Vitesli Motosiklet Ve Scooter Farkları Avantajları Ve Dezavantajları

Merhaba sevgili motosiklet severler

 

Vitesli motosikletler ve scooterler arasındaki temel farklardan birbirlerine göre avantaj ve dezavantajlarından bahsedeceğiz.

 

Otomobillerde dışarıdan görür görmez bu fark anlaşılmayabilir. Aynı kasa araçlar hem otomatik hem manuel olarak üretiliyor.

 

Ancak motosikletlerde Otomatik vites sistemiyle manuel sistemi görür görmez ayırt edebilmek mümkündür. Hem kontrol sistemlerinin dışarıda olduğu için göz aşinalığı ve genel olarak bakıldığında inanılmaz tasarım farkları var.

 

 

Bazı motorcular scooterleri motosikletten saymıyor küçümsüyor. Hatta otomatik vites arabayı küçümser gibi kız işi kadın işi gibi terimler uyguluyorlar. Türkiye dışında hiçbir yerde böyle bir terim yok.

 

 

 

Scooterler de her kategoride en az vitesli bir motosiklet kadar motosiklet sayılırlar. Dışarıdan bakıldığında İki tekerlek her zaman iki tekerlektir.

 

 

Aynı fiziksel kuvvetlere maruz kalırlar Ağırlık, rüzgar, yağmur gibi tüm koşullardan etkilenirler. Tek farkı bunları yaparken ayaklarıyla sürekli vitesi tekmelemek zorunda olmamalarıdır.

 

Bu yazıda

 

 

    • Scooterlerin viteslilere göre avantajlarından ve dezavantajlarından
    • Vitesli Motosikletlerin scooterlere göre avantajları ve dezavantajlarından bahsedeceğiz
    • Vitesli ve scooter Fark etmeyenleri nelerdir?

 

 

Scooterlerlerin Avantajları

 

 

 

    • Vitesli motosikletlere göre özellikle düşük silindir hacmine sahip basit scooter modelleri oldukça hafif olabiliyorlar. Buda Özellikle yeni başlayanlar için ağırlık konusunda büyük bir avantaj olabiliyor. Ama günümüzde scooterler de performans ve büyüklük konusunda vitesli motorları aratmayan modellerde mevcut. Dolayısıyla scooter denince akla sadece 1950 model vespalar gelmiyor.

 

 

 

 

 

    • Debriyaj vites motor deviri gibi konularla uğraşmayacağınız için özellikle yeni öğrenenler veyahut motosikleti bir hobiden ziyade ulaşım aracı olarak kullananlar için scooter çok daha pratiktir.

 

 

 

    • Özellikle günün bir saatinden fazlasını büyük şehirler gibi sıkışık trafikte geçiren insanlar için kentsel avantajı oldukça fazladır. Şehir içi trafiğinde daha az yorulursunuz veya gezmeye çıktıysanız aynı şekilde etrafa daha çok odaklanır motosikleti tam anlamıyla bir yürüyen tabure gibi kullanırsınız.

 

 

 

Büyük şehir ne demektir? Dünya sıralamasında yer alan 2 tane Türkiye büyük şehiri var.
22.sırada İstanbul 98.sırada Ankara var. Şehir içi trafiği dediğimiz kavramı ve yoruculuğunu İstanbul’da aktif motosiklet kullanmayan hiçbir sürücü tam olarak anlayamayabilir.

Portekiz, Avusturya, İsrail, Yunanistan, Danimarka, Norveç, İrlanda ve buna benzer 30 a yakın ülke İstanbul’un toplam nüfusundan daha az insanla yaşıyorlar.

 

 

 

 

 

    • Sanki aynı maddeleri tekrar ediyor gibi olacak ama debriyaj gibi kısımlarla uğraşmak için aynı şekilde kompresyon nedir? Viteslerin ideal devirleri doğru vites küçültme gibi konularda ustalaşmak gerekiyor. Yani eğer motora hakim olmak istiyorsanız ve motorunuz uzun ömürlü olsun istiyorsanız ustalaşsanız iyi olur. Vitesli motorda böyle konuları bilmeniz gerekmiyor.

 

 

    • Özellikle düşük cc scooterlerin daha küçük dingil mesafesi şehir içi trafiğinde, daha iyi manevra kabiliyeti ve dönüş sağlar.

 

 

 

    • Hiç kirlenmezsiniz öyle zincir yağı zincir ayarı gibi dertleri yoktur. Daha temiz bir taşıt olduğunu söyleyebiliriz.

 

 

    • Sele Altlarında bulunan ek bagaj ön grenajlarda bulunan çekmeceler hatta öndeki ayakları koyduğu yerde bulunan boşluk sayesinde inanılmaz yük taşıma alanları vardır.

 

Daha doğrusu vitesli bir motora çanta takmadan elde edemeyeceğiniz depolama alanı standardında vardır. Bir de üzerine çanta takılırsa 2 kat depolama alanınız oluyor.

 

 

    • Motosiklet üzerinde tüm gün vakit geçiren kuryelerimiz sözde günde 8 saat ama gerçekte günde 10-12saat motosiklet tepesinde malzemeler taşıyan paket dağıtan acil ilaç kan taşıyan çok özel dosyalar evraklar taşıyan arkadaşlarımız var. Özellikle kısa mesafe taşımacılıkla scooter inanılmaz bir fark yaratıyor.

 

Oluşan fark sadece sürücü yorgunluğu üzerine değil. Scooterden inmesi binmesi daha hızlı. Vitesi Boşa atayım ıvır zıvır düşünmeden beklemeden indi bindi yapabiliyorsunuz. Dolayısıyla indisi bindisi daha hızlı.

 

    • Önünüzdeki boşluk sayesinde ayaklarınızı rüzgârdan koruyabileceğiniz ve rahatça koyabileceğiniz bir yer açılır. Bunun avantajları saymakla bitmez..

 

  • Rüzgardan koruması sayesinde hem yaşlandığınızda motorcu hastalığı olan romatizma olma olasılığınız azalır.

 

  • Rüzgarı daha az almanız sayesinde kışın daha az üşürsünüz ve bazı günler inanılmaz faydasını görürsünüz. Hatta motorun sıcaklığını sürücünün dizlerine veren modellerde vardır.

 

 

  • Yağmur yağdığında, hafif yağmurlarda dizleriniz ve ayaklarınız hiç ıslanmaz. yollar ıslak olsa bile paçanıza vs su sıçramaz.

 

 

Scooter Dezavantajları

 

 

    • Şehir içi trafiğindeki kısa dingil mesafesi yüksek süratlerde uzun dingilli motosikletlere göre biraz daha az yol tutuşu sergilemesine sebep olur. Aslında yol tutuşu yanlış kelime ama hızlı giderken gireceğiniz bir çukur bir darbe, ani bir yön değiştirme isteğine biraz daha az kararlı şekilde cevap verir diyebiliriz.

 

 

 

    • Viteslilere kıyasla daha küçük jant çapı ve kısa dingil kasislerden geçme kabiliyetini konforunu azaltıyor. Aynı şekilde stabilize yollar için olan uygunluğunu azaltıyor. Bu benim tercih etmemekteki bir numaralı sebebimdir.

 

 

 

    • Dizlerinizin arasında bir şase yok. Motosikleti tutmak için sadece kolları kullanmak zorunda kalıyoruz.
    • Özellikle çoğunlukla vitesli kullanmış sürücüler için bacağının arasında bir şase olmaması oldukça garip gelir. Vitesli motosiklet kullanmak ata binmek gibidir. Scooter kullanmak ise at arabasında oturmaya benzer.

 

Dünya üzerinde 1000cc scooterler bile var.(Yukarıdaki örnek aprilla srv 850 modelidir )

 

 

Ama geneline bakarsak yoğunlukla scooter şehir içi amaçlıdır. Çoğunluğu uzun yolda vitesli motorlar kadar yol tutuşu sergilemezler.

 

 

 

 

 

    • Ağırlık Merkezleri hoş değildir. Genellikle motor grubu tamamen arka maşanın üzerinde olur. Arka lastik aynı yapı üzerindedir. Biz amortisör grubuyla kendimizin motora olan esnemesini kontrol ederiz.

 

 

 

    • Ağırlığın çok arkada olması özellikle yüksek rüzgar ve yüksek süratte viteslilerden daha dengesiz hale getiriyor. (İstisnalar var mı var ama geneli böyle özelliklede o çok beğendiğiniz vespalar uzun yollarda kütük gibidir Fred çakmaktaş gibi gidersiniz)

 

 

 

Vitesli Motosiklet Avantajları

 

 

 

    • Uzun dingil mesefesi sayesinde yüksek süratlerde daha kararlıdır.

 

 

    • Büyük jantları sayesinde çukur, tümsek ve stabilize yollarda daha başarılıdır.

    • Motora dizlerinizle tutunmaya müsaade eder.

    • Lastik ve jant ne kadar büyük olursa viraj kabiliyeti ve yol tutuşu artar.

 

    • Motor freni kompresyon daha kuvvetlidir. Motoru hissederek kullanma olanağı sağlar. Bu kimisi için bir avantaj kimisi için dezavantaj

 

 

Vitesli Motosiklet Dezavantajları

 

 

 

    • Çoğu vitesli modelin standart dahili bagajı yoktur. Scooter tercih edenlerin en büyük sebebi büyük bagaj hacimleridir.

    • Yağmur yağdığında vitesli bir motor kullanıyorsanız yağmur çok az yağsa veya sadece yerler ıslak olsa bacaklarınız ciddi oranda ıslanır.

 

 

    • Sıkışık trafikte daha yorucu. Benim hiç scooterim olmadı şehir içi scooter kullanan arkadaşlarım vitesli motosikletle nasıl yorulmadığımı merak ediyorlar. Alışınca sanırım varlığını hissetmiyoruz. Ben motor kompresyonunu şanzımanı deviri kontrol etmeden motosiklet kullanmayı sevmiyorum bana zevk vermiyor.
      Ama hem scooter hem vitesli motoru farklı günlerde tecrübe eden insanlar eve geldiklerinde arasındaki farkı daha iyi anlayacaklardır.

 

    • 1000cc bir motosikletle 150cc bir motorun kendine göre ayrı avantaj ve dezavantajları vardır. Ama biz bunu büyük motor ve küçük motor farkları olarak sınıflandırıyoruz.

İncelemek isteyenler için;

Büyük motor ve Küçük motor farkları

Vitesli ve scooter Fark etmeyenleri

 

 

Yakıt Tüketimi

Teknoloji gelişti hoş gelişmeden öncede aynıydı. 150cc bir vitesli motorla 150cc scooter yakıt tüketimlerinde bir fark yok. Honda bu konularda biraz atılım yapıp Start stop gibi özellikleri koyarak bu konuda biraz fark oluşturdu.

150cc bir vitesli motor 3 litre civarı tüketirken 150cc bir scooter 2.5litre civarı tüketiyor diyebiliriz. Ama bugünün standartlarında motorun yeni teknolojileri barındırıp barındırmadığına bakarak yakıt mukayesesi yapıyoruz. 2013 model motorla 2022 model motor arasında teknoloji farkları olabiliyor.

Scooter az yakan denmesinin temel sebebi çoğunluğunun düşük cc güçte olmalarından geliyor.

 

Ekonomi

 

Bazı okuduğun kaynaklarda scooterlerin daha ekonomik olduğu paylaşılmış. Yani yedek parça, bakım yönü ve toplam fiyatı kast ediliyor.

 

7-9 sene geriye gidiyor olsaydık scooterler sanırım biraz daha ekonomik olabilirdi. Ama bugünün dünyasında scooterlar da şehirle beraber yükselişe geçti.

 

 

Bir vespalar ülkesi olmasakta Japon grubu scooterlerin sayısı 5 senede 5 kat arttı. Bunu ikinci el pazarındaki ilan sayısından bile anlamak mümkün satış istatistiklerine ihtiyacımız yok. Scooterler şuanda fiyat konusunda zaten aynı durumdalar.

 

Bunun dışında bakım konusunda scooterde varyatör, baga, kayış gibi elemanlar var ve özellikle 250cc xmax forza gibi motosiklet gruplarında inanılmaz pahalılar. 20bin bakımları 2022 şartlarında 400$ kadar tutuyor.

 

Bazı yönlerden viteslilerden daha pahalı bile olabilirler. Örneğin Japon motorlarında varyatör grubu fazla bakım istemez ama İtalyanlar nazlıdır tozdan hor kullanılmaktan çabuk etkilenirler sık sık varyatör temizleme ihtiyacı duyarlar.

 

 

Sağlamlık Ve Ömür

 

Sağlamlık ve motor ömrü açısından bakıldığında birbirlerine kıyasla bir avantaj dezavantaj içermezler. Eğer üreticisi sağlam yaptıysa ikisi de birbirine yakın ömür sergilerler. Bu konuda kesinlikle bir fark yok.

Ama şu var Sürekli orman yollarında stabilize yollarda tangır tungur gidiyorsanız scooterların hem kısa ve alçak şasesi kısıtlı amortisörleri. Çok fazla plastik parça barındırması gibi sebeplerle aynı koşullarda viteslilerden daha çok yıpranırlar. Bunu köy yerlerindeki scooterlere bakarak anlayabilirsiniz.

 

 

Kaza

 

İkisinin kazası arasında bir fark yoktur aynı oranda yaralanırsınız. Üzerinize kapı açarlarsa scooter sizi biraz daha koruyabilir en azından ilk temastan.

 

 

Eklemeleriniz için yorum yazabilirsiniz

Keyifli Sürüşler

Atakan Demirtürk

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir