Motosiklet Parçalarının Tanımları-İsimleri

Merhaba sevgili motosiklet kullanıcısı arkadaşlar. Motosiklet gerçekten diğer taşıtlardan oldukça farklı bir taşıttır.

Motosiklet öyle bir taşıttır ki araba veya diğer taşıtlar gibi üzerinde lükse girecek fazla ekipman bulundurmazlar.

Sunroof , kapı cam motorları , silecek, silecek suları , airbag sistemleri, arka görüş kamerası sistemleri yoktur.

Kısacası üzerinde bulunan her parça motor ve yürüyen grubunun bir parçasıdır diyebiliriz.

En lüks motosikletler bile temel motosikletlere çok yakındır.  Sadece elektronik destek oranları daha fazladır diyebiliriz.  Bende bu temel parçalardan ve işlevlerinden kısaca bahsedeceğim.

 

Bence her sürücü açısından konuşuyorum parçaların ne işe yaradığını  bilmek sürüş becerilerinizi ,hatalarınızı yorumlama kabiliyetinizi arttıracaktır.

 

Amortisör Grubu

Amortisör denince akla gelen şey sürücüler için bir konfor öğesi olmasıdır. Kasislerde ve çukurlarda daha kontrollü daha yumuşak geçişler yapmamızı sağlar.

Ama Konfor öğesi olmasından ziyade motosiklet için bir yol tutuş ve kontrol öğesidir.

Ön ve arka amortisörlerin çalışma prensipleri birbirinden farklıdır. Ama temelde üretilme amaçları aynıdır doğru bir yol tutuş ve konfor.

Yeni bir sürücü olabilirsiniz belki aralarında ki  farkları anlamayabilirsiniz size hepsi aynı gelebilir. Kötü bir amortisör çok iyi bir motosikletin limitlerini düşürebilir veya çok iyi bir amortisör orta segment bir motosikletten alınan keyfi çok yukarılara taşıyabilir.

Motosiklet Ön Amortisörlerini(Çatalları) Anlamak? Çalışma Prensipleri

Lastik Jant grubu

Lastiklerin önemini anlatmaya gerek yok sanırım. Lastikler belirli yıpranma oranlarında ve belirli periyotlarla değiştirilmesi gereken parçalardır.

Motosiklet üzerindeyken yerküreyle olan tüm iletişiminizi lastikler sağlarlar.

Lastikle ilgili konular

Motosiklet lastiklerinin Ömrü kaç bin kilometre veya kaç senedir?

 

Jantlar

Lastiklerden sonra yolun tüm darbeleriyle ve motosikletin tüm ağırlığını taşımakla mesul grubumuz jant grubudur.  Olduğu gibi tek başına duran metal parçalar gibi görünse de motosiklet üzerinde oldukça önemli görevleri vardır.

Jantlar konusuna gelirsek. Jant boyları, jant tarzları, jantların toplam ağırlığı. Motosikletin toplam ağırlığına veya motosikletin tarzına göre değişiklikler gösterir.

Örneğin arazi yoğunluklu bir kullanım söz konusuysa darbeyi daha iyi absorbe edebilen Telli jantlar kullanılmalıdır.

Ya da dual purpose maksatlı bir motosikletse Ön Jant arka jant arasında boy farkları olabilir.

Genel olarak bakıldığında motosikletin fiziksel boyutu veya yüksekliği ne kadar fazlaysa jant boyutu da aynı oranda genişliyor.

 

Fren Sistemleri

Fren sistemleri nasıl çalışır aşağıdaki konuda kısaca bahsettim.

Motosiklet Disk balatalarının bittiğini yada ne kadar kaldığını nasıl anlayabiliriz?

 

Benzin Deposu

 

Adından anlaşılacağı gibi yakıtı sakladığımız yerdir. Benzin deposu plastik veya galvanizli paslanmayan metalden oluşan bir yapıdır.

Suzuki vs-trom dl650 Benzin Pompası ve Yakıt Sistemi şeması

Benzin deposunun içerisinde benzin şamandırası ve benzin pompası olur.

Eski model motosikletler; Benzin pompasız hatta depo şamandırası yani benzin seviyesi gösterme özelliği olmayan modeller mevcuttur.

Karbüratörlü modellerin çoğunda benzin pompası yoktur. Şamandırasız modellere örnek vermek gerekirse bmw f650st model(yukarıda fotoğrafı mevcut) veya bazı kawasaki er modelleri olabilir.

Günümüzdeki tüm modellerde pompa ve şamandıra sistemi vardır.

Eski modellerde gösterge yerine sadece rezerv vanası olabiliyor

Motosiklette yedek depo-rezerv nasıl kullanılır

 

Rulman Grupları

 

Tüm motosikletlerin her jantında minimum 2 adet rulman bulunur. Bunun dışında dişli grubunun ortasında bir adet.

Evde-Garajda Motosiklet bakımı için gerekli takımlar nelerdir?Bakımlarımı kendim yapmak istiyorum?

Gidon grubunda da 2 adet rulman mevcuttur.

Söz konusu rulmanların mekanik parçaların daha rahat hareket edebilmesi Sürtünmeyi azaltmak kontrolü kolaylaştırmak gibi bir çok özellikleri vardır.

Bu tarz parçaların belirli bir ömürleri yoktur kullanım tarzınıza göre değişiklik gösterirler. Ama genel bir bakış açısıyla kilometre ne kadar fazlaysa değişim zamanına o kadar yaklaşmışız demektir.

Öte yandan çok hard kullanımda 5k km’de de bozulabilir. 50k km’de ilk günkü gibide olabilirler.

Suzuki V-strom dl650-dl1000 Gidon Rulmanları Nasıl değiştirilir?

Radyatör

Kısaca soğutma sistemi diyebiliriz. Radyatör teriminin hayatımızda örnekleri var. Evlerde kullandığımız petekler ısı radyatörüdür. Motosiklet veya taşıtlarda kullandıklarımızsa soğutma radyatörüdür.

İyi ısı iletim özelliklerine sahip metallerden üretirler genellikle alüminyum. Sistemlerde sadece su dolaşmaz eksi derece havalarda donmaması için antifrizli su bulundurulur.

Sistem temel olarak birkaç parçadan oluşur

Motora bağlı bir devirdaim su pompası ,Alüminyum radyatör ,Hortumlar ,Termostat  ,Fan müşiri , fan , rezerv depodan oluşur

 

Zincir  Dişli Grubu

 

Bu parçalar için bir nevi arabada ki diferansiyel veya motosikletteki varyatör sistemi tanımını uygun görebiliriz. Bu tanımları bilmiyor olabilirsiniz devam ediyoruz.

 

Motordaki motor gücünün lastiğe aktarılmasını sağlarlar. Neden zincir dişli grubuna ihtiyaç duyarız.

    • Ağırlık merkezi için motor bloğunun ortalarda olması gerekir
    • motor süspansiyon sisteminin arka maşayla arasında bir esneme payı olması gerekir.
    • Motoru arka tekerleğin üzerine oturmak bambaşka bir tasarımdır ve motosikletin temel denge ve prensiplerini tam olarak karşılamaz.

Motosiklet Zinciri Hakkında Bilgiler Neden Ayar Yaparız

 

Gidon ve Kontrol grubu

 

Motosikleti kontrol edebilmemizi ve kullanabilmemizi sağlayan donanımların bulunduğu kontrol barı olarak nitelendirebiliriz.

Gaz kolu , debriyaj teli ,Fren sistemleri , Elektriksel donanım kontrolleri gibi her şeyi barındırır. Bunları ayrı ayrı ne işe yaradığını açıklama gereği duymuyorum. Çünkü bunları bilmek artık motosiklet kullanmayı bilme kategorisine giriyor. Onu da burada işlemeye gerek yok.

 

Headers(Manifolt) ve Egzoz

Motosiklet Egzoz bandı uygulaması Egzoz Wrap

Headers yani türkçe karşılığı manifolt olarak geçen metal borumuz Motor bloğundan çıkan yanmış Karbonmonoksit gazını biraz daha uzakta bulunan egzoza transfer eden borudur.

Çıkıştaki atıl gaz sıcaklığı 250 dereceleri bulabiliyor. Burada hem ilk soğutma çalışmalarına hem de transfere başlanıyor. Hatta bazen motosiklette bir zamanlama arızası varsa çok daha sıcakta olabiliyor.

Egzoza gelirsek. Motosikletin gürültüsünü azaltır ve düzenler. Bunun dışında zararlı bazı gazlar için filtre görevi görür. Seneden seneye Euro normları ile motosikletlerin seslerinde ve çevre kirliliğinde aynı arabalar gibi oldukça kuvvetli düzenlemelere gidilmiştir. Özellikle euro 4 veya üzeri motosikletlerde büyük çirkin bir katalitik konvertör görebilmeniz mümkündür.

2010 model bir motosikletin sesiyle 2020 model aynı motosikletin seslerinde bile büyük farklar vardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir