Arabaya El Yapımı Torpido Aydınlatması

Herkese merhabalar aracım fiat panda 169. Torpidosunda herhangi bir aydınlatma sistemi yok.

Eski sahibi tarafından kırılan torpido tutamaçına saçma sapan işçilik yapılmış. Aklımda bunu sökmek ve düzeltmek vardı. Bu esnada da led takmaya karar verdim.

Sadece led için buraları söküp işçilik  yapmaya değeceğini düşünmüyorum. Sökmesi zor değil ama torpidoyu ben en son ne zaman açtım hatırlamıyorum bile. oraya sadece gerekli evrak ıslak mendil yedek şarj kablosu gibi ürünler koyuyorum.

Heves kırmayalım yapmayı düşünenler varsa devam edelim 🙂

Giriş

Gerekli takımlar

  • Pense , yan keski , kargaburun , Lehim tabancası v.b ürünler
  • Şarjlı vidalama düz yıldız tornavidalar vida ve civata çeşitleri gerekebilir.
  • Not: Bu bir diy projesi olduğu için herkesin yapım tarzı farklı olabilir.
Gerekli sarf malzemeler
  • Muhtelif soketler , kablolar, fuse tap sigorta aparatı lehim elektrik bandı v.b ürünler.
  • Elektrik switch ve 12volt led. ( tercihen mercekli eşya darbelerinde bozulmayacak modül ledler tercih edebilirsiniz.

 

Öncelikle aracınıza ait torpido sistemini dışarıya almanız gerekiyor.

Torpidonuzu başarılı bir şekilde söktüğünüzü varsayalım. çalışmalarınıza ev ortamında devam edebilirsiniz.

Dediğim gibi ben led olarak modül led tavsiye ederim kendimde böyle tercih ettim.

Switch modelinide tekerlekli tercih ederseniz daha uzun ömürlü ve daha verimli olabilir.

Kablo kesiti ;  Elektrik tüketimimiz 0.1 amper Yani kablo kalınlığı olarak 0.25 mm2 kesitli çok telli bir kablo bile yeterli ancak bu kadar ince kablonunda bir gereği yok. 2×0.50 veya 2x 0.75 kablodan faydalanabilirsiniz.

Ben swici oturtmak için torpidonun sağ veya sol tarafında bulunan hareketli plastikleri referans almaya karar verdim. Aralarında kot farkı bulunduğu için yükseltmem gerekti.

Bunuda atıl bulduğum  bir parça tahtadan faydanarak gerçekleştirdim. Bunun için en mantıklı materyal tahta çünkü ölçü sorunu duyduğunuzda kesip biçmesi kolay bir parça vidalaması sabitlemesi kolay bir parça.

Ahşabı sabitlemek için yapıştırıcıdan faydalanmak mantıklı değil zamanla düşebilir. Bir işi bir kere yapacaksınız senelerce sağlam kalmalı.

Ben içeriden vidaladım. Ahşabı vidalarken patlamaması için önce ince bir delme ucuyla delerseniz daha sağlam olur.

Ahşabı plastiğe  swicide ahşaba vidaladık. Burada önemli olan açı ve doğru ayarlamak. Ne gereksiz yere çalışsın nede swice gereksiz yere fazladan mekanik yük binmesin. dikkat edeceğiniz noktalar bunlar.

Kullandığım switch size önerdiğimden farklı çünkü bu evde boşta duran bir switchti yılların birikimi olunca kenarda sağda solda malzeme çok oluyor eldekini değerlendirmek amaçlı bunu kullandım.

Led Montajı

 

Bu kısımda tercihinize giriyor. led sayısı ledin açısı sağa mı sola mı tavana mı ortaya mı arkaya mı montajlanacak size kalmış. Aslında çok arkaya montajlamak istemiyordum ama en zor görünen yer her zaman en arkadır mantığıyla arkaya montajladım.
Önler zaten bir şekilde dış ışıklardan destek alabiliyor. Ama bu durum size kalmış.

Teknik Şema

Şema çizme gereği görmedim.
Switch ledin artı veya eksi ucuna seri bağlıdır düğme vazifesi görür.
son noktada 2 adet kablomuz kalır. artı ve eksi kablosu bunlarıda aracın bir yerinden beslememiş gerekir.Bu kısımda artık aşağıdaki konuda.

Sigortadan Ek Alma Aparatı- Fuse Tap Hakkında Bilgiler

Fuse tap denen aparatla aracın sigorta kutusundan enerji alabilirsiniz.

 

Öneriler
    • Son bir detay. Swici önce sağ tarafa montajladım ama sonra sağ tarafta arabada bir engel olduğunu ve montajlamak istediğimde sığmadığını gördüm. Tekrar söküp swici sol tarafa aldım. Diyeceğim o ki sökerken veya takarken arabanın göğsünde mesafe var mı diye kontrol edin aracınıza uygun tarafa monte edin yada projenizin ebatını biraz küçültün.
    • Aslında arabanın orjinal tesisatına hiç bulaşmadan. Aynı işlemi pilli hareket sensörlü bir lambayla yapabilirsiniz. yine iç veya alt kısmına bağlı ufak el ulaşabilir bir noktaya pil yuvası takarsınız arabanın elektrik tesisatına hiç bulaşmadan yapabilirsiniz. Bunu daha fazla tavsiye ederim.

Videosu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir