tam tersi arka frene basmanız durumunda bastığınız miktarın %30 u oranında ön frene kuvvet uygulanır.

 

Nasıl Çalışır ?

 

Aslında bu kısım biraz karışık bu işin bir kaç farklı türü var. Eski sayılabilecek modellerde bu sistem tamamen mekanik olarak yapılıyordu. Örneğin Arka frene bastığınızda ön fren merkezindeki kombine fren merkezine özel olan piston devreye giriyordu. Genel olarak  ayrı bir kombine fren pistonu olabiliyor. Yani Fazladan fren hortumları bir takım çekvalfler olabiliyor.

 

 

Son Model cbs lerde elektronik denetimcilerde çok özelliklede işin içinde c-abs varsa büyük oranda elektronik kontroller olabiliyor. Ön frenden veya arka frenden gelen sinyallere göre arka fren pistonlarına hidrolik kuvvet gönderen elektronik denetimcilerde mevcut.

 

Kombine frenin Avantaj ve dezavantajları?

 

    • Kombine fren sistemler özellikle yeni başlayanlar için iki frenin de bilinçli ve eşit kullanılamadığı zamanlarda büyük avantaj sağlar.
    • Genel olarak fren mesafesini kısalttığı söylenir. Fren mesafesini kısaltmaktaki mantığı fren manetlerine verdiğimiz tepki süresinde biraz azalma sağladığı için eser miktarda fren performansını arttırır. Ama bu motorda cbs var o yüzden frenleri çok iyidir şeklinde aşırı güven duymamalısınız.
    • Çoğu motosiklette cbs Özelliği açılıp kapatılamaz her zaman devrededir.
    • Cbs Arazi sürüşünde yani ön freninin kullanılmaması gereken kısımlarda problem yaratabilir.
    • Deneyimli ve yıllardır normal fren sistemine alışmış sürücüler için farklı gelebilir.

 

Abs Cbs Karşılaştırması

 

Abs ile cbs kıyaslanmamalıdır.

Genellikle abs donanımının maliyeti çok arttırdığı motosikletlerde abs yerine cbs tercih edilirdi.(Bir dönem) Şimdi çoğu motosiklette abs zorunluluğu geldiği için cbs li fazla model üretilmiyor.

 

Ancak hem cbs özelliğine sahip hem de abs özelliğine sahip motosikletlerde mevcut. Bu iki özelliğin olduğu motorlar genelde üst sınıf motorlar oluyor.

Bu modellere de kombine ABS deniyor. Hatta gelişmiş modellerde cbs oranları ayarlanabiliyor. Daha elektronik ve daha profesyonel c-abs sistemler mevcut.

 

Yazımı görüp yanlış anlayabilecek kullanıcılar olabiliyor hem övüp hem de eleştirmek gerekirse iyi bir sürücü doğru bir frenlemeyle cbs ile elde edebileceği freni normal şekilde de elde edebilir o yüzden olmazsa olmaz değil. Zaten öyle olsaydı tüm üst sınıf modellerde stok olarak bu özellik gelirdi değil mi?

 

CBS’de Panik fren durumunda hala lastiğin kitlenmesi veya düşme ihtimaliniz vardır. Dolayısıyla kesinlikle abs ile cbs kıyaslanacak bir özellikler değil.

 

Neyse finalde son yorumum şu olsun Cbs li motosikletlerin fren performanslarından genel olarak memnun kaldım. Ama abs ile kıyaslamayın. Motorunuzda c-abs varsa tadından yenmez. 🙂

Dilerim kafalardaki soru işaretleri biraz azalmıştır.

 

Keyifli Sürüşler

 

Frenle İlgili Diğer Konular;

Motosiklet Fren Balata Türleri Hangi Balata Daha iyi?

Motosiklet Fren Sistemleri Nasıl Çalışır? Çalışma Prensibi?

Motosiklette Disk-Kampana fren Karşılaştırması

Motosiklet Fren balatası Diske Sürtüyor?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir