Fiat Panda Gaz Kelebeği Nasıl Değiştirilir?Fiat 1.2 8v Gaz kelebeği

Merhabalar Fiat 1.2  8valf motorlu pandamın gaz kelebeği setini değiştirdim. Bu esnada bilgilendirici bir klavuz hazırlamaya çalıştım.

Fiat bu motoru tasarımını dönemin bir çok arabasında kullanmış.  Doblo , Palio , siena , Panda araçlarının kullandığı motordur.

Tabi motorlar aynı dediysek tasarımları parçaların yerleri ve tipleri farklı.

Ama özellikle  doblo 1.2 ile panda 1.2 nin motorları birebir aynı. Parça yerleri açısındanda.

 

Gaz kelebeği Seti nedir?

Gaz kelebeği seti Hava girişini kontrolünü sağlayan kontrol elemanlarının tümüdür.

Kelebek valfi , rölanti motoru , tps,  motorlu kelebek valfi gibi parçalar barındırabilir. Bunların tümüne set deniyor.

Ve genellikle bu set-kütük üzerindeki parçalar ayrı ayrı satılmıyorlar. Örneğin rölanti motorunuz bozulduğunda servisten bunu ayrıca satın alamıyorsunuz komple seti değiştirmeniz gerekiyor.

 

Giriş

 

Benim aracımda bir stop etme sorunu vardı. Sorunu sonradan buldum sadece bir kablo kopmasından ibaretmiş.  Ama bu süreçte bir sürü sensör ve parça satın aldım denemek için 🙂  Her defasında ustaya vereceğim paraya bol bol parça alırım diye kendimi motive ettim.

Ettiğim en büyük masrafta bu gaz kelebeği seti oldu.  Yaklaşık 150$ a bir set aldım.

Denenmiş açılmış üründe iade seçeneğimde olmadığı için Aradan biraz zaman geçtikten sonra aracıma yenisini takmaya karar verdim.

 

Rahat çalışabilmek için yağ hortumunuda sökerseniz iyi olur.

  • Gerekli takım sayısı oldukça az
  • Torx Takım
  • Yıldız-düz tornavıda 10 numara anahtar

Geriye tek lazım olan şey el becerisi  ve konuyla ilgili bilgi

 

İşlemlere başlamadan önce kutupbaşını sökmeyi unutmayın.Sökmezseniz bir sorun olur mu? Olmaz ama bu ek güvenlik önlemidir.

  • Sökmezseniz muhtemelen marşa bastığınızda arıza lambası yanar.
  • Ayrıca Arabanın enjeksiyon beyni Gaz kelebeğinin kirlenme oranına göre hafızasına bir takım bilgiler alırlar. Bu model araçlar alıyor mu bilmiyorum ama çoğu araba bunu yapıyor. Hafızayı bu konuda silmesi ve yeniden öğrenme prosedürü için kutupbaşının sökmesi gerekidir.

Farklı arabalarda farklı gaz kelebeği tanıtma işlevleri var. Mesela bazı modellerde 4-5 kere bilmem kaç bin devire yükselt bırak gibi kuralları var. Bizim aracımızda böyle bir kural yok.

 

 

 

Önemli Kısımlar
    • Söktüğünüz ve sıktığınız tüm vidaları kibarlıkla ve aynı oranlarla diş atlamadan fazla zorlamadan sıkın. Manifolt gövdesi plastiktir çok kolay sıyrılabilir.
    • Kelebeğin veya manifoltun içine herhangi bir aşamada hiç bir şey düşmemelidir. En ufak bir vida , pul , yada minicik bir taş dahil.  Eğer düşerse ve çalıştırırsanız emme vakumuyla beraber silindirin içine çekilecektir. Silindire yapışabilir hasar verebilir.
    • Eğer içine bir şey düşerse kıyamet bile kopsa marşa basmayın. Gerekirse işi bırakın ustadan yardım alın. Yada emme manifoltunu komple kendiniz sökün. Ve o parçayı çıkartın.

 

Söktüğümüz ne kadar soket , hortum kablo , tel varsa tekrar takıyoruz.

Gaz Teli hakkında 

Normalde o pirinç renk görünen kısım eski gaz kelebeğine ait. Ben gaz telini o parçadan sökmeye uğraşmak yerine direk yenisine eski parçayı taktım. Sadece metal bir braket sonuçta kendisi. Kolaylaştırmak ve gaz telinin kauçuk aksamlarını kasmadan sökmek istediğim için böyle yaptım.

Ama dileyenler teli komple çıkartıp yeni kelebeğin setine tekrar montajlayabilirler.

 

Son olarak hava filtresinin 2 adet 10 numara civatasını ve hortumlarını bağlıyoruz.

Akabinde filtreyi takıyoruz 🙂 işlem bu kadar. Toplam uygulama süresi en bilmeyen için bile 30 dakikayı geçemez.

Dilerim faydası olmuştur keyifli sürüşler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir