Motosiklet Fren balatası Diske Sürtüyor?

Merhaba sevgili motosiklet kullanıcısı arkadaşlar. Motosikletin Ön veya arka freninin sürtmesi motorcuların başına sıklıkla gelen bir problemdir.

Bu sorun farklı sebepler yüzünden olabiliyor hepsini ele alacağız.

Öncelikle eser miktarda ki sürtünme doğası gereği olabilir normal kabul edilir. Ama Motoru yavaşlatacak neredeyse boştayken durduracak ayardaki sürtünmeler oldukça zararlıdır.

Zararları
    • Aşırı Yakıt tüketimi
    • Daha hızlı Fren diski yıpranması
    • Daha hızlı Fren balatası yıpranması

 

Neden Sürtüyor ?

 

Öncelikle çalışma prensibini kısaca anlayalım.

Fren Merkezi bir braketin üzerinde sabit duruyor. Biz manete bastığımızda piston balatalara baskı uygulayarak Disk Üzerinde bir sürtünme kuvveti oluşturuyor ve frenlememizi sağlıyor.

Eğer basmamamıza rağmen fren takılma yapıyorsa. O o zaman piston basılmadan önceki haline eski konumuna geri dönemiyor anlamına gelir.

Motosikletlerin kaliper sistemi arabalarınkinden biraz farklıdır. Kullanılan kaliper türüne Yüzer kaliper -kayar kaliper denir.

Böyle denmesinin sebebi fren kaliperinin kayar bir mil üzerinde hareket etmesi ve fren yapmadığında tekrar eski konumuna dönebilmesinden öte gelir. Animasyonda nasıl hareket ettiğini görebilirsiniz.

Kayar kaliperin en önemli özelliği bakımlı ve temiz olmadığı zamanlarda takılmalar yapabilmesidir. Bu sebeple hem balata değişiminde hem de yol koşullarına bağlı olarak ara ara temizliğinin ve bakımının yapılması gerekir.

 

Fren merkezi takılmaları genellikle çok basit şekilde çözülebilecek pislik arızalarından oluşur.

 

Fren Merkezi Nasıl Temizlenir?

 

Fren merkezini temizlemek için biraz bilgiye birazda takıma ihtiyacınız var. En pahalısından en ucuzuna hemen hemen tüm motosikletlerin fren merkezleri birbirine benzer. Sökmekten korkmayın çok kaba davranmadıktan sonra zarar verebileceğiniz pek bir parça yok.

Dikkat edeceğiniz tek nokta hortumun fazla bükülmemesi zarar görmemesi veya onu sökmeye çalışmamanız. Fren hortumunu sökmeden yapıyoruz yapmamız gereken işlemleri. Aksi takdirde sistem hava yapar.

 

Sökmekten korkuyorsanız veya vaktiniz yoksa en azından balata spreyi ile sökmeden temizlik yapmayı deneyebilirsiniz. Ben arada sırada balata spreyi sıkarak pisliklerin kemikleşmesini engelliyorum.

 

Gerekli Malzemeler

Sarf malzemesi kategorisinde; Balata spreyi ve temizlik için ufak parça bezler ve belki gres yağı gerekebilir.

Takımlar

İzeltaş lokma takımı

Genellikle ustalar darbeli somun sıkmayla kapattıkları için anahtarla açmak zor olabiliyor veya çok sıkmasalar bile zamanla frenle beraber cıvataya binen yük doğal olarak zor açılmasına ve sertleşmesine sebep oluyor. Bence her motorcunun evinde ufak bir lokma seti olmalı.

Bunun dışında Tel fırça veya eski bir diş fırçası iyi olabilir.(Fren balatası yüzeyine gelmemeli)

 

 

Fren merkezini yerinden çıkartıyoruz.

Zaten çıkarttıktan sonra durumunu görebilirsiniz.

Bu tarz bir fren merkeziniz varsa muhtemelen pislik yüzünden sorun yaşıyorsunuzdur. Bu şekildeyken temizleyebilirsiniz. Ama tersine bir mühendislik izleyerek fren balatalarını yerinden çıkartabilirseniz iyi olur. O zaman daha iyi bir temizlik yapma imkanınız olur.

 

Balataları çıkartıp hareket eden pistonları iyice temizleyebilirsiniz. Pistonları biraz daha pompalayarak biraz daha dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. Ama çok fazla pompalarsanız yerinden çıkabilir hidrolik kaçırabilir hava yapabilir bunlar büyük dertler olur.

Kendi motosikletimden örnek vereyim. Balata bittiğinde piston en fazla yukarıdaki fotoğraf kadar açılıyor yani aşağı yukarı 1cm civarında.

Doluyken de bu kadar kapanıyor. Yani 0.5cm ile 1.5.cm arasında bir yerde çalışıyor. Hareket eden kısım maksimum bu 1cmlik kısım.

Pistonları temizlemek için ileri pompaladık şimdi geri yerine çekmemiz gerek. Bunun için fort pense, levye veya baskı uygulayabileceğimiz bir kuvvet kolu yapmalıyız.

Fren pistonlarını temizledikten sonra pistonları bu şekilde onlarca defa aç kapa yaparsanız pistonlarınız daha da rahatlayacaktır. Her değişimden sonra pistonlara biraz hareket vermek iyi olur.

Bunun dışında eksenel tip kayar kalipere sahipseniz. Ki muhtemelen öyledir.

Sorun pistonlarda olmayabilir. Kaliper braketi ve kayar mil dediğimiz körüklü yağlı bir parça var. Ön merkezlerde Braket üzerinde oluyorlar. Arka kaliperde direk merkez üzerinde oluyorlar. Yukarıda arka kaliperde merkezin üzerinde görünüyor. Bu cıvatanın temiz pürüzsüz ve hafif gres yağlı olması gerekiyor. Hafifçe temizleyin yağlayın ve elinizle bir süre oynatın sorununuz düzelecektir.

 

 

Ön kaliperlerde Kaliper braketi ayrıca oluyor. Braketin üzerindeyse yine körük içinde hareketli miller var.

Aynı şekilde buradaki millerin temiz ve gres yağlı olması gerekiyor orada sırada buraları temizleyip yağlamak gerekiyor.

Parçaların hepsini Taşlama tezgahındaki pirinç fırça ile temizledim. Ardından braketi siyaha boyadım.  Kaliper millerini gresleyip yerine takmak kaldı.

Sizde bu kadar temizlemeseniz bile elinizden geldiğince tel fırçayla temizleyebilirsiniz. bez ile iyice silebilirsiniz. Bu kısımların temiz olması motosikletinizin temiz olmasından daha önemlidir.

Bu arada söz konusu körüklerin yıpranmamış ve sağlam olması gerekiyor eğer yıpranmışsa delikler vs varsa. Braket işlevini yerine getirmez.

Hatalı kimyasallar sıkarsanız bu körükler şişebiliyor esnekliklerini kaybedebiliyorlar bunlara dikkat edelim. Bildiğim kadarıyla mazot kauçuklar için zararlı.

Bu temizlikten sonra muhtemelen sorununuz çözülecektir. Bu olay zincir yağlamayı bilmek kadar önemlidir günümüzde her şeyi maalesef yetkili servise yaptırmak için bizi zorluyorlar. En ufak şey için garanti dışı kalır korkusuyla servise gitmemiz gerekiyor.  Sıfır aldığım motosikletlerimde oldu hiç garantiye götürmedim.

 

Bonus

Eğer Fren merkezinizin Eski ve pis göründüğünü düşünüyorsanız söküp tamamen temizledikten sonra güzelce boyama imkanınızda var.

Öncesi. (133bin kilometre ve 14 senenin pisliği)

Boyandıktan sonra. (Maşa – egzoz- kaliper gibi parçaların hepsi boyandı)

Fren merkezi daha detaylı temizliği için Bu linki de incelemenizi önerebilirim

 

https://www.cyclepedia.com/manuals/online/cpp-all-balls/installation-guides/motorcycle-intallation-guides/brake-caliper-rebuild/

Motosikletinizle ilgilenmeyi bir angarya bir iş bir yük olarak düşünmeyi bırakın. Doğru takımlarla Keyifli ve yavaş yapıldığında harika bir uğraşı haline gelir.

Herkese Kolaylıklar dilerim.

 

One comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir