İlginç motosiklet Daelim b-bone incelemesi ve Detayları

Merhabalar Türkiye’de toplasan 50 tane olmayan bir motor modeliyle karşınızdayım.
Daelim  b-bone 125cc Bu arada yakın arkadaşımın motosikleti. Benim değil 🙂

Motosikletle ilgili fazla kaynak data yok. Sokakta görüpte sahiplerine sorma şansınız yok. Çünkü çok fazla yok.

Uzun bir incelemenin de anlamı yok. Beğendim alayım deseniz bile temiz bir şekilde bulma olasılığınız çok az.

Arkadaşım 1 yıl boyunca her gün ilanlara bakarak buldu.1 tane eklendi onu da hemen aldı kaçtı.

1 yıl aramaya değer mi bu motoru? tabi ki değmez o biraz değişik bir adam bu tip şeylerden hoşlanıyor 🙂

Biraz motordan bahsedelim

Motorumuz 125cc temel bir scooter. Aslında temel bi scooterden biraz daha azı. scooterlerin en ünlü özelliği nedir?

sele altı bagajları işte bunda o kısım yok.

Daelim markası parça kalitesiyle meşhur bir marka değil. 250R modeli olsun genel olarak scooterleri olsun ufak tefek kronik sorunları veya parça kalitesindeki düşüklüklerle gündeme gelirler.

Ama ilk bakışta bu modelin plastik kalitesi olsun işçiliği olsun oldukça kaliteli. Zaten normal bir motorda olan bir çok plastik ortada yok var olanı da güzel yapalım demişler sanırım.

Şasesi alenen gözle görünür şekilde o kırmızı gördüğünüz tüm kısımlar. Tabi grenajların altında metal devam eden parçalar var o kırmızılarla sınırlı değil.

Yine de çıplak bir motor yapalım şasede bizim tasarımımıza destek versin noktasında düşünmüşler. Çok ta kötü olmamış. İlk geldiğinde çok garipsemiştim.

Elektrikli motosikletleri andırıyor biraz. Park edilen yerde trafikte olsun ederinin çok üzerinde ilgi gördüğünü söylemek mümkün.

 

Bunun sebebi biraz az olması olabilir yada tasarımının farklılığıdır. Hangisi daha baskın bilemedim.

 

Öyle bi tasarım ki koca ön tarafta ayak yeri koyacak yer kalmamış bir scooter. Sürücü ayaklıkları chopper edasıyla dışarıya monteli.

Kötü mü duruyor?

Trafikte görsem ve daha önce böyle bir model olduğunu bilmesem mahalle arasında garajda yapılmış bir motosiklet olduğunu düşünürdüm. Aslında oldukça güzel duruyor. Oturuş pozisyonuna ayakların rahatlığına katkı sağlıyor. Scooterden ziyade küçük bir vitesli veya cruiser sürüyormuş gibi hissettiriyor.

 

Bu özelliğin tek eksisi şu olabilir. Normalde scooter de dizlerimiz ayaklarımız üşümez ve ıslanmazdı. Bunda aynı vitesli edasıyla o ıslaklığı ve soğuğu yiyoruz.
Bunun harici tasarım öğeleriyle ilgili çok yorum yapmaya gerek yok. Ön arka çamurluğu bildiğimiz çamurluk.

 

Amortisörleri aşırı aşırı konforlu değil aşırı rahatsız değil. Küçük scooterler de mükemmel amortisör konforu zaten beklenmez lastik çapı ve motorun kendisi de küçük sonuçta.

 

Motorun onu sınıfının diğer motorlarına göre öne çıkartacak özellikleri;

 

*Yağ soğutmalı ufak bir radyatörü var. Antifrizdir devirdiam pompasıdır paslanmadır uğraşma derdi yok..

*Arkasıda önüde disk fren bir çok sym , bir çok ekonomik honda modelinden daha iyi frenlemeye sahip.

*Enjeksiyonlu yakıt sistemi var. Yakıtı tasarruflu. Kalitesiz karbüratörlerin zırtpırt ayar istemesi veya fazla benzin yakması sorunlarının önüne geçilmiş.

*135kg toplam ağırlığıyla fazlaca hafif değil rüzgarda vs savrulmuyor. Avantaj mı dezavantaj mı size kalmış.

Yakıt tüketimi sınıfının liderleriyle kapışıyor.   2.2lt-2.5lt 100kmYamaha delightla aynı seviyede yakıyor. Kaldı ki delighttan 35kg dan fazla daha ağır.

*Önünde bulunan boşluk sayesinde bilgisayar kasasından damacanaya kadar büyük ve taşıması zor sayılabilecek tüm nesneleri motorun ağırlık merkezini bozmadan taşımanız mümkün.

 

Yedek parça

Toplasan Türkiye de 30-40tane yoktur bile. Dolayısıyla sıfır yedek parça veyahut çıkma yedek parça bulmak.öyle binlerce olan modeller kadar kolay değil.

 

Fren balatası,kayış,baga,varyatör,debriyaj,rulman  gibi rutin belirli kilometrelerde bozulabilecek değişmesi gereken yani grenaj vs gibi kaza geçirmeden bakımda değişmesi gereken parçaları bulabiliyorsunuz .bir çok taiwan çin japon grubu scooter ortak paydadaki parçaları kullanıyorlar.

 

Ama parçacıları daelim b-bone varyatörü veya ön jant rulmanı var mı diye aramam?

 

Jant rulmanını söker parçacıya xxxx kodlu rulman sizde var mı diye sorarım.daelim b-bone rulmanı var mı dersem satıcı ilgilenmek istemeyebilir…

Grenaj parçaları için bir şey diyemiyorum dönem dönem değişir. internette arattım 2 tane satıcıda varmış hadi o zaman alayım demekle olmaz. Satıcılar internete koyup tekrar silmeyi unutuyorlar. Veya bir getirdiği parçayı sürekli getirecek diye bir anlam çıkmaz.

 

Kapanış;

Motosikletin yol tutuşu güzel virajı bir çok scooterden daha iyi. Frenlerinden zaten bahsettim.

Fazla gürültülü bir motosiklet değil fazla sessiz bir motosiklette değil kendine has bir sesi var b-bone geldi diyebilirsiniz. (Hafif bir üfleme tıslama sesi gibi )

Alınması kullanılması eğlenceli olabilecek bir motosiklet olur. Kalitesi de diğer daelim ürünlerine göre bir tık daha iyi.

Yani Kalkıp sym fiddle serileriyle yada  o segmente yakın tüm çin grubuyla .Kısacası aşağı yukarı parası bununla aynı olacak tüm motosikletlere bakıldığında. Kesinlikle daelim diyorum.

 

Dilerim keyif almışsınızdır. Kullanıcıları veya almayı düşünenler yorumlarını mutlaka paylaşsınlar.

zaten kaynaklar sınırlı onları da saklamayalım 🙂

 

 

keyifli sürüşler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir