Fiat Panda 169 Arka balata değişimi ve El freni ayarı

Herkese merhaba Abs problemi yaşadığım dönemde arka fren balatasını söküp taktığım için elime biraz bilgi geçti. İhtiyacı olanlar için aktarabildiklerimi aktarmak istedim.

Aracımız eski model arka kampana tipi balata sistemini kullanıyor. Bu sebeple arka fren balatası ön balatalara göre 2-3 kat daha uzun ömürlü diyebiliriz kolaylıkla.

Aracın fren sisteminde teknolojik olarak abs ve ebd sistemleri var. Ebd sistemi abs nin yanında oldukça faydalı bir sistem bilginiz yoksa araştırmanızı tavsiye ederim.

Gerekli ekipmanlar

    • Sağlam bir kriko ve ek güvenlik önlemleri
    • Jant bijonu için 17 numara anahtar
    • Rahat çalışmak için poryayı sökmek istiyorsanız sağlam bir lokma anahtar ve kuvvet kolu + 32 numara lokma
    • Düz tornavida kargaburun v.b ürünler
    • 2 kutu balata spreyi  zımpara v.b muhtelif ürünler
Giriş

El freni telini gevşetmek için araba içerisinde bulunan konsolü sökmeniz gerekiyor. Çok zor bir işlem değil.

Arabaya 12Volt Voltmetre Takılması- Akü seviye göstergesi

Bu yazıda biraz görsel var . 4 adet 10 numara anahtarla açılan somunu var. Tornavida şeklinde 10 numara anahtara sahip olmanız iyi olur.

Devam ediyoruz.

Arabayı kaldırdık jantı söktük 🙂

Porya bilyasının toz kapağı var. Onu söktükten  sonra porya somununa ulaşabilirsiniz.

Yukarıdaki görüntü porya söküldükten sonrasına ait.  32 numara somun Sağlam bir anahtara ihtiyacınız var.

Sağlam olduğunu düşündüm markasız 1/2″ lokma setim her yerinden ayrı ayrı yamuldu. En son evde büyük tork anahtarı varmış onunla söktüm. Ama sağlam bir malzeme olsa yamulmadan sökerdi her türlü.

Sağ taraftaki kampana sistemi

sol taraftaki kampana sistemi

Parçaları yorumlamak

Daha fazla dağıtmadan önce isterseniz bir göz muayenesi yapın. Parça ihtiyacınız var mı? Herşey yolunda mı?

Fotoğrafta görünenler;  Sağ Fren silindiri(pistonu yağ sızdırıyor) Pistonun değiştirilmesi lazım.

Fotoğrafta çok belli olmasada yakından bakıldığında her iki fren ayarlama mekanizmasının arızalı olduğu ve yapıştırıcı sürüldüğü belli oluyor. Fren ayar mekanizması lazım.

Arabayı yatırma olanağınız varsa. Parçaları dağıtıp tedarip sonrası montajlayabilirsiniz. Ama yatırma olasılığınız yoksa daha fazla dağıtmadan parçaları tedarik edin. Tekrar söktüğünüzde bir kerede işi bitirin.

Benim durumumda yatırma olasığım vardı kapalı garajım mevcut. Parçaları söküp elimdeki numunelerle gittim parçacıya böylece hatalı ürün verme olasılığıda ortadan kalkıyor.

Fren silindirini tedarik etme fırsatım olmadı ilerleyen aylarda tekrar söküp fren silindirlerini o esnada değiştireceğim.

Fren kampanası 

Fren balataları fren kampanasına sürtünürler. Bu sebeple zamanla kampana aşınır. Çok fazla aşınırsa değiştirilmesi gerekir. Mesela benim ki çok iyi bir durumda herhangi bir yıpranması yok.

İyi durumdaysa ince bir zımparayla hafif temizleyip tekrar kullanabilirsiniz. Eğer kötü durumdaysa mutlaka yenisini tedarik edin. Pahalı bir parça değil.

Yayları sökmeden bolca fotoğraf çekin net ve anlaşılır şekilde böylece kafanız karıştığında takılma sorunu yaşamazsınız. Fotoğrafta görünenlerden ayarlama mekanizması yenisi ile değiştirilecek.

 

 

Balata spreyi ve belirli noktalara temizlik yapıyoruz.Eski fotoğraflardan yararlanarak birleştirmeyi üzerinde gerçekleştiriyoruz.

 

Piston malesef kaçırıyor bunu bir kaç ay sonrasına erteledim.Pahalı bir şey olduğu veya imkan olmadığı için değil. Parça tedarik edecek zamanım yoktu köpeğimi veterinere getirip götürdüğüm için toplamam gerekiyordu.

 

Teknik işlerle ilgili tavsiyelerim

 

    • Sökmeden ne çıkacağı belli olmaz kısımı her zaman doğrudur.
    • Arabayı yatırmaya hazır olun. Planda olmayan ufacık bir parça veya elde olmayan bir takım nedeniyle yatırmanız gerekebilir.
    •  Şase kodu veya parça kodları her zaman doğru değildir.  En iyi alışveriş yöntemi eski çıkan numuneyi parçacıya götürmektir. Son zamanlarda böyle yapıyorum böylece 2-3 iş yapmak zorunda kalmıyorum. Parçacıya 2-3 kere gidip papaz olmak yerine 1 kere gidiyorum.
    • Panda Parçası zor bulunmasada parçacılar tarafından fazla bilinmediği ve sirkülasyonu olmadığı için karışıklığa uğrayabilen bir araçtır.
Örnek

 

 

Bu balatayı satın aldım şaseden uyumlu çıkıyor. trw nin kendi türk sitesindede uyumlu veriyor. bir balataya bakıyorum birde üzerindekine hiç alakası yok mekanizma tamamen farklı.

Sonra ingilteredeki trw sitesine girdiğimde without abs modellerine uygun olduğunu gördüm. yani 2003-2004 yılı abs siz modeller için uygun diğerleri için değil.

Ama Türkiyede bunu işleyen parçacı vatandaş bunu tüm pandalara uyumlu olarak işlemiş.Bazı ürünleri evrensel olarak araştırdığınızda özelliklede biraz ingilizceniz varsa daha net sonuçlar alıyorsunuz.Satıcıya bunu kanıt göstererek iade ettim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir