Motosikletle Çukur Ve Kasislerden Nasıl Geçilir?

Merhaba sevgili motosiklet kullanıcıları. Çukur, kasisler veya yol bozukluklarından minimum sarsıntıyla geçmek için dikkat edebileceğiniz birkaç püf nokta var bunları paylaşmak istedim.

 

 

Farklı yazılarda şunu her daim dile getirdim. Bir motosikleti veya arabayı daha iyi kullanabilmek için parçaların çalışma prensipleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.

Ya da diğer bir değişle bir hata yaptığınızda hangi parçadan nasıl bir geri dönüş alacağını bilirseniz durumları daha verimli değerlendirebilirsiniz.

 

Bir motorun yol bozukluklarındaki performansını belirleyen etmenler

 

    • Sürücünün kullanım tarzı
    • Motorun Şasi tasarımı
    • Ön ve Arka amortisör performansları

 

Nasıl ki her motosikletin viraj kabiliyeti, sürüş zevki ve sürücüye verdiği güven farklıysa.

Kasis ve çukurlar içinde aynısı geçerlidir her motosiklet size aynı konforu sunmaz.

 

Genel olarak motosiklet hacim ve segmenti arttıkça kullanılan parçaların kalitesi ve performansı artıyor diyebiliriz.

Temel anlamda bakarsak küçük jant çapına sahip kısa amortisörlü scooterler çukur ve kasis konusunda en verimsiz sayılan taşıtlardır.

Motosiklet yüksekliği ve jant büyüklüğü ne kadar artarsa engel uygunluğu o kadar artıyor. Honda crf1000l ile 40km hızla çok rahat geçtiğiniz bir çukurdan pcx125 ile 15km/h ile geçerken daha fazla rahatsızlık duyabilirsiniz.

 

Kasislerden Nasıl geçmeliyiz?

 

Motosikletin kabiliyetini ve performansını bir kenara bırakırsak sürücü olarak konforumuzu büyük ölçüde arttırabilecek önemlerimiz var.

 

Öncelikle frenlemeden bahsedelim

 

Doğru Sürat

 

İyi aydınlatmaya sahipseniz ve ideal bir süratteyseniz muhtemelen kasisleri doğru zamanda fark edersiniz. Ama tabi ki söz konusu ülkemiz olduğunda bazı kırsal yollarda hız sınırı tabelası veya yaya geçidi yapmak yerine kasis yapmak daha kolay geliyor.

Herhangi bir levha veya gösterge olmaksızın kasisle karşılaşabilirsiniz. Ama genel olarak yolu okuyan biriyseniz kırsal bir yerde bir den fazla kümelenmiş ev veya bir yol birleşimi görüyorsanız karşınıza kasis çıkabilir.

Yani “aniden karşıma kasis çıktı” cümlesini sıklıkla kullananlar genellikle hız sınırlarına uymama eylemini sıklıkla gerçekleştiren sürücülerdir.

 

Motosiklet Geometrisi

 

Motosiklet geometrisi motosikletin hızlanma ve yavaşlanma tepkilerine bağlı olarak hareket eder. Ağırlık merkezi kavramına az çok hepimiz aşinayızdır.

Motosiklet üzerinde ağırlık merkezi hızlanma eğrisinde arkaya doğru kayar. Yavaşlama durumundaysa öne doğru gelir.

Temel bir mantıkla hafif bir gaz açma ön amortisörün esnemesine ve ziyadesiyle ağırlığın arkaya doğru yönelmesini sağlar.

 

Zamanlama

 

Kasis veya çukurlar konusundaki en önemli parça zamanlamadır. Kasise yaklaşmadan önce frenleme işlemini bitirmiş motosikleti ideal hıza kavuşturmuş olmalısınız.

Kasis veya herhangi bir çukura kesinlikle frene basmaya devam ederken girmemelisiniz. Bu tüm kara taşıtlarında geçerli bir kuraldır. Amortisörler fren esnasında kapalı olacağı için amortisör tamamen dibini görebilir tak diye vurabilir. Çevrenizde görmüş veya başınıza gelmiş olabilir.

Bahsettiğim zamanlamanın bir mesafesi yok.  Hızınıza yol bozukluğunun büyüklüğüne ve tarzına bağlıdır.

Birkaç metre veya diğer deyişle en az 1 saniye civarında gaz açabilecek yerimiz kaldıysa ne mutlu. Hafif bir gaz açma ile çukur veya kasisten daha konforlu geçebilirsiniz.

 

Sürücü-Artçı için Tavsiyeler

 

Hiçbir kas grubunuzu kasmayın. Buna kibarca patates çuvalı da deniyor.

Evet motosiklet üzerinde ama olaylara karşı aksi bir tutum sergilemek yerine motorla bir bütünmüş gibi hareket ediyor.

Motosikletin bir amortisörü var aslında bedenimizin de hafif bir sistemi var ve bunu kullanmak bizim elimizde.

Bazı insanlar farkında olmadan kendini kasabiliyor bu konu üzerinde çalışma yapmalısınız .Belirli bir oranda kendinizi serbest bırakmanız gerekiyor aksi takdirde hayat üzerinde yaşayacağınız her şeyin etkisi bedeniniz üzerinde daha fazla olur.

Denizde yüzerken dalgalarla kavga etmemeniz gerektiğini hatırlayın. Dalgalarla veya akıntıyla kavga etmek sizi daha fazla yormaktan başka bir işe yaramaz.

 

Artçılı Sürüş

 

Artçılı sürüşlerde amortisör üzerine binen yük artar. Amortisörün esneme kabiliyeti üzerine ilave bir zorluk daha doğar. Dolayısıyla genel itibariyle baktığımızda artçılı sürüşler tekil sürüşlerden daha konforsuz sayılırlar.

O yüzden kasislerde biraz daha yavaş geçerseniz iki tarafında hatta motosikleti de dahil edersek üç tarafında yararına olur.

Özellikle artçılar her daim yollardaki çukurları kasisleri saymadıklarından bedenleri her daim bu tarz darbelere hazır olmayabilir. Birde çantaya sırtlarını yaslıyorlarsa tüm darbeyi bedenlerinde hissederler.

Kasis ve çukurlar hakkında yolu okumak hakkında artçınızı bilgilendirirseniz artçınız daha az yorulur veya motosiklette ne kadar yorucu ve acı veren bir aletmiş ya diye düşünmekten uzaklaşırlar. Kasisler konusunda sesli şekilde veya ufak el temaslarıyla artçınızı uyarabilirsiniz.

 

Keyifli Sürüşler dilerim

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir