Motosiklet Zinciri Aşırı Gergin-Sıkıysa Ne Olur?

Motosikletler arabalardan çok daha küçük olduklarından ve daha az bileşene sahip olduklarından, motosikletin her parçası işlevinin önemli bir bölümüne hizmet eder. Bir motosikletteki zincir, hayati önem taşır.

 

Bu yüzden zincir bakımı ve gerginliğin doğru olmasını sağlamak çok önemlidir. Sürücülerin motosiklet zincirlerini çok fazla sıktıkları ve kolayca önlenebilecek istenmeyen durumlara düştüğü çok olur.

 

Bir motosiklet zinciri çok sıkı olduğunda, Motorun çeşitli bileşenlerine baskı uygular ve zincir dişlilerinin daha hızlı aşınmasına, motorun daha fazla çalışmasına ve süspansiyonun sıkı ve rahatsız olmasına neden olur. Sonuç olarak, bir motosikletteki sıkı bir zincir kırılabilir ve sizi yolda bırakabilir.

Suzuki v-strom dl650 Zincir gerginlik Ayarı

 

Bir motosikletteki zincir gerginliği asla ihmal etmemeniz gereken bir şeydir. Zincirin motosikletinizde çok sıkı olduğundan şüpheleniyorsanız, gerginlik derhal ayarlanmalıdır. Bu makale, zincir çok gergin olduğunda bir motosiklete ne olduğunu ve kendinizi bu durumda bulursanız ne yapmanız gerektiğini açıklayacaktır.

 

 

Motosiklet Zinciri Çok Gerildiğinde Ne Olur?

 

Tahrik zinciri hayati bir amaca hizmet eder. Motorun ihtiyaç duyduğu tüm gücü arka lastiğe ulaştırmakla görevlidir. Bu motosikletin hareket etmesini mümkün kılar. Zincir olmadan motosiklet hareketsiz kalırdı.

Zincir bakımı motosikletçiler arasında temel bilgidir ve genellikle her sürücünün yapabileceği kadar basit bir iştir. Ancak her motosiklet aktarma organları ile ilgili belirli özellikler bakımından farklı olduğundan, bazı sürücüler zincirin ne kadar sıkı olması gerektiğinde yanılıyor ve çok fazla sıkabiliyor.

 

Motosiklet zinciri sıkı olduğunda meydana gelebilecekler;

      • İlk olarak sıkı bir zincir dişlilerin daha çok daha çabuk aşınmasına sebebiyet verir. Zincir sıkılığı olması gerekenden fazlaysa daha fazla baskı uygulayacak bu da dişli zincir grubunun aşınmasına ve muhtemelen dişlilerin bükülmesine neden olacaktır.
      • Motor, zincirin sıkılığını telafi etmek için daha çok çalışmak zorunda kalacak. Zincir, ön dişli aracılığıyla motorla dolaylı bir bağlantıya sahiptir. Bu ön dişli, zinciri döndürme kiçin daha fazla çalışmak zorunda kalacak, bu da sonuçta motorun aynı koşulları sağlamak için daha fazla zorlanacağı anlamına gelir.
      • Daha sıkı çalışan bir motor aynı zamanda daha kötü yakıt ekonomisi  anlamına gelir. Motora karşı çalışan herhangi bir kuvvet olduğunda, motor farkı telafi etmek için daha fazla enerji ve yakıt gerektirecektir.
      • Ayrıca sıkı bir motosiklet zinciri de motosikletin arka süspansiyonunu etkileyecektir. Arka dişli genellikle bir dizi başka parça aracılığıyla motosikletin arka süspansiyonuna bağlanır. Zincirin çok sıkı olması arka süspansiyonda gerginliğe ve strese neden olur. Bu, sürücü için oldukça rahatsız edici olabilir.
      • Zincirin kendisi de çok daha çabuk aşınacaktır. Her bağlantı arasındaki stres çok fazla olabilir ve aşırı durumlarda, kopabilir.
      • Motosiklet hareket halindeyken zincirin kopması son derece tehlikelidir. Zincir dişlilerden birini sıkıştırarak sürücünün aniden durmasına neden olabilir, geriye doğru fırlayıp başka bir araca çarpabilir veya bir sürücünün bacağına doğru fırlayarak yaralanmaya neden olabilir.

 

Çok Sıkı Bir Zincirin Belirtileri

 

 

Zincirinizin çok sıkı olduğunu gösterebilecek, dikkat etmeniz gereken birkaç belirti vardır.

 

      • İlk olarak, yakıt ekonomisinin eskisi kadar iyi olmadığını fark edebilirsiniz.
      • Motosikletinizi sürerken motosikletinizden gelen bir “pırıltı” veya yüksek perdeli bir ses fark etmiş olabilirsiniz. Gittikçe daha da kötüleşmesi muhtemeldir. Bu, çok sıkı bir motosiklet zincirinin açık bir işaretidir. 
      • Tartıştığımız gibi, sıkı bir zincir motosikletin arka süspansiyonunu da etkiler. Bu, özellikle yoldaki tümsekleri aştığınızda hissedeceğiniz bir şey. Süspansiyon şoku absorbe edemediği için düz yol dışındaki her şey sizin için rahatsız edici olacaktır.
      • Ayrıca arka dişliyi ve durumunu kontrol edin. Üzerindeki dişler sivri olmalı ve hepsi aynı görünmelidir. Gerilmiş bir zincir, dişleri hızla aşındırır ve bu da daha sonra zincirin tamamen kaymasına neden olabilir.
      • Zincirin çok sıkı olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, gerginliği manuel olarak kontrol etmektir.
      • Deneyimli bir motosikletçi, motosiklet kapalıyken ve orta sehpasındayken zinciri yukarı ve aşağı hareket ettirerek çok sıkı olup olmadığını anlayabilir. Bir mezura kullanmak size tam olarak ne kadar sıkı veya gevşek olduğunu söyleyebilecek ve ihtiyacınız olan cevabı verecektir.

 

Zincir Ne Kadar Sıkı Olmalı?

 

Zincir geriliminin tam olarak ne olması gerektiğini bilmek söz konusu olduğunda, tüm motosikletlere uyan sihirli bir cevap yoktur. Her motosiklet farklı olduğundan, her biri farklı bir gerilim ölçümü gerektirecektir.

Bununla birlikte, ortalama olarak, çoğu sokak motosikleti, yaklaşık 20 – 30 mm veya gevşek durumda yaklaşık yarım inç ila bir inç zincir gerilimine ihtiyaç duyacaktır.

Bunu bir ölçüm bandı kullanarak ölçmek en kolay yoldur. Motosiklet kapalıyken, motosikleti orta sehpasına koyun ve zincirin alt yarısında iki dişli arasında bir nokta bulun. Mezuranın ucunu hareketli kolun altına yerleştirin ve referans noktanız olarak bağlantı pimini kullanın. Bağlantı pimi belirtilen ölçülerde yukarı ve aşağı hareket etmelidir. O kadar hareket etmiyorsa zinciriniz çok gergin demektir.

    • Motosikletinizin ne kadar zincir gevşekliği gerektirdiğini öğrenmek için kullanıcı el kitabınıza bakın. Bazı motosikletler çok daha sıkı bir zincir gerektirirken, diğerleri daha gevşek olmasına ihtiyaç duyabilir.

 

Sıkı Bir Zincirin Sebebi Ne Olabilir?

 

Doğru ayarlanmasına ve yüzlerce kilometre doğru şekilde çalışmasına rağmen zincir zamanla sıkılaşabilir. Bunun nedenleri basittir.

    • Gerginliğin doğruluğundan emin olmak için zincirin farklı noktalarından lastiği çevirerek kontrol sağlayın. Bazı zincirler, hatalı sonuç verebiliyorlar. Bazı kısımları gergin bazı kısımları bol olabiliyor.
    • Ancak muhtemel suçlu arka tekerleği sabit bir eksende tutmayı sağlayan arka jant mili somunudur. Muhtemelen bir önceki bakım veya proseste somun yeteri kadar sıkılmadı ve zamanla yatak üzerinde kayma yapıp gerginliğin değişmesine sebep oldu.

 

Sıkı zincir nasıl düzeltilir?

 

Standart zincir ayarlama prosedürü uygulanır. Çok ufak bir farkı var. Genellikle zinciri sıkmak ve jantı geriye almak için ayarlamalar yaparız. Bu sefer bollaştırmak için açıyoruz. Yani vidaları sıkıp mili geriye çekmek yerine gevşetip milin serbest kalmasına müsaade etmeliyiz. Mili gevşetir gevşetmez zincir hemen ideal gerginliğe ulaşmaz.

Ufak bir el ayak müdahalesi gerekir. Zincir ayarlama mekanizması geriye çekmek için tasarlanmıştır ama jantı ileriye taşıma özelliği yoktur. Dolayısıyla ayarlasak bile mil tam olarak olması gereken hazneye ulaşmamış olabilir.

 

 

Lastiğe ileriye gitmesini sağlayacak şekilde kibarca birkaç minik tekme veya varsa garajınızda plastik tokmak türevi bir nesneyle müdahale etmek daha doğru sonuç alınmasını sağlar.

Bunun haricinde sıkı zincir için özel bir ayar söz konusu değildir.

 

Doğru zincir ayarı için stand veya orta sehpa kullanmak sağlıklı olur. Maşada olması gereken ideal boşluk cm veya milim cinsinden yazar. Maşada ki kağıt yıpranmış olabilir o zamanda kullanım klavuzuna başvurursunuz ve olması gereken ideal boşluğu görebilirsiniz.

 

 

Dilerim faydalı olmuştur

Keyifli sürüşler!

One comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir