Motosiklete Konan Fazla Motor Yağı Nasıl tahliye edilir?

Motosikletiniz yağ eksiltiyor yağ koyarken de biraz fazla kaçırdınız? Yada motosikletinizin yağını değiştirirken koymanız gerekenden daha fazla koyduysanız malesef o yağı tahliye etmek doldurmak kadar kolay değil.

Motosikletten Fazla yağı tahliye etme yöntemleri

 

Karter Tapasını Açmak

 

Eğer yağ değişimi esnasında tahliye işlemine ihtiyaç duyduysanız gerek elinizdeki alet edevat gerek ortam buna müsaittir karter tapasını gevşetip aynı eski yağı boşaltır gibi kısmi tahliye işlemi yapabilirsiniz.

 

Şırınga ve Hortumla boşaltmak

 

Eksilen yağı tamamlarken ölçüyü fazla kaçırdıysanız karter tapasını söküp boşaltmak biraz zahmetli sayılabilir. Hem de çıkan yağ nispeten eski olacağından yağ değişim angaryasıyla aynı işi yapmak biraz saçma gelebilir.

Herhangi bir eczaneden veya muhtemelen sizde olmasa bile komşunuzdan temin edebileceğiniz bir enjeksiyon- şırınga ve şırınganın başına takabileceğiniz yine evde bulabileceğiniz bir pipet veya akvaryum hortumu ölçeğinde bir ürün ile fazla yağı oldukça kolay çekebilirsiniz.

Bu prosedürü yaparken tavsiyemiz motosikletin yağının 50 derecenin altında olmasıdır. Plastiğinin erimesini yada büzüşmesini veya yağ içerisinde eriyip çözünmesini  istemeyiz.

 

Sprey- fıs fıs  Şişesi ile yağ çekimi

 

Her evde şırınga olmayabilir ama muhtemelen bir deterjan veya sprey mevcuttur. Tek dikkat etmeniz gereken tıpkı şırınga metodunda ki gibi yağ sıcaklığıdır. 50° daha düşük olursa daha sağlıklı olacaktır.

 

 

Alet edevat kullanmadan Doğal çözüm

 

Yağ dolum kapağını çıkartıp motoru boşta çalıştırmak suretiyle motorun yağı hava ve basınçla beraber dışarı atması gözlemlenir. Bir bezi 20cm civarında tutarak havaya sıçrayan yağları bezde toplayabilirsiniz. Bez gibi yakalayıcı bir etmen kullanmamanız durumunda yağ motosikletin kendisine veya uyguladığınız ortamı kirletebilir kaza /kayma riskleri ve pisliğe yol açar.

Tek dezavantajı beze toplanan yağın artık atık olması yani bir daha kullanılamayacak olmasıdır.

 

Motosikleti yan yatırmak

Duyduğum en verimsiz ve pis çözümdür hem akan yağ kontrol edilemez hem de yağ tahliye edilecek kadar motoru yatırmak alenen motoru yere düşürmeye tekabül ediyor. Çok basit çözümler varken bunu uygulamak duyduğum en komik şey olabilir.

 

 

Fazla yağ göz göre göre nasıl konur?

 

 

Genellikle yanlış koşullarda veya yanlış sıcaklıklarda beklemeden hemen yağ seviyesine bakmaktan meydana gelir. Yağ durum çubuğu sizi yanıltır sizde yağın az olduğunu düşünüp tekrar yağ takviyesi yaparsınız.

Her daim doğru koşullarda yağ seviyesine bakmak bu yüzden önem taşıyor. Sadece hatalı sonuç görmüş olmuyorsunuz motora tamamen zararlı bir olayın ilk kurşununu sıkmış oluyorsunuz.

Yağ seviyesi doğru şekilde nasıl ölçülür bilmiyorsanız şu yazıya da göz atmanızı öneririm

Motosiklet Yağ seviyesi Kontrolü ve yağ eklenmesi

 

Fazla motor yağının motosiklete zararları

 

İsmine bakınca çok masum ve basit bir hataymış gibi görünse de içeride yol açtığı sonuçlar ve yaptıkları motor yağının tehlikeli seviyede az olması kadar tehlikelidir.

-Faz yağ Piston sekman piston kolları üzerindeki gerilimi arttırarak motor hasarına sebep olabilir.

-Yağ basıncı artacağı için pompa ve filtre sistemi üzerinde arızalara yol açabilir

Fazla yağın oluşturduğu basınç yağ keçelerinde hasarlara dolayısıyla yağ kaçaklarına sebep olabilir.

-Buji ve yanma odası yağlanabilir performans düşer.

-Normalde karter yağının içinde olmayan krank kolları yağa çarpabilir dolayısıyla hem performanstan düşme hem de yağın köpürmesine özelliğinin bozulmasına sebep olabilir.

-Motor rahat çalışmadığı yani bu ilave basınç ve sürtünmeler sebebiyle hararet gözlemlenebilir

 

Kapanış

Fazla yağ olduğu fark edildi andan itibaren motosiklet hiç kullanılmadan tahliye prosedürlerine başlanılmalıdır. Ustaya kadar gider gibi düşünmenize gerek yok zaten tahliye etmesi büyük ustalık gerektirmiyor.

Böyle bir duruma maruz kalmamak için yapacağınız en önemli şey yağ değişimi esnasında  atık yağınızın tamamen süzülmesini beklemek ve doğru miktarda koymak. Her şeyden emin olsanız bile yağ göstergesinden kontrol etmektir.

Eksik yağın eklenmesi söz konusuysa kendinizden emin olmadığınız fevri bir anda değil ideal koşullar altında doğru bir ölçüm sonrasında yağ 50-100ml lik ufak miktarlar halinde ekleyip sık sık kontrol etmektir.

Dilerim bu duruma hiç maruz kalmazsınız

Keyifli bakımlar keyifli sürüşler

Atakan Demirtürk

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir