Fiat 1.2 8v Üst külbürtör Kapağı Sök-Tak İşlemi

Herkese merhabalar 130 bin kilometredeki aracım temiz olmasına rağmen. muhtemelen daha önce olası arızaları arayan ustalar için üst kapak sökülmüş ve anlamsız şekilde hatalı toplanmış. Hem yağ kaçırıyor hemde her yer saçma sapan conta parçaları içeriyor.

Arabamın motoru fiat 1.2 8 valf. Bu yazı panda , doblo , palio modellerini direk kapsar.

Yine söküp üst kapak contasını değiştirmek ve temizlemek istiyordum. Müsaitlik bulduğumda bu işlemi gerçekleştirdim.

 

Gerekli Ekipman ve ürünler
  • Yeni ve motora uygun bir conta
  • Isıya dayanıklı sıvı conta
  • 10 numara anahtar ( Varsa tork ayarlı)
  • Eski conta kalıntılarını temizlemek için bez, maket bıçağı türevi ürünler
Giriş

Fotoğrafta bir çok eksik parça görsenizde onların konuyla bir alakası yok. Üst kapağı sökmek için hava filtresi kutusunun sökülmesi yeterli geliyor.

    • Triger kapağını sökmelisiniz
    • Egzantrik sensörünü sökmelisiniz.
    • Sonrasında 10 numara anahtarla 4 adet civatayı sökmeniz yeterli. Umuyorum ki sökerken kırılmaz.

Özellikle cıvataların kafalarının soyulmaması ve zarar görmemesine lütfen dikkat edin. yada daha önceden yıpranmaları varsa eskiyi tekrar takmayın aynı ölçülerde sıfır cıvata kullanın.

 

Söküldükten sonra

Üst kapağın hali. Kapaktaki conta kalıntılarının hepsini kapağa zarar vermeden temizlemeniz gerekiyor. Ben ince tornavida ve bez kullandım.

 

üst kapak temizlendikten sonra paslar ortaya çıktı. Şunu belirtmek isterim bu arabada “PVC”Karter havalandırma sistemi yok. Bunun yerine üst kapaktan süzülen karadüzen bir yağ sistemi var. Dolayısıyla üst kapağı iyice temizlemenizin faydası olacaktır. katranlaşmış yağdan arınmış bir kapak daha hızlı yağ süzümü anlamına gelir.

 

Yağ temizliği içinde benzin kullandım.

Conta çıkartılıp. Bez ile ovma yöntemiyle pisliğin büyük çoğunluğunu bertaraf ettim. Sadece kavisli kısımları bez ile sökmeyi başaramadım.

Bunlar içinde alüminyuma zarar vermeden hafif hafif düz tornavida ve maket bıçağı yardımıyla temizliği gerçekleştirdim. Dikkat edeceğiniz nokta pisliklerin motor içerisinde düşmediğinden emin olmanız gerekiyor. Ben motora temiz tüy bırakmayan bir bez sardım. Ve düşürmemeye çalıştım.

Temizlenmiş hali

Sıvı conta; 

Kenar birleşim noktalarına sıvı conta uygulamak gerekiyor içine kaçmayacak şekilde sıvı conta uyguladım.

Ardından yeni contayı üst kapağa montajlayıp. Her cıvatayı kibar ve eşit bir şekilde sıkmanız gerekiyor. Önce birini tamamen sonra diğerini tamamen sıkmanızın bir anlamı olmaz. Hepsinin hafif hafif boşluğunu alarak sıkmalısınız. En son noktada tatli sert 8-10 nm torkla sıkılı kalmalı her biri.

Hatalı bir sıkımda yine yağ kaçağı ile sonuçlanır. Eskisi kadar çok kaçmasada bir miktar kaçma yapar.

 

Kapatma işleminde fotoğraflanacak bir şey olmadığı için fotoğraf çekmedim.

Bu arada üst kapak daha önce neden sökülmüş olabilir diye merak ediyorsanız.

Subap açıklığı kontrol edilmiş olabilir. Motorda bir güç kaybı yada zamanlama hatası varsa çiğ benzin varsa bakılabilir.

Bu sebeple sökülmüş olabilir yada sökmüşken bu kısımları kontrol edebilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey krankı çevirecek bir kol ve sentil çakısı ikiside çok pahalı olmayan ekipmanlar.

 

Sökmüşken şuranın temizliğini yapıp adam gibi kapatmak işin en zor kısmı neden çünkü zaman alıyor.Onun yerine böyle yalap şap sıvı contayı basıp kapatıyorlar iş yaptık zannediyorlar.

Dilerim faydalı olmuştur. Keyifli çalışmalar…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir