Maf Sensörü Nasıl Çalışır- Belirtiler-Sorunlar- Testler

Maf sensörü Mass air flow ( Mutlak hava akış ölçer)  Maf sensörü aracımızdaki yakıt enjeksiyon sistemlerinin temel bileşenleri arasında yer alır.

Hava filtresiyle motorun emme manifoltu arasında yer alır.Temel görevi motora giren hava akış miktarını ölçmektir.Modern otomobillerde, maf sensörüne hava sıcaklık sensörüde yerleştirilmiştir.

Çalışma prensibi açısından bir kaç türü vardır. Biz en yoğun kullanılanını işleyeceğiz.

Sıcak telli hava Akış sensörü Nasıl çalışır?

Çok mantıklı ve çok basit bir prensipte çalışır. Sensör Bir ısıtıcı resistansı sürekli olarak ısıtır.(Platinum hot wire)

Bu esnada-da (thermistor ) termistör yardımıyla sıcaklığı ölçer.

Motor rölantide çalışırken, sıcak telin etrafına az miktarda hava akar, bu nedenle teli sıcak tutmak için çok düşük bir elektrik akımı gerekir. Gaza bastığınızda, gaz kelebeği açılır ve sıcak telin üzerinden daha fazla havanın akmasına izin verir. Geçen hava teli soğutur. Telin üzerinden ne kadar fazla hava akarsa, onu sıcak tutmak için o kadar fazla elektrik akımı gerekir. Elektrik akımı, hava akımı miktarı ile orantılıdır. Hava akış sensörünün içine yerleştirilmiş küçük bir elektronik çip, elektrik akımını dijital bir sinyale çevirir ve motor bilgisayarına (PCM) gönderir. PCM, ne kadar yakıt enjekte edileceğini hesaplamak için hava akış sinyalini kullanır. Amaç, hava / yakıt oranını optimum seviyede tutmaktır.

 

Bir çok otomobilde maf arızası yaygındır.

Yanlış takılmış veya çökmüş bir hava filtresi, hava akış sensörünün daha erken arızalanmasına neden olabilir. Yıkanabilir bir hava filtresinin aşırı ıslatılması da hava akış sensöründe sorunlara neden olabilir.

 

Kirlenmiş veya arızalı bir kütle hava akış sensörü, hava akış miktarını doğru ölçemez. Bu, motor bilgisayarının enjekte edilen yakıt miktarını yanlış hesaplamasına neden olur.

Maf Semtonları;

Kötü bir maf sensörü;

    • Zor marşa basma
    • Güç eksikliği zayıf hızlanma gibi çeşitli sürdürülebilirlik sorunlarına neden olur.

Özellikle otomatik viteslerde vites değiştirme karakteristiğinin değişmesine yol açabilir.

Motor arıza lambasını yapar. Bu sorun kodu obd tarayıcıda görünür;

Bu arızayla bağlantılı Arıza Kodları
    • p0100 Kütle hava akış devresi Arızası
    • p0101 Map devresi aralığı / performansı
    • p0102 hava akış devresi düşük
    • p0103 hava akış devresi yüksek
    • p0104 akış devresi aralıklI

Ayrıca doğrudan olmasada aşağıdaki kodlarada yol açabilir.

      • p0171 Sistem zayıf  ( yakıt karışım)
      • p0174 ( yakıtla ilgili yine )
Maf sensörü nasıl test edilir?

Otomobillerde, kütle hava akış sensörünü test etmenin tek yolu bir tarama aletidir.

Mekanik, farklı rpm’lerde hava akış miktarını (kütle hava akış sensörü okumaları) ölçer. Okuma değerleri bilinen sağlam bir maf sensörünün okumalarıyla karşılaştırırlar.

    • Kirlenmiş veya kötü bir maf, çoğu durumda, bilinen iyi bir sensörden daha düşük hava akışı okumaları gösterecektir.
    • Bazı nadir durumlarda, kötü bir sensör daha yüksek okumalar gösterebilir. Elbette, farklı motorların farklı okumaları olacaktır. Hava akışı motor hacmine bağlıdır. Düşük kütleli hava akışı okumaları, sensörün kötü olduğu anlamına gelmez.
    • Tıkanmış bir hava filtresi veya tıkalı katalitik konvertör de daha düşük hava akış sensörü okumalarına neden olabilir. Vakum sızıntıları hava akış sensörü okumalarını da etkiler.
    • Bazen hava akış sensörü konektöründeki zayıf bir elektrik bağlantısı da hava akış okumalarının menzil dışında olmasına neden olabilir. Bu nedenle, hava akış sensörü konektör terminallerinin yanı sıra kabloların da dikkatlice kontrol edilmesi gerekir.
    • Genellikle bir hava filtresi düzgün takılmazsa veya hava filtresi kutusu kapalı değilse, kütle hava akış sensörüne bir parça döküntü emilebilir. Bazen hava filtresinin değiştirilmesi sırasında pislik içeri girebilir.
      Bu durumda onarım kolaydır. Kütle hava akış sensörü temizlenmeli ve hava filtresi doğru şekilde takılmalı veya değiştirilmelidir.

Hava akış sensörü değişimi

Yenisi gerektiğini düşünüyorsanız. veya ustaya götürmek yerine kendiniz emek sarf ediyorsanız muhtemelen referans alabileceğiniz sağlam bir ürün yoktur. Bu durumda en doğrusu kendinize bir maf sensörü almaktır.

Kendiniz uğraşıyorsanız zaten bazı işçiliklerden ettiğiniz karlarla bir çok parçayı düşünmeden alabiliyorsunuz.

Arabanın modeline göre fiyatlar çok değişiyor 10$ dan 200$ a kadar maf sensörleri mevcut.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir