El Yapımı Az Yer Kaplayan Motosiklet Akü Takviye Kablosu

Merhaba motosiklet kullanıcısı dostlarım. Daha önce akü takviye kablolarının nasıl olması gerektiğinden ve akü takviyesinin püf noktalarından  detaylı bahsetmiştim.

 

Şimdi daha pratik selenin altında daha az yer kaplayan el yapımı bir motosiklet akü takviye kablosu yapımından bahsedeceğim.

 

Kısaca Özet geçelim akü takviye kablosu denince akla 2-3 Metre uzunluğunda kocaman maşaları olan 2-3 kilo ağırlığa sahip cebe sığmayacak bir ürün akla gelir.

 

 

Yani kesinlikle motosiklet üzerinde her gün yanınızda taşıyabileceğiniz bir ürün değildir. Akü takviye kablosu zaten acil durumda yolda kalma gibi durumlarda kullanılması gereken bir ürünken muhtemelen acil bir durumda yanımızda olmayacaktır.

 

 

Bu konuyu çözmek için kendime el yapımı küçük bir takviye kablosu yaptım.

 

 

 

 

 

 

 

Hemen hemen 2.5 Metre uzunluğunda 2.5mm kesitinde çok telli kablodan yapıldı.

Yapım Aşaması ve gerekli malzemeler

 

 

-4 adet görseldeki tip akü maşası (Küçük boy diye geçiyor ama daha küçükleri olduğundan karışıklık yaratabilir.  Özellikle şu konuya dikkat etmenizi isteyeceğim bunların alüminyum olanları var. Alüminyum bakır kadar iyi bir iletken değil bulabilirseniz özellikle bakır tercih ediniz. Bir takviyenin uygulanabilirliğini etkileyen en önemli nokta maşalarıdır.

 

 

Benim yaptığım üründe 2 tanesi bu tip 2 tanesi de Eski Amerikan malı ters maşa metal bir maşa. Elimdeki malzemeleri kullandığım için görüntüsü farklı oldu. O gri Olan eski modelden bulabilirseniz daha az yer kaplayacaktır.

 

 

 

 

-2.5mm kesitinde istediğiniz metrajda Çok telli bakır Kablo.  Benim ki 2 metre civarında ama aslında motosiklet olduğu için 1 metre bile olsa olurdu o kadar uzuna gerek yoktu. Ne kadar kısa olursa enerji kaybı o kadar düşer. İletkenlik o kadar artar. Uzun olması bir marifet değil yani.

 

 

-Son İşlem bunları birleştirmek. Karga burun , pense ,yan keski gibi ekipmanlara ihtiyaç duyuyoruz. Maşalara  kabloları çakıyoruz. Hatta varsa elinizde lehimle sağlamlayabilirseniz daha güzel olacaktır.  Bunların fotoğraflarını paylaşmıyorum. Siz yapamasanız bile elbet çevrenizde bunu yapabilecek bir arkadaşınız vardır :))

 

 

 

 

Sarıldığında ve bağlandığında kapladığı yer bir su şişesinden %30 daha az diyebilirim. Motorun sağında solunda sele altında boşluklarda vs her yere girebilir bir hal aldı.

 

 

Şimdiye kadar takviye kablosunu kendim için kullanmaya ihtiyaç duymadım. Ancak yolda kalan gördüğüm bir kaç motorcuya yardımcı olma fırsatım oldu. Kısacası tecrübe ettim marşa basmadığı bir durum olmadı.

 

 

Takviye kablosunu kullanarak marş motorunu test ediyorum.( marş kömürlerini değiştirdiğim bir motoru test ederken çekmiştim.)

 

 

Motosiklet Akü takviyesiyle ilgili püfler

 

-Takviye yapmadan önce sağlam akülü motosiklet veya arabayı çalışır hale getiriniz.

 

 

 

 

-Takviye kablolarını bağlar bağlamaz hemen koştur koştur marşa basmaya çalışmayınız. Minimum  bir kaç dakika ama ideal olarak 10-15 dakika bağlı kalırsa daha verimli sonuç alırsınız. (Beklerken çalışan motosikletin  devrini sabit bir gazla rölantinin 2-3 katına çıkartarak tutarsanız çok çok daha verimli olur )

 

 

Neden? Sağlam motosiklet bitik aküyü şarj eder. Aküsünü biraz kuvvetlendirmiş olur. Dolayısıyla marşa basmaya çalışma esnasında kabloya yüklenmekten ziyade var olan stoktaki enerjiden yararlanmaya çalışır tüm enerji kablodan geçmeye çalışmaya zorlanmaz.
Bunun sayesinde de ince kabloyla daha kolay marşa basabilmiş olursunuz bu araba motosiklet tekne tüm taşıt ve tüm akülü sistemlerde geçerlidir. Hayat kurtarır

 

 

 

-Kutupları ters takarsanız elektronik aksamı bozulabilirsiniz veya en basit şekilde sigorta atabilir.

 

 

-Hava aşırı soğuksa günün erken saatleriyse günün en sıcak olduğu saatleri tercih ediniz. Aküler soğukta fazla enerji veremezler. Motosikletlerde soğukta çalışmak için daha fazla enerji isterler. Öğlen saatlerinde belki takviyesiz bile çalışabilir..

 

 

 

 

-Arabadan motosiklete akü takviyesi yapılabilir Akülerin voltajları aynı olduğu sürece her araç birbirine takviye yapabilir sistemlerine zarar vermez.

 

 

-Motosikletten arabaya da yapılabilir ama motorun aküsü küçük olduğu için birazcık daha zor yapılır diyebiliriz yine de teknik olarak mümkün.

 

 

 

-Motosiklet takviye sonrası çalıştıysa  En az 1 saat boyunca doğru düzgün minimum  rölantinin 2-3 katı devirde kullanılmasını tavsiye ederim(Rölantide kenarda beklerken fazla şarj etmez devir düşük )

 

 

Ya da sökülüp aküyü tam olarak şarj ettirmenizi öneririm ki bir daha böyle bir sorun yaşanmasın. Ayrıca neden yolda kaldığınızı  araştırmanızı öneririm. Akünüz bitmemesi gereken veya daha önce dayandığı bir durumda bittiyse artık yaşlanmış olabilir yada şarj sisteminde bir arıza olabilir.

 

 

(Örneğin otoyolda motor çalışırken durup dururken stop ettiyse şarj sistemi veya akü arızalanmıştır  takviyeyle çözülmez)

 

 

 

-Motosiklet takviye bağlıyken çalışıyor takviyeyi ayırır ayırmaz stop ediyorsa. Taşıtın var olan aküsü aşırı boş durumdadır ateşlemeyi çalıştıramayacak kadar zayıf/ölü/arızalı olabilir.
Bu durumda yukarıdaki 10-15dakilalık prosedürü uzatacaksınız 30-40 dakika deneyeceksiniz. Eğer ki hala aynı şekilde ayırmayla stop ediyorsa akü arızalı/ölü olabilir. Yada motosiklet şarj sistemi arızalı oda olabilir (motor kendini şarj etmiyordur)

 

 

Bu durumda kaçar yok yeni bir akü takarak yada eğer akü bitikse şarj edilip tamirciye kadar yola devam edilebilir yada çekiciyle hareket edilebilir.

 

Daha detaylı bilgiler için

Akü Takviyesi Nasıl yapılır?Püf noktaları nelerdir?Motosiklet ve Arabada Akü takviyesi

Kapanış

 

 

Bu arada daha da küçük takviye kabloları istiyorsanız. Ya da maşa satın almak istemiyorsanız.

 

Akü maşası yerine kabloya delikli fişte takabilirsiniz. 2 motorun akü kutup başlarına vidalayarak takviye yapabilirsiniz. Ama bunun için kutup başlarını sökmeniz gerekiyor. Takviye rica ettiğiniz karşı tarafın motoruna bunu yapmak hoş olmayacaktır. Yine de değerlendirilebilir.

 

 

Yorumlarınızı bırakabilir varsa sorularınız sorabilirsiniz. Keyifli sürüşler dilerim

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir