Motosiklet motorunuzun Aşırı Isınma Nedenleri

Motorun aşırı ısınması motosikletinizin sağlığına zararlı olabilir. Aşırı ısınmış bir motorun sonucu, düşük güç  ve yağsız sürtünmeden dolayı hasarlı silindir kaplamasına kadar oldukça aşırı olabilir.

 

aşırı ısınmış bir motosiklet motorunun nedenleri nelerdir?

 

Motorun aşırı ısınmasının nedenleri şunlardır:

 

  1. Fakir yakıt Hava-Yakıt Karışımı(Benzin fazla hava az)
  2. Düşük yağ seviyesi veya düşük kaliteli Motor Yağı
  3. Soğutma sıvısı bileşenlerinin düşük kalitesi
  4. Radyatördeki su kaçakları
  5. Hasarlı Soğutma Radyatör Fanı
  6. Hasarlı Termostat
  7. Stres altındaki Motor

 

Bu nedenleri tek tek ayrıntılı olarak ele alalım.

 

Fakir Yakıt hava karışımı

 

Karbüratörlü motosikletlerde, karbüratör hava-yakıt karışımını yanma için motora karıştırır ve besler.

Karbüratördeki karışım ayarı doğru değilse, ya zengin bir hava-yakıt karışımına ya da fakir bir hava-yakıt karışımına sahip olacaksınız.

 

Zengin hava-yakıt karışımı, verilen hava ile orantılı olarak daha fazla yakıt beslemesini ifade eder. Fakir karışım tam tersidir. Hava beslemesi, verilen yakıt miktarı için gerekenden daha yüksektir.

 

Hava-yakıt karışımı Fakir olduğunda, motorda ısıyı emmek için yeterli yakıt yoktur. Hava, motorun yanmasından kaynaklanan tüm bu ısıyı taşımalı ve egzoz sisteminden dışarıya atmalıdır.

Fakir hava-yakıt karışımının sürekliliği varsa ,havadaki aşırı ısı motorda fazla mesai yapmaya başlar. Sonuç olarak, ısı motor bileşenleri tarafından emilir.

 

Bu nedenle de motorunuz aşırı ısınır.

Uygun olmayan hava-yakıt karışımı, motorun aşırı ısınmasının ana nedenidir. Bu nedenle, aşırı ısınma sorunuyla karşılaştığınızda, önce Karbüratörü kontrol edin ve nedeni buysa ince ayar yapın.

 

Düşük Yağ seviyesi Ya da kalitesiz yağ

 

 

 

Motosikletinizdeki düşük yağ seviyesi veya yağın kalitesiz olması motosikletin birden fazla bileşeninde ciddi sorunlara yol açabilir.

 

Tarihteki her mekanik taşıtın başına gelen büyük arızaların altında bu sebep yatar.

Aynı şey motosikletinizde düşük kaliteli motor yağı kullanımı için de geçerlidir.

 

 

Olası hasarlar;  Şanzıman yıpranması, debriyaj plakalarının yanması, hasarlı silindir kaplamasına kadar değişebilir.

Genellikle yağ seçimini ve dolum işlemini servise veya tamircilere bırakırız. Motosikletiniz mineral yağ kullanıyorsa ancak büyük kapasiteli bir motor varsa bu bir uyumsuzluktur. Benzer şekilde sentetik yağ düşük cc motorlar için uygun değildir.

Uzun bir yolculuğa çıkacaksanız ve çoğu zaman yüksek devirlerde süreceğinizi biliyorsanız, yağ seviyelerini kaliteli bir şekilde doldurmanız gerekir.

Motosiklet Yağ seviyesi Kontrolü ve yağ eklenmesi

 

Düşük kaliteli veya düşük yağ seviyeleri, ısıyı uzaklaştıracak iyi bir soğutucu olarak işlev görmeyecektir. Bu, özellikle yağın sürtünme yüzeylerinden ısıyı uzaklaştırmak için çok önemli olduğu hava soğutma sistemlerinde geçerlidir.

 

Yağ kalitesinin düşük olduğunu fark ederseniz, yağı mümkün olan en kısa sürede değiştirmeniz gerekir.

Bu nedenle, motosikletiniz için her zaman kaliteli bir yağ kullanın. Burada ucuza kaçmayın . Ayrıca, yağınızı belirli bir mesafe içinde sık sık değiştirin.

 

Düşük Kaliteli Soğutucu sıvıları

 

 

 

Bir soğutma sisteminin ana işlevi motor bloğunu ve egzoz sistemini soğutmaktır. Soğutma sıvısı bileşenleri doğru değilse veya karışımları optimal değilse burada bir sorunumuz var demektir.

Düşük kaliteli bileşenler veya yanlış karışım oranları motoru ve egzozu yeterince soğutamazlar.  Sonuç olarak motor aşırı ısınır.  Bu nedende antifriz seçimini motorunuza göre yaptığınıza , belirlenen zaman veya kilometre aralığında değiştirdiğinize ve kalitesine özen gösteriniz.

 

Motosikletiniz aşırı ısınmasıyla meşhur bir motosikletse kaynama noktası yüksek üst kalite bir antifriz motorunuzun sıcaklığını standart antifrizlerden daha fazla düşürebilir.

Soğutucuların en yaygın bileşeni etilen glikol veya propilen glikoldür. Etilen düşük donma noktası ve ucuz üretim maliyeti nedeniyle yaygın olarak kullanılırlar.

 

 

Motosiklet Kullanım Kılavuzu aksini söylemediği sürece, soğutucuyu genellikle her 2 yılda bir değiştirmelisiniz. Antifriz değiştirirken, bunlar bir soğutucuda aramanız gereken özelliklerdir.

 

  • Yüksek kaynama noktası ile üstün ısı transferi
  • Aşındırıcı olmayan
  • Düşük donma noktası
  • Toksik olmayan ve tahriş edici olmayan maddeler
  • Motor ile uyumlu
  • Bakterilerle ayrışabilen
  • Kolay kullanım için önceden seyreltilmiş

Radyatör Kaçakları

 

Soğutma suyu hatları motor bloğunun belirli bölgelerinden geçerler. Üretilen atıl ısı, radyatöre akan hortumlar tarafından taşınır. Radyatör ısıyı alır ve gerekirse fan vasıtasıyla veya gerekmezse rüzgar vasıtasıyla soğutur. Soğutulduktan sonra, motora geri akar ve ısıyı tekrar motordan uzaklaştırır.

 

Radyatörde sızıntı varsa, soğutma suyu seviyeleri otomatik olarak düşecektir. Radyatördeki sızıntıdan kaynaklanan soğutma sıvısı kaybı, motordan daha az ısı alınmasına neden olur. Sonuç olarak, motor aşırı ısınmaya başlayacaktır.

Bu nedenle, motosiklet motorunuz aşırı ısındığında radyatörü soğutma sıvısında herhangi bir sızıntı olup olmadığını kontrol edin.

 

Radyatör fanı

 

Radyatör fanı, soğutucunun soğutma işleminde önemli bir rol oynar. Antifriz , radyatör kanatları ve motor arasında akar. Amacı ısıyı bir taraftan taşımak ve diğer tarafta kaybetmektir. Radyatör kanatçıklarından akarken, radyatör fanı soğutma işlemini kolaylaştırmak için soğutma sıvısına üfler.

Fan Devreye girmez veya çalışmazsa haliyle yeterli soğutulamayan sıvı sürekli devir daime başlar. Buda hararetin artmasına neden olur.

 

Termostat

 

Termostat suyun sıcaklığına bağlı olarak su devirdaimini açan veya kapatan mekanik bir parçadır.

İki hortum arasında bir noktada veya radyatör kapağında olabiliyor. Arabalar da genelde radyatör kapaklarında olur. Motosikletlerde hortum arasında olur.

Açılmazsa hararet yapabilir. Sürekli açık kalırsa ise normal çalışma sıcaklığından daha soğuk olabilir motosikletin ısınma sürecini kış mevsimlerinde oldukça yavaşlatabilir.

 

Stresli Motor

 

Motorun aşırı ısınması için bir başka faktör de, motoru uzun bir süre için çok fazla zorlamamızdır.

Bu stres birçok biçimde olabilir. Uzun bir sürüşte motosikleti sürekli olarak çok yüksek bir rpm’de sürmek neden olabilir. Motor sürekli olarak yukarı doğru dönüyor ve sınırını zorluyor. Bu yüksek hızlı devir, özellikle eski motosikletlerde problemlere yol açabiliyor.

Motorun diğer stres biçimleri arasında Takılmış sürekli fren yapan disk frenler, sıkışmış tambur frenleri, yıpranmış tekerlek rulmanları, tüm bu verimsizlikler performansı engeller ve motora büyük baskı uygular. Bu koşullarda normal olanın aksine aynı hızı elde etmek için, motorun sürekli olarak çok daha fazla güç üretmesi gerekir.

Aşırı yüklenme veya sıkı bir zincir bile, motorun motosiklette normal hıza ulaşmak için daha fazla güç tüketmesi gereken motora aşırı yük bindirebilir.

Yukarıda belirtilen bu faktörler motor performansını engeller ve motorun bir dakikalık hız değişikliği için bile çok daha fazla güç üretmesini gerektirir. Sonuç olarak, bu aşırı ihtiyaç nedeniyle motosiklet motoru aşırı ısınır.

 

Çözüm ve Önleyici tedbirler

 

-Fakir hava-yakıt karışımının motora girmesini önlemek için karbüratörün ayarını kontrol edin.  Bunu anlamanın en iyi yolu sık sık çıkan bujileri kontrol etmektir.

Motosiklet bujileri hakkında her şey/ Bujiden motor analizi

Motor yağı ve soğutma sıvısı ile ilgili sorunlar için, motosikletlerinizdeki yağı ve soğutma sıvısını düzenli olarak değiştirin. Yağ değişimi için frekans, kat edilen mesafeye ve kullandığınız yağ türüne bağlıdır.  Soğutma sıvısı için, başparmak kuralı her 2 yılda bir değiştirmektir.

Antifriz Sızıntısı, fan veya termostat hasarı gibi radyatör sorunları için, bu bileşenlerde herhangi bir bozulma belirtisi olup olmadığını kontrol edin. Önleyici bakım bu parçalarda zor olsa da, arada sırada onları kontrol etmek daha iyidir.

Motoru olaylar strese sokuyor.

Sıkışan frenler, düşük gres veya yağ, sıkı zincir, aşırı yükleme motorunuzda bir ilave güç alabilir. Bu faktörlerden biri nedeniyle stresli olduğunda motorun yakıt menzil performansında açıkça görebilirsiniz.

 

Uyarı;

 

Aşırı ısınmış bir motoru soğutmak için asla su kullanmamaktır. Isıtılmış metal yüzeyler su ile temas ettiğinde iyi sonuçlar olmaz.

Aşırı ısınmış motorun her zaman doğal olarak soğumasına veya içine hava üflemesine izin verin.

Bu çözümler ve önleyici bakımla, motorun aşırı ısınması konusunda endişelenmeden motosikletinizi tekrar tekrar sürebilirsiniz.

 

Keyifli Sürüşler!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir