Herkese merhabalar.
Öncelikle Her aracın aşırı ısınması( hararet yapması) mümkündür. Bunu bilip buna göre hareket ederseniz çoğu durumda büyük maliyet problemleri yaşamadan bu durumdan kurtulabilirsiniz.
Yazı İçeriği
-
- Aşırı sıcaklık Hakkında temel bilgiler
- Arabanın Hararet yapmadan önceki davranışları belirtileri?
- Hararet anında yapılması gerekenler ( Nasıl davranılmalı)
- Hararet yapan araçla yola devam edilir mi?
- Hararet yapma sebepleri( Arıza çeşitleri)
- Hararet yapan motorda oluşabilecek arızalar
Aşırı sıcaklık Hakkında Temel Bilgiler
Yukardada belirttiğim gibi her aracım hararet yapma potansiyeli vardır. Çünkü arabalar bir çok sebepten hararet yapabilirler.
Hararet nedir? Arabanın tasarlanan çalışma sıcaklığının üzerinde çalışması durumu olarak adlandırılır. Dünya standartı olarak 90 dereceden yüksek sıcaklıklar olarak kabul ediliyordu…
Aslında arabaların mühendisliğine göre bu derece değişir. Yeni model arabalarda işler çok değişti. Bir çok alman arabasının ideal çalışma sıcaklığı 100-107 derecelere kadar yükseldi.hararet sıcaklıklarıda 120-130 derecelere kadar yükseldi.
Dolayısıyla arabanızın kullanım klavuzunda verdiği ideal değer veya referans aralıkları dışında olan sıcaklıklar yüksek sıcaklık kabul edilir.
Arabanın Hararet yapmadan önceki davranışları belirtileri?
Motorlar genelde aşırı ısınmadan önce bazı semptonlarla durumlarını bildirirler.
-
- Motor bölgesinden gelen garip kokular.( Antifriz kokusu)
- Koputun altından duman gibi görünen buharlar
- Motor sıcaklık göstergesinin H’ye( sıcak) yükselir veya kırmıya doğru hareker eder. Yani Hararet ile hararet durumu arasında kalan ibre kısmı. Bunu sık sık takip ederseniz hararete ulaşmadan önce müdahale etme imkanınız olur.
- Gösterge panelinde yanan bir arıza lambası Motor kontrol et ışığı. Yada sıcaklık uyarı lambaları
Hararet anında yapılması gerekenler ( Nasıl davranılmalı)
Arabada motor aşırı sıcaklık lambası yandı yolda seyir esnasındayız. Peki şimdi ne yapacağız.Eğer yoldaysanız ve seyiriniz devam ediyorsa.
-
- Klima açıksa derhal kapatın. Bu motor üzerindeki stresin azaltılmasına yardımcı olacaktır. Aslında bir çok araçta ki benim aracım 2005 model kullanım klavuzunda yazıyor ki hararet anında klima otomatik olarak kapanacaktır. Ama biz yinede kapatalım.
- Arabanın kaleriferlerini açın. Kalerifer sistemi arabanın sıcaklığından faydalanarak çalışan bir sistemdir. Dolayısıyla kaleriferin açılarak yolcu bölgesine sıcaklık verilmesi motor sıcaklığını azaltır.
- En kısa sürede trafiği tehlikeye atmayacak bir konumda aracınızı park edin.
- Motoru durdurun. Kaputu açın ve kapağını açmadan su seviyesini kontrol edin .Su seviyesi doluysa eğer araca müdahale etmeyin ve kendi haline soğumasına müsade edin. Buradaki bekleme süresi Hava sıcaklığına göre arabanın türüne göre değişir ama 20 dakika içerisinde hararet değerlerinin çok altına inecektir.
- Bir çekici veye ustanızla görüşme yapın. Aracı kullanmadan tamirhaneye götürmek en iyi fikirdir.
- Su sıcaklığı 50-60° indiğinde yani radyatör kapağı açılabilir düzeye geldiğinde. Radyatör sıvısı veya temiz su ekleyin.Araba sıcakken radyatör kapağını açarsanız videodaki gibi olur.
-
- Eğer arabanız çekilemiyorsa yada usta yardımı alamıyorsanız ve aracı haraket etmeniz gerekiyorsa. Gözünüzü göstergeden ayırmadan en yakın tamirhaneye gidin. Sıcaklığın ideal sıcaklığın üzerine çıkması durumunda kenara çekin ve tekrar soğumaya bırakın.
Arabanız aşırı ısındığında ne yapacağınızı bilmek önemlidir. Ne yapılmayacağını bilmek de öyle:
-
- Göstergeyi görmezden gelip aracı kullanmaya devam etmeyin. Çok yüksek maliyetli hasar verme riskleriyle karşı karşıya kalırsınız.
- Panik yapmayın. Motor soğukkanlılığını kaybetmiş olabilir ama siz soğukkanlı kalın. Kenara çekebileceğiniz dikkatli sürün.
- Teknik bilginiz yoksa.Kaputu hemen açmayın orası sıcak ve çok erken harekete geçerseniz yanma riskiyle karşıya kalırsınız. Kaputu açmadan önce göstergenin normal aralığa dönmesini veya ışığın sönmesini bekleyin.
Anahtar nokta
Arızalar kendine kendine düzelmezler. Isınan bir motor kendi kendine onarmaz. Arabanızı mümkün olan en kısa sürede servise teslim edin.
Hararet yapan araçla yola devam edilir mi?
Yukarıdada belirttiğimiz gibi hararet yapan araç kendi kendini onarmaz bu problemin yaşanması için bir sorun olması lazım.
Dolayısıyla motor soğuk olsa bile sürekli olarak aşırı sıcaklık eğilimi gösterecektir. Bu şekilde bir kullanım motora zarar verebilir. Kısa mesafeli tamirhaneye gitmek gibi etkinlikler için bir kaç soğutmayla varılabilir noktalara gidilebilir ama uzun soluklu olarak bu şekilde seyahat edemezsiniz.
Hararet yapma sebepleri( Arıza çeşitleri)
Motor soğutma sistemlerinin temel prensibi son 40-50 senedir aynı şekilde.
Bu mekanizmada bozulabilecek herhangi bir ürün soğutma özelliğinin yeterli olmamasına sebep olur.
Bunun dışında sebepleride olabilir elbette hatalı silindir ateşlemeleri kötü yakıt enjektörleri gibi bir çok sebepten araç hararet yapabilir.
-
- Su kaçakları veya yetersiz miktarda soğutma suyu.
- Arızalı radyatör kapağı
- Eski, zayıf hortumlar nedeniyle su kaçakları
- Kapalı devre radyatör sisteminde hava kalıntısı
- Tıkanmış tortulu veya arızalı radyatör
- Motor contası sızıntısı
- Araç radyatörünün önünde aksesuar takılması veya birikinti nedeniyle yetersiz hava sirkülasyonu
- Olması gerektiği gibi açılmayan, motorunuzun içinde ısı birikmesine neden olan arızalı bir termostat
- Arızalı soğutma kavraması fanı veya elektrikli soğutma fanı motoru
- Aşırı uzun rölanti süreleri
- Soğutma sisteminin tasarlandığı yükün üzerinde ağır yükler çekmek.(Motoru fazla zorlamak)
- Şanzıman soğutucusu radyatörün içinde sızıntı yapıyor.
Hararet yapan motorda oluşabilecek arızalar
- Hasarlı ve çarpık silindiler
- Hasarlı pistonlar ve segmanlar
- İçeri doğru bu su kaçağı varsa yağdaki soğutma sıvısından dolayı hızlı yatak aşınması
- Çatlak silindir kafaları
- Su pompası contaları
- Çatlak motor bloğu
- Aşırı ısınmış şanzıman
- Katalitik konvertör hasarı
Aşırı ısınma sonucu aracınızda oluşabilecek hasar hem ciddi hem de pahalıdır. Riskine değmez. Eğer arızayı orada tespit edip arabayı tamamen yola çıkabilecek düzeye getirmiyorsanız. En yakın tamirhane ve çekici önerebileceğimiz en iyi çözüm olacaktır.
Dilerim faydalı olmuştur.