Motosikletin Fazla Yakıt Tüketmesinin Nedenleri? Çözümleri

Motosikletiniz ortalama yakıt verisinin çok üzerinde mi yakıt tüketiyor? Diğer kullanıcılarla konuştuğunuzda sizin yaktığınızın çok daha altında sayılar mı duyuyorsunuz?

Öncelikle şundan bahsedelim fabrikanın paylaştığı yakıt tüketim verileri son kullanımda nadiren tutar. Bir motosikletin gerçek yakıt tüketimini mutlaka kullananlara sormalısınız.

Ayrıca İstanbul’da bile Şişli’de motosiklet kullanmakla silivri’de motosiklet kullanmak arasında şehir içi kavramı açısından çok büyük farlar olacaktır.

Motosikletin Yakıt tüketimi Nasıl hesaplanır?

 

Motosiklet yakıt verimliliği ve kilometre( kat edilen yol ) miktarı, motosiklet sürücüsünün motosiklet performansını ölçmesi için önemli parametrelerden biridir.

 

Aynı model motosiklet sahipleriyle konuştuğunuzda genel ortalamada sizin yakıt tüketiminiz fazla görünüyorsa bir şeyler ters gidiyor demektir.

 

Yakıt verimliliğini için başlıca faktörler 

 

    • Lastiklerde Düşük Basınç
    • Gereksiz Vites Değiştirme
    • Motosiklete Aksesuar Ekleme
    • Zincir Gevşemiş
    • Doğru Yakıtı Kullanmamak
    • Ani Frenleme ve Hızlanma
    • Kötü Bujiler
    • Düşük Motor Yağı Seviyesi veya Düşük Yağ Kalitesi
    • Motosiklete düzenli bakım yapmamak

 

Lastiklerde Düşük Basınç

 

Lastikler, motosikletinizin yakıt verimliliğinin ve kilometre performansının düşük olmasının en önemli nedenlerinden biridir.

Lastiklerinizin basıncının, PSI değerinin belirtilen gereksinimlerden düşük olması durumunda, motorun aynı mesafeyi kat etmesi için yeterli basınca sahip lastiklere göre daha fazla güç üretmesi gerekir.

Düşük basınçlı lastikler motora daha fazla yük uygular. Motora daha fazla yük binmesi, esasen daha yüksek güç gereksinimleri anlamına gelir ve bu da daha fazla yakıt tüketimi anlamına gelir.

 

Bu nedenlerle motosiklet sürücüsünün hem ön hem de arka lastiklerde optimum basıncı koruması önemlidir.

PSI önerisi, ön lastik ve arka lastik için ayrı olacaktır. Genellikle arka lastik için önerilen basınç, ön lastikten daha yüksek olacaktır. Bu nedenle, motosiklet kullanım kılavuzundan bu iki lastik için gerekli PSI’yi not edin.

 

Motoware Motosiklet Lastik Basınç Göstergesi Detaylı İnceleme

 

 Gereksiz Vites Değiştirmek

 

Birçok motosiklet sürücüsü vitesi çok sık değiştirir. Ve bu vites değiştirmelerin çoğu tamamen gereksizdir.

 

Bazı biniciler bir seferde iki üç vites yükseltir ve bir seferde iki üç vites küçültür.

Açıkçası, bu kötü bir sürüş alışkanlığıdır ve motor kilometresini, ömrünü ve yakıt verimliliğini etkiler.

Sürücünün vitesleri doğru şekilde değiştirmesi ve vitesi ne zaman ve hangi hızda değiştireceğini bilmesi çok daha iyidir.

Motosiklet sürücüsü, gerekli olmayan zamanlarda vites değiştirmek yerine, her zaman motosikleti dinlemeli ve vitesi buna göre değiştirmelidir.

Motosiklete Çok Fazla Aksesuar Eklemek

 

Aksesuar eklemek motosiklete ağırlık katacaktır. Ve daha fazla ağırlık, doğrudan motora daha fazla yük ve stres bindirecektir.

Motor, daha fazla yük altına alındığında daha fazla güç üretmek zorunda kalacak ve böylece daha fazla yakıt tüketecektir.

Sonuç olarak, motosiklete ağırlık eklemek, yakıt verimliliğini ve motorun kat ettiği mesafeyi otomatik olarak azaltacaktır.

Birçok motosiklet sürücüsü, motorlarını kurcalama konusunda takıntılıdır. Açıkçası gerekli olmayan çok fazla aksesuar ekliyorlar.

Motosikletinize motor korumaları, çarpma korumaları, arka çamurluklar veya diğer aksesuarlar gibi çok fazla aksesuar eklediğinizde, motorun toplam ağırlığı artar.

 

 

Gevşek Zincir

 

 

Zincir, bir motosiklette güç aktarımının son birimidir.

Motorun ürettiği güç ne olursa olsun, zincir tarafından arka tekerleğe aktarılır. Ve o zaman motor hareket etmeye başlar.

Zincir düzgün değilse, güç motordan arka tekerleğe düzgün bir şekilde aktarılmaz.

 

Bu aktarma sırasında güç kaybı ne kadar yüksekse, yakıt verimliliği ve motorun kilometresi o kadar düşük olacaktır.

Son motosiklet bakımınız sırasında zinciri sıktıktan sonra bile zincir bazen gevşeyebilir. Bazen 3-5bin kilometre sıkmadan kullanırsınız bazen de 1000km de zincir sıkılması gerekebilir. Düzenli kontrol gerektiren bir parçadır.

Nadir durumlarda zincir de çok sıkı hale gelir. Belki de servis sırasında çok sert sıkıldığı için.

Her iki durumda da – motorun zincirinin çok gevşek veya çok sıkı olduğu durumlarda, arka tekerleğe güç aktarımı düzgün olmayacaktır.

Sonuç olarak, motosikletin kilometresi ve yakıt verimliliği düşük olacaktır.

Bu nedenle, zincirin çok gevşek veya çok sıkı olup olmadığını kontrol edin. Ve sıkmayı buna göre ayarlayın.

Zincir tekrar tekrar sıkıldıktan sonra bile sık sık gevşerse, zincir aşınmıştır ve yeni bir zincir tahriki ile değiştirme zamanı gelmiştir.

 

Ani Frenleme ve Hızlanma

 

Kısacası sürüş karakteristiğinizi gözden geçirin ?

Düşük cc motorlar için bile, aşırı fren uyguladığınızda ve gereksiz hızlanma için gaz kullandığınızda yakıt tüketimi oldukça artabilir.

 

 

Gereksiz yere fren yapıp hızlananlardan biriyseniz bu, geliştirilmesi gereken bir sürüş tekniğidir.

Çoğu zaman, kısa bir mesafe sürerken bile, motor sürücüsü ani bir şekilde hızlanır ve ardından aniden fren yaparak motosikleti durdurur. Bu tür ani hızlanma ve frenleme, gereğinden fazla yakıt tüketir.

Söz konusu sadece yakıt değil motor ömrü, zincir ömrü gibi birçok parçayı etkiler. Aslında düşünmeniz gereken en son şey yakıt tüketimidir.

Bu nedenle, özellikle trafikte daha kısa mesafeler kat ederken, ani hızlanmak için gaza basıp ani durma için frene basmayın.

 

Kötü Bujiler

 

Bakım için en çok gözden kaçan motor bileşenlerinden biri bujidir. Bujiler, motordaki yakıtın yanması için gereklidir.

Ancak bujiler tortu oluşumuna maruz kalabilir. Buji tabakasında birikintiler oluşmuşsa, bujinin motoru ateşlemesi zor olacaktır. Tortular, yanma odasında kıvılcımı bloke eder.

Bu nedenle, bujilerin her türlü tortudan arındırılmış olması motosiklet bakımı için hayati önem taşır.

Bujinizin sağlıklı durumda olduğundan emin olmak, motorunuzun kilometresini uzun süre iyileştirmede ve korumada uzun bir yol kat eder.

 

Bujiler motosiklet motorlarında ateşleme için gerekli olduğundan, yakıtın yanması için onları iyi durumda tutmak önemlidir. Buji düzgün çalışmıyorsa, motordan çok miktarda yanmamış yakıt çıkacaktır. Sonuç olarak, çok fazla yakıt israfı olacak ve bu da nihayetinde kilometrenin azalmasına neden olacaktır.

Bujiyle ilgili daha fazla bilgi için;

Motosiklet bujileri hakkında her şey/ Bujiden motor analizi

Düşük Motor Yağı Seviyesi veya Düşük Yağ Kalitesi

 

Arabada motor yağı soğutmadan ziyade sürtünme koruması olarak kullanılırken motosiklette hem yağlama hem de soğutma amaçlı baskın olarak kullanılır. Dolayısıyla yağın az olması sadece parçaların yağlanmamasına değil aşırı ısınmasına da neden olur.

Motor aşırı ısındığında, motosiklette düşük yakıt verimliliği ve kilometre performansı da dahil olmak üzere her türlü sorun ortaya çıkar.

Benzer şekilde, kalitesiz motor yağı kullanmak da aynı aşırı ısınma sorunlarına yol açacaktır.

Motorunuz için önerilen doğru viskozite seviyelerindeki yağı kullanmanız gerekir. Yanlış dereceli yağ kullanmak sadece sorunu daha da kötüleştirecektir. Ayrıca, bu yağ, motor bileşenlerini hiç bir şekilde yağlamayacak ve soğutmayacaktır.

Düşük kaliteli yağın veya düşük yağ seviyelerinin motorlardaki olumsuz etkileri arasında yanmış debriyaj plakaları, hasarlı piston segmanları, piston ve silindir yataklarının aşınması ve motor valflerinin bozulması sayılabilir.

Diğer göze çarpan etkiler arasında motorun aşırı ısınması, aşınması ve yıpranması, karbon birikintileri ve motosiklet bileşenlerinde artan gürültü ve titreşimler yer alır. Daha fazla ayrıntı için;

Motosikletin yağı bittiğinde Ne Olur?

Motosiklet Ve Araba Yağı Aynı Mı? (Farklılıklar Açıklandı)

Düzenli bakım yapmamak

 

Yağ değişimi ile birlikte servis, yağlama, hava filtresi temizliği, fren balatalarının kontrol edilmesi, karbüratörün temizlenmesi, akünün kontrol edilmesi, tüm elektrik kablolarının ve aksesuarlarının kontrol edilmesi, zincirin yağlanması, tekerleklerin ayarlanması, kabloların kontrol edilmesi, radyatörlerin temizlenmesi ve motor  yıkama.

Honda pcx 150 Bakımları

Motosikletinizin bakımının, tamirciniz veya servis atölyesi tarafından eksiksiz olarak yapıldığından emin olun.

Motosikletin düzenli bakımı, motor ömrü ve yakıt verimliliği üzerinde diğer parametrelerin herhangi birinden çok daha uzun bir etkiye sahip olacaktır.

 

 

Keyifli sürüşler

Atakan Demirtürk

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir