Gece Motosiklet Kullanmak Görüş ve Görünürlük

Merhaba sevgili motosiklet sürücüleri. Geceleri motosiklet kullanmak gündüzlere kıyaslanma bambaşka bir deneyimdir. İyi bir sürücü olabilirsiniz ama karanlıkta veya gece iyi sürebilmek için sadece iyi bir sürücü olmak yeterli olmayabiliyor.

Arabaların karıştığı motosiklet kazalarında kullanılan en yaygın cümle . ” Geldiğini görmedim bir anda çıktı ”

En azından başınıza gelebilecek şeyler hakkında önden kısaca bilgi sahibi olursanız her daim avantajlı olursunuz

 

 

Yazı İçeriği

 

    • Gece sürüşünün Tehlikeleri
    • Gece sürüşünü daha verimli hale getirebilecek sürüş önerileri
    • Gece sürüşü için ek donanımlar ve değişiklikler

Öncelikle bir insan neden gece sürmeyi sever veya gündüze tercih eder hiç anlamış değilim?  Sıkışık trafikte veya kalabalıkta sürmeye tabi ki bende meraklı değilim ama bir gezgin olarak uzun sürüşlerde veya gezilerde planlama hatalarıyla gece sürüşlerine maruz kalmak zorunda olduğum çok oluyor.

Ama gece yaptığım geçişlerde ne o yol hakkında bir fikrim oluyor ne şehrin ve geçtiğim yolların coğrafyası hakkında fikrim olmuyor.

Farlar sayesinde gördüğüm 40-50 derecelik bir ön açı haricinde hiçbir fikrim olmuyor. Seyahat etmiş gibi hissetmiyorum sadece ulaşmış gibi hissediyorum.

 

Gece sürüşünün Tehlikeleri

 

    • Alkollü sürücüler. Motosiklet üzerinde ölümlü kazaların çoğunluğu gece ve alkol yüzünden gerçekleşiyor. (motosiklet ölümlerinin %30 unda sürücüler alkollü oluyorlar –Motorcu veya karşı taraftan herhangi biri)
    • Özellikle kırsal yollarda tavşan gibi hayvanlar araba far motosiklet farı gibi ışıkları görünce aniden donup kalabiliyorlar.
    • En önemli tehlikesi olası engelleri sizin görememeniz veya diğer sürücülerin sizi fark etmemesi ya da diğer değişle çok geç olana kadar fark etmemesinden kaynaklıdır.
Görememeye bağlı tehlike örnekleri;

 

    • Gündüz gözüyle yerdeki bir kedi ölüsünü rahatlıkla görebilirsiniz ama gece gözüyle ölü bir köpek veya kedi çok zor görülebilir. (Kedi köpek ölüsü fotoğrafı koymama gerek yok sanırım )
    • Yerdeki motor yağı gibi tehlikeli kaygan sıvıları uzak mesafelerden fark edemezsiniz veya sıvının su olduğunu varsayıp üzerinden geçmeye çalışırken kayabilirsiniz.
    • Aktif motosiklet kullananlar yaz ayları bile olsa özellikle geceleri veya çok kırsal kesimlerde gecelerin ortalama bir kış gündüzü kadar serin olabileceğini bilirler. Yazlık montla başladığınız bir tura içlik ve kışlık mont ile devam etmek zorunda kalabilirsiniz.
    • Diğer sürücülerin veya sizin uyku problemleriniz. İnsan bedeninin alışık olduğu bir uyku saati ve düzeni vardır. Her daim akşam 11 de uyuyan birinin bütün gün çok iyi uyumuş ve dinç olmasına rağmen saat 11 de uykusu gelebilir çünkü bu bir alışkanlıktır. Tıpkı tok olmanıza rağmen her zaman yemek yediğiniz saatte acıkmanız gibi.
    • Yorgunluk ve uyku sorunları için lütfen bu yazıya da göz atın.

Motosiklet Kullanırken Uyuyakalabilirmisin?

Gece sürüşünü daha verimli hale getirebilecek sürüş önerileri

 

    • Defansif sürüş oranınızı arttırın. Araçlarla olan mesafelerinizi arttırın.
    • Arabaların farlarına veya arka stop lambalarına güvenerek takip mesafelerinizi ayarlamayın. Lamba donanımlarında arıza olabilir.
    • Hızlı kullanabiliyor veya virajlara çok iyi yatabiliyor olmanız geceleri de böyle kullanabileceğiniz anlamına gelmez.  Kartal gibi gözlerinizde olsa azalan Görüş mesafesini ve görüş kalitesinin farkında olun.
      Gece sürüşü için kartal gibi gözler değil yarasa gibi gözler gerekir kartallar gece uçmazlar ve en önemlisi bizler yarasa değiliz.
    • Arkanızda sabit hızda giden güvenilir bir sürücü denk gelirse onun ön farlarından ve görüş açısından faydalanarak kendinizi daha görünür kılabilirsiniz. ( o arabanın önünde sürerek)
    • Her daim diğer sürücülerin hata yapabileceği payları bırakıyor muyuz? Gündüz veya gece fark etmeksizin karşımızdaki sürücülerin hata yapabileceğini varsayarız. Ama özellikle geceleri uykulu ,yorgun, alkollü sürücülere dikkat etmeliyiz. Işıklarda duraklama halinde beklerken arkadan gelen alkollü sürücülerin çarpması nedeniyle ölen onlarca motosikletli var. İstatistiklerden olmayın.
    • Gerektiğinde dinlenmeyi bilin. Bir an önce varayım da yatağıma gireyim cümlesi genellikle en ünlü son sözlerdendir.  Odağınızı kaybetmeye başlarsanız duraklayıp dinlenin. Sizi çok iyi anlıyorum arabayı kenara çekip uyuma imkanınız var ama motosiklet üzerinde bu işler bu kadar kolay olmuyor en kötü ve en yorgun senaryoları yaşamış biri olarak yazıyorum bu satırları. Ama gideceğiniz yüzlerce kilometre varsa gerekirse en yakın pansiyon otele yerleşin ve uyuyun. Kaza yapmak daha maliyetli ve geri dönüşü olmayan bir yoldur.
    • Yol planlaması Benim gibi gece sürüşünü çok tercih etmiyorsanız.
      Yapacağınız kilometreyi ve rotanızı önceden planlayın ortalama hızınızı ve varış saatini planlayarak ona göre hareket edin. Varamayacağınızı düşünüyorsanız haritaya bir mola yeri ekleyin. Ayrıca Rezervasyon yapmadan benim gibi kör uçuş yani programsız bir rota yapıyorsanız güneş batmadan önce kendinize bir kamp yeri veya kalacak yer belirleyin.

 

Gece sürüşü için ek donanımlar

 

Tahmin edebileceğiniz donanımlardan bahsediyoruz.

Özellikle karanlık yollarda kaza yapmış tamamen koyu renk bir motosiklet ve kıyafetlere sahip bir sürücüyü görmek algılamak oldukça zordur.

 

Motosikletiniz siyah olabilir benim siyah haricinde motosikletim olmadı desem yeridir. Ama ek donanımlarla görünürlüğünüzü arttırabilirsiniz.

 

Reflektörlü  Kıyafetler

Koyu renk olsa bile en azından fosforlu özelliği bulunan montları tercih edin  veya iş güvenliği yeleği tadındaki ek güvenlik yelekleri.  Pek güzel durmayabilirler veya çabuk kirlenebiliyorlar biliyorum ama görünürlük sağlıyorlar.

Açık Renk kask

Açık renkleri taşıyan bir kask ( mümkünse beyaz veya fosforlu)

Bu arada fosforlu yeşil dediğimiz renk insanın algısını en çok çeken renktir Doğal olarak doğada bulunmayan bir renktir bu sebeple insan gözünün en hızlı fark ettiği renk olarak nitelendirilir.

Reflektörlü Bantlar

 

Motosikletinize bant şeklinde reflektörler ekleyerek görünürlüğünüzü oldukça arttırabilirsiniz. Eskiden her motosikletime takardım artık takmıyorum ama gece sürüşlerim artarsa güvenlik önlemi olarak takmayı kesinlikle düşünürüm.

 

Aydınlatma Güçlendirilmesi

 

Motosikletin Ön ve arka aydınlatmasını kuvvetlendirmek görüş ve görünürlük üzerinde büyük etkiler yaratırlar.

Motosikletlerde arabalar gibi arka ve ön sis farları orijinal olarak gelmezler ama aynı yol koşullarına onlarda maruz kalırlar.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta karşıdan gelen sürücülerin gözlerini düşünmektir. Aşırı yüksek güçlü lambalar veya hatalı açı ayarları karşıdan gelen sürücünün görüşünü bozar. Ben görüyorum gerisi umurumda değil diye düşünürseniz.  Bir gün karşınızda böyle bir sürücü olabileceğini hatırlatırım. Ayrıca bozuk far ayarları sebebiyle sürücü size karşı hata işleyebilir.

Arka Aydınlatma

 

Shad sh48 Topcase Aydınlatma ,Usb Girişi Ve Yük Taşıma Demiri Uygulaması Sh48 Modifikasyonu

 

Ön Aydınlatma

 

Ayrıca motosikletin orijinal far ampulünü güçlendirmek isteyenler için

Motosiklet Far Ampulünü Güçlendirmek Hakkında Her şey

 

 

Dilerim Faydalı olmuştur

Keyifli Sürüşler

Motosiklette Hızın Önemi-Yolu Okumak

Motosiklette Yalnız Sürüş- Grup Sürüşü Avantaj ve Dezavantajları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir