Motor Arıza Lambası Neden Yanar- İlk Bakılacak Noktalar?

Arıza lambası ışığı yanıyorsa. Bu aracınızın yakıt ekonomisi ve emisyonlarını etkileyebilecek bir sorun tespit ettiği anlamına gelir.

Lamba neden yanar ?

Arabanızda Güç aktarma sistemi kontrol modülü (pcm) adı verilen ana bilgisayar bulunur.

Motorunuzu ve şanzımanınızı çeşitli sensörlerden gelen girişlere göre kontrol eder.Yakıt ekonomisi , performans , güvenilirlik arasında denge sağlarken emisyonlarıda düşük tutacak şekilde  programlanmıştır.Pcm bağlı olan tüm sensörlerin ideal değerlerde çalışıp çalışmadığını kontrol eder.

Sensörlerden herhangi biri aralık dışına çıkarsa check engine ışığını yakar ve sorun kodunu hafızasında saklar.Bizim arıza kodu dediğimiz durum ;

Ana bilgisayarın tespit ettiği anormalidir.

Tüm arabaların başına gelebilen yaygın bir durumdur.

    • Temelleri kontrol edin. Yakıt deposu kapağı düzgün kapatılmış mı? Motorda yeterince yağ var mı?
    • Aracınıza uygun obd cihazıyla Kod taramasını sağlayın saklanan kodların açılımlarına bakın ve onarım süreçlerine göz atın.

       

      Hemen hemen tüm araçlarda, OBD teşhis konnektörü, sürücünün yakınındaki gösterge panelinin alt kısmında bulunur.

      Ancak kod tam olarak hangi parçanın sorunlu olduğunu söylemez, ancak düzgün çalışmayan sisteme veya sensöre işaret eder. Örneğin, P0302 sorun kodu, 2 numaralı silindirin teklediği anlamına gelir, ancak nedenini söylemez.
Sorunu teşhis etmek için ilk adım, aracınızı sorun kodları açısından taramaktır. Kod, Check Engine ışığının yanmasına neden olan soruna işaret ediyor.
Bir Arıza kodu Nasıl teşhis edilir?
Arıza koduna ulaştınız elinizde bir kod var. İlk yapılacak şey bu kodla ilgili en bilinen yaygın sorunları kontrol etmektir.

Aynı araç sahipleri tarafından yayınlanan yaygın sorunları kontrol edin: Yine Google yardımcı olabilir. Aracın kodunu + markasını, modelini ve yılını arayın. Aracınıza adanmış forumlara göz atın. Aynı arabadaki aynı kod genellikle aynı hatalı parçadan kaynaklanır.
Örneğin, “P0455 2013 Nissan micra” için YouTube veya Google’da arama yapmayı deneyin; Bu araçta aynı sorunu açıklayan birçok gönderi ve video göreceksiniz.

Motor Kontrol ışığı yanıyorsa önce neyi kontrol etmelisiniz?
1. Motorda yeterli yağ olup olmadığını kontrol edin (bkz). Düşük soğutma suyu seviyesi de sorunlara neden olabilir.
2. Akü terminallerinin sıkı ve çok aşınmamış olup olmadığını görsel olarak kontrol edin Gevşek akü terminalleri, ‘düşük voltaj’ sorun kodlarıyla Motor ışığını kontrol etmeye neden olabilir.
3. Hava filtresi kutusunun yanlışlıkla açık bırakılıp bırakılmadığını kontrol edin P0100, P0101 veya P0102 kodlarına neden olan oldukça sık olduğunu görüyoruz.
4. Hava filtresi kutusunu emme manifolduna bağlayan giriş hortumunun çatlamadığını/yırtılmadığını görsel olarak kontrol edin  bu da yüksek kilometreli araçlarda gördüğümüz çok yaygın bir sorundur. Bu olduğunda güç eksikliği hissedebilirsiniz.
5. Kaputun altında bazı elektrik konektörlerinin veya vakum hortumlarının gevşek veya bağlantısız görünüp görünmediğini görsel olarak kontrol edin.

Motor Arıza lambası yanarken Sürmek güvenli mi?

Aslında bu sorunun ne olduğuna bağlı.

Gevşek bir benzin kapağı yada düşük akü voltajı gibi basit bir şey olabilir. ancak aracınıza zarar verecek ciddi bir şeyde olabilir. En iyisi mümkün olan en kısa zamanda sorunu çözmektir.

Motor kontrol ışığı art arda yanıp sönüyorsa

Işık art arda yanıp sönüyorsa bu motorunuzun tekleme yaptığı anlamına gelir.

Bu bazı motor silindirlerinin düzgün çalışmadığı anlamına gelir.Tekleyen bir motorla sürüş yapmak katalitik konverötrünüze zarar verebilir. Kullanım klavuzunuzu kontrol edin.

En kısa zamanda aracı kullanmayı bırakın ve tamir edilene kadar kullanmayın.

Akünün Bağlantısını sökersek Arıza lambası söner mi?

Evet arıza lambası ışığını sıfırlayabilir. Ancak sorun giderilmezse ışık geri gelir. Belirli bir süre görünmeyebilir.

Yani kendinizi kandırmış olursunuz 🙂

Arıza lambası yanmasını engellemek için ipuçları
    • Yakıt deposunu aşırı doldurmayın. Pompanın ilk tıklamasına kadar doldurun. Yakıt kapağının düzgün kapandığından emin olun.
    • Motor yağını düzenli olarak değiştirin ve yağ değişimleri arasındaki yağ seviyesini kontrol edin. Gerektiği kadar doldurun. Birçok Kontrol Motoru ışığı sorunu, düzenli yağ değişimi eksikliğinden veya düşük yağ seviyesiyle sürüşten kaynaklanır.
    • Hava filtresini kontrol ettikten veya değiştirdikten sonra, doğru takıldığından emin olun. Filtrelenmemiş havanın motora girmesine izin verilirse, aracın kütle hava akımı (MAF) sensörüne zarar verebilir. OEM veya bilinen kaliteli hava filtrelerini kullanmak en iyisidir.
    • Ayar eksikliği, Check Engine ışığının yanmasının bir başka yaygın nedenidir. Eski bujiler, kirli gaz kelebeği gövdesi ve kötü ateşleme kabloları birçok soruna neden olabilir.
    • Motor bölmesinin altındaki sıçrama kalkanınız kırılmış veya eksikse, motor bölmesi bileşenlerini ve kablolarını korozyondan koruduğu için değiştirin.
    • Yan sanayi parça yerine mümkün mertebe orjinal parça kullanın

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir