Motosiklet Ve Araba Yağı Aynı Mı? (Farklılıklar Açıklandı)

Her zaman bir arabada motosiklet yağını kullanmayı denemek istemişimdir ya da tam tersi.

Ama biraz araştırma yaptıktan sonra, bunun ne kadar büyük bir hata olacağını fark ettim.

 

Motosiklet ve araba yağı aynı şey mi?

Kısa tanımlamayla, motosiklet ve araba yağı aynı değil diyebilirim.

Bir arabada bir motosiklet yağı veya bir motosiklette araba yağı kullanmak, aracın şanzıman bileşenlerine zarar verebilir veya motor performansını düşürebilir.

Bir motosiklet yağının ve araba yağının özelliklerini farklılıklarıyla birlikte ele alalım.

 

Motosiklet Yağı

 

 

Motosikletler, motor yağlaması ve şanzıman yağlaması için aynı yağı kullanır. Motosiklet yağı, motor ve şanzıman bileşenlerini yağlamak ve soğutmak için kullanılır.

 

Şimdi, motosiklet yağı, şanzıman bileşenlerini motorla birlikte yağlamak için de kullanıldığından, yağın biraz daha yüksek sürtünme özelliklerine sahip olması gerekir.

 

 

Özellikle ıslak debriyaj sürtünme prensibiyle iletim sağladığı için ıslak debriyaja uygun bir yağ gereklidir.

Sonuç olarak, bir motosiklet yağı, bir araba yağına kıyasla daha yüksek Viskozite seviyelerine sahip olacaktır.

Sürtünme özellikleri ile ilgili olarak, eğer yağ daha yüksek sürtünme özelliklerine sahipse, debriyaj performansı yüksek olacaktır.

Öte yandan, yağın sürtünme özellikleri düşükse, yakıt verimliliği yüksek olacaktır, ancak debriyaj en yüksek performansta olmayacaktır.

Bir motosiklet yağı, hem motor hem de şanzıman için aynı yağ kullanıldığı için dengelenmesi gerekir. Araba yağı sadece motor için kullanıldığı için bu soruna sahip değildir.

Bu nedenle motosiklet yağı, düşük sürtünme seviyelerine sahip olacak bir araba yağının aksine dengeli sürtünme özelliklerine sahip olmalıdır.

Araba Yağı

Bir araba yağı sadece motor parçaları için yağlayıcı olarak kullanılır.

 

Bu yağ şanzıman için kullanılmadığından, motosikletlerin aksine, yağ kilometre ve yakıt ekonomisini iyileştirmek için sürtünme değiştiricileri içerir.

 

Otomobil yağı, yüksek sürtünme seviyeleri gerektirmediğinden motosiklet yağına kıyasla daha düşük Viskozite seviyelerine sahip olacaktır.

Sürtünme değiştiricileri ile birlikte, araba yağı da büyük miktarda katkı maddesi içerir.  katkı maddelerinin eklenmesi, yağdaki kül içeriğini artıracaktır.

Motosiklet yağı da katkı maddeleri içerirken, miktarı bir araba yağından daha düşüktür.

Bir motosiklette bu kadar yüksek kül içeriğine sahip bir araba yağı kullanmak motosiklet performansını engelleyecektir.

 

Sonuç;

Motosiklet yağı ve araba yağı hiç de aynı değildir.

 

Bir motosiklet yağı hem motoru hem de şanzımanı yağlayacak ve aynı zamanda bir soğutucu görevi görecektir. Motosiklet yağı daha yüksek viskoziteye, biraz daha yüksek sürtünme özelliklerine ve düşük kül içeriğine sahip olacaktır.

Öte yandan, araba yağı sadece motoru yağlamak için kullanılır. Otomobil yağı daha düşük Viskozite seviyelerine, düşük sürtünmeye ve yüksek kül içeriğine sahip olacaktır.

Bir motosiklet yağı ve bir araba yağı aynı değildir ve birbirlerinin yerine kullanılmamalıdır.

 

 

Motosiklet ve araba yağları  Arasındaki Farklar

 

Bir motosiklet yağı ve bir araba yağı tamamen farklı özelliklere sahiptir.

-Motosiklet yağı daha yüksek viskoziteye, biraz daha yüksek sürtünme özelliklerine ve düşük kül içeriğine sahip olacaktır.

-Otomobil yağı daha düşük Viskozite seviyelerine, düşük sürtünmeye ve yüksek kül içeriğine sahip olacaktır.

Bu parametreler arasında bir araba yağı ve bir motosiklet yağı arasında ayrıntılı bir karşılaştırma aşağıda açıklanmıştır:

  • Yağlama
  • Soğutma
  • Viskozite
  • Kül İçeriği
  • Sürtünme Seviyesi

Bu parametrelerin her birini ayrıca tartışalım.

 

Yağlama

 

Bu, hem motosiklet yağının hem de araba yağının aynı olduğu bir parametredir.

Her iki yağ da kendi motor parçalarını yağlamak için üretilmiştir.

Ancak, yine de küçük bir ayrım var. Hem motoru hem de şanzımanı yağlamak için bir motosiklet yağı kullanılır. Öte yandan, bir araba yağı sadece motor için kullanılır. Şanzıman için ayrı bir yağ kullanır.

 

Soğutma

 

Bir motosiklet yağının yağlama ile birlikte motor bileşenlerini soğutması beklenir.

Motosikletlerin ayrı bir soğutma sistemine sahip olmasına rağmen. Motor yağının her zaman motor bileşenlerinden gelen ısıyı alarak biraz soğutma yapması beklenir.

Hatta bazen yağlı soğutma radyatörlerini bile görebiliriz. Yukarıdaki bir örnektir.

 

Ancak, otomobillerde daha iyi soğutma sistemleri bulunduğundan, bir otomobil yağının motoru soğutması beklenmemektedir. Yağın işlevi motoru yağlamaktır.

 

Tabii ki, araba yağları motor parçalarını soğutmaya yardımcı olur. Bununla birlikte, bu gerekli değildir ve soğutma sistemi motor parçalarını iyice soğutacağı için araç iyi çalışacaktır.

 

Viskozite

 

Bu, aracınızda motor yağı kullanırken dikkat edilmesi gereken son derece önemli bir husustur.

Motosiklet ve otomobil yağlarında bile Viskozite derecelerine göre farklı yağ dereceleri vardır.

 

Tipik olarak, motosiklet yağları araba yağlarından daha fazla viskoziteye sahiptir.

Motosikletler, ıslak debriyaj performansını ve şanzıman performansını dengelemek için daha yüksek Viskozite seviyelerine ihtiyaç duyar.

Otomobil yağları, daha yumuşak güç iletimi ve daha iyi motor performansı sağlamak için daha düşük viskoziteyi tercih eder.

 

Kül İçeriği

 

Yağdaki kül içeriği, yağda bulunan katkı maddelerinin miktarı ile doğru orantılıdır.

Otomobil yağları genellikle motosiklet yağlarından daha yüksek miktarda katkıya sahip olduğundan, kül içeriği otomobil yağlarında açıkça daha yüksek olacaktır.

Bu nedenle, bir motosiklet yağı, bir araba yağına kıyasla daha düşük kül içeriğine sahip olacaktır.

 

Sürtünme Seviyesi

 

Motosiklet yağları, yakıt verimliliğini ve ıslak debriyaj performansını dengelemeleri gerektiğinden daha yüksek sürtünme özelliklerine sahip olacaktır.

Öte yandan, otomobil yağları maksimum kilometre ve yakıt verimliliği sağlamak için daha düşük sürtünme seviyelerine sahiptir.

Genel olarak, sürtünme özellikleri bir motosiklet yağında bir araba yağından daha yüksektir.

 

Ana Tablo

 

 

Motosiklette araba yağı kullanmanın zararları 

 

Yukarıda detaylı olarak açıkladık. Kısaca açıklamak gerekirse

-Motosikletinizde araba yağı kullanmamanızın bir başka nedeni de, araba yağlarının yüksek kül içeriğine sahip deterjan katkı maddeleri içermesidir. Buda motosiklette kullanıldığında, bu katkı maddeleri piston tepesinde ve valf treninde birikintiler oluşturabilir ve bu da motosikletinizin performansına tekrar zarar verebilir.

-Bir arabada motosiklet yağı kullanmak, aracın motor performansını ve yakıt verimliliğini azaltacak ve hatta şanzımana zarar verebilir.

-Benzer şekilde, bir motosiklette bir araba yağı kullanmak şanzımana zarar verir ve ıslak debriyaj düzgün çalışmaz, böylece düşük performansa neden olur.

 

 

Kısacası

 

Motosiklet yağları daha iyidir diye düşünerek arabaya koymak veya araba yağları daha ucuz diye maliyetten kaçınıp motosiklete koymak ileride başınıza daha büyük masraflar açabilirler.

Lütfen motorunuza en uygun ve bütçenizin alabildiği en iyi motosiklet yağlarını almaya gayret ediniz.

Keyifli ve sorunsuz sürüşler dilerim.

İlgili konular;

Motosiklet Yağ seviyesi Kontrolü ve yağ eklenmesi

Motosiklete Konan Fazla Motor Yağı Nasıl tahliye edilir?

Motosiklet motorunuzun Aşırı Isınma Nedenleri

Motosikletin yağı bittiğinde Ne Olur?

Yamaha Mt 07 Tracer Yağ Değişimi Nasıl yapılır? Püf noktaları

 

2 comments

  1. 1997 yılında aldıgım hond titan motosokletimde kullanma klavuzunda yazan 20 50 araba yağı tabir edilen yağı kullanıyorum yil olmuş 2021 ve ben hala 20 50 mineral yağ kullanıyorum eski yağı da atmayip zincir yağlamada kullanırım. Motoruma anahtar değmedi.
    Yine 2004 model honda tiwister cbx 250 motosikletim var. Yine ondada kullanma klavuzunda belirttigi üzerine 20 50 mineral yağ kullaniyorum. Hiç bir sorun gormedim.
    Demek istediğim. Araba yağı, motor yagı ayrimınin bence sermayenin bir oyunu oldugu kanaatindeyim. Aksi olacak olsa ben bunca yil bu motosikletlere sorunsuz binemezdim. Kullanma kılavuzunda yazilanlara uymak en doğru olanıdır. Kullandığim yag markası da castrol dur. Saygılar.

    • Merhabalar Salih bey. Şöyle bir durum var bahsettiğiniz 2 motosiklet modeli gerçekten çok eski teknoloji yakıt ve şanzıman verimi yüksek olmayan gerçekten uzun ömür için tasarlanmış ve gerçekten bugün üretilen motosikletlerden çok daha dayanıklı motosikletler.
      Sizin tecrübenize benzer tecrübelerim benimde oldu bu arada söz konusu kavramı yıllardan ziyade kilometreyle ölçersek daha sağlıklı olacaktır. 97 model ama 20bin kilometrede olması o motoru mekanik olarak oldukça genç yapabilir.
      cbf 150 motosikletimde aşağı yukarı 54 bin kilometre kadar yarı sentetik 10w40 benzinli otomobil yağı tecrübe ettim. Hala sorunsuz çalışıyor. mekanik olarak yağlı bölgelerde hiç bir tamir hiç bir bakım görmedi.

      Ama cbf 150 de aynı şekilde sizin motosikletinize yakın basitlikte ve uzun ömür için tasarlanmış son motosikletlerden. Yine de açıkçası içim rahat şekilde otomobil yağlarını kimseye tavsiye edemiyorum.

      Güncel motorlar düşük silindir hacminden yüksek beygir elde etmek için çok yüksek devir çeviren torklarını genelde çok yüksek devirlerde veren ve bizim motorlardan çok daha yüksek sıkıştırma oranlarına sahip motosikletler.
      Örneğin cbx 250 24beygir güç üretirken güncel bir 250cc motosiklet 40 beygire yakın güç üretebiliyor.

      20 yılda motorlar inanılmaz gelişmese de özellikle son 5-10 yıllık periyotta gerek elektronik donanımlar gerek mühendislik yakıt verimi beygir gibi konularda motosikletler inanılmaz değiştiler diyebiliriz.

      Nasıl ki motosiklete konulan antrifriz araba antifrizine göre temel farklılıklar içerebiliyor. Motor yağlarında da kullanım tecrübelerinize rağmen bu farkın önemli olduğunu düşünmenizi isterim.

      Söyleyebileceğim tek şey en ucuz motosikletler 20-30 bin liralardan başlıyor biraz daha yukarıya çıkıp 500-600cc sınıfı sıfır bir motosiklet bakarsak 50-70-80bin lira fiyatlarda geziyorlar.
      80bin liraya güncel motosiklet alan birinin araba-motor yağı arasında kanıtlanmış bir fark değil sadece bir söylenti bile duysa kalkıp motoruna araba yağı koymasını beklemek malesef biraz imkansız diyebiliriz. Çünkü motor yaptırma maliyetleri 10-20 bin liraları bulabiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir