Motosiklette Disk-Kampana fren Karşılaştırması

Modern motosikletler yüksek verimli fren sistemlerine sahiptir. Abs’ nin piyasaya sürülmesiyle çoğu motosiklette disk fren neredeyse standart haline gelmiştir.

Bununla beraber tambur (kampana) frenler  bazı parametrelerde disk frenlerden daha iyi performans gösterirler.

 

Disk Freni Vs Kampana Freni  Motosiklette Hangisi Daha İyi?

Disk frenler özellikle abs ile birleştirildiğinde daha iyi bir frenleme performansı sağlarlar. Ayrıca disk frenler daha iyi durma gücü , daha düşük durma mesafesi , daha iyi ısı dağılımı ve bakımı sağlarlar.

Öte yandan tambur frenleri üstün işlevselliğe sahip değildirler , ancak düşük maliyetlidir ve kaygan yollarda fazla kilitlenme yapmazlar.

Bu iki fren sistemi arasında daha ayrıntılı bir karşılaştırma için, hemen dalış yapalım.

Öncelikle bilgisi olmayanlar için disk ve kampana fren sisteminin nasıl çalıştığını anlatan kısa 2 video paylaşalım

 

Disk fren Nasıl çalışır?

Kampana tambur tipi fren sistemi nasıl çalışır

 

Frenlerin Farklı Parametrelere Karşı Performansı

 

Burada dikkate alınan parametreler – durma mesafesi, durma gücü, ısı dağılımı, tekerlek kilidi, bakım, patinaj ve fiyat.

 

Durma Mesafesi

 

Bir fren tipi seçerken bu muhtemelen en önemli parametredir.

Fren uyguladığınızda, motosikletin mümkün olduğunca erken durmasını ve mümkün olduğunca düşük bir mesafeye hareket etmesini istersiniz.

Frenin ne kadar duyarlı olduğu, motorun durmadan önce ne kadar kararlı ve ne kadar mesafe kat ettiği – tüm bu faktörler bir frenin arzu edilebilirliğini belirler.

Kısa  durma mesafesi daha iyi fren performansı.

Durma mesafesi ile ilgili olarak, bir disk freni bir tambur freninden daha iyi bir seçenektir.

 

Disk frenler daha düşük bir durma mesafesine sahiptir ve motosikletin tambur frenine kıyasla çok daha erken durmasını sağlar.

 

Durdurma Gücü

 

Disk frenler, durma gücü söz konusu olduğunda kesinlikle çok daha iyi frenlerdir.

Motosikletlerin yüksek hızda mı yoksa düşük hızda mı çalıştığı, aşırı yüklenip yüklenmediği fark etmez. Disk frenler , tambur frenlerinden çok daha kolay bir şekilde yavaşlatır.

Disk frenlerinin bir diğer avantajı, isterseniz durma gücünü kolayca artırabilmenizdir.

Frenleme gücü, disk frenlerinde büyütülmüş bir fren balatası kullanılarak veya birden fazla fren balatası kullanılarak veya hatta tekerlekte çift diskli rotor plakaları kullanılarak daha da geliştirilebilir.

Ancak, aynı şey bir kampana-tambur freni hakkında söylenemez.

 

Isı Dağılımı

 

Isı dağılımı, fren balatalarının ömrünü belirlemede hayati bir rol oynar.

Frenler uygulandığında, bir disk freni veya tambur freni olup olmadığı önemli değildir, fren balataları rotor veya tambur ile temas eder ve yüzeyler arasında sürtünmeye neden olur.

Sonuç olarak, bu yüzeyler arasındaki sürtünme fren sisteminde ısı üretir.

Daha iyi bir sistem, üretilen bu ısının daha hızlı dağılmasını ve sistemde çok uzun süre kalmamasını sağlar. Tüm ısı sıkışırsa, fren balataları fazla mesai ve hasar görür ve bu nedenle daha kısa bir ömre sahip olur.

 

Tambur frenlerinin aksine, disk frenleri kapalı değildir. Açık havada bulunurlar ve hava yüzeylerinde kolayca nüfus edebilir.

Öte yandan, tambur frenleri kapalı ve açıkta açık değildir. Bu kapalı durum, tambur frenleri için ısının kolayca dağılmamasını sağlar.

Bu nedenle, disk frenleri tambur frenlerinden çok daha fazla ısı dağıtma özelliğine sahiptir. Açık hava sirkülasyonu, disk frenlerinin ısıyı hızlı bir şekilde kaybetmesini sağlar.

 

Tekerlek Kilitlenmesi

 

Motosikletinizin ABS (kilitlenme önleyici fren sistemi) olmaması koşuluyla, bir disk fren sisteminde frenleri aniden uyguladığınızda motosiklet tekerleğinizin kilitlenme şansı her zaman vardır.

Tekerleğin kilitlenmesi durumunda,çarpışma ve kaza riski vardır.

Ancak , kampana fren sisteminde lastik kilitlenme oranı çok daha azdır. Bu nedenle motosikletinizde abs yoksa ve tekerlek kilitlenmesi durumu söz konusu olduğunda tambur freni daha iyi çalışır. Ancak disk freninizde abs özelliği mevcutsa frende herhangi bir kilitlenme olmadan çalışabilir.

 

Bakım Kolaylığı

 

Disk frenler açıkta oldukları için kolayca temizlenebilir ve bakım yapılabilirler.  Fren kaliperinden rotoruna kadar kolayca ulaşabilirsiniz. Bayi ve tamirhane gerekmez. Bakımı basittir evde kapınızda bile yapabilirsiniz.

Kampana fren hakkında aynı şeyi söyleyemeyiz. Kampana freni için periyodik bakım nispeten zordur. Çünkü Önce tekerleği sökmeniz gerekir. Hele ki arka tekerlekte ise varsa şaft veya zincir dişli sistemini de sökmeniz gerekir. Dolayısıyla mutlaka serviste bakımı yapılması gerekir. Bir tamirci için bile zaman alan işlemlerdir. Disk Fren balatası en amatör kullanıcı için bile 15dakika süren bir işlemken kampana balatası değişimi profesyonel bir usta için bile 30dakika civarı sürecektir.

Sonuç olarak, bir disk freninin periyodik bakımı, bir tambur freninden çok daha kolaydır.

 

Savrulma

 

Bu özellikle yağmur mevsimi boyunca veya çamurlu yollarda veya kaygan yollarda sürerken geçerlidir.

Disk fren sizin kaymanıza neden olan şey değildir. Ancak hala acemi bir kullanıcıysanız disk fren kullanan bir motosiklet kampanadan daha sıkı ve sert duracağı için hatalı fren dozlaması durumunda savrulma kilitlenme olasılığı daha yüksektir.

Bu nedenle, yeni bir kullanıcıysanız veya daha önce sürekli kampana fren kullandıysanız, disk frenlerin motosikletin kaygan bir yolda kaymasına neden olabileceğini unutmayın. Bu yollarda sürerken yavaşlayarak ekstra önlem alın.

 

Fiyat

 

Açık ve net görüyoruz ki disk frenler tamburlu frenlere kıyasla yukarıdaki parametrelerde de görüldüğü gibi üstün frenleme performansı sağlarlar.

Yani, doğal olarak, disk frenler ve balataları daha pahalıdır.

 

Tamburlu frenler, eksiklikleri ve teknoloji eskimeleri ile ekonomiktir ve disk frenlerinden daha düşük bir fiyata mevcuttur.

 

Özet

 

İşte yukarıda tartışılan performans parametrelerinin her biri için disk freni ve tambur freninin özetlenmiş tablosu.

Parametre Disk Fren Tambur Freni
Durma Mesafesi Kısa Uzun
Durdurma Gücü Yüksek Düşük
Isı Dağılımı İyi kötü
Lastik kilitlenmesi Yüksek (ABS olmadan) Düşük
Servis bakım Kolay Zor
Savrulma Yüksek Düşük
Fiyat Yüksek Düşük

 

 

Hangi fren daha iyi?

 

Disk frenler daha iyi durma gücü, düşük durma mesafesi, daha iyi ısı dağılımı ve bakım sağlar.

Öte yandan, tambur frenleri çok daha iyi işlevlere sahip değildir, ancak düşük maliyetlidir ve kaygan yollarda fazla kaymazlar.

Genel olarak, disk frenler, özellikle ABS (kilitlenme önleyici fren sistemi) ile birleştirildiğinde üstün fren sistemi gibi görünmektedir. Frenleme performansı, tamburlu frenlere kıyasla çok daha iyidir.

Her geçen gün gelişen teknoloji ve güvenlik önlemlerinden faydalanıp mümkünse abs donanımına sahip bir motosiklet satın almanızı önerebilirim.

 

İlgili yazılar

Motosiklet Disk balatalarının bittiğini yada ne kadar kaldığını nasıl anlayabiliriz?

Keyifli Sürüşler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir