Motosiklet Zincirine Kilit Bakla Nasıl Takılır? Bakla Nasıl Eksiltilir?

Merhaba sevgili arkadaşlar motosiklet zincirlerinin bakla sayısını motorunuz için uygun hale nasıl getirebileceğinizden yani bakla eksiltme işleminin nasıl yapılacağından bahsedeceğiz. Bunun yanı sıra kilit baklada nasıl takılır bunu da işleyeceğim.

 

 

Eğer bakla sayısı motorunuza uygun ve kilit baklasız tek parça bir model alırsanız böyle sök tak kilit bakla ekle gibi dertleriniz olmaz. Ama her halükarda bunları bilmenin sizlere faydası olacaktır.

 

Normalde benim motoruma 525 numara ve 118 bakla zincir olması gerekiyor Ancak satıcılar universal yaptıkları için bir çok modele uyacak şekilde satıyorlar. Gelen ürün 121 bakla.

 

Atıyorum V-strom’da 118 bakladır. Nc 750 119 bakladır motorunuza uygun sayıyı araştırıp bilmeniz ve buna göre ayarlamanız gerekiyor. Yada en baştan öyle satın almanız gerek.

 

 

Bu sebeple  ben 3 bakla azaltacağım ve kilit baklanın nasıl takılabileceğini sizlerle paylaşacağım.

Yazı içeriği;

    • Zincirden bakla nasıl azaltılır?
    • Kilit Bakla nedir ve nasıl takılır?

 

Zincirden bakla nasıl azaltılır?

 

Zincir halkaları birbirine görünen elemanlarla bağlanır.

 

 

Motosiklet zincirini bir arada tutan şey pimlerdir. Pimler genelde kafası bu şekilde preslenmiş halde olurlar Kilit sistemi sağlaması açısından.

Bakla eksiltmek için Bu pimlerden en az bir tanesinin kafasını taşlama- zımparalama yöntemiyle zincirin delik çapına eşdeğer kalacak şekilde küçültmemiz gerekiyor.

Bunun için varsa elektrikli jet taşı- taş motoru ( hızlı olur.) Yada metal eyesi gibi metali inceltmemizi sağlayacak bir ekipmana ihtiyacımız var.

Ben fotoğrafta görünen sarı Taş motorunu kullanıyorum.

 

Kafasını koparırken baklaya da biraz zarar verebilirsiniz problem değil sonuçta bu kısım bir daha kullanılmayacak. Önemli olan Altındaki Burç makara ve oringlere zarar gelmemesi.

Bu işlemi yaptıktan sonra geriye sökmek kalıyor. Bu işlemde yine elinizde takım varsa çok kolay yoksa biraz daha zor sayılabilen bir işlem.

Takım varsa fotoğraftaki gibi sökmek oldukça kolay.

 

Özel Zincir sökme aparatı yoksa gözden çıkartılabilir bir yıldız veya düz tornavidaya çekiç türevi kuvvet uygulayabilen bir nesneyle keski mantığında çıkartabilirsiniz.

 

 

 

Bakla sayısı biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Böyleyken 3 tane olduğunu anlayabiliyorsunuz ama zinciri keserken insan bir tedirgin olmuyor değil acaba fazla mi kesiyorum diye. Saymanız gereken kısımlar iç baklalardır.

Kesim yaparken 1 numaralı kısımdan kesim yapacaksınız çünkü kilit baklanın zaten kendi plakası var. Bu kısım kafa karışıklığına yol açıyor. Kazayla 2.yi çıkartırsanız sakıncası olmaz ama işimize de yaramaz tekrar 1 i de çıkartmanız gerekir.

Ayrıca işçilik konusunda kendinize güvenmiyorsanız baklaları birer birer çıkartıp bu esnada tecrübede kazanabilirsiniz faydalı olur tavsiye ederim.

Zincire Kilit Bakla Nasıl Takılır?

 

Kilit bakla nedir?

Kilit bakla birleşik olmayan zinciri birleştirmek için kullanılan bir bakla çeşitidir. Normal pimler gibi perçimli presli olarak değil kilit segmanı ile birleştirilerek sabitlenir.

Bazı zincir çeşitleri kilit baklayla beraber satılır ve kullanıcının birleştirmesini ister. Bazıları ise tamamen hazır halde satılır fabrikadan birleşmiş tamamen yuvarlak halde elinize ulaşır.

Kilit bakla yerine hiç insan eli değmemiş tek parça halde bir zincir kullanmak bazı durumlarda daha güvenli ve garanti olabilir. Ama kilit baklada güvensiz bir şey olsaydı dünyadaki milyonlarca motorda kullanılması tavsiye edilmezdi.

Nasıl Takılır?

Tekrar bir Özet geçelim eğer kilit bakla zincirinize göre geldiyse zincirinizle aynı özellikleri taşıyacaktır zincir oringli ise baklada oringli olacaktır. Benim aldığım zincire dahil olarak geldi.

  • 4 adet oring conta
  • 1 adet pim bağlantı plakası
  • 1adet Pimli plaka
  • 1 adet Zincir kilit segmanı

2 adet o-ring altta 2 adet o-ring üstte kalacak şekilde yerine takılır oldukça olay ve baskı gerektirmeyen takım gerektirmeyen bir işlem. (görseli çekerken sağdaki contayı koymamışım sakın unutmayın 2 öne 2 arkaya)

Contaların 4 üde takıldıktan sonra Bağlantı plakasını üzerine kapatıyoruz artık kilitlenmeye hazır.

En son işlem kilit segmanını takmak. bunu takmak içinde yine takım gerektirmiyor görünüş şeklinden nasıl takabileceğinizi anlayacağınızı düşünüyorum.

 

Fotoğraftaki şekilde üzerine koyduktan sonra pense-kargaburun türevi bir malzemeyle ittirerek kilit işlemini tamamlıyoruz.

Ecnebi bir arkadaş bu segmanları kolay açıp kapatmak için bir pensesini feda etmiş

Sizin de kullanmadığınız kalitesiz kıyıda köşede penseler olabilir benim bu şekilde bir kaç pensem var. Sürekli yaptığım bir iş olsa pensemin ağzının bir tarafını 3 mm kadar kısaltırım. Bu iş için özel bir pense haline gelir.

Zinciriniz Kullanıma hazır

 

Dikkat Ve öneriler

 

    • Kilit bakla uygulamasında dikkat edilecek husus şu. Zırt pırt sök tak yapılacak bir parça değil bu. Fazla Tak sök yapmayın dur şunu söküp takayım dedikçe metalin sıkılığını azaltabilirsiniz.
    • Kilit baklayı Takarken zincirin dönme yönünü dikkate alınız. Böylelikle yükü daha doğrusu merkezkaç kuvvetini segmanın ağzı açık kısmı değil kapalı kısmı karşılar buda güvenlik önlemi olarak oldukça avantajlı bir durumdur. Tamirhanelerdeki çıraklar hatta yetkili servislerdeki saçma sapan ustalar bile umursamadıkları için hatalı yapabiliyorlar.
    • Sele altınızda her daim bir adet kilit bakla bulundurun. Yolda kalmanızı önler…

Siz siz olun elinizden iş geliyorsa takıma yatırım yapın ve kendi işlerinizi kendiniz yapın.

Motosiklet Bakımı İçin Gerekli Takımlar Nelerdir? Hobi Garajı dizaynı

 

Zincir Hakkındaki diğer konular

Motosiklet Zinciri Hakkında Bilgiler Neden Ayar Yaparız

Motosiklet zincir ayarı nasıl yapılır? Püf Noktaları nelerdir?

Motosiklet Zinciri Aşırı Gergin-Sıkıysa Ne Olur?

Motosiklet Zincir Temizliğinde Gaz Yağı-Kerosen Kullanımı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir