Suzuki v-strom Marş Kömürü Değişimi- Marş motoru tamiri

Merhaba sevgili motosiklet kullanıcıları daha önce Honda cbf 150 motosikletimin kömürlerinin nasıl değiştirdiğimi paylaştığım bir içerik paylaşmıştım.

Suzuki v-strom motosikletiminse itibariyle 137bin kilometre de kömürü bitti.

İşe başlamadan söyleyelim işin Toplam Maliyeti 4$. bildiğiniz 4 dolar.

 

Yazı içeriği

 

    • Suzuki v-strom Marş motoru bakımı ve kömür değişimi

 

Kömürün bittiğini nasıl anlarız?

 

    • Motosiklet marş rölesi çekmesine rağmen marş motoru dönmüyorsa
    • Marş motoru bazen dönüyor bazen dönmüyorsa
    • Marş motoru üzerine tornavida benzeri bir cisimler vurduğumuzda çalışır gibi oluyorsa
    • Marş motoru olması gerekenden farklı yavaş çalışıyorsa
    • Kömürünüz bitmiş veya marş motorunuz arızalanmış olabilir

 

 

Öncelikle sökmeden motorun durumunu bilmek pek mümkün değil. Bu işi kendiniz yapmayı kafaya koyduysanız bu işin belirli bir zaman gerektirdiğini parça arama sürecinden geçtiğini unutmayın.

Muhtemelen kömürdendir motoru sökmeye yatırmaya vaktim yok aktif kullanıyorum diyorsanız motosikletinizin modeline göre uygun kömürleri bulup sonra sökerseniz aynı gün motosikletinizi çalışır hale getirebilirsiniz.

Biz burada Suzuki v-strom modelini ele alacağız. 2004-2010 yılları arası motorların marş motorları aynı. (hem 650lerin hem 1000lerin)

 

Takımlar

 

Motoru sökerken vurmak için plastik tokmak veya normal çekiç türevi bir ekipman ve sağlam bir destek metali.(metal herhangi bir şey uzatma kolu niyetine tornavida vs)

T8 Lokma veya ağzı kapalı anahtar

t7 lokma veya ağzı kapalı anahtar

Lehim tabancası 60w veya üzeri

Pense-Karga burun

t10 lokma veya kapalı anahtar

Bu işlemler açık anahtarla yapılmaz cıvatalar sıyırabilir.

 

Sarf Malzemeleri

 

Kömür tozları ve genel temizlik için balata spreyi

Çok ince bir zımpara 800 veya üzeri

Lehim ve pasta

 

Giriş

 

Motoru sökmeden önce ön bilgiler

Motorumuzun markası model Mitsuba sm-14  bunu yazarak internette arattığınızda epey bilgi çıkıyor.

Burada korkunuzu azaltmak için şöyle bir bilgi verebilirim araştırdığımda Aynı motoru aprilla markasının 150 cc lik skuterde kullandığını veya farklı markaların onlarca farklı modelde kullandığını gördüm sizde görebilirsiniz. Yani 650 lik motorun marş motoru diye ilave bir zorluk veya tasarım yok. 150 lik motorunda motoru aynı 1000lik motorunda.

Buda patlak şeması. Yani içeride karşınıza çıkacak parçalar ve konumları bundan faydalanabilirsiniz.

 

 

 

Sökme evresi bu şekilde. Öncelikle yağ radyatörünün cıvatalarını gevşetip öne boşluk yaratıyoruz. Ardından altındaki sensörün kablosunu çıkartmanızı ve en son motoru çıkartmanızı öneririm.

Bunun dışında eksi kablosunu sökmeye çalışmadan o kısımı wd40 ile temizlemenizi tavsiye edebilirim.

Eksi kablosunu sökerken altındaki cıvatanın tamamen dönmemesi gerekiyor eğer dönerse kömürün içerisindeki bakırı kopartabilir izolatör parçalarına zarar verebilir.  somunu sökerken altından pense ile tutarak dönmemesini sağlayın. Bu detay çok önemli!

 

 

Mengene türevi bir nesneyle destek alırsanız işiniz kolaylaşabilir ama çok sert saplamalar değiller. Herhangi bir kapalı anahtarla rahatlıkla sökülebiliyor.

 

 

 

Evet şimdiye kadar gözlemlediğimiz kadarıyla motorun bakır kısmı yani kollektör dediğimiz kısım ve motor sargıları normal yani herhangi bir yanıklık korozyon veya kopukluk yok. Zaten pek bir şey de göründüğü yok ama gördüğümüz kadarıyla öyle.

 

Yatakları yerinden çıkartıyorum öncelikle kompresörle hava tutuyorum ardından balata spreyiyle son temizliğini yapıyorum. Temizlenmiş halini görüyorsunuz.

 

 Kömür tedariği

Sökmeden önce biraz araştırmıştım. Daha önce türkçe veya ingilizce kaynaklarda kömür ölçüsü veya bilgisi paylaşılmamış. Eğer vaktiniz varsa veya biraz daha bütçeniz varsa lehimleme yapmadan satın alabileceğiniz direk şu tarz setler var.

Bakırı lehimlemek yerine direk braketiyle satılıyor. Hem yaylarınız yenilenmiş oluyor. Bu tarz setler modele özel oluyor. Türkiye’de göremedim ama yurt dışında ortalama 20$ civarındalar.

Şöyle söyleyebilirim vaktiniz var. el beceriniz lehim yapacak kadar yok veya daha sağlam bir şey istiyorsunuz. Direk yurt dışından sipariş edip insan hatasını minimuma indirebilirsiniz.

Bugün ustaya gitseniz oda lehimleme yöntemiyle yapacak ve 300-500 lira zaten işçilik isteyecektir. Hatta belki daha da fazlasını.

Güvenilir ve daha önce alışveriş yaptığım ingiltere kökenli bir web sitesi;

https://www.wemoto.com/bikes/suzuki/dl_650_k6_v-strom/06/picture/starter_motor_repair_kit

Bu arada sadece kömür yatağı değil contasından pulundan sızdırmazlık keçesine kadar veriyorlar yani motor bildiğiniz her şeyiyle sıfır oluyor. Motorumu seviyorum acelemde yok diyorsanız abicim bu tarz bir ürüne yönelin.

 

2. Alternatif

 

Acelem var veya bu kadar para vermek istemiyorum diyorsanız.

İkinci seçenek elinizde kömürle kömür veya marş motoru tamiri yapan yerleri gezeceksiniz. yay çapına yatak çapına en uygun olanı satın alacaksınız ardından bakıra lehimleyeceksiniz.

Hatta farklı boy kömür alıp törpüleyerek bile oturtabilirsiniz Piyasa geneli zaten böyle çalışıyor herhangi bir sorun olmuyor.

 

Hem vaktim hem de 2.bir motosikletim olmasının avantajını senelerdir bu tarz işlerde kullanıyorum. Neyse kömür elimde aklıma gelen ilk şey tabi ki cbf 150 kömürü oldu.

Herhangi bir mağazaya gittim ve cbf 150 kömürü talep ettim. baktım çok benziyor fiyatı da 4 dolar  olmazsa da yedek saklarım diyerek aldım geldim.

 

 

Özellikle artı kısmının bu şekilde lehimli olması işimi çok rahatlattı aksi takdirde bunu da kesip lehimlemem gerekecekti. Sadece eksi ile bitirdik işi.

İzolatör kısımların doğru oturduğundan ve yalıtımı sağladığından emin olun aksi takdirde marş motorunuz kısa devre olur veya içine su alıp tamamen yanabilir çok büyük masraflar açabilir.

Gelelim lehimleme kısmına

Eksi hattı için mesafe çok kısaydı hareket kabiliyetini ve esneme payını hesaplayarak lehimi kapalı bir dirsek kolu gibi yapmaya karar verdim. dönüş manevra payı olmadığı için ana bağlantı yerini koparmayacak en verimli şekil bu gibi geldi ama. Siz yine düşünerek yapın belki daha iyisini bulursunuz.

 

Yay kömürün tam olarak ortasındaki yayına girmezse yukarı veya aşağı doğru açılı bir şekilde ittirir ve yay tam performans çalışmaz. Ben nedense o anda düşünemeyerek yayın genişliğini küçülttüm ama böyle bir durumda narin bir eğe veya tırnak törpüsü ile kömürü hafifçe şekillendirebilirsiniz.

Bu bağlamda v-strom sahibiyseniz ve bu işe kalkıştıysanız ve cbf kömürü kullanıyorsanız törpü gibi bir şeye kesinlikle ihtiyacınız olacak. Kömürleri yerine takmadan önce ilk işiniz bu olsun yoksa benim gibi 10 kere sökersiniz.

Test 

Ve kömürleri yerine taktık bakırların hareket kabiliyetini birbirine olan uzaklığını ve açılarını doğru ayarlamaya gayret ediyorum. Özellikle artı ve eksi hattını birbirinden uzak tutuyorum.

Artı hattında izolasyon olsa bile olası bir durumda en azından kısa devre yapmalarını istemeyiz.

Kollektör

 

Son olarak kollektör temizliği yapıyorum

İnce bir zımparayla matkaba bağlayarak her yeri eşit olacak şekilde kollektörü çok çok çok hafifçe zımparalıyorum çünkü unutmayın bu işlemi yaparken malzemeden çalıyorsunuz bu bir.

İkinci olarak zımparalanan yüzeyler eskisinden daha hızlı aşınırlar çünkü artık sürtünme kat sayısı ve gözenek miktarları artmış olur. Bu yüzden inanılmaz ince bir zımpara kullandım yani 2000 zımpara.

Bu zımparayı her yerde bulamazsınız ustalar bile kullanmaz. Genelde far temizliğinde kullanılan bir zımparadır.

Toplarken contaların sağlam olduğundan pulların vs tam oturduğundan contaların doğru oturduğundan emin olarak toplayın.

Ve işlem tamam.

 

Son motora takarken olarak Eksi kablosunun temiz olduğundan emin olun balata spreyi türevi bir temizleyiciyle varsa yağından arındırın. Bakırda oksit olup olmadığını gözlemleyin.

 

Kapanış

 

İşte bu kadar eğer doğru şekilde yaptıysanız şüpheye düşmenize gerek yok motorunuz çalışacaktır.

Bunun dışında marş motorunu tezgahta test etmek istiyorsanız adaptörler yetmiyor 12volt 30amper bir adaptörle denedim kalkışta yüksek akım gerektiği için yeterli gelmiyor.  Bu bile aslında ne kadar güçlü bir motor olduğunu size hatırlatır sanırım.

Fazladan akünüz ve takviye kablonuz varsa masa başında da deneyebilirsiniz tabi ki. Burada ki fotoğrafta Honda cbf 150 motorunu test ediyorum.

Yada bunun dışında motosikletin  akü kutup başından alacağınız bir takviye kablosuyla deneme yapabilirsiniz ben öyle yaptım ve sonra taktım.

Takıldığınız yerde sorular sorabilirsiniz. Ama bana gelip benim şu motorum var kömürünü bulamıyorum yardımcı olabilirmisiniz derseniz yardımcı olamam bu işler araştırma kurcalama işi. Ama şu marka motorum var şunun kömürü oluyor şeklinde bir bilgi paylaşırsanız herkes faydalanır bunu söyleyebilirim.

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir