Triger Kayışı Koparsa Veya Gergi kırılırsa ne olur?

Triger kayışı, animasyonda gördüğünüz gibi motor krank milini eksantrik miline veya eksantrik millerine bağlayan dişli bir kayıştır.

Bir triger kayışı eksantrik milini krank mili konumuna senkronize eder, böylece valfler pistonların konumuna göre uygun zamanlamada açılır ve kapanır. Eksantrik milleri, krank milinin tam 1/2 hızında döner; Yani krank milinin iki devri, eksantrik milinin bir devresine eşittir.

Triger kayışının en büyük görevi budur. Subap zamanlamarını ayarlamak.

Bazı motorlarda bir triger kayışı, su pompası, enjeksiyon pompası ve yağ pompası gibi ek bileşenleri de çalıştırabilir.

Düzgün çalışması için bir triger kayışının, bir triger kayışı gergisi tarafından kontrol edilen belirli bir gerilim altında olması gerekir. Bazı eski otomobillerde, triger kayışı gevşerse yeniden ayarlanması gereken ayarlanabilir bir triger kayışı gergisi bulunur.

Daha yeni otomobillerde, herhangi bir ayarlamaya ihtiyaç duymayan otomatik triger kayışı gergisi bulunur.
Kayış gevşerse
Triger kayışı gevşerse bunun sonucu olarak, bir dişi atlayabilir. Zamanlama oranı hatalı olur.
Kayış Değişimi
Bir triger kayışı değiştirildiğinde, zamanlamayı doğru şekilde ayarlamak çok önemlidir. Yeni bir triger kayışı takılmadan önce krank mili, eksantrik mili ve krank mili ile senkronize edilen diğer bileşenler belirli bir şekilde hizalanmalıdır. Bir onarım kılavuzunda uygun talimatlar ve zamanlama işaretli bir diyagram bulunur. Yanlış ayarlanmış zamanlama, güç eksikliği, titreşim, tekleme vb. Gibi çeşitli sorunlara neden olur.
Egzantrik Zinciri 
Tüm otomobillerde triger kayışı yoktur – birçok yeni otomobil kayış yerine triger zinciri kullanır. Bir triger kayışı zamanla aşınır ve belirli bir kilometrede değiştirilmesi gerekir.

Triger kayışı ne zaman değiştirilmelidir
Triger kayışı, üretici tarafından önerilen aralıklarla, genellikle 80k km yada 150k km  değiştirilmelidir.Ayrıca bir zaman kuralıda vardır üreticiye göre değişmekle birlikte kilometre dolmasa dahi her 5 yılda bir değiştirilmesi önerilir. Kauçuk zamanla sertleşir çatlar.
Ayrıca triger kayışı, çatlaklar (resme bakın), kesikler gibi hasarları varsa veya motordan sızan yağla temas etmişse veya aşırı aşınma belirtisi gösteriyorsa değiştirilmelidir. Yıl veya kilometre kuralına bakılmaksızın değiştirilmelidir.
Yağ kauçuğun çok daha hızlı aşınmasına ve zarar görmesine sebep olur.
2.el bir araba satın aldıysanız, triger değişim zamanı geliyorsa veya satın aldığınız kişi değiştirdiğini söylüyorsa bile Tamircinize triger kayışı durumuna baktırmalısınız.
Triger kayışı çok basit plastik bir kapak altında yer alır sökmesi ve bakması genelde kolaydır.
Triger kayışı koparsa ne olur

Hiç güzel şeyler olmaz 😀 Triger kırılırsa ilk olarak motor artık çalışmayacaktır çekiciye ihtiyaç duyarsınız.

Sürüş sırasında bir triger kayışı koparsa  Egzantrik mili bazı motor valflerini açık konumda bırakarak dönmeyi durdurur.

Valfler açık kalmasına rağmen pistonlar aşağı yukarı hareket etmeye devam eder. Buda pistonların açık kalan valflere çarpmasına neden olur.

Sonuç ; Kırılmış yada bükülmüş valfler , hasarlı pistonlar, hasar görmüş silindir kapağı veya motor bloğu..(Yukarıdaki gerçek bir olaydan kesittir 🙂 )

Yani bilançosu çok ağır olur.

Triger Kayışı Değiştirme Maliyeti

Modele bağlı olarak fiyatlar büyük değişiklik gösterir. Triger değişirken genellike su pompası , sızdırmazlık keçeleri , gergi gibi parçalarda değiştirmeniz önerilebilir.

Standart ekonomi sınıfı araçlarda parçalar 100$ civarından başlar 400$ bile olabilir.İşçilikte 50$ civarı tutacaktır minimum.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir