Araba/ Motosiklet Çakmaklık Yuvası Delme işlemi Grenaj veya ön panel nasıl delinir?

Merhabalar basit ama gerekli bir konu ile beraberiz.  Daha önce çakmaklık uygulaması konuları paylaşmıştım. Teknik detayları ve ürün seçimi hakkında. Motosikletim  üzerinde de bir uygulama paylamıştım.
Arabanızın plastiklerini(konsol torpido bagaj vs )  veya motosikletlerinizin grenajlarına çakmaklık yuvasını en kolay nasıl açabiliriz delebiliriz bunu paylaşacağım.

Benim en sevdiğim motosiklette en orijinal duran çakmaklık tipi aynı grenaja monteli su geçirmez kapaklı çakmaklık.

Bugüne kadar hep şu pirinç kademeli takım ile deldim. Elimde ki 20mm kadar olduğu için çakmaklığın genişliğini sağlayamıyordum. Oynata oynata nispeten yuvarlak bir şekilde delmeye çalışıyordum.
Yüksek kademelileri de satılıyor ancak 100-150tl gibi fiyattalar. Aktif  kullanmıyorsanız bir anlamı yok. 100 tane motor delmek lazım parasını çıkartmak için.

Daha önceleri 20mm ile delik kalan payı ucu sağa sola çekerek kendim açıyordum ama hem malzeme simetrik olmuyor hem de görünüş olarak  kimse görmese de pis bir işçilik ortaya çıkıyor. Ustaya para verip taktırıyor olsam şu plastik delme şekline çok kızardım.
Fotoğraftan anlayabilirsiniz;


Sonra şunu keşfettim.

“Ahşap için kelebek-yaprak tip matkap ucu “  Boy boy çeşitleri var 7-8tl den 100liraya kadar fiyatları var biz plastik deleceğimiz için zaten malzemeyi fazla zorlamayacağız en uygun fiyatlısını satın almak yeterli.

Elimdeki ürünü ölçtüm 28-29-30mm civarı geliyordu. 29mm bulunmadığı için 30mm ve 28mm sipariş ettim.  30mm çok azıcık bir bol oldu. 28mm biraz sıkı ama yuvaya girmesini engellemeyecek kadarda uygun oldu.

Fotoğrafta boş atıl durumda bir takım çantasını test sahası olarak kullandım.



Şöyle bir durum var.28mm bir kere deldiniz diyelim aynı aparatla 30mm e yükseltemezsiniz. Merkez noktasında sivri kısım bir yere denk gelmezse uç sağa sola çok fırlar. Oldu ki küçükle deldiniz  büyütmeniz gerek el ile kara düzen deliği genişletmelisiniz.

28mm bahsettiğim marin tipi şu model için tam uygun ama satın aldığınız model eğer birkaç mm farklı ise dar veya bol gelebilir. Bol gelirse altına su alabilir veya fazla oynama yapar. Dar gelirse de malum sığmaz. Dar gelirse biraz genişletebiliriz ama bol gelirse problem olabilir.
Eğer kullandığınız modelden veya ölçüden tam emin değilseniz kullanımda olmayan basit 2-3 liralık plastik bir bardak plastik bir kutu veya atık pet şişeyi delerek kontrolünü sağlayabilirsiniz.
Oldu ki bol deldiniz o zaman sökülebilir aşırı sert olmayan mastik türevi bir yapıştırıcı ile dolgu malzemesi yapın böylelikle hem su almasın hem de sökmeniz gerekirse tekrar nispeten kolay şekilde sökün.

Kayda değer bir yazı değil ama çakmaklığı açarken epey uğraştığım için faydası olabileceğini düşündüğüm internette aradığınızda kolayca bulabileceğiniz bir yazı yazmaya çalıştım

Dilerim keyif almışsınızdır.
Yorumlarınızı beklerim
Atakan Demirtürk

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir