Motoware Motosiklet Lastik Basınç Göstergesi Detaylı İnceleme

Merhaba sevgili titiz motosiklet kullanıcıları Neden titiz dedik? Çoğu motosiklet sürücüsünün aksine Lastiğinizdeki birkaç psi’lik değişimi önemseyecek kadar dikkat ettiğinizi varsayıyorum.

Öncelikle beni tanımayanlar için kısa bir hatırlatma bu sponsorlu bir içerik veya reklam değil tamamen objektiflik üzerine kişisel fikirlerimle yazıyorum. Bu tüm yazılarım için geçerlidir.

Yazı içeriği

 

    • Ürün incelemesi
    • Ürün Özellikleri
    • Artıları ve eksikleri
    • Fiyat/Performans
    • Çok Gerekli bir ürün mü?
    • Cihazın faydaları
    • Cihazı nasıl bozmazsınız püfleri var ki cihaza sahip arkadaşlar bile okusa ufku açılır peşin söylüyorum.

 

Ürün Özelllikleri

 

Bir takım özellikler var ben bunları ikiye ayırdım..

Bize asıl lazım olan şeyler

    • Anlık ön  ve arka lastik basınç göstergeleri (psi veya bar cinsinden)
    • Minimum basınç alarm ayarı(ayarlanan basıncın altına indiğinde ötmeye başlar)
    • Güncel saat bilgisi(Saati olmayan motosikletler için harika bir özellik)

 

Normal kullanıcılar için aşırı gerekli olmayan özellikleri

    • Anlık lastik sıcaklık göstergeleri(Lastiğin sıcaklığını gösteriyor)
    • Maksimum sıcaklık Alarmı (Sıcaklık aşırı arttığında alarm verir piste girmiyorsanız sıcaklığı tehlikeli seviyede arttırmanız mümkün değil)
    • Maksimum basınç alarmı (basınç ayarlanan değerin üstüne çıktığında alarm verir. Ama alarm vermesine gerek yok sensörü takarken bile bunu algılayabilirsiniz diye düşünüyorum)

 

Ürün incelemesi

 

Cihaz titreşim veya hareketi algılama suretiyle otomatik olarak açılabiliyor. Veya elle manuel olarak açılıp kapatılabiliyor. Benim açımdan söylemek gerekirse her daim açık olmasının bir anlamı yok. Uzun yollarda her daim açık olabilir. Şehir içinde sadece ilk binişteki değerlere bakmak benim için yeterli.

Ama minimum basınç ayarını setlerseniz basınç aniden düşerse veya belirtilen değerin altına inerse cihaz alarm veriyor.

200bin kilometredir motosiklet kullanıyorum her daim durmadan lastik basıncına bakmam gereken bir durum olmadı normal koşullarda patlak çatlak kaçak yoksa hiçbir sürücünün de olmaz.

Lastiğin patlayıp inmesi gibi Anormal bir durumu da cihaza gerek kalmadan sürücü fark edebilmeli zaten. Motosiklet 200 yıl önce icat edildi arkadaşlar teknolojiye bu kadar bel bağlamayın.

 

Pil

 

3.7volt lityum yani cep telefonu türevi şarj edilebilir ve yüksek şarj deşarj ömrüne sahip bir pile sahip. Kapasitesi ise 800miliamper saat. Ben usb tester ile detaylı test ettim. Şarj dolum hızını pil ömrü ve cihaz açısından bilerek yavaş yaptıklarını düşünüyorum. 200mah saat dolum hızıyla ortalama 4-5 saatte doluyor.

 

Şarj

 

Kendi ufak manyetik bir kablosu var Herhangi bir powerbank veya usb portundan dolum yapabilirsiniz.

Power bankten veya motosiklet usb sinden bile dolabilir ama yukarıda söylediğim gibi dolum süreci 4-5 saat sürüyor.

Tavsiye;

Kablonun kalitesi biraz düşük bozuldu bozulacak ayarında bu konuda dikkat etmenizi öneririm. Yani motosiklet üzerinde nasıl olsa usb var dur şuradan hep şarj edeyim derseniz o şarj kablosu 3 kere şarj etmeyi bile görmez motordaki rüzgar ve hareketler yüzünden.

Eve çıkartmaya çok mu üşeniyorsunuz sökün cihazı motosikletin çantasında powerbankten dolsun. Fantezi aramayın.

 

Sensörler

 

 

Fw (Front whells) RW (rear whells) Yani Ön ve arka lastik olmak üzere 2 lastik var.

Sensörler Ultra high frequency (UHF) 433 mhz bandında sensörlerle iletişim kuruyormuş. Tpms denen bu lastik izleme sistemi 1980 li yıllarda kullanılmaya başlanmış hatta 2014 yılından sonra arabalarda zorunlu bir donanım haline gelmiş.

Bu sensörlerin enerji tüketimi çok düşük. Ancak üretici pili şu kadar bin kilometre ya da şu kadar saat dayanır. Ya da pil bittiğinde şöyle değiştirilir gibi bir bilgi vermemiş. Hatta sanki sensörler de hiç pil yokmuşçasına bu konudan bahsetmemiş. 2 Sene dayansa benim kabulümdür.

 

 

Sensörler acaba tekerlekten düşer mi diye bir endişem vardı bu konudaki endişemde de haklıymışım bu konuda şöyle bir önlem alınmış Kontra somun mantığında Pirinç bir somun vermişler. Ve bunun için 13 numara anahtar gerekiyor onun içinde anahtarlığa bile takabileceğiniz ufak bir aparat vermişler gayet hoş.

Fotoğrafta uygulama şekli ve kontra somun

 

Bu arada sensörler elektronik olduğuna göre 180 barlık basınçlı yıkama makinesiyle su tutarsanız elinize alırsınız. Bence motosiklet yıkanırken mutlaka sökülmeli.

Ondan sonrada “motoware tpms aldım hemen bozuldu, sensörü düştü” sorun sende dostum.

180bar diyoruz dostlar Tomalar 180bar su fırlatıyor toplumsal olaylarda. O incecik dandik plastiğin 5-10 cm mesafeden bu basıncına dayanmasını beklemek biraz saflık.

 

Sensörler balans bozar mı?

 

 

Var olan lastik balansınızı bozmaz arkadaşlar öncelikle onu söyleyelim. Ama takılı olduğu esnada balansa sebebiyet verirse ki bu arada 150-200km hız bandında sorun yaşama ihtimaliniz var ama 100-120 ler de problem olmaz. Eğer ki motosikletinizin balansı pamuk ipliğine bağlıysa jantı vs yamuksa yalpalama gibi sorunları varsa arkada kocaman bir arka çantanız varsa biraz daha fazla problem yaşayabilirsiniz.

 

Sensörler ve Sibop

 

Bazı kullanıcılar Sensörler Kauçuk bazlı siboplara ağır geldiğini ve dönerken gayri ihtiyarı sibopları yıprattığını söylemiş. Ki bu bence de geçerli ve mantıklı bir sebep.

 

 

Dakikada Yüzlerce kez dönen bir parçayı kauçuk bazlı bir şeyin üzerine 2-3 gram olarak bile ağırlık eklesek sürekli bir g kuvvetine maruz kalmasına sebep olur.

 

Motosiklet sibob kopması problemi ve çözümü

 

Demek istediğimiz şu Düz veya benim gibi yan çıkışlı bir metal sibop Kullanırsanız daha sağlıklı olacağı kesindir. Sibopun kopması lastiğinizin tamamen havasız kalmasına ve jantı sökmeden onarılamayacak yolda kalmaya sebebiyet verecek bir büyük arızadır.

 

 

 

Bu arada ortalama 1 adet metal sibobun 6-7 dolar civarında olduğunu düşünürsek neredeyse cihazla aynı para 🙂 Yani 10 dolarlık şu aleti takmanız için sök tak işçiliği ile beraber 20-30dolarlık masraf yapmanızı öneriyorum. Bana çok saçma geldi. Ama eğer ki sibop yolda kopar ve yolda kalırsanız muhtemelen çok daha fazla para harcamanız gerekir bunu unutmayın.

 

 

Ölçüm Doğruluğu

 

 

2-3 çeşit basınç ölçerle test ettim. 2psi kadar eksik gösteriyor. Düzenli bir hata payı olduğunda bu bir problem sayılmaz yeter ki her daim 2 psi hata yapsın 🙂

Aklımdan 2 psi fazla düşünerek hareket ediyorum.

 

 

Pil ömrü

 

Cihazın Pilini bitirecek kadar çok motosiklete binemiyorum büyük motosikletimle sadece uzun yollar yapıyorum. O yüzden durmadan açık kalamıyor yorum yapamıyorum. Çok ilerleyen zamanda bu konuda yorum yapabilirim.

 

 

Ancak Pille ilgili kafamı her daim kurcalayan bir konu vardır. Hiçbir pil türevi aşırı sıcağı veya aşırı soğuğu sevmez. Özelliklede lipo , lityum piller sevmezler . Dolayısıyla  yaz aylarında antalya antep gibi çok yakıcı şehirlerde pil diğer şehirlere göre daha kısa ömürlü olacaktır. Tahmin ediyorum ki gidon üzerinde 50-60 dereceleri çok rahat bulacaktır)

Vur patlasın çal oynasın bu süreçte cihaz bozulmasa bile 2-3 sene veriyorum Pil ömrüne. Cihazın yenisi 10 dolar ya. Siz o pili değiştirmeye pil ve işçilikle beraber 10 dolardan fazla para verirsiniz.

 

 

Bu sıcaklık ve bozulma durumu sadece motoware için değil spy veya herhangi bir ürün içinde geçerlidir.

 

Bunla ilgili tavsiyem;

    • En azından haftalarca kullanmadığınızda ve güneş halinde bir park yerindeyse gidonda bırakmayın.
    • Pekte ekrana bakmıyorsan
    • ız aksesuar gibi gidonda tutmak yerine gerçekten lazım olan dönemlerde takarsanız ömrü uzar.

 

Fiyat / Performans

 

Özellikle fiyatlandırmadan bahsetmek istiyorum.

03/2022 itibari ile ürün 10 dolar(150-160tl) civarında bir fiyata satılıyor. Türkiye de bu işi yapan ürünler konusundaki ilk örnek spy markasının m1 modelidir. Hemen hemen 10 senedir ben var olduğunu biliyorum belki daha da eski bile olabilir ama ülkemizde hiçbir zaman fazla yaygın olmadı.

 

 

Ve şuan spyın güncel fiyatı 70 dolar civarında yani en yakın rakibiyle arasında 7 kat fiyat farkı var.(Motoware bu kadar ucuz kaldığı sürece tabi ki )

 

Motosiklet lastik basınç monitörleri piyasasında onlarca seçenek ve marka yok. Aliexpressten gelen no name ürünler var.spy var bir de motoware var. Muhtemelen bu ürünüde biri talebe göre kalitesinide belirlemek suretiyle kendisi yaptırdı ve ithal etti.

 

 

 

Bu arada o kadar ucuz ki saati olmayan bir motosiklete su geçirmez gidon saati almaya kalksanız daha pahalıya gelir. Yani sadece üzerinde bulunan saat için bile alınır hocam.

 

 

Neden spy tercih etmem?

 

Sadece bir el hareketiyle motosikletten sökülerek çok kolay çalınabilecek bir ürüne çok fazla para vermek İstanbul şartlarında pek zekice değil.

 

Motowareyi 1-2 senede bir bozsam bile bu fiyat farkı olduğu sürece motowareyi tercih ederim

 

Elektronik üründür her şey olabilir spy ile arasında inanılmaz kalite farkları olsa bile saniyede defalarca tur atan tekerlekte dönen bir parçadan bahsediyoruz bozulabilir düşebilir. Bunu kabullenmeden bu malı almayın. Ki spyin sadece sensörleri bile motowareden pahalı.

 

 

İthalatçılar kullanıcı hatası mı yoksa fabrika hatası mı bunları algılayabilecek bilgiye sahip değiller kafalarına göre değişim veya kullanıcı hatası deyip kestirip atıyorlar.

 

Duruma göre adamına göre muamele yapıyorlar.
Forumlarda özellikle spy’da bile sorun yaşayan onlarca insan olduğunu kendiniz araştırarak görebilirsiniz.

 

 

 

Çok gerekli bir ürün mü? Faydalı mı?

 

Kesinlikle çok gerekli değil Hatta bazı durumlarda gereksiz bir aksesuar

Her hava basmak gerektiğinde sensörü söküp tekrar takmak bana angarya geliyor. Çünkü düşmeyecek şekilde tekrar kontra somun falan sıkmak lazım.

 

 

Bazen kask eldiven çıkartmadan hızlıca hava basmak istiyorum bu süreci biraz etkileyecek.

 

 

Faydalı bir ürün mü? Evet tabi ki faydalı doğru basınçla sürmek hem lastiğin daha yıpranmasına hem de taşıtın daha az yakıt yakmasını sağlar.

 

 

Bu yakıt konusu arabada daha fazla etkiler ama motorda yakıttan veya lastik maliyetinden ziyade yol tutuşu bizim için önemlidir çünkü yolu tutamazsak dert edecek bir yakıt veya lastik masrafından ziyade hasarlı organ veya parçalarla uğraşıyor oluruz. 😀

 

Motosikletlerin kullanım klavuzları veya profesyonel sürüş eğitimleri hep şöyle der yola çıkmadan lastik basıncınıza bakınız veya hiç bakmıyorsanız bile haftada bir defa mutlaka lastik basınçlarınıza bakınız.

 

Bunu yaptığınız ve lastiğin tam doluyken nasıl hareket ettiğini bildiğiniz sürece el terazi göz kantar lastiğinizin basıncının düşük olduğunu kendinizde algılayabilirsiniz. Yani illaki sensörlere ihtiyacınız yoktur. Belki 1-2 psi algılayamazsınız ama %10-20 oranlarını çok rahat anlamanız lazım.

25 psi değeri olması gereken bir lastikte 20 psi oldukça düşük kabul edilir.(%20 eksik)

Ama 40psi olması gereken bir değerde 35psi çok anormal düşük kabul edilmez.(Çünkü %10 a tekabül ediyor)

Kendi yorumum kullanım esnasında %5-10 Aralığında bir eksilme olabilmesi sürüşü veya yol tutuşunu eğer aşırı profesyonel bir sürüş yapmıyorsanız etkilemeyecektir. Ama %20-30 oranı hem lastik hem yakıt hem yol tutuşu ciddi oranda etkiler.

Bu böyle 1-2 psi olayını takıntı haline getirmek motosikletten aldığınız keyfi alır götürür durmadan ekrana bakmaya yöneltir veya sizi durmadan benzinliklere sürükler.

 

 

 

Elime aldığımda takıldığım tek nokta gidon tutucusundaki civatının paslanmaz çelik olmayışı 1-2 sene içerisinde bu civata yağmur altında epeyce paslanır. Bu bir detay mı evet detay. Su geçirmez bir ürün yapıyorsun ama civatasını paslanır tür koyuyorsun olur mu hiç.

Sprey boyayla boyayabilir yada paslanmazla değiştirebilirsiniz.

 

Kapanış

 

Bu ürün olmasa bile şimdiye kadar  en azından haftada bir motora binmeden hep o fotoğraflarda görünen dijital basınç ölçerle ölçüyordum. Tpms almasanız bile el tipi dijital cihazları tavsiye ederim.

 

 

Yani lastik basıncı konusu önemli ama illaki her dakika durmadan bakmanızın pek bir anlamı yok. Bu arada durmadan lastiğiniz iniyorsa zaten bir problem var demektir bunu gözden kaçırmayalım.

 

Bunun dışında  benim garajımda büyük kompresörüm ve 12volt araç kompresörüm var. Ve aynı şekilde dijital-mekanik lastik basınç ölçerlerim mevcut. Neticede eksikliği tespit ettikten sonra bir de dolum yapmak lazım değil mi?

 

Benzinlikte 10 kere hava basmaya çalıştıysam 5 tanesi boşuna oluyor. Ya oradaki hortum aşınmış kaçak olmuş oluyor ya şişirme ucu bozuk oluyor ya da makine. Durmadan hor kullanıldığı için problemli olabiliyorlar. O yüzden basınç ve lastik konusuna özen gösteriyorsanız bu ürünün yanına ilave olarak kaliteli bir lastik pompası tavsiye ederim.

 

Herkese keyifli sürüşler

Atakan Demirtürk

Motoware Motosiklet lastik basınç ölçer kullanım klavuzu

 

5 comments

  1. Ürün bende de mevcut ama şarj kablosunu kaybettim ne diye aratıp ne almak gerek bilgi verirmisiniz

    • Merhabalar İthalatçı firma ile görüşüp isteyebilirsiniz muhtemelen ellerinde mevcuttur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir