Suzuki V-strom Motor Yağı Nasıl Değiştirilir Püf Noktaları

Merhaba sevgili motosiklet kullanıcıları bildiğiniz üzere web sitesi ziyadesiyle v-strom üzerine kurulu bir site çünkü genellikle kendi motorlarımda başıma gelen teknik arızalardan veya modifikasyonlardan bahsediyorum.

Aslında en temel bakımdan hiç bahsetmediğimi fark ettim. Sizde bakımlarınızı benim gibi kendiniz yapıyorsanız yada yapmayı düşünüyorsanız ilk akla gelen bakım yağ bakımıdır.

Bu öyle bir bakımdır ki. Gitarda Akdeniz akşamlarını çalabilen herkes nasıl ki gitar çalabiliyorum diye ortalıkta geziyorsa genelde yağ değiştirebilen tüm kullanıcılar bir anda usta olduğunu düşünürler.

Bu bir küçümseme cümlesi değil arkadaşlar sadece ironi yapıyorum. Ama o ilk tatlı heves çok güzeldir. İlk yağ değiştirdiğim zamanları hatırlıyorum o heyecan zamanla evlilik gibi azalıyor maalesef.

Neyse girelim konuya 🙂

 

Giriş

 

İşe başlamadan önce Püf noktalar konusuna göz atmanızı öneririm.

Motosiklet Yağ Değişimindeki Püf Noktalar

 

 

Gerekli Takımlar

 

    • 14 Numara kapalı anahtar veya lokma
    • Yağ filtresi için filtre anahtarı
    • Temiz muhtelif bez parçaları
    • Yağ dolum hunisi
    • Yağ boşaltım kabı

Sarf Malzemeleri

 

Yağ filtresi olarak hiflo vs değil alman malı mahle markasını öneririm.

    • Mahle OC574 Modeli v-strom 2004-2010 modelleri için uyuyor. Diğer modellere uyuyor mu bilemiyorum.
    • 2.7 litre miktarında uygun motor yağı ( tercihinize kalmış)

 

 

Karter tapamızı çıkartıyoruz.

Ölçü kabım küçüktü 1 litresini maşrapama kalanı da kek kalıbıma boşalttım 🙂

Yağ filtresini filtre anahtarını kullanarak gevşetiyorum. Bu filtreyi inanılmaz derecede sıkmanıza gerek yok.

Yerinden fırlayıp gidecek bir şey değil çok çok 2 damla kaçar yapar sıkarsınız. Servislerde bunu darbeliyle sıkıyorlar sonra açması gerçekten çok zor oluyor.

Motorun  yağını iyi süzülebilmesi için genellikle herhangi bir kullanımımdan sonra değiştiririm. Park ettikten 1 saat sonra aşağıya inip karter tapasını ve filtresini söktüm.

Aşağı yukarı 1 saat kadar böyle bıraktım iyice süzülmesi için parça parça akmaya devam etti uzun süre.  1 saat tabi ki fazla bir süre ama minimum 5-10 dakika bir pay verebilirsiniz motorunuza.

Neden? Çünkü v-strom da ilave olarak yağ radyatörü var. Ve yağ radyatörü diğer motorlara göre daha yavaş süzülüyor.

 

Ardından Karter tapasını kapatıyoruz. Bu önemli bir detay bunun için yukarıdaki püf noktalar yazısına göz atın tekrar konuya girmiyorum.

YAĞ FİLTRESİ 

Yağ filtresini tamamen doldurmaya yakın doldurarak yerine takıyorum.

Bonus olarak paslanmış boru ve cıvataları ısıya dayanıklı gümüş renk boyayla boyuyorum. Artık eskisi kadar kötü görünmüyor.

Bu arada oralar kesinlikle o kadar paslı değildi ben ter fırçayla temizlediğim için en ufak sıvı temasında çok daha kötü oldu yani motor değil ben suçluyum. Demeyin bu motor nasıl böyle paslanmış diye siz söylemeden ben suçumu itiraf etmek istedim.

 

Son olarak kademeli şekilde yağımızı koyuyoruz. 2.5. litre civarında koyduktan sonra marşa basıp motorun bir kaç dakika kadar çalışmasına müsaade ettim. Motor kapalıyken yağ radyatörü içine çekemiyor malum. Filtrenin tamamen dolması ve yağ radyatörü gibi kısımlara yağ ulaşabilmesi için en az 1 dakika çalışması gerekir. Yoksa farkında olmadan eksik veya hatalı koyabilirsiniz.

Sonrasında motoru stop ederek motor dik açıda dururken yağını tam olarak dolduruyoruz. Full çizgisine yakın olmalıdır. Kesinlikle daha fazla olmamalıdır!

 

Keyifli bakımlar dilerim.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir